Siperian lehtikuusi

Meidän talon ulkoverhoilumateriaaliksi valitsimme Siperian lehtikuusen. Tämä oli ihan ykköstoive alusta asti. Siperian lehtikuusta pidetään hyvin ylellisenä materiaalina eikä se olekaan halvimmasta päästä. Sain arvion sen olevan noin 40-100% kalliimpi kuin perus peittomaalattu kuusipaneeli.

Kuva: Umberto @ Unsplash

Miksi päädyimme Siperian lehtikuuseen ulkoverhoilumateriaalina?

Se on muunmuassa ympäristöystävällinen ja hieno ratkaisu kestävään rakentamiseen. Ekologisuus on meidän tärkeimpiä arvoja tätä kotia rakentaessa. Lehtikuusi on ekologinen vaihtoehto. Se on kova puulaji ja kestää erittäin hyvin kulutusta. Eikä sitä tarvitsee käsitellä erikseen puun käsittelyaineilla.

Siperian lehtikuusen kaunis ulkonäkö oli myös yksi syy, joka vaikutti valintaamme. Katsokaa nyt vaikka näitä kuvia esimerkkikohteista, joissa on julkisivuna kaunis pystyverhoiltu puu. Lehtikuusi harmaantuu ulkotiloissa auringonpaisteessa sekä sääolosuhteista riippuen noin 1–3 vuodessa. Jotkut päätyvät harmaannuttamaan lehtikuusen ennen asennusta rautavitrillillä. Me annamme kuitenkin ulkoverhoilun harmaantua itsekseen ajansaatossa, vaikka alkuun laudoitus saattaa olla hieman kellertävä ja kirjava.

5x miksi Siperian lehtikuusi
Ympäristöystävällinen
Kulutusta kestävä
Huoltovapaa, ei vaadi pintakäsittelyä
Monikäyttöinen
Kaunis julkisivumateriaali

  Kuva: Pinterest

Lehtikuusi sisältää luonnon omia suoja-aineita, pihkaa, hartseja ja mineraaleja. Lehtikuusen solurakenne on muista puulajeista poikkeava. Siihen ei imeydy kosteus samaan tapaan kuin vaikkapa mäntyyn. Mitä vanhempi puu on, sitä enemmän se sisältää sydänpuuta. Satavuotiaassa siperianlehtikuusessa sydänpuun osuus on noin 75%. Sydänpuun erottaa sen muuta puuta tummemmasta punaruskeasta väristä. Kestävyyteen vaikuttaakin juuri lehtikuusen sisältämä hartsi sekä pihkan määrä ja laatu. Kun lehtikuusilauta ei ole suoraan maakosketuksessa, sen pitäisi kestää lahoamatta jopa 30 vuotta. Siperian lehtikuusi on siis erittäin kestävä materiaali rakentamiseen ulko- ja myös sisätiloissa. Puulajin  käyttö yleistyy vuosi vuodelta.

Kuva: Pinterest

Suosituimpia käyttökohteita on ulkoverhouslaudat, terassikannet, pihakalusteet. Lisäksi se on ympäristöystävällinen ja terveellinen vaihtoehto vaikkapa hyötykasvien laatikkorakenteisiin, juuri lahonkestonsa vuoksi. Terassimateriaalina lehtikuusi on oikein mainio vaihtoehto kestävyytensä ansiosta. Meillä terassit tehdään myös lehtikuusesta.

Siperianlehtikuusta kasvaa enimmäkseen viileällä metsävyöhykkeellä. Luontaisesti Venäjän koillisosasta läntiseen Siperiaan. Suomessa lajia kasvaa istutettuna. Siperianlehtikuusi luokitellaankin Suomessa erikoispuulajiksi.

LUE MYÖS!
Miten ekologisuus näkyy talossamme?
Toiveet tulevan talon ulkonäöstä
Puutalo, ekotalo, hirsitalo, CLT-talo?
Meillä on rakennuslupa
Talotoimittaja valittu
Lopulliset pohjakuvat
Meillä on rakennuslupa

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (1)
  1. Hirsitalo Virosta | Yle Uutiset Pohjanmaa
    5.7.2020, 17:17

    […] Siperian lehtikuusi – Villa Lehikko | Lily – Meidän talon ulkoverhoilumateriaaliksi valitsimme Siperian lehtikuusen. Tämä oli ihan ykköstoive alusta asti. Siperian lehtikuusta pidetään hyvin ylellisenä materiaalina eikä se olekaan halvimmasta päästä. […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *