Takkavalintoja

Rakennusprojektin melko alkuvaiheessa pitää päättää takan paikka. Suunnittelussa huomioon otettavia seikkoja ovat mm. korvausilmalle varattava putken paikka, piipun/hormin paikat, ja esim. varaava takka tarvitsee vahvennetun betonilaatan alleen.

IMG_5181.jpg

Kuva: @165m2

 

Takka tulee toimimaan meillä lisälämmönlähteenä ja tärkeänä tunnelmanluojana. Olohuoneessa takka on upea katseenvangitsija ja sijoitetaan näkyvälle paikalle. Paraatipaikka ansaitsee arvoisensa kauniin takan ja tyylillisesti yllä oleva Nordpeis Monaco takka on juuri sellainen. Suomen kaunein koti voittajan Tiiun takka on myös erittäin paljon mieleeni. Meille tulee näillä näkymin kiertoilmatakka olohuoneeseen. Valkoisella rappauksella ja mustalla kolmeen suuntaan avautuvalla nostoluukulla. Toiveissa olisi sijoittaa takka ikkunaseinälle niin, että sohvalta ja ruokailutilasta on siihen esteetön näkymä.

Kiertoilmatakan hyötyjä

  • Lämmittää nopeasti huoneilmaa
  • Lämmitysteho on säädettävissä eli takkatulta voidaan ylläpitää tunnelmanluojana. Vertaa esim. varaavaan takkaan, jossa jo muutaman pesällisen poltto saattaa kuumentaa asunnon pätsiksi.
  • Soveltuu hyvin maalämmön kanssa lisälämmönlähteenä
  • Puhdas palotekniikka, takan lasi pysyy puhtaana
  • Pienhiukkaspäästöt minimaalisia uusissa laadukkaissa takoissa
  • Voidaan asentaa vahvistamattoman lattian päälle

IMG_5251.jpg

Kuva: @jotulstoves / Linnatuli.fi

Saunatuvalle haluamme myös kiertoilmatakan, mutta kevyempänä versiona. Monella valmistajalla on valikoimissaan tuollaisia mustia ”pönttöjä”, ylläolevat on Jotulin ja Linnatulen. Valkoinen Harmaja blogissa on kaunis Conturan takka. Tulipesän saa käännettävänä mallina, jolloin lasiluukun suunta voidaan sijoitella sinne, missä kulloinkin oleskellaan. Melkein kallistun itse tuollaisen jalallisen mallin perään, joka on hieman sirompi. Sijoittaisin takan saunatuvalla Linnatulen kuvan tavoin ikkunanurkkaan tai ikkunan eteen. Kuvissa muutenkin ihana tunnelma, samantapaista havittelemme saunatuvalle.

Kilpailutus takkojen osalta pitäisi pistää kohta puoleen käyntiin. Vaikka Rakenna ja remontoimessuilla nähtiinkin osa malleista livenä, niin mielelläni vielä kävisin katsomassa kaikki mallit ennen lopullisen valinnan tekoa.

LUE MYÖS
Seinien maalisävyt
Hanavalintoja
Portaat
Millaiset lattiat meille tulee?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *