Tee itse epoksilattia

Valmista pintaa alkaa talolla vihdoin tulla. Mikäli seuraat minua instagramissa, niin tiedät sisustustöiden olevan meillä parhaillaan käynnissä. Maalari saa tänään oman urakkansa viimeisteltyä.

Tekninen tilakin on saanut valmiin lattiapinnan. Mietimme tovin, miten teknisen tilan lattian pinnoittaisi. Mies oli laatoittamisen kannalla, kun itse etsin tilaan jotain erilaista ratkaisua. Instagram on ollut kyllä oikea aarreaitta ideoiden etsimisessä ja muutaman tilin kautta tulikin vastaan epoksilattia.

Tekninen tila on usein ilman vesipistettä oleva lattiakaivolla varustettu pieni tila, johon epoksi riittää varsin hyvin vesieristeeksi. Koska päädyimme epoksiin, halusin yhteneväisyyden vuoksi myös päällystää lämminvaraston samalla materiaalilla, vaikka tila ei varsinaista vesieristettä kaipaisikaan. Epoksillahan voi päällystää esimerkiksi myös autotallin, mutta käytä silloin karhennushiekkaa lisäksi. Me emme karhennushiekkaa tarvinneet tai käyttäneet.

Epoksi on kustannustehokas vaihtoehto betonilattian pinnoitteeksi. Materiaalit olivat yhteensä n. 150 Euroa. Itse tekemällä säästimme työn osuuden. Teknisen tilan pinnoittamiseen kului aikaa kaikkine työvaiheineen noin kolme tuntia, jos välikuivatusta ei lasketa mukaan työn osuuteen. Meidän tekninen tila on kooltaan 3,0 neliötä.

MITÄ TARVIKKEITA KÄYTIN?

– Maalisuti
– Maalitela
– Maalikaukalo
– Maalarinteippiä
Solmaster EP10 epoksia . Käytin valmiiksi sävytettyä vaaleanharmaata, epoksia pystyy myös sävyttämään oman maun mukaan
– Tikkurila mosaic hiutaleita. Käytin mustia ja valkoisia
– Sekoitusastia epoksille. Käytin muoviämpäriä
– Sekoitusastia tai pussi mosaiikkihiutaleille
– Jonkinlainen sekoitin. Käytin akkuporakoneeseen kiinnitettävää sekoittajaa
– Vettä
– Mitta
– Suojakäsineet, mielellään hengityssuojain ja lasit
– Talouspaperia
– Pahvia ja kangasta viemärin suojaamiseen

Lattia yhden käsittelyn jälkeen

VILLA LEHIKON TYÖVAIHEET TEKNISEEN TILAAN

Varmista, että pinnoitettava  pinta on puhdas. Meillä oli tehty ennakkoon liimapinnan hionta rakennusliikkeen puolesta. Lisäksi tila oli imuroitu puhtaaksi pölystä ja irtoroskista.

1. LUE EP10 omat ohjeet myös huolellisesti läpi ennen kuin aloitat.
2. Aloitin esivalmisteluilla eli teippaamalla maalarinteipillä lattianrajasta noin 10 cm korkeudelle niin sanotun lattialistan rajan.
3. Irrotin lattiakaivon renkaan ja suojasin lattiakaivon hyvin pahvilla, kankaalla ja teippaamalla. Tällä vältytään siltä, ettei epoksia valu viemäriin. Epoksia ei missään nimessä saa päästää vesistöihin eikä maaperään.
4. Ensimmäistä kerrosta varten sekoitin ohjeen mukaan hartsin ja kovetteen keskenään sekä laimensin sitä vielä vedellä n. 30%.
5. Käytin ensin sutia lattiarajojen sekä putkien ympärysten maalaamiseen. Ja sitten telaa itse lattiapinnan maalaamiseen. Valmiiksi sekoitettu aine tulee käyttää noin puolen tunnin sisään, koska se kovettuu nopeasti. Sekoita siis vain sen verran, mitä luulet ehtiväsi käyttää tuossa ajassa. Pienen tilan maalaamiseen ei alkuvalmisteluiden jälkeen kauaa aikaa kulu.
6. Annoin epoksin kuivua vuorokauden ennen seuraavaa käsittelyä. Purkissa tarkemmat ohjeet kuivumisajoista ja milloin tila on valmis normaaliin käyttöön.
7. Toinen kerros. Ennen epoksiseoksen valmistamiseta sekoitin valmiiksi seokseksi mustat ja valkoiset mosaiikkihiutaleet muoviastiassa.
8. Toista kerrosta varten sekoitin taas epoksin ja kovetteen ohjeen mukaisesti. Tällä kertaa en laimentanut seosta vedellä.
9. Käytin samaan tapaan ensin sutia ja sitten telaa epoksin levittämiseen.
10. Lopuksi sirottelin mosaiikkihiutaleet epoksin päälle kämmeneltä puhallellen eri puolille lattiaa. Hiutaleet ikäänkuin sulavat epoksin pintaan muodostaen kuvan mukaisen kuvioinnin. Puhaltelin aika ronskisti ja riittävästi.
11. Mies kävi vielä vetämässä silikonipyssyllä nurkat tiiviiksi.

Valmis epoksi ja mosaiikkikuviointi

Kakskulma blogista löytyy myös hyvin yksityiskohtaiset ohjeet epoksilattian tekoon. He ovat myös tehneet hienon Youtube videon epoksikäsittelyn eri vaiheista. Tätä ohjetta sekä videota itsekin käytin onnistuneesti hyödyksi.

Vaikka alkuun jännittikin uuden äärellä, niin voin sanoa, että hieno tuli ja kannatti tehdä. Lattia on kuin terrazzotaideteos ja sopii tilaan todella hyvin. HUOM! Kuvista poiketen, putkille tulossa vielä betonikorotukset.

LUE MYÖS!
Laattavalinnat
Missä panostimme ja missä pihistimme?
Siperianlehtikuusi ja valmista pintaa
TOP 5 asumisen trendit, miten toteutuvat meillä?
Maatöiden lopulliset kustannukset

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *