Tonttikaupoilla

Kiinteistökauppa poikkeaa monella tapaa asunto-osakekaupasta. Kiinteistöksi määritellään esimerkiksi tontti, omakoti- ja erillistalo, maa- ja metsätila sekä vesialue. Kiinteistökaupan termistö kannattaakin tehdä itselleen tutuksi. Ensikertalaisena meillä kolme vuotta sitten oli mennä sormi suuhun termistön kiemuroissa, mutta tällä toisella kertaa kaikki onkin jo tutumpaa.

Kuva Sven Mieke on Unsplash

Me ostimme meidän tontin Vantaan kaupungilta. Tontista maksoimme ensin varausmaksun, jolla varmistimme tontin meille. Varausmaksu hyvitettiin lopullisesta kauppasummasta. Kävimme parisen viikkoa sitten allekirjoittamassa Vantaan kaupungin kansliassa Tikkurilassa kauppapaperit, joista olimme toimittaneet luonnokset pankille nähtäväksi, jotta saamme lainan nostettua. Allekirjoitustilaisuutta varten meidän tuli toimittaa pankilta saatu maksukuitti. Tontti täytyi siis maksaa ensin ennen kaupan solmimista. Maksu hoitui sähköisesti ja ns. etänä, meidän ei tarvinnut käydä erikseen pankin konttorissa.  Lainaneuvottelutkin hoitui puhelimitse kotoa käsin sekä allekirjoitimme lainan sopimukset sähköisesti. Ihanan nykyaikaista!

Kiinteistökaupassa tarvitaan paikalle kaupan vahvistaja. Vantaan kaupunki oli hoitanut paikalle kaupan vahvistajan ja maksoi hänen palkkionsa, joka on noin 100 € luokkaa. Kauppakirjan tulee olla julkisen kaupanvahvistajan vahvistama, lisäksi hänen tehtävänä on tarkistaa osapuolten henkilöllisyydet ja kiinteistön omistusta koskevat tiedot.

Kaupanteon jälkeen toimitimme pankkiin allekirjoitetun kauppakirjan. Riitti, että otimme siitä kännykän kameralla kuvan ja liitimme sen verkkopankkikeskusteluun. Tämän jälkeen pankkivirkailijamme hoiti varainsiirtoveron maksuun suoraan lainatililtämme. Varainsiirtovero 4% maksetaan tontin osuudesta.

Kun tämä kaikki on tehty pitää tontille vielä hakea lainhuuto. Kun maa vaihtaa omistajaa, uuden omistajan pitää rekisteröidä omistusoikeutensa, se tapahtuu hakemalla tontille lainhuutoa. Ainoastaan lainhuudatettu kiinteistö voidaan kiinnittää ja käyttää velan vakuutena. Lainhuuto on haettava puolen vuoden kuluessa kaupan allekirjoittamisesta. Lainhuutoa haetaan sähköisesti maanmittauslaitokselta. Lainhuudossa voi kestää viikosta pariin kuukauteen, jotta päätös on lainvoimainen. Lainhuutoa varten tarvitaan liitteiksi maksukuitit varainsiirtoverosta sekä allekirjoitetusta kauppakirjasta.

Kuva: Annie Spratt on Unsplash

Maanmittauslaitos lohkoo määräalan omaksi kiinteistökseen. Vantaan kaupunki oli hoidattanut tontin lohkomisen määräalasta jo valmiiksi, siitäkin kilahti netpostiin sähköinen lasku.

Kaupan yhteydessä myyjältä saadaan kiinteistörekisteriote, joka sisältää kiinteistöön liittyviä tietoja. Saimme myös rasitustodistuksen, joka sisältää tiedot kiinteistöön liittyvistä oikeuksista ja rasitteista.

Rahaa on ehtinyt mennä sievoinen siivu ennen kuin edes ollaan päästy rakennuspuuhissa varsinaisesti alkuunkaan. Melkoista byrokratiaa ja paperinpyöritystä nämä tonttikaupat ovat! Mutta skumpat esiin, me ollaan nyt virallisesti tontin omistajia!

LUE MYÖS Mistä tontti?

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *