TOP 5 asumisen trendit 2020, miten ne toteutuvat meidän tulevassa kodissa?

Haluan meille mahdollisimman ajattoman kodin, kukapa ei haluaisi. Kodin sisustus- ja materiaalivalintoja tehdessä ei välttämättä tule ajatelleeksi, että valitut materiaalit ja ratkaisut saattavat olla juuri sen ajan henkisiä, vaikka ne kuinka tuntuisivat ajattomilta sillä hetkellä. Osaisitko ennustaa, miltä näyttää esimerkiksi keittiö 10-20 vuoden kuluttua?  Itse muistan ikuisesti lapsuuden kotini punaisen keittiön 80-luvulta.

Se mikä tuntuu nyt ajattomalta, ei välttämättä ole sitä vuonna 2030. Mitkä ovat 2020 suurimmat asumisen trendit? Miten nämä trendit näkyvät meidän tulevassa kodissa?

1. PUURAKENTAMINEN

Puu- ja hirsirakentaminen ovat todella isossa suosiossa tällä hetkellä. Etenkin kotimaisesta puusta rakentaminen on arvossaan. CLT on vielä uudelta tuntuva materiaali, mutta senkin suosio on kasvussa. Pohdimme itsekin rakentamaan ryhtyessä, mihin runkomateriaaliin päädymme.

Puun käytölle löytyy monia hyviä syitä sen ekologisuuden lisäksi. Puu tuoksuu hyvälle. Puun tuntu on hyvä. Puu näyttää hyvältä. Voidaan jopa puhua aistielämyksestä, jonka puun käyttö rakentamisessa tuottaa.

Puupinnat ja paneelit ovat selkeästi tämän vuosikymmenen isoin juttu. Seiniä listoitetaan mitä mielenkiintoisimmin tavoin puulla. Erilaisilla puukuvioinneilla ja paneloinneilla saadaan kotiin persoonallisuutta ja ilmettä aikaan.

Myös kattoihin panostetaan entistä enemmän. Rimakatot ovat tulleet jäädäkseen. Rimakaton etuihin lasketaan myös sen akustoiva ominaisuus, joten se on hyvä ratkaisu esimerkiksi korkeaan tilaan estääkseen kaiuntaa.

Vaikka puun käyttö ja puun sävyt ovat nyt kovin trendikästä, olen hyvin varma ettei puu mene pois muodista ikinä. Puunsävyistä aika ajoin tummempi nostaa päätään ja alkaakin tehdä selkeästi nyt uutta tulemista. Tällä hetkellä vaalea puu, etenkin valkaistu koivuviilu tuntuu olevan trendien ykkönen.

Pohdin jokin aika sitten, voiko puuta olla sisustuksessa liikaa.

MITEN PUURAKENTAMINEN TOTEUTUU MEILLÄ?

 • Rakennamme ekopuutalon
 • Saunatupa on puurakenteinen
 • Talomme julkisivu on siperianlehtikuusta
 • Terassit tehdään puusta
 • Ikkunoiden ja ovien sisäkarmit ovat puunsävyiset
 • Tammea käytetään sisustuksessa esimerkiksi lattiassa, avohyllyissä, rimoituksessa, portaissa, monissa yksityiskohdissa
 • Työhuoneeseen ja parvelle tulee rimakatto
 • Sängynpäätyseinä rimoitetaan

2. HARMONISUUS

Harmonisuus saadaan aikaan oikein valituilla sävyillä, yhtenevillä materiaalivalinnoilla ja kauniilla yksityiskohdilla. Vaaleat ja pehmeät värit ovat vahvojen värien sijaan suosiossa nyt. Arjen estetiikka on läsnä sisustuksessa ja harmonisuus tukee tätä ajatusmallia.

2020 turvallisen harmaan rinnalle tuodaan kuitenkin lisää väriä. Värejä ammennetaan luonnosta ja luonnolliset lämpimät sävyt ovat kovin ajankohtaisia. Etenkin savi, havun vihreä, hiekka, beige ja ruskean eri sävyt ovat trendikkäitä juuri nyt. Ruskean ennustetaan syrjäyttävän jopa ikisuosikki harmaan sävyt. Ruskea luo myös kotiin maanläheistä tunnelmaa. Musta ei kuitenkaan mene pois muodista ja mustia yksityiskohtia näkee käytettävän edelleen todella paljon. Hanoissa ja suihkuissa musta onkin trendien aallon harjalla, kuten myös mustakarmiset pariovet.

Erilaiset pinnat elävöittävät sisustusta, silloin kun ei leikitellä väreillä. Erilaisilla tekstiileillä ja muodoilla saadaan sisustukseen kiinnostavuutta. Pyöreät muodot ovat tehneet tuloa sisustukseen jonkin aikaa. Pyöreät ja kaarevat linjat tuovat sisustukseen myös pehmeyttä.

Laattatrendeissä puolestaan jyllää tällä hetkellä terrazzo ja marmori, joissa molemmissa hyvin luonnolliset kuvioinnit nousevat esiin. Myös vaalean harmaat laatat tai mikrosementti ovat suosittuja vuodesta toiseen. Laatoissa näkyvät isot laattakoot sekä erilaiset muodot kuten hexagon ja pystyynladottu suorakaiteen muotoinen laatta. Tummia kylpyhuoneita ei vielä juurikaan näy skandinaavisissa kodeissa, mutta tumma väri tuo kylpytiloihin spa-tunnelmaa.

MITEN HARMONISUUS TOTEUTUU MEILLÄ?

 • Seinissä käytetään yhtä pääsävyä
 • Trendikästä mustaa koitettu välttää hanoissa ja suihkuissa, hanoihin valikoitui kromin sävy. Mustia yksityiskohtia portaissa, sisustuksessa, lasiovissa
 • Erilaiset puupinnat muodostavat meillä yhtenäisen harmonisen kokonaisuuden tammen ollessa sisustuksemme punainen lanka läpi talon
 • Saunatuvalle tulee tummat laatat. Muuten laatoissa noudatellaan varmoja vaalean marmorin ja harmaan sävyjä, jotka on jo nykykodissa todettu toimiviksi
 • Luonnolliset marmori ja hiekkakuvioiset laatat
 • Pyöreitä muotoja nähdään meillä pöydissä, valaisimissa, ehkä matoissa

3. JAPANDI

Japandi on trendeistä ajankohtaisin. Japandi tarkoittaa japanilaisen ja skandinaavisen sisustuksen yhdistämistä. Japandi tuleekin sanoista Japanese Scandinavian. Japandi tyyliä kuvaa parhaiten adjektiivit minimalistinen, rauhoittava, toiminnallinen, lämmin.

Minimalismi onkin oleellisin asia Japandi tyylissä. Päästäkseen zen-sisustukseen, tulee luoda vapaita lattiapintoja sotkujen pysyessä piilossa. Tiloja ei haluta täyttää liikaa, etenkään huonekaluilla. Hillityt huonekalut ja selkeys ovat avaintekijöitä. Vanha sanonta, jota itsekin yritän noudattaa, ’Less is more’ pätee tähän tyyliin. Sisustustuotteet ovat huolella valittuja. Toiminnallisuus menee koristeellisuuden edelle.

Luonto on tärkeä osa Japandi tyylissä. Puun käyttöä suositaan. Puun pintakäsittelyn tulisi olla hyvin minimalistista, jolloin puu näyttää hyvin luonnolliselta. Näyttävät kasvit, terrakottaruukut, puupinnat – näistä syntyy Japandi tyylinen sisustus.

MITEN JAPANDI TOTEUTUU MEILLÄ?

 • Julkisivu noudattaa hyvin skandinaavista pelkistettyä linjaa
 • Käytämme paljon kiintokalusteita, jolloin irtokalusteita ei tarvita tiloja tukkimaan
 • Säilytystila on maksimoitu ja kaikelle on oma paikkansa ovien takana, sotku pysyy toivottavasti piilossa
 • Puun käyttö sisustuksessa
 • Lämpimät sävyt
 • Luonnollisuus ja luonto läsnä

4. EKOLOGISUUS

Ekologisuus ja luonnonmukaisuus korostuu sisustuksen trendeissä. Ekologisuus huomioidaan etenkin materiaalien valinnassa. Kestävä kehitys ja vastuullinen tuotanto ovat siirtymässä vaateteollisuudesta sisustukseen. Erilaisten ylijäämä ja kierrätysmateriaalien käyttö sisustuksessa, kiertotalous, käsityöt ja tavaroiden tuunaaminen ovat erityisen in tällä hetkellä. Haluaisin DIY-tuunata meille kaikenlaista uuteen kotiin, Instagram on pullollaan upeita vinkkejä tähän.

Kotimaisen muotoilun merkitys on kasvanut entisestään ja lähituotantoa arvostetaan. Lisäksi kodin tavaroiden ja materiaalien halutaan olevan pitkäikäisiä ja laadukkaita. Tuotteiden huoltoon kiinnitetään huomiota, ei heitetä helposti pois ja hankita uutta tilalle. Tavaroita kunnostetaan ja etsitään käytettynä uuden sijasta. Ihmiset ovat entistä tiedostavampia.

MITEN EKOLOGISUUS TOTEUTUU MEILLÄ?

 • Tästä aiheesta löytyy oma postauksensa
 • Ekopuurakenne
 • Siperianlehtikuusi ulkoverhoilu ei vaadi peittomaalausta ja on pitkäikäinen
 • Pitkäaikainen meidän tarpeisiin suunniteltu koti
 • Suosimme kotimaisia tuotteita niin paljon kuin mahdollista
 • Ajattomat tarkkaan harkitut sisustushankinnat
 • Kierrätyslöydöt
 • Hyvä jätelajittelu ja kierrätys

5. LUONNONLÄHEISYYS

Suomalaiset arvostavat puhtautta ja terveellisyyttä asumisessa. Sisätiloihin halutaan avautuvan rauhoittavia luontonäkymiä.
Luonnolla on stressiä laskeva vaikutus ja luonnossa ihminen palautuu arjen kuormittavuudesta.

Asumisen trendeissä korostuu unelma asua lähellä luontoa, mutta kuitenkin lähellä palveluita. Tiiviisti rakennetulla pääkaupunkiseudulla voi olla vaikea yhtälö löytää koti keskeltä luontoa. Ihmisten haaveissa on saada pieni pala maata hyötyviljelyä varten. Asumiseen kaivataan kuitenkin myös yhteisöllisyyttä ja väljyyttä, mutta ei haluta nähdä ikkunoista suoraan naapuria.

MITEN LUONNONLÄHEISYYS TOTEUTUU MEILLÄ?

 • Isohko metsä alkaa suoraan takapihaltamme, polulle pääsee suoraan kotiovelta
 • Luonto on lähellä, metsäneläimet tulevat pihaan asti
 • Mustikat saa suoraan poimittua takapihalta
 • Olohuoneesta näkymät suoraan metsään, vaikka alue on melko tiiviisti rakennettu
 • Kauniita auringonlaskuja saa ihailla omalta kattoterassilta
 • Luonnon valo virtaa kauniisti eri tiloissa ja näkee sinistä taivasta

Yllämainitut viisi trendiä ovat myös vahvasti läsnä Asuntomessuilla tänä vuonna 2020.
Asuntomessut starttaavat 3.8. Tuusulassa ja portit ovat auki 30.8.2020 asti.

LUE MYÖS!
Arkieteisen hyödyt ja meidän suunnitelma
Toimiva kuraeteinen
Kodin kiintokalusteiden kustannukset
Meidän pihasuunnitelma
Maatyöt ja kustannukset
Tältä näyttää tuleva talomme
Mitä ottaa huomioon pihasuunnittelussa?
Lopulliset pohjakuvat
Meidän tulevan kodin aputilat
Miksi palkata arkkitehti?
Mistä tontti?

         SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *