Vastaavan työnjohtajan valinta

kypärät.jpg

Kuva lainattu: Silvia Brazzoduro on Unsplash

Rakennushankkeeseen on hankittava aina vastaava työnjohtaja. Laki määrää tämän asian Suomessa. Vastaavan on oltava koulutukseltaan ja kokemukseltaan tehtävään sopiva. Rakennusvalvontaviranomaisten vaatimukset pätevyydelle saattavat vaihdella paikkakuntakohtaisesti. Yleensä vaatimuksena on rakennusinsinöörin tai rakennusmestarin koulutus. Vastaavan työnjohtajan (kutsutaan myös vastaavaksi mestariksi) tulee olla rakennusvalvontaviranomaisen hyväksymä, eikä rakennustöitä työmaalla saa aloittaa ennen kuin hyväksyntä on tehty.

Vastaava työnjohtaja toimii aina rakennuttajan eli tässä tapauksessa meidän etujen ajajana koko projektin ajan. Vastaava valvoo rakennustyön kokonaisuudesta. Myös, että rakennusprojekti etenee säännösten ja hyvän rakennustavan mukaisesti. Vastaava työnjohtaja huolehtii rakennustyön aloittamisen ilmoittamisesta rakennusvalvontaviranomaiselle ja että tarkastusasiakirjat pidetään työmaalla aina ajan tasalla. Häneltä saa apua myös teknisessä neuvonnassa.

Vastaava työnjohtaja kannattaa valita huolella ja vaikka tavata ennen päätöksen tekoa. Tässäkin henkilökemioilla on merkitystä ammatillisen osaamisen lisäksi. Valinta kannattaa myös tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa rakennusprojektia, niin vastaava on alusta asti perillä kaikesta. Hankkeesta suositellaan aina sovittavan kirjallisesti, esim. kuinka monta työmaakäyntiä palkkio sisältää. Varmista myös, että hinta sisältää matkakorvaukset. Esim. arkkitehtiä kilpailuttaessamme osassa tarjouksista oli eritelty matkakulut kilometrikorvausperusteisesti. Hintaan voidaan sisällyttää myös urakointien kilpailutuksen vertailu, urakoinnin & materiaalien valinnoissa avustaminen. Vastaavan mestarin hintahaitari on noin 4000 – 7000 € luokkaa, riippuen mitä kaikkea sopimus pitää sisällään. Palkkio voidaan sopia myös tuntiperusteisesti, itse kannatan kuitenkin kokonaishintaa.

Ennen valintaa on hyvä kysellä suosituksia sopivista toimijoista esimerkiksi muilta rakentajilta. Mekin löysimme suosituksen perusteella meidän vastaavan mestarin. Meillä sopimukseen ei ole esim. määritelty tiukasti työmaakäyntien määrää. Normaalisti käyntejä on 30-50, mutta meidän vastaavamme käy niin usein kuin tarve vaatii.

Meidän tontilla on suoritettu viime viikolla maaperätutkimus, jonka tuloksia odottelemme.

LUE MYÖS
Ensimmäiset luonnokset pohjasta
Saunatuvan suunnittelua
Miksi palkata arkkitehti?
Maaperätutkimus

SEURAA!

BLOGIT.FI / BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / INSTAGRAM

Kommentit (5)
  1. Vastaava Työnjohtaja Hinta | Outokumpu Uutiset
    12.10.2020, 18:23

    […] Vastaavan työnjohtajan valinta – Villa Lehikko | Lily – Vastaava työnjohtaja kannattaa valita huolella ja vaikka tavata ennen päätöksen tekoa. Tässäkin henkilökemioilla on merkitystä ammatillisen osaamisen lisäksi. Valinta kannattaa myös tehdä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa rakennusprojektia, niin vastaava on alusta asti perillä kaikesta. […]

  2. Keneen vastaavaan mestariin päädyitte? 🙂

    1. Pekka Saukonoja on meillä vtj. Löysimme suositusten kautta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *