Call me by your name X Claude Monet

Villiviini
1900-luvun alku, Ranska.

Claude Monet maalaa impressionistia teoksiaan kauniissa puutarhassaan, jonka joki ja silta antavat aiheen monelle teokselle. Monet jatkaa työskentelyä näön heikentymisestä huolimatta ja tavoittaa pehmeän valon ja utuiset varjot erityisen hyvin.

1980-luku, jossain päin Pohjois-Italiaa.

Elion ja Oliverin rakkaussuhde André Acimanin romaanissa.

2000-luvun alku, suomi.

Luen äidin kanssa lastenkirjaa Linnea maalarin puutarhassa (Christina Björk 1988), joka kertoo pienen tytön ja hänen naapurissaan asuvan naisen matkasta Ranskaan, Claude Monet'n kotitaloon. Kuvat puutarhan krassikäytävästä ja museosalista, jota ympäröi Lumpeenkukka-maalaus, saavat mut päättämään, että joskus vielä matkustan samaan paikkaan (en ole vielä tehnyt sitä).

2018, Helsinki.

Call me by your name -romaanin (2007) pohjalta tehty elokuva julkaistaan ja käyn katsomassa sen jonain alkukevään päivänä, kun iltaisin on vielä pimeää ja kylmää. Elion kotitaloa ympäröivän puutarhan sitrushedelmäpuut ja kirkasvetiset joet, joissa Elio ja Oliver käyvät uimassa pyöräretkien jälkeen saavat mut odottamaan kesää aivan hulluna. Ja samanlaista rakkautta. (Tosin sen traagisen lopun voisin jättää välistä.)

Cmbynmonet-niminen instagramtili yhdistää nerokkaasti ja kauniisti elokuvan ja Monet'n maalaukset. Molempien, sekä leffan että maalausten sävyt ja valo ovat samanlaisia, samalla tavalla pehmeitä ja kuitenkin syviä. 

Olisi ihana saada jokin näistä kuvista omalle seinälle, ja se olisi mahdollistakin, jos raaskisi maksaa viisikymmentä dollaria postimaksuja. Mutta ehkä tällainen juliste voisi olla sopiva synttärilahja itselle tai jollekin muulle?

Tai sitten voi vain seurata tätä instagram-tiliä ja ihailla Monet'a, Pohjois-Italiaa ja Timothée Chalametia.

Kommentit

Siri H
Still Life

Ah, nää on niin ihania! Ja Call me by your name on <3

Maria Hakkarainen
Villiviini

Niin on! Katoin sen leffan just uudestaan ja liikutuin jopa enemmän kuin ekalla kerralla, voisin myös lukee sen kirjan :)

Siri H
Still Life

Mä kävin vuosi sitten katsomassa leffan itse asiassa muutamaankin kertaan elokuvissa ja dvd:kin löytyy.. :D Eli suosittelen ehdottomasti katsomaan uudelleen, siitä saa niin paljon irti toisella katselukerralla :) Kirjakin multa löytyy mutta se on ollut kesken aika kauan, en vaan jotenkin saanut siitä heti kiinni...täytyy kokeialla alottaa se joskus uudelleen!

Kommentoi