KIRJAVINKKI: Syysluettavaa - pohdintaa muistin toiminnasta ja näkökulmia Suomen sisällissotaan

Vinkkipankki

 

Ajattelin jakaa teille pari kirjavinkkiä syksyyn. Nämä kirjat tekivät minuun vaikutuksen, sillä ne molemmat käsittelevät muistia ja kollektiivista muistia monitahoisella tavalla, jota olisi meidän kaikkien hyvä miettiä välillä arjessamme. Mistä jokin tietty muisto muovautuu? Voisiko se olla aivan erilainen, jos painottaisimme jotain toista asiaa tapahtumaketjussa, josta muisteltu tapahtuma on syntynyt? Ja ennen kaikkea voiko tapahtuma jota muistelet näyttäytyä toisen kokijan mielessä aivan erilaisena?

INES 1918, kirjailija Anna Lindholm, kustantaja S&S

Suomen sisällissodasta on tänä vuonna 100-vuotta. Monesti sodasta puhuessa kerrotaan rintamasta ja sotilaista siellä. Tästä johtuen aihetta käsitellään usein miesnäkökulmasta, joka rajaa paljon tietysti pois. Tänä vuonna naisten näkökulmaa on 100 vuotta sitten tapahtuneisiin tapahtumiin nostettu enemmän esille. Ines 1918 -kirjassa sota-aikaa tarkastellaan viiden erilaisen naisen tarinoiden kautta. Kirjailija Anna Lindholm on nostanut mukaan isoisänsä äidin ja samalla paikkakunnalla asuneen kovia kokeneen Josefinan Snappertunasta, Helsingistä sosialisti Annan ja seurapiirineiti Anitan ja valkoisten puolelle värväytyneen erikoisen Dagmarin. Kirja kulkee kiinnostavasti tarinasta toiseen ja henkilöstä toiseen antaen kaikki tarinat yhteenlaskettuna melko laajan kattauksen naisten mielenmaisemista tuona aikana.

Väärän kissan päivä, Pasi Ilmari Jääskeläinen, kustantaja Atena

Väärän kissan päivä vetää lukijan aikamoisille aika-taso-kiemuroille heti alussa. Ajankohdissa hypitään paljon ja se saakin kirjan lukemisesta kokemuksen, joka vaikuttaa jonkin asian arkiselta muistelulta. Helpostihan asiat ja muistot eivät aina mieleemme avaudu. Jotta pääsemme johonkin käsitykseen mitä vuosi sitten vaikka tapahtui mielemme seikkailee kohti tapahtumaan erinäisten siihen liittyvien tapahtumien, ihmisten, piirteiden ja yksityiskohtien kautta. Väärän kissan päivä kertoo muistisairaudesta, mutta myös muistimme toiminnasta ylipäätään lennokkaasti ja kekseliäästi. Jos välillä joudut pitämään kirjasta taukoa (sillä välillä tuntuu, että tasot käyvät vähän raskaaksi hahmottaa), kannattaa se kuitenkin jatkaa loppuun! Jännitystäkin piisaa!

https://atena.fi

https://kustantamo.sets.fi

 

Kommentit

Saara KESTILINNA

Kiitos vinkistä ja seuraan lisää muita juttuja :)

Saara KESTILINNA

Hei, miten voisit auttaa jos haluaisi paremman esittelytekstin omaan blogiin?

 

Kommentoi