TEATTERIVINKKI: Riisuttu elämä - tositarina mielenterveysongelmista ja kaltoinkohtelusta

Vinkkipankki

Riisuttu elämä on erilainen teatteri esitys, sillä se on totta. Se on kuin teatterin muotoon puettua dokumentaaria. Elämää, joka todella tapahtui jollekin, joka tapahtuu ympärillämme ja ehkä on osittain tapahtunut katsojalle itselleenkin. Kyseessä kulttuurin kautta tuotu kokemusasiantuntija näkökulma, jossa katsoja saa esityksen muodossa nähdä ja kokea kertomuksen ja laajentaa näin omaa ymmärrystään ihmisen moninaisuudesta tai vaikka ajatella kokemusta vertaistukena. Vertaistuki teatteri-esityksen muodossa voi olla pehmeä tapa saada ymmärrystä omaan vaikeaan tilanteeseen. Toisin kuin monissa vertaistuki-tilanteissa teatteriesityksessä voi olla katsojan roolissa, eikä tarvitse itse olla aktiivinen.

Taiteen sulattamo, joka on myös Riisuttu elämä esityksen takana, toimii kuntouttaen mielenterveys toipujia ja muuten syrjäytymisvaarassa olevia tarjoten paikkaa taideyhteisössä taiteen ammattilaisten parissa. Toisaalta taiteilijoille Sulattamo tarjoaa mahdollisuuden toimia yhteiskunnalisesti lisäten ihmiseten ymmärrystä toisiaan kohtaan ja mikäs sen hienompaa.

Katsojalle kokemus on todella vahva. Puoli välissä tauko on paikallaan, kun jotenkin iskee tajuntaan kunnolla se, että pääroolia tekevä ja myös käsikirjoittajan roolissa työskennellyt Tim Saarinen on todellisessa elämässä käynyt läpi kaiken tuon mistä kertoo. Sitä pitää vähän sulatella. Toisella puoliajalla tarina koskettaa vielä syvemmältä ja koen onnea työryhmää kohtaan, että he ovat käyneet läpi tämän prosessin ja tuoneet työn näyttämölle. Liikutun lopussa kyyneliin.

Riisuttu elämä on kokonaisuudessaan rankka tarina elämästä, jossa moni asia olisi voinut mennä helpomminkin, mutta ei mennyt ja silti on mahdollista elää antoisaa elämää. Se on lohdullinen ajatus.

Näytöksiä vielä 23.10. ja 30.10. Koko Teatterissa.

http://www.kokoteatteri.fi

 

Kommentoi