Ladataan...
Vinkkipankki

Kuvassa on kaukaisuuteen tuijottava poika. Kuva on jollain tapaa melankolinen, vaikka aiheena on sukujuhlat tai niiksi tulkitsen kuvan henkilöiden summan. On mummoa, keski-ikäistä naista ja juuri tämä tuijottava poika. Saattaa olla hautajaisetkin, kun ollaan niin tummanpuhuviin mekkoihin mummot puettu, mutta miksi kuvan keskellä olevalla pojalla on punainen paita. Ehkä sillä ei ole kuitenkaan niinkään väliä, mutta sillä on kuinka Kaarlo Stauffer nuori taidemaalari (s.1988) varastaa katsojan ajatukset hetkeksi. Hänen töissään on tunnistettavuutta varmasti kaikille. Maalaukset muistuttavat valokuvia, eivät maalaustekniikaltaan vaan hetken kiinnittämisen taidollaan. Aivan kuin jonkun sukulaisen perhealbumia selaisi.

Kaarlo ja muut nuoret Helsingin Kuvataideakatemiasta maisteriksi valmistuvat on koottu kolme galleriaa kattavaan perinteiseen Kuvan Kevät -taidenäyttelykokonaisuuteen.Väitän, että Kuvan Kevät näyttää jopa paremmin mitä nykytaide on kuin Kiasman näyttelyt. Ainakin Suomen osalta. Kiasmaan päästäkseen on pitänyt matkustaa taiteen väyliä jo jonkun aikaa, mutta Kuvan Keväässä taiteilijat ovat paljaana töittensä kanssa matkansa alussa. Tämän takia Kuvan Kevät on aina fresh ja must-see, jos haluaa tietää mistä taiteilijoiden työhuoneilla keskusteluja käydään. Nykytaide vaikuttaa tämän näyttelykokonaisuuden nähtyäni monipuoliselta. Ei ole vain perinteisiä taiteentekotapoja, kuten maalaus ja kuvanveisto, vaan mukaan on tullut median tulkitsemista, videota monella tapaa ja muutenkin moniulotteisia installaatioita, jotka voivat risteillä kaikkiin taiteen tekotapoihin ja takaisin. Itseäni on jo tovin ilahduttanut veistotaiteen uudet hitti materiaalit. Tuntuu, että rakennusjätteet ja -materiaalit, kuten suojamuovit ja vaahtomuovit ovat löytäneet aivan uuden esteettisen ulottuvuuden näiden luovien käsissä. Tätä ilmiötä on toki nähty muuallakin kuin Kuvan Keväässä, mutta Välitilassa en voinut olla panematta merkille jättimäistä Fabian Olovsenin läpinäkyvästä muovista ja tukipilareista kasattua tiipiimäistä veistosta.  Veistoksen sisälle pääsi kävelemään ja se toi heti muistoja lapsuudesta. Silloin majan pystyi rakantamaan mihin vain ja rakennusmateriaalit olivat milloin mitäkin, mitä nyt sattui löytymään. Miksei sitten elmukelmua. Pikkutyttönä ainakin suunnittelin elmukelmusta hiuspantoja ja aurinkolaseja ja vaatteitakin, ehkä siksi minun oli helppo päästä tunnelmaan. Tosin hieman hämmentävä hökkeli tämä veistos oli ensisilmäyksellä, mutta kuulemma Olovsen haluaakin leikkiä juuri hämmennyksellä. Yllättävien veistomateriaalien lisäksi trendikästä tuntuu olevan keskeneräisen ihannointi. En tarkoita tällä, että työt olisivat jäänet ajatuksen tasolla puolitiehen, vaan että moniin töihin on tuotu elementtinä hiomattomuus, joka on varmasti tarkasti harkittu tehokeino tai viestenviejä. Rosot ja ruman estetiikka ovat trendi pelinrakentajia nyt. Ainakaan kukaan ei koreile.

Avajaispäivä oli ihana, kesän ensimmäisiä lämpimiä ja otettiin rennosta avajaisväestä mallia ja haettiin auringon kunniaksi käteen oluet kaupasta.Oluen jälkeen käteen haalittiin heti katalogit, mikä on hyvä tehdä, sillä Kuvan Keväässä ei ole varsinaista teemaa, niin maailmoja ja tarinoita on yhtä monia kuin tekijöitäkin. Katalogi auttaa pysymään mukana ja on muutenkin kaunis printti. Itseasissa suosittelen, että Kuvan Keväseen varaa reilusti aikaa ihan sen laajuuden vuoksi tai sitten valitsee yhden gallerian eikä ahnehdi kaikkea. Kuvan kevät on Kuva/Tila galleriassa, Fafa galleriassa, sekä Kuva/Tilan naapurirappuun perustetussa Välitilassa vielä tämän viikon!

 

www.kuva.fi

 

Kuva/Tila Galleria

Merimiehenkatu 36 C 1 krs. (sisäpiha)

 

Lisätila

Merimiehenkatu 36B, 3 krs.

 

Galleria FAFA

Lönnrothinkatu 35

 

Kaikki tilat avoinna ti-su 11-18

Vapaa pääsy

 

 

Ladataan...
Vinkkipankki

Onkos ollut ihania muotikokemuksia? Toivottavasti ootte päässyt vierailemaan inspiroivissa näytöksissä ja saanneet päänne pyörälle muotikuvioista!Lupailin edellisessä jutussani kurkistusta Samujin kutsuvierasnäytökseen, jota tässä myös saatte! 

Samujin näytös pidettiin upeassa Taidehallissa, jonka juhlavan raffit tilat sopivat täydellisesti eteeriseen Samuji showhun. Samujin vaatteet ovat klassikkoja jo syntyessään, eikä niissä turhaan kikkailla. Näytös tuki hienosti tyylikästä klassikkomuotoilua tuoden siltä lisää persoonaa siihen upealla musiikilla ja hyvällä näytöskäsikirjoituksella. Vaatteet lähtivät klassikkomallistosta ja saivat loppua kohti enemmän ja enemmän hienovaraisia lisäelementtejä, kun siirryttiin Samujin Seasonal mallistoon, joka tunnetaan vähän kokeilevamman meiningistä ja erikoisemmista materiaaleista. Musiikki oli aivan upea kokemus ja minulla kiinnostavin osa näytöstä! Se kannatteli rauhallisesti kohti loppuhuipennusta, jonka tullen katsoja löysi itsensä Itä-Berliinin mageimmalta klubilta siis äänimaailman puolesta. Se toi hienoa kontrastia valoisaan ja pehmeään tilaan viileästi kävelevine malleineen. 

Hauskuutusvinkki: Hauskaa on vaateluomusten ihailemisen lisäksi näytöksissä muotiväen ilmeiden seurailu, sillä monenlaisia persoonia porukasta löytyy aina ;)

Ladataan...
Vinkkipankki

Vihdoinkin Suomessa on omat muotiviikot. No ei aivan, mutta melkein. Pre Helsinki tapahtuma nimittäin esittelee muotia viikon kestävänä tapahtumaketjuna ja meno vaikuttaa kansainvälisen tason toiminnalta! Design Forum, Kiasma ja erinäiset muotinäytöksien pito paikat täyttyvät muotiväestä. Paikalle on povattu toimittajia niin Show Studio, V Magazine, 10 Magazine, Numero Russia, Express Style lehdistä, kuin Port Magazinestakin. Puuh, nyt on pr-toimistoissa aherrettu. Ulkomaiden tyyliin monet tapahtumista on vain kutsuvieraille, mutta vasta muodista innostunutkin pääsee ihastelemaan montaa tapahtumaa mm. perjantaina Espalla pidettävää Marimekon perinteistä muotinäytöstä (klo17) tai juomaan muotikahvit Pre Helsinki shop&cafeeseen osoitteessa Erottajankatu 9! Niin ja jos perjantaina Marimekon näytös ei kiinnosta, voi vaihtoehtoisesti suunnata klo18 Kattilahalliin, jossa kajahtaa käyntiin Aalto yliopiston opiskelijoiden Näytös2014, joka tarjoilee mahdollisesti myös kokeilevampaa suunnittelulinjaa. Ovathan valmistuvat vaatesuunnittelijat näytöksessä virallisesti Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen koulutusohjelmasta. Heh, rakastan noita mahdottoman pitkiä titteleitä!

Itse rakastan kaikkia uusia ja vanhoja muoti-ikoneita ja villityksiä, joten polkaisin omat Pre Helsinkini käyntiin jo perjantaina! Nimittäin Lahden muotoiluinstituutin vaatesuunnitelulinjalta valmistuvien Koe14 näytöksessä. Paikalla oli tarjolla kuplivaa, joten heti pääsin muotihuumaan! Seurakseni nappasin ihanan äitini, jolta olen perinyt monta muotiluomusta omaan kaappiini! Ei voi muuta ihailla, kun sitä hyväksyvän nyökyttelyn määrään front rowlla, kun mallit kävelivät kissakävelyään. Huippuja ovat tämän maan muotitoivot! Ehdottomia lemppareitani oli Justus K: n papercouture vaatteet (joista kuulette myöhemmin lisää täällä blogissa, stay tuned) ja Carita Kieman Mamelukki niminen mallisto, jossa oli 2014 Tove Jasson 100v. vuoden kunniaksi analysoitu Tove Janssonin Muumi-kirjoissa ja -sarjakuvissa esiintyviä tunnelmia ja luotu vaatteet sitä kautta. Vuoden 2014 Pikku Myy look siis nähty. CHECK! Lisäksi näyttävimmät showstopperit Tommi Valkolan robotteja muistuttava miesten vaatemallisto. Tämä nuori muotimies puhuu Koe14:sta sivulla mallistostaan sympaattisesti:" Haluan omistaa mallistoni nörteille. Heille, joista itsensäilmaiseminen tuntuu tarpeettomalta, mutta etsivät vaihtoehtoista tyyliä ilmaista sitä minää, jota he haluaisivat olla. Mallistoni on alter egojen sovituskoppi, josta jokainen voi yhdistää omaa super minäänsä kuvastavan asun itselleen."

Nyt vaan kaikki virittäytymään muotifiiliksille ja huomenna ulos näytöksiä katsomaan! Myöhemmin Vinkkipankissa pääsee kurkistamaan mm. Samujin kutsuvierasnäytöksen tunnelmiin ;)

http://muva.fi/koe14/

http://prehelsinki

KOE14 from Tomi Seppälä on Vimeo.

Ladataan...
Vinkkipankki

Nyt on kyllä sellanen viikko, että vinkkipankkiiri ei meinaa pysyä housuissaan, kun olisi niin paljon kivaa tekemistä! Varsinkin viikonloppuna tapahtuu yhdessä, jos toisessakin korttelissa vaikka mitä! Etenkin tulevaan lauantaihin kannattaa varustautua nappaamalla kiva kaveri kainaloon, nostamalla käteistä kukkaroon ja varaamalla koko päivä aikaa haahuiluun, sillä kaupunkimme herää henkiin monen pikku tapahtuman ansiosta. Tälle lauantaille osuu, niin Alppilan, Kallion ja Arabian kaupunginosajuhlat, kuin ravintolapäiväkin! Muodin ja designin ystäville on Aalto yliopiston (ent. Taikin) suunnittelupuolen opiskelijajärjestö Tokyon myyjäiset!

Puuh! Mihin kaikkialle te meinaatte suunnata? Itse en ole vielä pystynyt päättämään niin paljon kivoja ja kiinnostavia juttuja olisi!

 

 

Tapahtumien nettisivut:

http://www.kallionkulttuuriverkosto.fi/kalliokukkii/

http://www.artova.fi/arabiankatufestivaali

Alppilan kaupunginosajuhla Alppikaatio

Ravintolapäivä

Tokyo-myyjäiset

Ladataan...
Vinkkipankki

Viime keskiviikkona Facebookkini feedissä pyöri mielenkiintoinen tapahtumailmoitus.”Maailmanlopun odottajat Katri Valan puiston alla klo 20.” Viestin jäljessä oli myös linkki sivulle, jossa oli vain kaksi kuvaa: louhoksen näköinen pitkä tunneli ja kuva luolan suusta. Vähemmälläkin on huomioni kiinnitetty, mutta tällä kertaa täytyy sanoa, että asetelma oli sen verran kuumottava, että kovasti alkoi kiinnostaa ja aloin selvittämään mistä on kyse. Musiikkipiireissä pyörivä tuttuni valaisi minua, että kyseessä oli bileet kallion sisällä vanhassa pommisuojassa ja paikalla soittaisi viisi artistia, teemalla elektroniset äänimaailmat. Kuulemma “häröä settiä” tulossa.

 

No, ilta saapui ja nappasin kaverini mukaan ja suuntasimme etsimään oviaukkoa jännittäviin juhliin! Paikkaa ei lopulta ollut vaikea nähdä sillä muutama muukin oli kiinnostunut erikoisesta klubimainonnasta ja kallion vierustalla jutusteli useampia kaveriporukka. Suuntasimme suoraan sisälle ja keikkapaikalle piti kävellä valoisaa louhostunnelia pitkin. Kun keikkasalin oven avasi, tuli se kuuluisa sokeahetki, ettei hetkeen näe mitään, kun kestää tottua pimeään. Ovea avaamalla valojen sammumisen lisäksi myös äänimaailma muuttui. Korvat valtasi elektrosäröinen humina.

Jatkoimme matkaa ja tunnelma oli oikeastaan todella tuomiopäivämäinen keikkatilassa, kun valaistuksena oli vain kynttilöitä ja ihmiset istuivat kaikki lattialla kasvot lavalle päin. Istuttiin joukkoon ja aloimme kuunnella musiikkia. Vaikka tunnelma oli tosiaan melko synkkä, homma toimi. Tilanne oli todella meditatiivinen ja electrosoundeihin hetkeksi unohtumalla tuli rentoutunut olo. Kaverini vitsailikin, että tälläinen tapahtuma pitäisi järjestää joka viikko, niin voisi joogan sijasta tulla vaihtoehtoisesti tänne nollaamaan. Ei oikeasti hassumpi idea. Tyynyt vain mukaan!

Lavalla soitti Absnt ja Running. Mielelläni menen uudestaan, jos keikka on samantyyppinen – tanssimusaksi tätä ei oltu tehty. Lisäksi mestoilla myöhemmin soitti RRKK ja Grmmsk, sekä dj Erkko, mutta tämän työläisen oli suunnattava unenmaille. Jos innostuit niin kannattaa tarkkailla poikien meininkejä netistä! Lisäksi tilasta sen verran, että paljastui juuri avatuksi Vapaan taiteen tilaksi, että sinne pääsee tutustumaan piankin uudestaan esim. 15.5. samassa tilassa luvassa eletroartistin Peter Breitenbachin ja saksofonisti Marc Vilanovan yhteistyön hedelmistä koostettu konsertti.

www.vapaantaiteentila.fi

http://maailmanlopunodottajat.tumblr.com/

 

 

 

Pages