Ladataan...
Vinkkipankki

Tällä viikolla vielä Finnkinossa mahdollisuus nähdä Aki Kaurismäen klassikkoelokuvia suurelta valkokankaalta! Tempaus juontaa juurensa hankkeeseen, jossa kaikki Kaurismäen elokuvat digitalisoitiin uuteen digiformaattiin ja tämän kunniaksi elokuvat näytetään. Tästä on saanut jo pari viikkoa nauttia Finnkinon teattereissa, mutta jos on jäänyt väliin vielä kerkeää! Ja mikäpä sitä elokuvateatterissa ollessa kun kesäsäät heittää häränpyllyä.

Kaurismäen elokuvat ovat suomileffaskenen timanttia. On harvassa ne suomalaiset, jotka eivät ole kuulleetkaan Kaurismäestä, niin hyvin hän on elokuvillaan iskenyt suomalaiseen sielunmaisemaan. Muutama vuosi sitten minulla oli tapana parin ystäväni kanssa leikkiä olevamme Kaurismäen elokuvassa. Tähän peliin tietysti kuului pitkät tauot lauseiden väleissä ja vielä enemmän tunnelmaa lataavat, mutta lakonisesti lausutut vuorosanat. Veikkaan, että ohikulijat eivät kauaa ehtineet kummastella jos olivat joskus nähnee Kaurismäki elokuvia. Aki Kaurismäen elokuvissa, kun tuo yhteinen nimittävä tuntuu olevan se vähän pysähtynyt tunnelma. Hänen elokuvissaan juuri tauko tuo sisältöä, hiljaisuudessa on monia viestejä, joita ei kuulu jos ei pysähdy kuuntelemaan. Katsoja ehtii miettimään roolihahmoja ja upottua hetkeksi heidän ajatuksiinsa, kun kaikkea ei tykitetä suoraan. Tämä ehkä on se taika miksi moniin roolihahmoihin tykästyy. Myös suomalaisesta melankoliasta on saatu tunteikasta ja pienetkin vivahteet huomaa kun vaatimattomuus nostetaan korokkeelle.

Jos Kaurismäki on kokonaan mennyt ohi, nyt viimeistään on hyvä mahdollisuus viikossa pistää yleissisvistys Kaurismäen kohdalta viikossa kuntoon!

Viikon kunniaksi tässä vielä pieni Kaurismäki-visa:

 1. Kalamari Unionissa liikutaan kaupungin osasta toiseen. Mistä mihin elokuvassa mennään?
 2. Mies vailla menneisyyttä –elokuvassa päähenkilö menettää muistinsa. Minkä johdosta?
 3. Mikä on yleisin Kaurismäen käyttämä roolihenkilön nimi?
 4. Kuka näyttelijä on tehnyt eniten miespääosarooleja Kaurismäen elokuvissa?
 5. Minkä kulttuuripiireissä tunnetun baarin terassilta Kaurismäki on tavattu bongata?
 6. Minkä nimisen elokuva teatterin Aki Kaurismäki omistaa?
 7. Onko Aki Kaurismäki itse näytellyt jossain elokuvassa?
 8. Mikä Kaurismäen elokuva pääsi ehdolle Oscar-gaalaan?
 9. Oliko Kaurismäki itse paikalla Oscareiden palkintogaalassa?
 10. Totta vai tarua: Kaurismäki oli innoissaan elokuviensa digitalisoimisesta

Vastaukset löytyvät jutun lopusta.

Kaurismäki visan oikeat vastaukset:

 1. Elokuvassa liikutaan Kalliosta Eiraan
 2. Hänet pahoinpidellään ja ryöstetään Kaisaniemen puistossa.
 3. Frank. Kalamari Unioni elokuvassa esiintyy 15 Frank nimistä miestä.
 4. Matti Pellonpää
 5. Corona baarin terassilta, jonka Kaurismäen veljekset omistavat.
 6. Andorra
 7. On. Aki Kaurismäki on näytellyt pääosaa veljensä Mika Kaurismäen ohjaamassa Valehtelija-elokuvassa.
 8. Mies Vailla Menneisyyttä valittiin ehdolle Paras Ulkomainen elokuva –kategoriaan vuonna 2002.
 9. Ei ollut. Hän boikotoi Oscar gaalaa, USA:n Irakin sotatoimien takia.
 10. Tarua. Kaurismäki kommentoi digitalisoimista näin: ” Vaikka pidänkin digitaalista teknologiaa paholaisen keksintönä, joka tuhoaa inhimillisen kulttuurin nykymuodossaan, vie työpaikkamme ja ennen pitkää tekee meistä tekoälyn orjia (vähän samaan tyyliin jolla itse kohtelemme tuotantoeläimiä) olen samalla tietoinen siitä, ettei käärmettä saa takaisin pyssyyn, Aladdinia lamppuun, eikä kannata sulkea veräjää kun lehmä on karannut tai ylipäänsä surra maahan kaatunutta maitoa.
  Näin ollen (ja koska muuta keinoa ei ole), pitääkseni vähäpätöisen elokuvatuotantoni mahdollisen yleisön saavutettavissa päädyin saattamaan sen digitaaliseen muotoon kaikissa nykyisissä ja monissa vielä tuntemattomissakin muodoissa.”

Kaurismäki goes Digital -tapahtuma Helsingin Finnkino –teattereissa vielä ensi viikon.

Näytökset:

·  ma 30.6. klo 18.00: Hamlet liikemaailmassa (1987)

·  ma 30.6. klo 20.30: Pidä huivista kiinni, Tatjana (1993)

·  ti 1.7. klo 18.00: Leningrad Cowboys Go America (1989)

·  ti 1.7. klo 20.30: Total Balalaika Show (1993)

·  ke 2.7. klo 18.00: Boheemielämää (1991)

·  ke 2.7. klo 20.30: Calamari Union (1985)

·  to 3.7. klo 18.00: Le Havre (2011)

·  to 3.7. klo 20.30: Leningrad Cowboys Meet Moses (1993)

http://www.finnkino.fi/News/Ajankohtaista/2014-05-26/3327/Aki-Kaurismaki-Goes-Digital/

Kuvat:

Stillkuvat elokuvista Elokuvakeskus (Mies vailla menneisyyttä, Tulitikkutehtaan tyttö, Laitakaupungin valot, Boheemielämää)

Viimeinen kuva Sodakylän elokuvafestivaaleilta 2014 (kuvassa vas. Aki Kaurismäki ja oik. Peter Von Bagh) kuvaaja: Santeri Happonen

 

 

 

Ladataan...
Vinkkipankki

 

On sunnuntai ja Suomen kesä hellii taas sateella. Kotona on vähän apaattista tuijottaa sateista katua, joten jonnekkin vois mennä. Brunssithan on sunnuntaitimanttia, mutta varausta ei ole tälle päivälle. Mitä tehdä?

Cafe Pirittaan Vinkkipankkiiri suuntaa tässä tilanteessa niinkuin viime sunnuntainakin. Piritta, tuo modernin arkkitehtuurin ja kauniin maiseman yhdistelmä, Tokoin rannassa näyttää kauniilta sade säälläkin. Jotenkin sateesta rikkoutuva merenpinta on vaan aina kauniinpi kuin kotipihaan ilmestyvä lätäkkö! Varsinkin suurista avarista ikkunoista katsottuna vatsa herkkuja täynnä.

Pirittan kivan 60-luvun hienohelma-cocktailbaari tunnelman lisäksi sunnuntainautiskelija saa eteensä hyvän ruokakattauksen. Kohtuuhintaan (23€) saa nautittavakseen monta jonollista seisovien pöytien antimia. Löytyy talon itseleipomia leipiä montaa sorttia, sekä tietysti Vinkkipankkiirin brunssin pääaineksia eli croissantteja ja appelsiinimarmelaadia. Lisäksi leipäosastolla on kahta eri piirakkaa ja viittä eri levitettä. Herkkusuun mieleen oli erityisesti tapenade oliivitahna. Lämpimällä osastolla rapeita pekonisiivuja niinkuin on asiallista ja munakokkelia. Kasvissyöjiä on muistettu kasvislasagnella. Aika jees sanoisin! Tämän lisäksi tarjolla on myös helmi salaattipöytä ja yksi pöydällinen makeita herkkuja. AH!

Ähkyt saa aikaiseksi vaikka jälkiruuat ovat lähes petit four koossa. Tosin pieni koko ei estä ottamasta useampaa vaan pertäti houkuttelee siihen, mutta en kadu, sillä minimunkit ovat niin pehmeitä ja tummasuklaakakku suussa sulavaa. Lisäksi sateen ropina muistuttaa kiireettömyydestä ja vatsa ehtii laskea. Aurinkoisella säällä brunssin päätteeksi voi käydä kävelyllä vaikka Töölön lahdella.

http://piritta.fi/

Sunnuntaibrunssi klo 10-15 ja hinta 23€/hlö, erikoiskahvilla 24,50€, kuohuviinillä 28,50€, erikoiskahvilla &kuohuviinillä 30€.

Lapset 3-12v -50% ja alle 3v ilmaiseksi aikuisten ruokaillessa.  

 

Ladataan...
Vinkkipankki

Hoshitosta ensimmäinen mieleentuleva sana on vaatimaton,mutta se ei tarkoita tylsää tai viimeistelemätöntä.

Mäkelänkadulla ikkunateippauksissa ollaan selkeitä. Kyseessä on "japanilainen ravintola", ei muuta, mutta perinteinen sushi sana puuttuu kyltistä. Kyseessä todella onkin japanilaista ruokaa ilman sushia. No mitä se on? Myönnetään - ei hajuakaan. Mennäänpä ottamaan selvää. Hoshito on suosittu ja pöytä pitää varata hyvissä ajoin. Ravintolan pienuuden takia samalle illalle pödän saaminen olisi todella hyvää tuuria. No me saamme pöydän seuraavalle viikolle ja menemme paikalle kaverini kanssa. Päätämme ottaa mukaan myös äitimme mikä sinänsä oli hauska idea. Olemme ystäväni kanssa lapsuudesta tuttuja joten hoshitossa vanhemmillamme oli pitkästä aikaa jälleennäkeminen. Suosittelen! Joskus saattaa unohtaa, että vaikka lapsuuden kavereita edelleen näkisi, eivät vanhemmat ole välttämättä tavanneet toisiaan vuosikymmeniin, vaikka joskus olisi tullut nähtyä harvase päivä.
Selailtuamme hetken ruokalistaa toteamme, että hoshitossa on valittava samasta menusta haluamansa pituinen versio. Päätämme ottaa laajimman 5 ruokalajin maistelu menun, jotta pääsisimme sisään japanilaisen keittiön herkkuihin. Homma alkaa lupaavasti aivan mielettömällä kalatartarilla! Minä sitten rakastan kalaa ja juuri raa'an kalan vivahteikkuutta! Tartarin päällä on sopivasti kauteen istuva koristus pieni kurkkusalaatti. Niin söpöä! Sama linja jatkuu ja seuraavaksi pöytäämme koristaa minimalistin parsakeitto, jonka täydellistä vaahdokkuutta voin vain ihailla! Hienostuneissa keitoissa juuri se vaahdokkuus on taikaelementti joka oikeassa koostumuksessa nostaa keiton uudelle tasolle. Pelkällä vaahdolla kikkailu (tarkoitan vaahdon käyttöä kastikkeena) ei niin innosta, mutta se kaunis vaahdokkuus keitoissa, ehkä tiedätte mitä tarkoitan :D tuntuu että kuulostan nyt hifistelijältä, mutta Hoshitossa se jotenkin kuuluu asiaan. Nimittäin kuten tiedämme japanilaiset ovat pikkutarkkaa perfektionisti porukkaa ja kaikki annokset ovat loppuun harkittuja ja pieniä yksityiskohtia pullollaan, vaikkakin sympaattisia :) Ainiin unohdin mainita, että tätä taitoa edusti alkupala tartarissa myös pienet kukkien muotoon leikatut porkkanat! Kevät lautasella!

Pääruokia menussa oli kaksi jauhelihamunakoisopaistos liemellä ja raikas siika liemellä. Nämä jatkoivat mauiltaan hienostuneissa makuvivahteissa. Yllättävää kyllä nämä annokset tulivat makumaailmoiltaan yllättävän lähelle Suomea. Paitsi Suomessa ei ole niin yleistä tämä liemi-intoilu ;) Jälkiruoka oli menun ehdoton kruunu inkiväärivaniljajugurtti keksimurskalla! Kuulostaa oudolta, mutta makupari oli täydellinen. Tämän haluaisin opetella tekemään myös omassa keittiössä!

Hoshitossa ilta meni mukavan rauhallisesti ja olo oli kotoisa. Suosittelen kyllä melkein ottamaan pisimmän menun ellei ole kovin pieni ruokainen, sillä itselleni vähempi määrä olisi jotenkin rikkonut menun kokonaisuuden. Lisäksi hintaero ei ole paha (5ruokalajia 45€, 4ruokalajia 41€ ja kolme 37€) Ehdottomia lemppareita oli alkuruuat ja jälkkäri. Palvelu oli ensiluokkaista ja olo oli hyvin tervetullut. Kokilta kysymme illan päätteeksi mistä nimi Hoshito tulee niin hän kertoi, että hän kun tykkää tehdä asiat omalla tyylillään ja omaan tahtiin niin ravintolan nimeksikin päätyis sama ajatus hos (=tahtiin) ja Hito (kokin nimi). Hoshito on kiva piristys Helsingin ravintolakentässä. Tyylikäs, mutta silti omalaatuinen herkuttelukolo :) Ja tosiaan hyvä oppitunti jos tuntee japanilaisesta ruuasta vain sushin.

http://www.hoshito.fi/

Hoshito osoite:

Mäkelänkatu 22,00510 Helsinki 

Puh. +358 50 432 5063