Ladataan...
Vinkkipankki

 

Taidehallin tyylikkäästi uudistuneen ilmeen myötä innostuin jälleen käymään paikan päällä. Hilma Af Klint - Abstraktin edelläkävijä -näyttelyssä. 

 

Jo heti ovella kuiskitaan mystisestä Hilmasta. Suurin osa töistä, jotka ovat Taidehalisssa esillä hän testamenttisi säilöön 20 vuodeksi lukkojen taakse kuoltuaan vuonna 1944. Hän uskoi, että vasta sitten hänen töitään arvostettaisiin.

Hilma maalasi abstraktit työt myös salassa. Julkisuudessa hän kyllä esiintyi taiteilijana, mutta varsin perinteikkään tyylin taitajana maalaten naturalistisia kasveja ja maisemia. 

Taidehallissa nyt esillä olevat abstraktit työt ovat hyvinkin moderneja. Voisi kuvitella niiden olleen suuren yleisön suosiossa vaikka 50-60 luvun taitteessa, mutta kiinnostavaa onkin, että ne on maalattu 1900-luvun alussa, vuosia ennen Wassily Kandinskyn, Pierre Mondrianin ja Kazimir Malevichin ei-esittävän taiteen alkupisteenä pidettyjä teoksia.

 

 

Monien taulujen lisätiedoissa mainitaan De Fem -naistaiteilijaryhmä, johon Hilma Af Klint kuului 1900-luvun alussa. Tämä ryhmä taiteen lisäksi harrasti myös ahkerasti spiritismiä. Mystiikka ja etenkin spiritismi olivat trendikkäitä harrastuksia tuolloin ja istuntoja pidettiin paljon Hilman kotona ja näissä ryhmäläiset tekivät tarkkoja merkintöjä salaperäisistä menoistaan. Näitä merkintöja Hilma tutkii monissa teoksissa. Teoksissa on myös salamyhkäisyydessään kiehtovaa vastakkaisuuden; elävän ja kuolleen eron tutkintaa. Lisäksi Hilmaa kiehtoi tiede ja erityisesti radioaallot, jotka vuosisadan alussa keksittiin. Mitä kaikkea tapahtuukaan silmiemme edessä näkymättömissä. 

 

Itse lähdin näyttelystä hämmentyneenä. Näyttely ja etenkin itse taiteilija jäivät kiehtomaan minua kovasti, mutta ensimmäinen vierailu kerta vaatii mahdollisesti toisen kerran. Onneksi Tukholma Moderna Museet tarjoaa youtubessaan kiinnostavan videon lisämateriaaliksi kiinnostuneelle. Tai oikeastaan kotitehtäväksi. Sama dokumentti on myös Taidehallissa, mutta hankalasti pieneltä ruudulta katsottavana käytävällä, joten en jäänyt paikan päällä kaiuttimen viereen änkemään.  On haastavaa, kun taulut eivät ole sidonnaisia aikakauteen ja näin niistä ei voi hakea tällä tavalla syitä ja merkityksiä. Lisäksi mielestäni synkät ja pelottavatkin aiheet: kuolema ja mystiikka on tuotettu maalauskankaille herkin värein ja pehmein ja pyörein kuvioin. Olisi todella ollut kiinnostavaa olla kärpäsenä katossa näkemässä mitä spiritismi-illoissa tapahtui.

 

Hilma Af Klint on kuitenkin visuaalisesti nyt juuri tähän päivään sopiva, jopa trendikäs. Tästä kielii myös Acne Studiosin innostus taiteilijaa kohtaan. Hieno mallisto löytyy täältä. Kuvat todella sopivat vaatteisiin ja tähän päivään, mutta että oikein 1900-luvun alkuun... Hienoa, että Hilma on vain antanut tulla ja säästänyt aarteet tuleville sukupolville ihmeteltäväksi. Mysteeri on heitetty ilmoille, mutta kuka se ratkaisee?

 

Näyttely Taidehallissa Helsingissä 16.8.-28.9.2014

 

 

http://taidehalli.fi/

 

Ladataan...
Vinkkipankki

Taiteiden yö 21.8. (eli huomenna!!!) nostaa Helsingin luovuuden näyttämöksi yhden yön ajaksi!

Taiteiden yö on kerran vuodessa ympäri kaupunkia levittäytyvä Helsingin Juhlaviikkoihin liittyvä supertapahtuma, joka pitää sisällään tänäkin vuonna hirveän määrän tapahtumia, joita saa kuka tahansa ilmoittaa tapahtuman nettisivuille. Vielä kuulemma ehtii jos haluaa esiintyä! Mukana on myös vakiotahoja, kuten teattereita, gallerioita ja museoita, jotka kantavat kortensa kekoon. Tapahtuma järjestetään nyt 26. kerran ja vuosien aikana innostus yhden yön taidetapahtuman järjestämiseen Taiteiden yön yhteydessä on kasvanut ja tapahtumakarttaa selatessa tulee ähky.

Välttääksesi runsaudenpulan Vinkkipankkiiri jakaa omat suosikkinsa! Näissä käymällä voit nostaa kulttuuriaktiivisuutesi supertasolle yhdessä yössä!

Mene, koe ja nauti siis nämä:

1.Adel Abidin: Life is short, let’s have an affair, klo 21 asti, Muu Galleria

-Tämä taiteilija on nyt maailmalla ja Suomessa todella kovassa huudossa. Adelin töitä oli näyttävästi esillä myös pari viikkoa sitten pidetyillä Flow –festivaaleilla. Jos et päässyt siellä mestoille tai et saanut hänestä tarpeeksesi, mene tänne. Näyttely vain tämän viikon loppuun asti. Hienoa videotaidetta!

2.Sirkus Magentan avoin sirkustyöpaja ja esitys, Työpaja klo 16-17, Esityksiä klo 17-18, Eurooppasali, Malminkatu 16

-Jos olet miettinyt uutta harrastusta, nyt pääsis ilmaiseksi kokeilemaan sirkushuveja. Trapetsi, ihmispyramidi, keilojenheitto! Mene ottamaan selvää mitä kaikkea sirkus sana pitää sisällään. Jos et uskalla heittäytyä esiintyjäksi niin mene katsomaan jo ammattilaisia sirkustaiteilijoita ja heidän temppujaan klo 17 alk.

3.Kesäkino Engel esittää Amir Escandari: Tuulensieppaajat, Aleksanterinkatu 26, sisäpiha, klo 22-23.30 Elokuva 93 min,(Tanska, Suomi, Ruotsi)

Tuulensieppaajat on ryhmä nuoria miehiä São Paulon faveloista. He ovat pixador-maalareita, jotka maalaavat viestejään uskomattomiin paikkoihin kiipeillen talojen seiniä pitkin. Taiteensa kautta Tuulensieppaajat haastavat heitä ahdistavaa yhteiskuntaa. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun liki yhteiskunnan ulkopuolella elävät miehet kutsutaan Berliinin taidebiennaaliin. Jo matkalle lähtö tuottaa vaikeuksia: ystävyksistä yksi on paperiton, toinen lukutaidoton. Perillä heidän taiteensa ei mahdu taidetapahtuman asettamiin rajoihin. Amir Escandarin vahva esikoisohjaus on myös kasvukertomus. Miehet käyvät läpi paitsi suhdettaan toisiinsa, myös vanhempiinsa ja omaan vanhemmuteensa.

-Tuulensieppaajat oli viime Docpoint elokuvafestivaalien hittileffa, jonka kaikki näytökset olivat loppuun myytyjä. Nyt aion ehdottomasti käydä katsastamassa tämän, kun viimeksi en päässyt. Todella mielenkiintoinen extremeleffa!

4.Maija Astikaisen Horticultured Cities kirjan julkkarit ja &BROS suunnittelutoimiston myyjäiset Omenatalossa,Lapinlahdentie 1, alk. klo 19

-Ihanan piristäviä kuvia kuvaava Maija Astikainen on seurannut siirtolapuutarhaelämää eri maissa ja tallentanut kesäisiä hetkiä Horticultured Cities kirjaan. Täällä pääset ensimmäisten mukana katsomaan kirjan sisäsivuille.

5. KOM Teatterin avoimet harjoitukset: Vallankumous, klo 18-20, Kapteeninkatu 26

-Tämä on jo varsinainen Taiteiden yö klassikko. Pääset siis tsekkaamaan teatterin työstöä. Mitä harjoituksissa tapahtuu? Miksi ohjaaja keskeyttää näyttelijän vai menikö kaikki sittenkin putkeen? Hauska tapahtuma johon mahdollisuus vain kerran vuodessa. Ole täällä ajoissa jos halajat hyvälle paikalle.

Muita tapahtumia täällä:

http://www.helsinginjuhlaviikot.fi/taiteidenyo/

Ladataan...
Vinkkipankki

Mikä on tämä kaunis runollinen näkymä?

Se on maisema Helsingin Talvipuutarhan ovelta ulkopuutarhaan. Yksi kaupungin kauneimmista paikoista. Paikka johon sana elegantti sopii paremmin kuin mihinkään muuhun. Rakennusvirasto järjestää HUOMENNA 20.8. harvinaisen mahdollisuuden päästä juhlistamaan tätä kauneutta mitä pääkaupunkimme pitää sisällää nimittäin Talvipuutarhan Ruusutarhassa vietetään puutarhan 90-vuotispäiviä!

Juhlat ovat klo 14-18 ja tänä aikana ohessa kaikenlaista ohjelmaa, jopa ruusutarhan suunnitellut ja sen "oikeaksi" puutarhuriksi tituleerattu Svante Olsson myös tepastelee puutarhassa. Kuinka ihanaa ja sympaattista! Tälläinen tapahtuma pitää kokea!

Pukukoodiksikin on toivottu 20-luvun henkeä ja tarjolla ruusupullaa ja -mehua.

Ah, Helsingin Rakennusvirasto minkä teit! <3

Tässä tarkemmat tiedot:

 

 

Talvipuutarhan osoite on Hammarskjöldintie 1, Töölö.

Juhlat: keskiviikkona 20. elokuuta 2014 klo 14.00–18.00

Ohjelma:
• Nukketeatteriesitys Prinsessa Ruusunen/ Sytkyt
• Kaupungin tervehdys, toimitusjohtaja Timo Martiskainen, Stara
• Opastetut ruusutarhakierrokset yleisölle klo 15.00 ja 16.30
• Ruusuille omistettu itämainen tanssiesitys. Ruusu on arabiaksi Warda ja itämaisen tanssin ammattilainen Amina esittää Warda kappaleeseen tekemänsä koreografian, With Love from Cairo. Kesto noin viisi minuuttia.
 

 

 

Ladataan...
Vinkkipankki

 

Tervepä kaikki! 

Vinkkipankkiiri on nyt ollut hieman lomalla ja keräilemässä uusia vinkkejä läheltä ja kaukaa. Ulkomaillakin olen nyt ravannut joten syksyn aikana vinkkejä tulossa muualtakin!

Kaikkialla huomenna läsnäoleva tapahtuma on Ravintolapäivä ja se jälleen valtaa Suomen kaupungit ihanilla ravintoloillaan!

Ohessa oleva kuvamateriaali on ihanalta toukokuiselta Ravintolapäivältä, jolloin Vinkkipankkiiri kiersi reippaasti erilaisia makuelämyksiä makupankkiinsa keräten!

Oli unohtumaton munabaari, ihania baageleita Karhupuistossa ja tajunnan ( ja vatsan) räjäyttävää burgeria. Pääsinpä juttelemaan myös Smoothien pyöräytyksen Suomen mestarin kanssa (alempana kuvassa)!

Ravintoloita on aivan tajuton määrä, joten kannattaa heti alkuun ladata Ravintolapäivä appi Appstoresta tai metsästää lempparit Ravintolapäivän nettisivuilta. Voi myös hyvin olla ettei jaksa käyttää aikaansa etsimiseen, niin siksi olenkin auttanut teitä rakkaat lukijat jo valmiiksi etsimällä hyvän setin huomiselle. Vinkkipaikat ovat Helsingissä, mutta mukana myös ekstra Espoosta, jossa Vinkkipankkiiri mielellään kävisi myös! Kommenttikenttään saa jakaa omia suunnitelmia ja ravintoloita!

Nappaa kaveri kainaloon ja lähde ravintolamaailmanympärysmatkalle!

Ravintolapäivä 17.8.2014 Helsinki tärpit TOP5:

1. Virta -puurobaari Klo 10-16 Siltasaarenkatu 13, Kallio

- Aamiaiselle puurotrendejä haistelevaan puurobaariin. Jos puuro merkitsee sinulle kaurapuuroa voisilmällä, mene kokemaan puuron uusi tuleminen! Jännän kuullosta ja varmasti terveellistä ruokaa!

 2. Orgullo Mexicano - meksikolaista lounasta klo 11-17 Porvoonkatu 1 D, Harju

-Jo pitkään ruokatrendinä Helsingin ravintolaskenessä mainettaan kasvattanut meksikolainen keittiö on tuonut monille tutuiksi ihanat tortilla ja guacamolet. Huomenna tässä ravintolassa on saatavilla jotain uutta mitä perusmeksikolaisten ravintoloiden listoilla ei ole näkynyt. Lautasille saatavilla Cochinita Pibil (herkkupossua), Chiles Rellenos (täytetyt juustoiset suippopaprikat) ja Pan de Elote con Naranja (makeaa maisskakkua appelsiinin kera).

3. Karvakuonojen Kahvila - ruokaa myös koirille klo 14-18 Viipurinkatu 25, Alppila

- Harvemmin koiranystävät pääsevät nauttimaan ravintolaillasta koiransa kanssa, jopa niin että tällekin on koottu oma menu! Täällä ainakin iltapäiväkahvit jos on karvainen kaveri mukana.

4. Cuisine de Reve - Ranskalainen Unelmakeittiö klo 12-16 Hopeasalmenranta 3, Kulosaari

-Kulosaaressa, vanhan huvilan pihalla ranskalaista ruokaa. Kuulostaa ihanan idylliseltä!

5. Puolalaista Tangoa ja muita herkkuja klo 12-21 Pohjolankatu 41, sisäpiha

- Käpylässä puutarhassa juhlat iltaan asti. Teatteria, musiikkia ja erilaisia menu kokonaisuuksia eripuolilta maailmaa. Tässä ainekset olla Mini Maailma Kylassä -festari 

+Espoo, Tapiola, Pulp Fiction ja pirtelöä

- Kino Tapiola lähtee Ravintolapäivään tarjoamalla ilmaisen Pulp Fiction näytöksen klo 18, sitä ennen auki pirtelöbaari, jossa leffan tyyliin Five Dollar Milshakeja! Ihana idea! Leffafanit tänne!