Ladataan...
Vinkkipankki

 

Oletko koskaan ajatellut, että Tallinnassa voisi tehdä muutakin kuin käydä Kaubamajassa rannantuntumassa. Toivottavasti olet, mutta jos et ole vielä hoksannut että mitä se voisi niin minäpä annan vinkit täydelliseen pennin venyttäjän herkkupäivään Tallinnassa. 

Tallinna on nimittäin viime vuosia nostanut päätään kovastikin ravintolatarjonnassaan. Enää ei tarvitse miettiä kumpaan kilpailevaan keski-aikaiseen ravintolaan sitä menisi vaan vaihtoehtoja on vaikka kuinka monia. Parasta ruokailoittelussa lahden toisella puolen on tietysti hinta. Yhden suomi-illallisen hinnalla Tallinnassa herkuttelee koko päivän ja maksaa laivamatkakin eestaas. On tunnelmassakin jotain mukavan omintakeista. Tallinnalaiset osaavat ottaa tyylillä rennosti. Kaikki on aina siistiä ja kaunista, sen yhtään tinkimättä rosoisesta "berliiniläis"-tunnelmasta.

Seuraavaa listaa varten kannattaa varata se risteily, jossa saa olla vähän pidempään maissa kuin sen neljä tuntia tai sitten olla yötä Tallinnan edullisuutensa nähden hyvinkin tasokkaissa hotelleissa.

Aamiainen:

Sfäär

Sfäär on kaupan ja ravintolan yhdistelmä. Tosin ravintola on pääosassa ja kauppa siinä sivussa, mutta kummassakin kannattaa vierailla. Sfäär on siitäkin mukava, että se sijaitsee hyvin lähellä laivasatamaa ja siellä tarjoillaan aamiaista aina kello kahdeksasta lähtien ja viikonloppuisin sitten isommin brunssia. Sfäär on siis helppo aloitus päivälle. Sfäär on  myös raukea päivänaloitus esteetikoille, sillä tila on upea. Kaupan tavaratkin hivelevät silmää ja edulliset annoksekin jaksetaan pleitata huolella! Aamiaiseksi täällä valitsisin klassikon Eggs Benedictin kinkulla, sillä aina jaksan ihailla täydellisesti tehtyjä uppomunia, sillä itse on ole niissä vielä salonkikelpoisesti onnistunut. Sfäärissä lemppari annokseni kustantaa vaivaiset kuusi euroa.

 

Lounas:

Platz

Kun aurinko on jo noussut ja sfäärin interiooria on tarpeeksi ihasteltu ruokafani voi ottaa muutaman kävelyaskeleen ja onkin jo seuraavassa etapissa. Roterdamin aukiolla sijaitsee monta ravintolaa, mutta hyvin varusteltu terassi houkuttelee vähän viilemmälläkin, kun siihen asennettu lämmittinet ja tarjoilijat tuovat heti kättelyssä pehmoiset viltit. On jo lounasviini aika ja Platzissa sitä tarjoillaan edulliseen neljän euron lasihintaan. Listalta löytyy kaikkea raikasta ja päädyn ottamaan simpukat. Jostain syystä tämä on yleinen valintani ulkomailla. Rakastan simpukoita, mutta jotenkin niitä ei tule otettua suomessa. Terassilta on hauska katsella vilkkaan aukion meininkiä!

 

 

Illallinen:

F-hoone

F-hoone ei sijaitse ihan keskustassa, mutta ratikan ottaminen sinne kannattaa, jos ratikka tuntuu työläältä pääsee paikalle edullisesti taksillakin. F-hoone sijaitsee Kalamaja kaupunginosassa, vanhalla tehdasalueella. Illan pimetessä alue jännittävä, sillä sinne mennessä kadulle ei oikeastaan ravintolan kutsuva tunnelma näy. Pitää rohkeasti vain puikahtaa ränsistyneen tehdasalueen sisäpihalle ja siellä hymy herkkusuulla on taattu. F-hoonen edustalla on hienoja veistoksia ja sisäpiha on valaistu kuin kesäisillä pihakutsuilla. Tämä ravintola on saanut kovasti viimeaikoina suosiota ja pöydän varaaminen ennakkoon ei välttämättä ole huono idea. Itse olen kyllä aina saanut tuurilla pöydän, mutta täpäriätilanteitakin on ollut. F- hoone sijaitsee vanhassa tehdasrakennuksessa, joka aiemmin on ollut kaksikerroksinen. Toisen kerroksenlattiaon purettu ja näin tila avartuu jumalaisen korkeaksi valkotiilisenäiseksi kaunottareksi. F-hoonessa on ihan crafti tunnelma ja haaveilen, että jonain päivänä pidän siellä isot juhlat. Yleisen ravintolatilan takan on nimittäin erillinen tilava kabinetti yksityisjuhlia varten. Yhdet häätkin olen saanut seurata ikkunoiden takaa. F-hoonessa ei tarvitse ollenkaan ajatella rahan kulutusta, sillä näin edullista illallistamisravintolaa saa etsiä. Ravintola ei tosin harrasta mitään fine diningiä, mutta rennot annokset maistuvat ja niissä on kivasti hienostuneitakin elementtejä. Mikään ruokalistalla ei maksa yli 10 euroa. I´m in heaven! Tilaan seuralaiseni kanssa vaikka mitä pöydän täyteen ja viinipullon alkuskumppineen päälle eikä yhteis lasku ole edes viittäkymppiä!

 

Baareilu ja drinkit:

Kalamajan alueella on F-hoonen lisäksi toki muitakin paikkoja. Varmaankin F-hooneen suosion myötä paikka on saanut monta uutta baaria, joten ilta varmasti jatkuu rattoisasti kenellä vain sillä valinnan varaa riittää. Itse menisin stand-up keikalle Pudel -baariin ja sieltä vielä skumppalasin äärelle naapuriin Lendav Taldrikiin!

 

Toivottavasti innostuitte Tallinna vinkeistä itselläni ainakin tuli himo lähteä heti uudestaan, sillä monta vinkkiä sieltäkin vielä jakamatta!

Täällä vielä kartta jonka voi vaikka tulostaa mukaan matkalle: kartta

Ladataan...
Vinkkipankki

eli tarina siitä kuinka Vinkkipankkiiri humaltui ystävättärensä ja viiksekkään miehen seurassa!

Oli pimenevä ilta ja Katariinankadulla ei näkynyt ristin sielua. Ystävättäreni kanssa olimme kuulleet, että on ensin löydettävä ovi, jossa ei lue mitään ja sitten mentävä sisään. Tuntui hassulta avata tuntematon ovi, mutta osuimme ensimmäisellä kerralla heti oikeaan. Pääsimme puupaneloituun huoneeseen, jossa ei ollut ovea minnekään. Kaikkea jännittävää tavaraa kyllä: karttoja, kirjoituskone ja oli hyllyllä tyhjä konjakkipullokin. Olimme kuulleet kuitenkin johtolangan, että puhelimella soittamalla seinään avautuisi luukku ja näin kävikin!

”Mitä asiaa?” kysyi luukusta tuikkivat tuimat silmät

”Kapakkaan haluttais päästä”

”Vai niin, no siinä tapauksessa tervetuloa!”

…ja kuin salapoliisielokuvissa seinä edessä aukeni ja luikahdimme lämpimään mausteilta tuoksuvaan tilaan. Tapetti oli kuin isoäitini krumeluurista 70-luvun sisustuksesta ja paikka oli koristeltu maalauksin ja kultakoristein. Tuntui kuin olisi matkannut ajassa, joihinkin tyylikkäisiin koti-bileisiin muutaman vuosikymmenen taa. Otimme paikat baaritiskiltä, josta veikeät viikset omistava baarimikko otti meidät heti hellään huomaansa. Täytyy jo ihan tässä vaiheessa sanoa, että koko illan tarjoilu ja palvelu oli ensiluokkaista! Bongasimme pöydältä ruskean kirjekuoren ja kurkkasimme kuoreen drinkkilistahan se siellä. Kaikki salakapakan elementit oli viety loppuun saakka! Ensin tilasimme ihan happamat, mutta raikkaat ”Basil” -drinkit, joita tarjoilija kehui lempparikseen. Ja kyllä maistui. Aika hurahti hetkessä kun uppouduimme kuulumisten vaihtoon, kiinnostaviin juoruihin ja koktailin makunystyröitä nostattavaan makumaailmaan!

Pitihän sitä sitten vielä toiset ottaa ja pöytään tuli kauniissa jalallisissa kristallilaseissa rosepippuri-margaritat. Aijai! Niitä lipittäessä kello vierähti jo huomisen puolella ja lopulta kiitimme kauniisti ja maksoimme viulut. Ihana ilta kerta kaikkiaan!

+ Siitäkin täytyy kehu antaa, että täydellistä tunnelmaa luomassa oli mukana jopa naisten huoneessa olleet tuoreet kukat. Aina ihana lisäys ravintoloissa! Piste i:n päälle!

ps. Tämä tarina on tosi! Löysitkö itse perille?

Kuvitus: Aliina Kauranne

Pages