Ladataan...
Vinkkipankki

#lihatonlokakuu -haasteeni jatkuu. Nyt otin arviotavakseni lupaamani Alex Niemisen ja Riikka Sukulan VEGE - Tuoreita Makuja Keittiöstä -keittökirja, joka aiemmin tänä vuonna nousi ainakin kasvissyöjä tuttujeni keskuudessa pieneen kulttimaineeseen. Kirjan pataleipää leivottiin ja kuvia jaettiin somessa. Nyt vihdoin tartuin itse opukseen, joka tosissaan avaa kokkaajan mieltä kasvisten maailmaan, kauniin rennon kuvituksensakin ansiosta! Kuvaajana on toiminen Andrew Taylor.

Voisi ajatella, että kirjassa olisi joku trendikäs ruokakulttuuri erityisesti nostettua, mutta eipä oikeastaan ole. Keittokirjailijat ovat luottaneet kasviksen voimaan, siinäkin mielessä, että kirjassa ei ole käytetty tofua, seitania tai edes soijaproteiinivalmisteita. Tästä erikoisseikasta mainitaan alkusanoissa, jossa tosin kielletään asian olevan mikään kannanotto. Sattuma vain. Tämä herätti minun mielenkiintoni todella sillä kasvisruokailijan klassikko kysymys: "mistä proteiinit?" nousi mieleen.

Kirja on tuhdin kokoinen ja vaati useamman kerran selailun ennen kuin tartuin kirjoittamaan tätä arviota. Kokkasin kirjasta myös useamman jutun, joista missään ei ollut resptiikan puolesta mitään moitittavaa. Erikoista, sillä keittokirjailijoista ei kumpikaan ole ravintoalan ammattilainen vaan kotikokki pohjalta mennään. Ehkä se onkin sitten tuonut ripauksen skarppiutta reseptiikan luontiin. Alkusanoissa myös toista tekijää Alexia kuvailla reseptiniiloksi. (Heh, hauska termi, samaistun kyllä!) Jo useamman kerran on tullut keiteltyä kirjan oivaltavaa omena-kukkakaalikeittoa, jossa omppu tuo ihanan happamuuden soppaan. Etenkin halpa valmistaa ja syksyn koleuteen sopiva nautittava. Testatkaa ihmeessä! Kirjassa on myös mielenkiintoisia ehdotuksia klassikkoruokien liha-ainesosan korvaajiksi. Hyvä tapa käyttää omppusatoa suolaiseen ruokaan. Caesar salaatin kastikkeessa muunmuassa sardellit vaihtuvat kaprikseen ja Nizzan salattin tähtenä toimiikin latva-artisokka. Rohkeaa kyllä - pitänee testata onko alkuperäisten voittajiksi näistä!

Kustantaja: Readme.fi

 

Ladataan...
Vinkkipankki

 

Bataatti-kookoscurry Anton&Antonin tyyliin

Sain testattavakseni Anton & Antonin -ruokakassipalvelun ja tässä kerron vähän kokemuksistani. Tarjous tuli itseasiassa juuri sopivaan aikaan, sillä tuntui, että Lihaton Lokakuu alkoi kyllästyttää, enkä jaksanut keksiä uusia kasvisreseptejä kauppareissuille. Mikäs sen parempaa, että joku keksii reseptit valmiiksi, printtaa ne kassiin ja tuo ne aineksien kanssa kotiovelle. Täydellista arjen luksusta!

Homma oikeasti toimi todella noin helposti, että tilasin kolmesta vaihtoehdosta mieleiseni kassin sähköpostitse ja tiistaina, kun ovikello soi oli vastassa hymyilevä lähetti ja kassillinen tuoretta ruokaa. Alunperin tuontipäivä oli maanantaina, mutta kuulemma tukkujen tuoretuotteet uusitaan tiistaisin, niin päivä vaihdettiin samaiselle päivälle, jotta mukana olisi viikon tuoreimmat herkut. Reseptit loihtii Louise niminen kokki, joka hyödyntää resepteissään satokauden parhaimmat sesonki raaka-aineet. Tämä takaa tuotteiden maukkauden, lisäksi bonarina kassissa suositaan lähituotteita ja luomua. Lihattoman lokakuuni takia otin Vegekassin neljälle, vaikka asunkin taloudessani yksin. Muita vaihtoehtoja olisi ollut lihaa ja kalaa sisältävä Arkikassi joko kahdelle tai neljälle. Aluksi ajattelin, että on hulluutta tilata neljän hengen kassi, mutta ruuat upposivat hyvin. Oikeastaan neljän hengen kassissa on neljälle hengelle kolme ruokaa. Kun ruokia otti töihin evääksi ja söi myös illalla, niitä söi noin kokonaisen viikon verran. Rahaakin jäi säästöön, kun oli eväät mukana eikä keskustan lounasravintolat houkutelleet niin paljoa.

Kassin sisältö oli runsas ja mukana oli mielenkiintoisia uusia ruokatuotteita, joita en olisi välttämättä ilman kassia tullut kokeilleeksi. Esimerkiksi papupasta oli mielenkiintoinen runsaan proteiinipitoisuutensa takia! Papujen seuraksi kokattiin linssibolognese, joka toimi kyllä hyvin parmesanin kanssa ja selätti nälän. Ei tarvinnut pahemmin santsailla tätä ruokaa, sillä täyteen tuli! Lisäksi hymyn suuhuni loihti Anton & Antonin leipomon tuore leipä ja porkkana sosekeitto. Lempireseptini tältä viikolta oli kuitenki bataatti-kookoscurry, jota varmasti kokkailen myöhemminkin. Jäipähän reseptiki talteen!

Vegekassin hinta 60€ on mielestäni kohtuullinen, sillä se todella säätää arjessa aikaa vaivaa. Vaikka tykkäisi ruuanlaitosta, ei joka ilta jaksa gourmeilla, joten oiva apu kyllä tämä on. Arkikassin hinta-määrä suhde on ehkä hieman parempi kuin vegekassin, sillä liha on muutenkin kalliimpaa kuin kasvikset. Lämpimästi suosittelen testaamaan joko Arkikassia tai Vegekassia!

Lisätietoja täältä: http://ruokakassi.antonanton.fi

Ladataan...
Vinkkipankki

Syksyn kunniaksi Vinkkipankissa järjestetään ensimmäinen kilpailu koskaan! Lottohuuma siis päälle ja kommentoimaan mikä sisältö Vinkkipankissa kiinnostaa sinua eniten. Kirjoita palautteesi tähän postauksen alle tai sähköpostilla vinkkipankki@gmail.com. Vinkkipankkiirina minulle on tärkeää palvella asiakkaitani juuri parhaalla mahdollisella tavalla ja siksi palautteesi kultaakin arvokkaampaa!

Varsinainen arvonta suoritetaan Vinkkipankin facebook-sivulla www.facebook.com/vinkkipankki. Seuraathan minua siis jo siellä, sillä kaikkien fb-sivusta tykänneiden kesken arvotaan 1.11. klo 21 Iisa:n Kukaan ei oo kenenkään levy. Nyt siis kommentoimaan ja tykkäämään!

Iisan levy oli myös arviossa Vinkkipankkiirilla täällä blogin puolella. Käyhän lukemassa: http://bit.ly/1MJfYDS

Ihanaa syksyä kaikille Vinkkipankin asiakkaille <3 

ps. Tiesitkö, että Vinkkipankki löytyy myös seuraavista somekanavista:

instagram

Twitter

Periscopesta minut löytää Vinkkipankki nimellä!

Ladataan...
Vinkkipankki

Muistatteko, kun hetki sitten Kino Maxim taisteli oikeudestaan jäädä henkiin indie-elokuvaa näyttävänä teatterina, joksi se oli Finnkino ketjun alla spesiaalisti profiloitunut? Tämä herätti ajatuksia elokuva-alalla ja tunnettuja alan tekijöitä nousi barrikaadeille. Ihan näin elokuvan kuluttajanakin pelästyin, kun tajusin etten ollut hetkeen Maximissa käynyt ja juuri kun minun pitäisi olla kohderyhmää. Jännittävää, että monesti asioihin tottuu ja niiden puutteeseen herää vasta kun niitä ollaan kokonaan viemässä pois. Kun uhka oli yllä liityin teatterin jatkoaikaa kannattavaan facebookryhmään ja mietin, että missä sitä sitten voisi nähdä muita elokuvia kuin Hollowoodin isoissa elokuvalevityspaketeissa Suomeen myytyjä massamagneetteja. Tutkin elokuvafestivaalikenttäämme ja itseasiassa näin pieneksi maaksi se on meillä hyvin laaja ja runsas valikoimainen. On suuria kansainvälisiä festareita kuten Rakkautta ja Anarkiaa, mutta sitten joukossa on hauskoja spessujakin kuten Cinemaissi. Intohimoa siis elokuvan ympärillä löytyy joten eiköhän kaikki käydä silloin tällöin leffassa ja pidetä alan pienimmätkin rattaat pyörimässä. Sillä ketä kiinnostaa, jos ohjelmistoissa olisi pelkkää Bondia (vaikka uusi Spectre on tietty myös pakko nähdä) ja ison rahan Marvel elokuvaversioita.

Cinemaissi on erikoistunut ohjelmistossaan latinalais-amerikkalaisiin elokuviin ja festivaali on para-aikaa käynnissä! Jos viikonlopuksi ei ole vielä ohjelmaa tutustupa mahdollisesti täysin uuteen kuvalliseen maailmaan nimeltä latinalais-amerikka, sillä vaikka ollaan jo lähempänä maantieteellisesti Hollywoodia, tuotannot harvoin saavat levitystä tänne pohjolaan asti. Jos olet jo erikoistunut tämän maailman kolkan liikkuvaan kuvaan, käy katsastamassa uusimmat tarinat ja tue monipuolista elokuvafestivaalikenttäämme. Leffassa käynti on aina meille hyväksi!

Tässä TOP 3 nostot Cinemaissin lauantain ja sunnuntain tarjonnasta:

1.Boss, radiograph of a crime, ohjaus Sebastian Schindel,2014

-Boss on pomo, joka tuntee Argentiinan lainsäädännön kiemurat sekä porsaanreiät ja hyödyntää niitä hävyttömästi työntekijöidensä kustannuksella. Ankean oppitarinan elokuvassa joutuvat kokemaan paremman elämän toivossa töihin tullut nuori pari. Jo trailerin tunnelma saa ilmeen jähmettymään ja olo mietteliääksi. Elokuva on noteerattu monilla latinais-amerikan elokuvafestivaaleilla ja muunmuassa voittanut "yleisön suosikki"(audience award) palkinnon Busan kansainvälisessä elokuvakilpailussa.

Näytökset: 24.10. La Andorrassa klo 16.30 ja 25.10. Su WHS teatterissa klo 18

2.Behavior, ohjaus Ernesto Daranas, 2014

-Oletko miettinyt miltä tuntuisi olla nyt nuori aikuinen Kuubassa tai teini, joka tuntee maan historian ja kantaa sen raskaudesta johtuvaa taakkaa, mutta pohtii uudenlaista tulevaisuutta ja muutosta? Kuubassa on vahvoja eroja sukupolvien välillä ja tämän aihepiirin ympärille on tehty Behavior, jonka kehutaan käsittelevän aihetta jopa komedian keinoin. Kuulostaa lupaavalta!

Näytökset: 24.10. La WHS Teatterissa klo20.30 ja 25.10. Su Andorrassa klo 17.45.

El Crítico (The Critic). First trailer (w/ english subtitles) from HC Films on Vimeo.

3.El Critico, ohjaus Hernán Guerschuny, 2013

-Kun opiskelin elokuvan teoriaa ja kritiikkiä välillä luentojen jälkeen tuntui, että jokainen vastaantuleva ihminen kantoi mukanaan elokuvaa tai että itse olen osana suurta elokuvaa ja kävelemäni katu on kohtauspaikka. Niin, ymmärrän kyllä, että maallikolle tämä voi kuulostaa oudolta, mutta tunnustan että elokuvahulluus on oireillut Vinkkipankkiirillakin. Elokuvahulluus "La Maladie du Cinema" vaivaa myös El Critico elokuvan päähenkilöä, joka alkaa näkemään elokuvaa kaikkialla. Kaikki filmifriikit siis teatteriin saamaan tästä vertaistukea!

Näytökset: 24.10 la ja 25.10. su WHS Teatterissa klo 16

http://www.cinemaissi.org/2015/fi/

http://www.teatteriunion.fi

http://andorra.fi/fi/kino/

Ladataan...
Vinkkipankki

Niinkuin olette ehkä somekanavistani(facebook, instagram ja twitter) jo huomannut, että Vinkkipankkiiri otti Lihaton Lokakuu -haasteen vastaan (jes kakuissa ja muissa herkuissa ei ole lihaa, kakkukuukausi alkakoon, hehee). Minut tunnetaan ystäväpiirissäni lihanystävänä. En voi sille mitään, että rakastan liharuokia yli kaiken. Monesti jopa ostan perjantaisin karkkipussin sijaan italialaisen lihaleikkelelajitelman. Täydellinen Vinkkipankkiirin hurmaaja varmasti osaa paistaa pihvin ja arvostaa onneani fileeraustaidoista. Mutta niinkuin kaikki tiedämme ympäristömme kärsii ja ekologisia valintoja olisi syytä kaikkien tehdä, niinpä otin vastaan tämän Docventuresin haasteen tavoitteenani inspiroitua kasvisruuista enemmän keittiössäni. Vaikka tässä hehkutin lihan puolesta, syön toki useasti kasvispainotteisesti, mutta harvemmin itse kokkaan kasvista, sillä reseptit jotka osaan ulkoa (ja jotka tulevat ensimmäisenä väsyneenä töiden jälkeen kaupassa mieleen) ovat tyyliä burgundinpata jne. Siksi odotan oppivani ja innostuvani muutamasta huippu kasvisruuasta, joita sitten tekisi mieli kokata!

Nyt kun haastetta on pari viikkoa takana olen tehnyt huomioita ja oivalluksia liittyen projektiin:

1. Tuntuu dieetiltä ja toimii kuin dieetti

-Aluksi tuntui siltä, että kaikki herkut on pannassa ja kaupassa silmät etsivät kuin aivojani ärsyttääkseen serranon kinkkupaketteja, mutta pidin pintani. Olo oli kuin olisin ollut jollain laihiksella mutta viikon oltuani tällä uudella ruokavaliolla kropastani oli hävinnyt yksi kokonainen kilo. Mahtavaa, että dieettituntemukset eivät menneet hukkaan.

2. Alun jälkeen helpottaa

-Mitä tahansa terveellistä tai liikunnallista tehdessä puhutaan siitä, että alku on vaikea. Sama pätee lihattomaan lokakuuhun. Varsinaisesti lihan pois jättäminen ei ole vaikeaa, mutta aluksi kaupassa mieleeni tulvi helpommin lihapitoisia reseptejä. Onneksi keksin sitten kuvata aamuisin kotona olevista ihanista keittokirjoista (mm. VEGE, josta arvio tulossa!) kännykällä kuvia, jotta oli ideat valmiina päivän heikkoa väsynyttä hetkeä varten, jolloin työpäivän jälkeen laahustan markettien hyllyjen välissä.

3. Tomaatti-Mozzarella

-Kiireisen arkeni takia poimin useasti kahviloista tai kaupan välipalahyllyistä täytettyjä sämpylöitä tai salaatteja mukaan. Nyt ensimmäistä kertaa havahduin kasvisvaihtoehtojen vähyyteen. Tomaatti-mozzarella on hyvä yhdistelmä, mutta voishan sitä olla muutakin tarjolla. Mielikuvitusta vähän hei! Automatkalla jouduin pysähtymään ABC:lla( joo myönnetään noloa, mutta täten lupaan kirjoittaa jutun joskus myös niistä ihanista pysähtymispaikoista jotka eivät kuulu tähän ketjuun), jossa ala cartelta oli valittavissa vain vuohenjuustosalaatti. Onneksi vieressä oleva Hesburger yllätti kolmella täysin vegevaihtoehdolla. Falafelhampurilainen oli ihan kelpo tuote ja piti naisen tiellä!

4. Hummus kuin jauheliha

-Hummuksesta tuli uusi lempparini. Se nimittäin tuo saman kylläisyyden kuin esimerkiksi jauhelihakastikkeet (esim. bolognese) ja maistuu ihana täyteläiseltä. Mausteita ja hyvää öljyä vähän pinnalle niin avot, kyllä on herkkua! Granaattiomenan siemenet viimeistelevät homman!

5. Inspiraatio voi tulla yllättävästä paikasta

-Kaverini taannoin tutustutti minut Niilo22-nimiseen tubettajaan. Kyseessä on kolmekymppinen lempääläinen tavismies, joka arvostelee kaupasta ostamiaan tuotteita. Herran aiemmista kokkailuista on tehty koomisia koosteita, sillä kaveri saattoi pistää samaan soppaan mm. makaroonia ja pizzapaloja. Jostain syystä olen nyt koukuttunut tähän lempääläiseen youtubekanavaan ja sitten tämä sympaattinen tyyppi päätti yhtäkkiä alkaa Lihattomalle Lokakuulle. Silloin ajattelin, että ei hemmetti, jos tämäkin kavari alkaa tähän, niin kyllä munkin on pystyttävä! Go Niilo22! Go Vinkkipankkiiri!

Kertokaahan omia kokemuksianne Lihattomasta Lokakuusta!

Kiva kuulla ketkä kaikki haasteessa mukana!

 

 

Pages