Ladataan...
Vinkkipankki

#lihatonlokakuu -haasteeni jatkuu. Nyt otin arviotavakseni lupaamani Alex Niemisen ja Riikka Sukulan VEGE - Tuoreita Makuja Keittiöstä -keittökirja, joka aiemmin tänä vuonna nousi ainakin kasvissyöjä tuttujeni keskuudessa pieneen kulttimaineeseen. Kirjan pataleipää leivottiin ja kuvia jaettiin somessa. Nyt vihdoin tartuin itse opukseen, joka tosissaan avaa kokkaajan mieltä kasvisten maailmaan, kauniin rennon kuvituksensakin ansiosta! Kuvaajana on toiminen Andrew Taylor.

Voisi ajatella, että kirjassa olisi joku trendikäs ruokakulttuuri erityisesti nostettua, mutta eipä oikeastaan ole. Keittokirjailijat ovat luottaneet kasviksen voimaan, siinäkin mielessä, että kirjassa ei ole käytetty tofua, seitania tai edes soijaproteiinivalmisteita. Tästä erikoisseikasta mainitaan alkusanoissa, jossa tosin kielletään asian olevan mikään kannanotto. Sattuma vain. Tämä herätti minun mielenkiintoni todella sillä kasvisruokailijan klassikko kysymys: "mistä proteiinit?" nousi mieleen.

Kirja on tuhdin kokoinen ja vaati useamman kerran selailun ennen kuin tartuin kirjoittamaan tätä arviota. Kokkasin kirjasta myös useamman jutun, joista missään ei ollut resptiikan puolesta mitään moitittavaa. Erikoista, sillä keittokirjailijoista ei kumpikaan ole ravintoalan ammattilainen vaan kotikokki pohjalta mennään. Ehkä se onkin sitten tuonut ripauksen skarppiutta reseptiikan luontiin. Alkusanoissa myös toista tekijää Alexia kuvailla reseptiniiloksi. (Heh, hauska termi, samaistun kyllä!) Jo useamman kerran on tullut keiteltyä kirjan oivaltavaa omena-kukkakaalikeittoa, jossa omppu tuo ihanan happamuuden soppaan. Etenkin halpa valmistaa ja syksyn koleuteen sopiva nautittava. Testatkaa ihmeessä! Kirjassa on myös mielenkiintoisia ehdotuksia klassikkoruokien liha-ainesosan korvaajiksi. Hyvä tapa käyttää omppusatoa suolaiseen ruokaan. Caesar salaatin kastikkeessa muunmuassa sardellit vaihtuvat kaprikseen ja Nizzan salattin tähtenä toimiikin latva-artisokka. Rohkeaa kyllä - pitänee testata onko alkuperäisten voittajiksi näistä!

Kustantaja: Readme.fi

 

Ladataan...
Vinkkipankki

 

Bataatti-kookoscurry Anton&Antonin tyyliin

Sain testattavakseni Anton & Antonin -ruokakassipalvelun ja tässä kerron vähän kokemuksistani. Tarjous tuli itseasiassa juuri sopivaan aikaan, sillä tuntui, että Lihaton Lokakuu alkoi kyllästyttää, enkä jaksanut keksiä uusia kasvisreseptejä kauppareissuille. Mikäs sen parempaa, että joku keksii reseptit valmiiksi, printtaa ne kassiin ja tuo ne aineksien kanssa kotiovelle. Täydellista arjen luksusta!

Homma oikeasti toimi todella noin helposti, että tilasin kolmesta vaihtoehdosta mieleiseni kassin sähköpostitse ja tiistaina, kun ovikello soi oli vastassa hymyilevä lähetti ja kassillinen tuoretta ruokaa. Alunperin tuontipäivä oli maanantaina, mutta kuulemma tukkujen tuoretuotteet uusitaan tiistaisin, niin päivä vaihdettiin samaiselle päivälle, jotta mukana olisi viikon tuoreimmat herkut. Reseptit loihtii Louise niminen kokki, joka hyödyntää resepteissään satokauden parhaimmat sesonki raaka-aineet. Tämä takaa tuotteiden maukkauden, lisäksi bonarina kassissa suositaan lähituotteita ja luomua. Lihattoman lokakuuni takia otin Vegekassin neljälle, vaikka asunkin taloudessani yksin. Muita vaihtoehtoja olisi ollut lihaa ja kalaa sisältävä Arkikassi joko kahdelle tai neljälle. Aluksi ajattelin, että on hulluutta tilata neljän hengen kassi, mutta ruuat upposivat hyvin. Oikeastaan neljän hengen kassissa on neljälle hengelle kolme ruokaa. Kun ruokia otti töihin evääksi ja söi myös illalla, niitä söi noin kokonaisen viikon verran. Rahaakin jäi säästöön, kun oli eväät mukana eikä keskustan lounasravintolat houkutelleet niin paljoa.

Kassin sisältö oli runsas ja mukana oli mielenkiintoisia uusia ruokatuotteita, joita en olisi välttämättä ilman kassia tullut kokeilleeksi. Esimerkiksi papupasta oli mielenkiintoinen runsaan proteiinipitoisuutensa takia! Papujen seuraksi kokattiin linssibolognese, joka toimi kyllä hyvin parmesanin kanssa ja selätti nälän. Ei tarvinnut pahemmin santsailla tätä ruokaa, sillä täyteen tuli! Lisäksi hymyn suuhuni loihti Anton & Antonin leipomon tuore leipä ja porkkana sosekeitto. Lempireseptini tältä viikolta oli kuitenki bataatti-kookoscurry, jota varmasti kokkailen myöhemminkin. Jäipähän reseptiki talteen!

Vegekassin hinta 60€ on mielestäni kohtuullinen, sillä se todella säätää arjessa aikaa vaivaa. Vaikka tykkäisi ruuanlaitosta, ei joka ilta jaksa gourmeilla, joten oiva apu kyllä tämä on. Arkikassin hinta-määrä suhde on ehkä hieman parempi kuin vegekassin, sillä liha on muutenkin kalliimpaa kuin kasvikset. Lämpimästi suosittelen testaamaan joko Arkikassia tai Vegekassia!

Lisätietoja täältä: http://ruokakassi.antonanton.fi

Ladataan...
Vinkkipankki

Syksyn kunniaksi Vinkkipankissa järjestetään ensimmäinen kilpailu koskaan! Lottohuuma siis päälle ja kommentoimaan mikä sisältö Vinkkipankissa kiinnostaa sinua eniten. Kirjoita palautteesi tähän postauksen alle tai sähköpostilla vinkkipankki@gmail.com. Vinkkipankkiirina minulle on tärkeää palvella asiakkaitani juuri parhaalla mahdollisella tavalla ja siksi palautteesi kultaakin arvokkaampaa!

Varsinainen arvonta suoritetaan Vinkkipankin facebook-sivulla www.facebook.com/vinkkipankki. Seuraathan minua siis jo siellä, sillä kaikkien fb-sivusta tykänneiden kesken arvotaan 1.11. klo 21 Iisa:n Kukaan ei oo kenenkään levy. Nyt siis kommentoimaan ja tykkäämään!

Iisan levy oli myös arviossa Vinkkipankkiirilla täällä blogin puolella. Käyhän lukemassa: http://bit.ly/1MJfYDS

Ihanaa syksyä kaikille Vinkkipankin asiakkaille <3 

ps. Tiesitkö, että Vinkkipankki löytyy myös seuraavista somekanavista:

instagram

Twitter

Periscopesta minut löytää Vinkkipankki nimellä!

Pages