Ladataan...
Vinkkipankki

Berliinin maisema avautuu ympärilleni ja lämmin keskieurooppalaisen illan hehku näkyy suunnittelija Justus K:n kasvoilla, kun otan hänestä kuvaa upealla kattoterassilla. Spree-joki näkyy taustalla ja Kreuzbergin iltavalot välkkyvät.

Justuk K, oikealta nimeltään Justus Kantakoski, on tullut Berliiniin osallistuakseen Berlin Alternative Fashion Week -tapahtumaan. Justuksen Kaski - paper couture mallisto sai kutsun muotiviikoille noin kuukausi sitten kun hän istui kahvilla Ateljee Petruskassa Riihimäellä, suunnittelijan kotikaupungissa, mallimestari Hannele Kieman kanssa. "Juteltiin siinä vaan niitä näitä ja pohdittiin mitähän tulevaisuus tuo tullessaan, kun sähköpostin merkkiääni piippasi. Heti kun luin kutsusta muotiviikoille, olin että tottakai muotiviikoille lähdetään, mutta mistä saan kengät?" Silloin soitto meni RARA-asustemerkin Veera  Tuomiselle, joka on Justuksen lapsuuden ystävä ja kuvio alkoi hahmottua ja täällä sitä nyt ollaan ja Kaski mallisto nähdään viikonlopun kohokohdassa Alchemy showssa lauantaina.

Justus saa inspiraatiota luonnosta ja kansantaruista. Materiaalikokeilut myös inspiroivat alun perin pakkaussuunnittelua Lahden Muotoiluinstituutissa opiskellutta Justusta. Berliinissä vaihtoehtoisella muotiviikolla nähtävä Kaski kokoelma onkin tehty kokonaan paperista. Justus on tehnyt kankaatkin mallistoon itse. "Kun tekee itse, tulee tutustuttua materiaalin luonteeseen parhaiten. Se sopii minulle hyvin, vaikka se ei olekaan kovin kustannustehokasta." Kaski mallisto onkin enemmän "showpiece"- meiningillä suunniteltu, ja asuja ei ole tarkoitus myydä. Justukselta toki saa kyllä kysellä asujen perään niin omiin mittoihin voidaan asua alkaa valmistaa.
Justuksen töissä yhdistyvät monta ajatusmaailmaa ja ajatusta. Vaatteiden lisäksi Justus K tekee performanssitaidetta. Viimeisin performanssi otti kantaa sukupuoliennakkoluuloihin mm. urheilun maailmassa. Teoksessa Justus esiintyi jääkiekkoilijana balleriinan asussa.

Justus K:n vierasvinkkari vinkit:

1.    WeeGee -talo, Ahertajankatu 5, http://www.emma.museum/
"WeeGee talossa tapahtuu kokoajan paljon kaikkea mielenkiintoista.Suosikkini ovat Espoon Modernin Taiteen museon EMMA:n näyttelyt ja Helinä Rautavaara museo. Lisäksi EMMA shop -museokauppa on käymisen arvoinen."
2. Sorbus Galleria, Vaasankatu, http://sorbusgalleria.tumblr.com/
"Sorbus galleriassa on taas kiva matalan kynnyksen meininki ja siellä käydessään saa nähdä yllättäviäkin teoksia. Lisäksi Vaasankadulla Helsingin Kalliossa on kokoelma hauskoja pikkuputiikkeja. Toivon, että ihmiset löytäisivät alueen."
3. Teatterin Wine and Deli -salaattibaari, Svenka Teatern, Pohjois Esplanadi 2
"Salaattibaarissa olen käynyt niin pitkään kuin muistan. Tilassa on aina kaunis valo ja salaatit on hyviä. Takuu varma paikka!"

 Justus K:n töitä pääsee lähiaikoina näkemään Riihimäelle tulevassa Illuusio-taidenäyttelyssä. Illuusio on auki koko kesän 12.6.-30.8.2015. http://www.illuusio.info/

www.justusk.com

www.berlinalternativefashionweek.com

Kuvat: Verna Kovanen, 3. kuva EMMA - Espoon modernin taiteen museo

Ladataan...
Vinkkipankki

Täällä sitä nyt ollaan rohkean tyylin mekassa eli Berliinissä. Lensin tänne jo vähän etukäteen niin ehdin haistella Berliinin uudet trendituulet muutenkin kuin muodin osalta. Esimerkiksi katuruokakulttuuri tunnetusti loistaa täällä, niin kyllä kelpaisi pankkiirille pieni burgertesti tai muu herkkusuun haaste.

MUTTA huomenna ne alkavat, nimittäin BAFW-muotiviikot! Pitkältä nimeltään, Berlin Alternative Fashion week -tapahtuma, joka pitää sisällään nousevien merkkien tähtikaartin. En meinaa pysyä housuissani, kun selailen tapahtuman nettisivuilta tulevia merkkejä, joita näytöksessä tulee olemaan! Suomesta mukana kaksi merkkiä yhdessä. Suunnittelija Justus K: n paperivaatteet ja Rara-merkki kengillä ja laukuillaan mukana! Hyvä Suomi! So hip ja hop ja cool!

Päätapahtumana tulee, 28.päivä lauantaina, olemaan Alchemy-näytös, jossa kuratoidut mallistot astelevat muotikerman eteen. Vinkkipankkiiri on niin täpinöissään, että saa osallistua tällaiseen. Tietysti pientä kriiseilyä aiheuttaa oman asun valinta  tapahtumaan, jossa varmasti päät kääntyilevät niiden onnistuneiden yhdistelmien perään. Mitähän jännää sitä keksisi! Lisäksi odotan into piukeana kaikkia tapahtumaan liittyviä bailuja, lupaan raportoida sitten niistäkin, että minkälaista menoa täällä on! Jeps, ilolla jään odottamaan tapahtumia ja pistän twitterini laulamaan! Jos, ette muuten vielä seuraa Vinkkipankin twitteriä, niin naputelkaa hakukenttään @vinkkipankkiiri niin pääsette apajille!

Shortly in english:

Greetings from Berlin this time. I came here a bit earlier to get into today´s trends of this vibrant city. The main reason of my trip is to make reportage for you , my lovely readers, from BAFW - fashion week. Berlin Alternative Fashion Week brings a fresh new fashion labels to runway and from Finland there are two labels are taking part to this fashion event: Designer Justus K and Rara accessories. Can´t wait to see all the cool things here! 

Kuvat:

Logo- BAFW,

keskikuva: Kaski paper couture by Justus K 

Photography: Verna Kovanen

Hair: Katarina Eskelinen / Qtime
Make-up: Jenni Salonoja
Models: Nina P and Anna Talvi
Shoes: RARA and Justus K

Ladataan...
Vinkkipankki

Oletko koskaan miettinyt miltä muistisairaasta tuntuu tai oletko seurannut esimerkiksi isovanhemmallasi taudin kehistystä? Omassa lähipiirissäni tauti on ikävä kyllä tullut tutuksi ja täytyy kyllä myöntää etten voinut katsoa Edelleen Alice -elokuvaa silmikulmiani kostuttamatta.Julianne Moore esittää Alicea, 50-vuotiasta rakastettua perheen äitiä ja menestynyttä Yliopiston professoria, joka saa yllättävän diagnoosin neurologiltaan. Pienet hajamielisyydet ja unohtelut ovatkin peräisin varhaisiän altzheimerista, harvinaisesta muistisairaudesta. Oikeammin itse tauti ei ole kovin harvinainen, mutta 50:n vuoden iässä sen saaminen on. Edelleen Alice on samannimisen kirjailija Lisa Genovan kirjan pohjalta tehty koskettava elokuvasovitus, jossa aihe tulee iholle, kun tarina kerrotaan itse sairastuneen Alicen näkökulmasta. Useinhan mietimme miltä tuntuisi jos joku läheinen sairastuu, mutta harvemmin on tuotu itse sairastujan näkökulmaa esille. Alicelle sairastuminen on erittäin kova paikka. Hänen elämänsä kun on perustunut kommunikaation tutkintaan ja kommunikoimiseen luennoilla istuvien vaativien yliopisto-opiskelijoiden ja professorien kanssa. Yhtäkkiä hän ei voikaan heittää keskusteluissa teräviä kommentteja ja puolisokin joutuu huomaamaan, että nyt on keskityttävä enemmän muistamaan kuinka älykäs vaimo oli, kun nykypäivän Alice on erilainen. Elokuvassa käydään myös koskettavasti tunteita koskien taudin geeniperimää. Alice on aivan järkyttynyt kun hänen tyttäreltään löydetään sama taudin geeni ja hän tietää, että hänen sairautensa takia oma lapsikin tulee sairastumaan, mutta pian sekin unohtuu kun sairaus kehittyy vauhdilla.

Elokuvassa on myös hienoa pohdintaa siitä kuinka pitkään pitää lähimmäistä auttaa. Lentokoneen turvaohjeessahan sanotaan, että ensin hengityssuoja itselle ja sitten vasta autat muita. Onko aviomies itsekäs kun hän haluaa edetä urallaan vaikka se merkitsee Alicen antamista muiden hoidettavaksi? Entä kuka saa päättää Alicen asioista? Kuinka pitkään pitää seisoa vierellä, jos ei tiedä merkitseekö se sairaalle mitään, jos tuntuu siltä ettei sairastunut edes huomaa läsnäoloa? Kuinka on suhtauduttava jos oma äiti riehuu ja muuttuu aggressiiviseksi?Elokuva on kauttaaltaan hyvin surullinen vaikka Alicen rakastettava luonne tuo toiveen pilkahduksia. Rankin ja todella hieno kohtaus on Alicen yritys tulkita hänen itse itselleen photoboothin avulla kuvaamaa jäähyväisviestiä, jossa hän on kaiken varalta suunnitellut itselleen itsemurhan.

Julianne Moore on jälleen upea roolisuorituksessaan ja niin ovat muutkin perheen jäsenet. Henkilöhahmot ovat uskottavia ja sopivan tavallisia, että tilanteen voi peilata kenen tahansa elämään. On kuitenkin muistettava, että muistisairaudet etenevät ja oireilevat jokaisella saajallaan erilailla ja Alicen tarina oma laatuaan, mutta silti globaalisti ymmärrettävä ja mahdollinen tie. Olisi hienoa, että jokainen, jolle altzheimer ei ole ottanut osaa omassa elämässä kävisi katsomassa elokuvan. Se helpottaa ymmärtämään sen kanssa puolin tai toisin eläviä. Sairaus on niin erityinen, että itse koen aina melko haastavaksi aiheesta puhumisen sellaiselle jolla ei ole asiaan mitään kosketuspintaa. Tuntuu, että monesti asiaa vähätellään ja käännetään kevyeksi "no se on sellainen hajamielinen mummo" -tyyppiseksi keskusteluksi, kun ei haluta paneutua todella aiheeseen. Edelleen Alice on hieno ja realistinen kuvaus varhaisiän altzheimerista ja on heijastettavissa myös myöhäisiän useimmin esiintyään tautiin. Upea draama siis, Vinkkipankiiri suosittelee lämmöllä.

ps. Julianne Moore palkittiin parhaasta naispääosasta Oscareissa juuri tästä elokuvasta, eikä suotta!

Elokuva saa Suomen ensi-iltansa tämän viikon perjantaina 20.3.

Shortly in english:

Still Alice is a great movie, which tells us realistic story about altzheimer disease. Julianne Moore acts perfectly and i'm not surprised that she got the Best Woman Actress in a leading role Oscar because of this movie. Vinkkipankki recommend Still Alice warmly! 

www.finnkino.fi

Kuvat: stillkuvia elokuvasta:Still Alice pressikuvat, viimeinen kuva Reuters

Pages