Ladataan...
Vinkkipankki

Nyt Aalto Festivaalin vallatessa kaupungin korttelit ja lehtien sivut voi muut Suomen luovien alojen oppilaitokset unohtua humun alle. Kannattaakin pitää silmät auki joka suuntaan, sillä muissakin kouluissa tehdään kiinnostavia juttuja, vaikka resursseja näkyvyyteen ei kouluilla olisi samanlailla. (Aalto Yliopistoa nyt yhtään tietenkään vähättelemättä). Tällä viikolla nähtiin Metropolian OMA15-näytös kiinnostavassa Vapaan taiteen tilassa Katri Valan Puiston alla ja ensi viikolla tiistaina 2.6. Suvilahden valtaa MI15-tapahtuma, joka esittelee Lahden Muotoiluinstituutin opiskelijatöitä ja koulusta jo aiemmin valmistuneita alumneja.

MI15 on tiistaina koko päivän Suvilahdessa eri tiloissa esiintyvä koulun vuositapahtuma, joka huipentuu illalla klo 19 pidettävään vaatetuspuolen KOE15-muotinäytökseen. Mikä parasta kaikkiin päivän tapahtumiin on vapaa pääsy eli pääsylipuista ei kannata stressata. Toki jos muotinäytökseen haluaa saada hyvät paikat kannattaa olla ajoissa mestoilla, sillä suositusta tapahtumasta on kyse!

Koe15 on käyttömuotiin keskittyvä uusia suunnittelijoita esittelevä näytös. Suunnittelijoista löytyvät KOE15-sivuilta hyvät esittelyt. Vinkkipankkiiria erityisesti kiinnostaa skitsofreniasta inspiraationsa saanut Noora Pajari Printophenia, sekä kiinalaisten heimojen vaatetuksesta ammentava Elina Liimatan My Point of Weave. Can´t wait to see!

Näytöstä ennen Kattilahallissa pidetään myös kiinnostavia presentaatiota mm. klo 13 Tuomas Orispää kertoo katuruokakulttuurista Carelian Bike konseptinsa kautta ja klo 15.30 Vierasvinkkarinakin vieraillut Justus K kertoo paperista tehtyjen vaatteidensa designfilosofiaa. Lisäksi tapahtumassa mukana Showroom Muotsikka eli myymälä, josta voi ostaa kesän erityisimmät lahjat, joita ei varmasti muualta. Myynnissä siis oppilaiden töitä ja prototyyppejä. Myymälä auki klo 12-20, mutta muista jos haluat jotain tiettyä kannattaa tulla jo lounastauolla, sillä prototyypit ovat usein uniikkeja eli nopeat syövät hitaat!

Kuvassa suunnittelija Justus K Berliinissä BAFW-muotiviikoilla.

Tapahtumasta lisää: http://muotsikka.fi/mi15

Alla Kattilahallin aikataulu:

Jutun kuvat:

1. MI15 2. Kuva: Tiina Eronen/ Visuaalinen identiteetti: Tino Nyman 3. KOE15 4. Jussi Nahkuri ja Elsa Russi 5.Verna Kovanen 6. MI15

Shotrtly in english:

During last weeks have seen Aalto festival showing the new talents from Aalto University in Helsinki. Now it´s time for other good design schools. This week Metropolia showed new fashioncollections in OMA15 show and next weeks tuesday 2.6. Lahti Institute of Design takes place in Suvilahti for a whole day to show its graduating students and works of alumns. At 19 in Kattilahalli is time for KOE15 show. If you want to the front row dont be late! Lot´s of intresting projects are going to be shown! 

Ladataan...
Vinkkipankki

Olin eilen illalla tutustumassa kuuden suomalaisen muotimerkin uusiin mallistoihin PRE Helsingin Design Museolla järjestämässä "Pre Helsinki fashion party and presentation"-tapahtumassa. Täytyy kyllä sanoa, että suu loksahtelee edelleen auki, vaikka olen jo selvinnyt muutaman drinkkilipun tuomasta ekstranosteesta. Niin ylpeä voi olla suomimuodin nykytilasta. Tapahtumassa oli kuusi merkkiä: ensæmble, Lepokorpi, Satu Maaranen, Sasu Kauppi, Elina Määttänen ja Laura Juslin, pistäneet parastaan ja luoneet kukin oman näköisensä installaation. Tämä oli iloinen yllätys, sillä odotin perinteistä näytöstä. Ensimmäisenä tilassa oli Satu Maarasen aasiahenkinen tila, jossa mallit olivat kuin kiinalaisen taide-elokuvan kohtauksesta.

Yksi poltti piippua ja toinen teki kuviota hiekkataideteokseen lattialla. Oli jotenkin pysäyttävää kun installaation läpi piti kulkea ja se kuin imaisi sisälle muotielokuvaan, joka jatkui kohtaus kohtaukselta illan kaikissa installaatioissa. Seuraavaksi nurkan takana istui nainen kuin aika pysähtyneenä. Sasu Kaupin teos oli hyvinkin yksinkertainen mikä toimi hienosti ristiriidassa pilke silmäkulmassa tehdyn malliston kanssa. Sasun vaatteet kuvittelisi johonkin värejäpursuavaan räppivideoon, mutta nyt niitä piti nainen yksin pimeässä huoneessa. Kontrastit selkeästi toimivat jälleen.

Kolmanneksi mieleenpainuvin oli ehdottomasti Lauri Juslinin pleksiviidakko tai labyrintti, jossa mallit piileksivät väriävaihtavien pleksien takana. Aivan upean näköinen juttu. Kaikki muutkin olivat tasokkaita, mutta nämä erityisesti jäivät Vinkkipankkiirin mieleen tällä kertaa. Hyvästi minimalismi ja graafiset valkoiset, suomalainen suunnittelu on harpannut korkeammalle askeleelle! Ihanaa, että uskalletaan olla rohkeita ja vähän villejäkin.

Tapahtuma jatkuu siis vielä loppuviikon. Tulossa muunmuassa perinteinen Marimekon Espan näytös, seminaareja,taidenäyttelyä sun muuta.

Tsekkaa loppuviikon tapahtumat täältä: www.prehelsinki.fi

Shortly in english: Pre Helsinki presents us the latest fashion from finnish designers this week in Helsinki. I took part last evening to the main presentation show of the brands ensæmble, Lepokorpi, Satu Maaranen, Sasu Kauppi, Elina Määttänen and Laura Juslin. And after seeing this i could say that the finnish fashion has a very fresh touch that we all finns could be proud of! The pictures above are from the presentation event. Check out the happenings for the the end of this week here: www.prehelsinki.fi

Ladataan...
Vinkkipankki

 

 

"Tuntuu siltä, kuin sinua odottaisi aina yksityinen parkkipaikka, minne tahansa menetkin. " Näin kuvataitelija Iiu Susiraja avaa sitä miltä rakkaus tuntuu.

Vielä tämän viikon loppuun asti auki olevassa "Tunteiden Niksi-Pirkka" -näyttelyssä taiteilija Iiu Susiraja heittää itsensä likoon pohtiessaan rakkautta. Olen aiemminkin ihallut Iiun rohkeaa tapaa olla esillä kaunistelematta, arkisesti ja ajatuksille paljaana. "Tunteiden Niksi-Pirkka" -näyttelyn nimi jo vie ajatukset leikkisyyteen, sillä ihan vakavissaan töitä tehdessä taiteilija ei ole ollut. Pilke silmäkulmassa ja omalaatuinen huumori iskivät kuvista läpi ja saavat katsojankin naurahtamaan vaikeimpienkin aiheiden äärellä. Tämä on minusta Iiu Susirajan suuri nerous. Viedä katsoja keskelle ikävääkin teemaa ja altistaa se ajatushetkeen aiheen parissa, mutta kuitenkin antaen hengähdystauon huvittavalla otteella.

Kluuvin gallerissa sunnuntaihin asti olevassa näyttelyssä on esillä kaksi seinällistä valokuvia, mutta myös ennen Iiulta näkemätöntä videotaidetta, sekä piirrustuksia. Etenkin piirustukset saivat posket kipeäksi naurusta erittäin naivistisella tyylillään, vaikka niissä viestittiin toiseen takertumisesta, alkoholismista, narsismia, seksuaalisesta haluttomuudesta, empaattisuuden puutteesta ja muista parisuhteen väliin tulevista ongelmista. Lisäksi näyttelytekstikin oli sinällään uutta Iiua, sillä siinä oli runo. Tässä vielä ote runosta "Miltä oikea rakkaus tuntuu ja näyttää?":

Toisaalta joskus sitä valmistaa maustekakkua tunteet tarkkaan mitattuina. Niinä hetkinä kaikki on viikattua, paketoitua liikettä, eikä ajatuksiin tule muuta, kuin se melankolinen laskos lakanan reunassa. Silloin tyytyy asioiden suppeuteen ja yrittää lohkaista ajasta paloja, kuten kuivuus tekee savisessa viljapellossa.  Loppujen lopuksi voi vain ottaa purukumin ja huomata kaiken olevan edelleen sitkeää ja jaksavaa."

IIU SUSIRAJA: TUNTEIDEN NIKSI-PIRKKA

Kluuvin galleria 6.5 -24.5.2015

 

Helsingin taidemuseo

Unioninkatu 28 B (sisäpiha 4. krs), 00100 Helsinki

Avoinna ke-su klo 11-18, ma-ti suljettu.

 

Kuvat: Iiu Susirajan teoksia

 

 

Pages