Ladataan...
Vinkkipankki

Tällä viikolla vielä pääsee Budapestissa tutustumaan design weekin tarjontaan. Vinkkipankkiirinanne kävin jo tapahtumaan tutustumassa viikonloppuna ja täytyy kyllä sanoa, että unkarilaiset osaavat värienkäytön. Muotoilu ja värienkäyttö on paljon leikkisämpää. Tuntui, että monissa töissä oltiin samaan aikaan tosissan, mutta ehdottomasti pilke silmäkulmassa! Oli hienoa nähdä nämä upeat designtuotteet kokovalkoisessa Taideteollisuusmuseossa. Täydellinen venue. Kuvafiilistelyä rakennuksesta tulossa vielä myöhemmin.

Tässä kiinnostavimmat ideat  ja unkarilaisen muotoilun uudet tuulet top5:

1.Dirty Dishes irtautui perinteistä

Balazs Violan ja Szecsi Tamasin suunnittelema Dirty Dishes huivi on hyvä oivallus ja vastalause perinteiseen silkkihuivi kuviointi tematiikkaan. Kaikkihan meistä tuntevat silkkihuivien klassikkomerkki Hermeksen. Hermeksen huiveissa seikkailee hevoset, tupsut ja purjehdusteemat. Miksi aina pitäisi innostua niistä kun inspiraation voi löytää arjesta vaikka likaisista tiskeistä! Tämä huivi ilahdutti ja toivoisin todella, että se saataisin tuotantoon.

2. The Art of Grill-kirja

Kun kirjaa koskee huomaa sen kannen olevan kolmiulotteinen. Grillihiilet ovat kannessa koholla ja muutenkin kirjan visualisuuteen on panostettu! Kiva että grilliteemaa voi lähestyä muustakin näkökulmasta kuin "äijä rillaa"-meiningistä. Niinkuin tiedätte rakastan keittokirjoja ja kesällä ostin grillinkin, mutta jotenkin grilliteeman ympärillä pyörivä ylimaskuliinisuus on ärsyttänyt. Nyt vihdoin grillikirja jota ei ole suunnattu vain toiselle sukupuolelle. Ei sillä että vahvasta kokkiposesta ja liekoista ei voisi nainenkin innostua, mutta ymmärrätte varmaan yskän.
 

3. Pastellisävyt ja geometriset harhat
"3legs"-pöydissä muotoilu on ylsinkertaisuudessaan nerokas. Toiselta puolelta pyöreä ja toiselta puolelta kantikas pöytä ilahdutti ja osoitti samalla että vitsikäs voi olla tyylikäs. Studio Nomad:n tuotantoon kannattaa tutustua muutenkin. Tämä muotoilutoimisto tekee kiinnostavia juttuja!

4.Kiinnostavat seinämateriaalit

Kaakeleiden kirjoa on hehkutettu jo jonkin aikaa ja loft-tilojen väliseinäratkaisuja näkyy sisustuslehdissä välillä. Home Sweet Home -näyttelyssä oli esillä kauniita lasiseiniä Rakosy Glass yrityksen tuottamana. Näissä miellytti erityisesti eri tasoiset valoläpäisyt ja pienikuviointi, joka näytti enemmän materiaalilta kuin printiltä. Tällaiset hienostuneet kuviot kyllä piristäisivät Vinkkipankkiirinkin kotia!

5. Kaunis katukeittiö 

Tapas Food Design -näyttelyssä tuli selväksi, että katuruokakulttuuri tulee vielä kehittymään runsaasti. Ratkaisuja oli haettu alalle niin laitteisiin, olemassa olevien välineiden funktionaalisuuteen ja muunmuassa näyttelyssä oli esillä upeat ruokakärryt! Todellakin ostaisin herkkuja näistä kärryistä!

 

 

http://designweek.hu/2015/

In this article I show my favourites from the main exhibitions of Budapest Design Week!

Follow Vinkkipankki in social media platforms:

instagram.com/vinkkipankki

facebook.com/vinkkipankki

twitter.com/vinkkipankkiiri

Ladataan...
Vinkkipankki

Täällä sitä ollaan, Budapestin Design Week:lla! Viralliset avajaiset tosiaan huomenna, mutta pääsin etukäteen tutustumaan Metropolian tekstiilisuunnittelun opiskelijoiden MY-kokonaisuuteen ja neuleisiin, jotka ovat osa TILAexhibition Dialogue-näyttelyä. Dialogue on Moholy-Nagy University of Art and Design Budapestin (MOME) ja Helsinki Metropolia Ammattikorkeakoulun yhteisnäyttely 26. syyskuuta - 4. lokakuuta MONO Art & Design -galleriassa. Metropolian tekstiilisuunnittelun opiskelijat osallistuvat näyttelyyn jacquard -kuvioiduilla neuletuotteilla ja MY nimi tulee teemasta ”My Fashion Design Philosophy”. Valokuvauksen opiskelijat Maria Hästbacka, Sanni Siira ja Ninni Vidgren Lahden Muotoiluinstituutista ovat kuvanneet neuleet. Maria Hästbacka on myös ottanut suunnittelijoiden henkilökuvat ja toteuttanut videomateriaalin esitettäväksi näyttelyssä. Suomalaista luovan koulutuksen hedelmää siis tarjolla. Metropolialaiset ovat myös painaneet näyttelystään MY-lehden, jota voi lukea netissä täällä.

Elina Heilanen: From the Reef 

kuva: Maria Hästbacka

Neuleet ovat lähellä omaa muoti-ideologiaani. Olen jostain syystä aina pitänyt laadukkaan neuleen hankkimista järkevänä luksuksena. Tektiilisuunnittelun opiskeljoiden töissä on monta hienoa juttua, joita voisin pukea päälleni, mutta lemppareikseni nousevat Elina Heilasen ja Maija Luoman luomukset. Molempien työt ovat sellaisia, että harmittaa, että ne eivät ole vielä tuotannossa, sillä en voi niitä heti lunastaa ylleni. Raikkaat värit ja kuva-aiheet piristävät ja tyylikkäät viimeistelyt näyttävät todella tekstiilisuunnittelijan ammatin olevan naisille oikea valinta. Ilokseni sain suunnittelijat myös haastatteluun.  Tässä muutama kysymys naisille MY-neuleistaan:

1. Mistä olet hakenut inspiraatiota neuleasusi kuvioihin?

Maija Luoma:Yritin keksiä tapaa, jolla saisin aikaan mahdollisimman ilmavaa ja liikkuvaa kuviopintaa. Kokeilin marmorointia ja jälki toimi erinoimaisesti neuleen pinnalla. Mekon kuviot ovatkin rakennettu näistä tuotoksista "leikkaa-liimaa"- tyylillä. 

Elina Heilanen: Halusin ehdottomasti kokeilla luoda yhtenäistä, saumatonta neulepintaa useammasta kuvio-alueesta ja leikitellä vaatteen muodossa pienillä optisilla harhoilla. Inspiraationa villaisen neuleen lämpöön olivat toiveet elokuisista hellepäivistä ja kaukomaiden rannoista - luulen että suurinta osaa prosessia tahdittikin Echo & the Bunnymenin Seven Seas. 

2. Tuleeko tekstiilisuunnittelijana paljon seurattua muotia ja mitkä ilmiöt alalla ovat kiinnostavia juuri nyt?

M: En seuraa erityisesti muotimaailman ilmiöitä. Olen itse erityisesti kiinnostunut pintakuvioden luomisesta ja inspiraatio näihin saattaa tulla mitä ihmeellisimmistä paikoista. Tuntuu, että erityisesti vaatevaraston kierrätyksestä ja tietynlaisesta diy- hengestä on tullut enemmän ja enemmän osa arkipäivää. Toivottavasti se suunta jatkuu.

E: Erityisesti minua kiinnostaa seurata muita nuoria suunnittelijoita ja design-alan opiskelijoita. Internetkulttuurin vaikutus myös valtavirtamuotiin kiinnostaa.

3. Mitä sinulle merkitsee osallistuminen Budapest Design Weekiin? 

M: Todella hieno projekti ollut kaiken kaikkiaan ja todella siistiä, että oma työ valittiin mukaan. Neuleen suunnittelu ja toteuttaminen loppuun saakka oli aikamoinen urakka. Näyttelyyn mukaan pääseminen tuntuu kivalta loppuhuipennukselta. 

E:Päästä osaksi näyttelyä, jossa on myös joukko seuraamiani suomalaisia suunnittelijoita ei ole lainkaan hullumpaa! Unkarilainen design on minulle toistaiseksi yhtä tuntematonta kuin minä Unkarille, joten on aika tutustua. 

Maija Luoma: Marble Dress 

kuva: Maria Hästbacka

 

http://designweek.hu/2015/

MY työt nähtävissä TILAexhibitionissa:

http://​http://www.tilaexhibition.com/

Metropolian muotoiluosaston blogi:

http://muotoilu.metropolia.fi

Kuvat tässä jutussa: http://www.mariahastbacka.com

 

Ladataan...
Vinkkipankki

Aivan mahtavaa! Vinkkipankkiiri pääsee taas maailmalle katsastamaan suunnittelumaailman uudet tuulet ja olankohautukset! Nimittäin nyt torstaina lähtee lentokone kohti Unkarin pääkaupunkia ja perjantaina ollaan jo tapahtuman avajaisissa. Lupaan raportoida teille designviikon kuumat puheenaiheet ja ilmiöt livenä eli pitäkää twitter ( https://twitter.com/vinkkipankkiiri) ja instagram (https://instagram.com/vinkkipankki/) auki. 

Kiinnostavaa Budapest Design Weekissä on erityisesti Suomen näkyvyys tapahtumassa. Suomen kulttuuri-instituutti Finnagora pitää tapahtuman yhteydessä suomalaiseen muotiin ja visuaaliseen kulttuuriin keskittyneen TILAexhibition tapahtumakokonaisuuden. TILA:ssa käydään dialogia suomalaisten ja unkarilaisten muoti- ja tektiilisuunnittelijoiden kesken. Mono taide- ja designgalleriassa suomalais-ugrilaisetkulttuurimme kävelevät siis käsi kädessä. Mielenkiintoista nähdä kuinka samanlaista designkieltä tänä päivänä puhumme. Näyttelyssä mukana myös suunnittelijamaailman tulevaisuutta edustamassa Metropolia ammattikorkeakoulusta jurytetut tekstiilisuunnittelun opiskelijatyöt, sekä Budapestin taideyliopisto MoMe:n vastaavat.

Suomisetin lisäksi kiinnostavaa jo ennakkoon on viikon päänäyttely Home Sweet Home -kokonaisuus, jossa unkarilaiset designerit ovat pohtineet suunnittelunsa suhdetta yhteiskuntaan ja funktionaalisuuteen eritavoin melko leikkisästikin. Lisäksi esillä Ibero-American Design Biennale kiertävä näyttely ja luento suunnittelija legenda Marti Guixelta. En malta odottaa! Budapest on myös lemppari kaupunkejani, joten matkan jälkeen kokoan matkavinkkejäkin toki ;)

BUDAPEST DESIGN WEEK 25.9.-4.10.2015

 http://designweek.hu/2015/

TILAexhibition Finnagora: http://www.tilaexhibition.com

Shortly in english:

I am very happy attending to Budapest Design Week this week in Hungary. Thursday i´ll fly to Budapest and on friday is the opening of event. Intresting part of the program is TILAexhibition organised by Finnish culture institute Finnagora. TILA includes showpieces from finnish and hungarian fashion designers and also gives a look to the studentworks of Metropolia University of Applied Science from Finland and artuniversity MoMe from Hungary.

Cant´wait the Design Week to begin!

 

Ladataan...
Vinkkipankki

Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalit ovat alkaneet. Festivaaleilla on tarjolla yli 500 näytöstä ja Vinkkipankkiirinanne istun tietenkin ahkerasti teatterissa.  Ajattelin nyt heittää teille nopeat arviot jo nähdyistä pätkistä. Kävithän jo katsomassa myös festivaalin kutsuvierasavajaisjuhla tunnelmia Vinkkipankin instagramista?

R&A nopeat arviot:

Speed Sisters 5/5

Speed Sisters kertoo tarinan palestiinalaisista naisrallikuskeista. Vahva naisryhmä treenaa rallia Palestiinassa keskellä epämääräistä sotilastilannetta.  Välillä kuuluu laukauksia ja naiset joutuvat vaaratilanteisiin. Naisissa niin paljon Girl Poweria, että leffasta lähtee kunnon energialatauksen kanssa. Todella asenne leffa, joka saa taas uskomaan omiinkin tavoitteisiin! Elokuvaan on saatu hienosti draamaa ja ralliteema toimii vetävän hyvin! Bensankatku on saatu hyvin elokuvaan Amber Haresin hyvän ohjauksen kautta. Kerrankin auto elokuva joka on tehty rikkomaan sukupuolirajoja. 

http://hiff.fi/elokuvat/speed-sisters/

 

Näytöksiä vielä:

22.9. Klo 18.30 Kinopalatsi ja 23.9. Klo 18.15 Maxim

600 Miles 3/5

600 Miles on erilainen elokuva huumeiden salakuljetuksesta. Elokuvan roolihenkilöt ovat todella aitoja ja Teksasissa itsekin käyneenä uskon, että elokuva voisi olla lähes totta. Dokumentaarinen ote kannatteleekin elokuvaa, joka on hienostunut draama aiheesta. Mielenkiintoisen elokuvasta tekee se, että kerrankin huumeista ja karteilleista puhutaan ilman kliseitä. Rahatukot eivät heilu, eikä kamaa vedetä eikä alastomia naisia näy. Sen sijaan näemme epävarmoja ihmiskohtaloita ja kysymyksiä omasta miehuudesta. 600miles kertoo siis salakuljetuksen arjesta toki jännittävyyksiä unohtamatta. Ainoa miinus hieman pitkästä keskivaiheesta, jossa vähän elokuvan imu pääsee uupumaan. Onneksi ovela loppu korjaa potin. 

http://hiff.fi/elokuvat/600-miles/

Näytöksiä vielä:

21.9. Klo 14 Kinopalatsi ja 23.9. Klo 21 Maxim

Dope 2/5

Rikoskomedia ysäri hiphoppiin rakastuneista nörteistä jenkeissä. Nuoret päätyvät huumekauppiaiksi vahingossa ja siinä sattuu ja tapahtuu. Elokuvan stailaus on huippu ja hahmojen tyylit ovat tarkkaan harkittuja. Elokuvassa diileriäkin esittää itse fashion killa Asap Rocky ja musiikia on hiottu  mm. Pharrellin kanssa. Kuitenkin elokuva poukkoilee liikaa ja monet vitseistä alkavat tuntua valmiiksi taputelluilta ja yllätyksellisyys puuttuu, vaikka juonessa tapahtuu elokuvan aikana kokoajan. Sekavuuden takia tuntuu, että vitsit bilekreseilystä, nigga-sanan käytöstä ja nörtti vs. gansta asettelusta eivät jaksa ensimmäisen puolen tunnin jälkeen oikein naurattaa. Ehkä elokuva toimisi teini-ikäiselle Vinkkipankkiirille paremmin...Sääli sinällään sillä elokuvan visuaaliset puitteet ovat erittäin kohdallaan. 

http://hiff.fi/elokuvat/dope/

Näytöksiä vielä:

20.9. Klo 18.45 Kinopalatsi ja 24.9. Klo 14 Kinopalatsi

www.hiff.fi

 

 

Ladataan...

Ladataan...
Vinkkipankki

 

Kaikki, jotka ovat joskus olleet rakastuneita luultavasti tietävät siitä tunteesta luopumisen vaikeuden. Eron jälkeen järki selittää tapahtuneet, mutta tunne jää mieleen. Niin erityinen on rakastumisen tunne. Ero riipii sielua ja mielen valtaa tyhjyys, mutta ajoittain kuitenkin muistaa tulevat mahdollisuudet. Ei voi jäädä seisomaankaan, vaan jatkettava matkaa ja luoda uusia polkuja. Kun muistaa vielä miltä tuntuu rakkaus, osaa arvostaa sitä mahdollisuutta, että jossain vaiheessa se osuu polulla eteen ja uskottava siihen, sillä kun on avoin näin tulee eittämättä tapahtumaan. Iisan uusi levy Kukaan ei oo kenenkään sopii täydellisesti tähän mielentilaan, jossa näitä mielenkuohahduksia tulee ja menee. Levy toimii terapeuttina. Se saa itkemään ja nauramaan.

Iisan upea ja koskettava ääni tuntuu iholla ja levyä kuunnellessä tulee fiilis, että paras ystävä puhuisi lohduttavia järjen sanoja ja muistuttaisi mahtavasta tulevasta, ettei huolta kannata kantaa. On käsittämätöntä miten henkilökohtaiselta levy voi tuntua. Ehkä se on loistavien koskettavien lyriikoiden ansiota tai Iisan herkkien tulkintojen. Esimerkiksi Tuu Tänne -kappaleessa todella tuntuu, että Iisa puhuu juuri minulle tai sille joka ikinä kappaletta juuri kuuntelee. Miten ääni tuntuukin tulevan niin läheltä. Täytyy myös mainita, että Iisa on mielestäni erityisen aito kombinaatio siksikin, että siinä on sopivasti runotyttöä ja arkista rujoutta. Tämä fiilis on myös hienosti saatu kiteytettyä levyn nimikkobiisin musiikkivideoon ohjaaja Miikka Lommin visualisoinnin kautta. Iisa siis osaa olla olematta myöskään liian söpö mikä saa Iisan tuntumaan todella autenttiselta.

Tunteiden täyttämä tulee olemaan varmasti tämän viikon perjantai, vaikka ei olisikaan juuri käynyt eroa läpi. Suomen uutiset ovat täynnä melankoliaa ja aggressiivista latausta mielenosoituksen ympäriltä ja siksi Vinkkipankkiirina suosittelen kaikille puhdistavaa levähdyshetkeä Iisan keikalla. On takuuvarmaa, että Iisa pyörittää paatuneimmankin murjottajan tai kovimmankin barrikaadien johtajan pehmeään syleilyyn ja saa hymyn pilkahduksia aikaan.  Levynjulkkarikeikat ovat artistillekin niitä tärkeimpiä ja herkimpiä tiloja, kun omaa tekemistään päästää ensi kertaa yleisön nähtäväksi ja kuultavaksi, niin varmasti Iisakin herkistyy ainakin salaa. Annan kaikille myös luvan tirauttaa kyyneleen jos siltä tuntuu, sillä itse ainakin aion tunnelmoida vahvasti mukana. Uskon kuitenkin, että keikan jälkeen on vain pakko hymyillä raukeasti. Sellaista Iisa saa aikaan.

Lippuja Iisan levyjulkkarikeikalle saa vielä ennakkoon tiketistä: http://www.tiketti.fi/Iisa-Tavastia-klubi-Helsinki-lippuja/33591

Aikataulu:

Pe 18.9. Tavastia 

20 ovet auki

20.45 Lake Jons

 

21.30 Iisa

http://www.iisaofficial.com

 

Pages