Ladataan...
Vinkkipankki

Tällä viikolla vielä pääsee Budapestissa tutustumaan design weekin tarjontaan. Vinkkipankkiirinanne kävin jo tapahtumaan tutustumassa viikonloppuna ja täytyy kyllä sanoa, että unkarilaiset osaavat värienkäytön. Muotoilu ja värienkäyttö on paljon leikkisämpää. Tuntui, että monissa töissä oltiin samaan aikaan tosissan, mutta ehdottomasti pilke silmäkulmassa! Oli hienoa nähdä nämä upeat designtuotteet kokovalkoisessa Taideteollisuusmuseossa. Täydellinen venue. Kuvafiilistelyä rakennuksesta tulossa vielä myöhemmin.

Tässä kiinnostavimmat ideat  ja unkarilaisen muotoilun uudet tuulet top5:

1.Dirty Dishes irtautui perinteistä

Balazs Violan ja Szecsi Tamasin suunnittelema Dirty Dishes huivi on hyvä oivallus ja vastalause perinteiseen silkkihuivi kuviointi tematiikkaan. Kaikkihan meistä tuntevat silkkihuivien klassikkomerkki Hermeksen. Hermeksen huiveissa seikkailee hevoset, tupsut ja purjehdusteemat. Miksi aina pitäisi innostua niistä kun inspiraation voi löytää arjesta vaikka likaisista tiskeistä! Tämä huivi ilahdutti ja toivoisin todella, että se saataisin tuotantoon.

2. The Art of Grill-kirja

Kun kirjaa koskee huomaa sen kannen olevan kolmiulotteinen. Grillihiilet ovat kannessa koholla ja muutenkin kirjan visualisuuteen on panostettu! Kiva että grilliteemaa voi lähestyä muustakin näkökulmasta kuin "äijä rillaa"-meiningistä. Niinkuin tiedätte rakastan keittokirjoja ja kesällä ostin grillinkin, mutta jotenkin grilliteeman ympärillä pyörivä ylimaskuliinisuus on ärsyttänyt. Nyt vihdoin grillikirja jota ei ole suunnattu vain toiselle sukupuolelle. Ei sillä että vahvasta kokkiposesta ja liekoista ei voisi nainenkin innostua, mutta ymmärrätte varmaan yskän.
 

3. Pastellisävyt ja geometriset harhat
"3legs"-pöydissä muotoilu on ylsinkertaisuudessaan nerokas. Toiselta puolelta pyöreä ja toiselta puolelta kantikas pöytä ilahdutti ja osoitti samalla että vitsikäs voi olla tyylikäs. Studio Nomad:n tuotantoon kannattaa tutustua muutenkin. Tämä muotoilutoimisto tekee kiinnostavia juttuja!

4.Kiinnostavat seinämateriaalit

Kaakeleiden kirjoa on hehkutettu jo jonkin aikaa ja loft-tilojen väliseinäratkaisuja näkyy sisustuslehdissä välillä. Home Sweet Home -näyttelyssä oli esillä kauniita lasiseiniä Rakosy Glass yrityksen tuottamana. Näissä miellytti erityisesti eri tasoiset valoläpäisyt ja pienikuviointi, joka näytti enemmän materiaalilta kuin printiltä. Tällaiset hienostuneet kuviot kyllä piristäisivät Vinkkipankkiirinkin kotia!

5. Kaunis katukeittiö 

Tapas Food Design -näyttelyssä tuli selväksi, että katuruokakulttuuri tulee vielä kehittymään runsaasti. Ratkaisuja oli haettu alalle niin laitteisiin, olemassa olevien välineiden funktionaalisuuteen ja muunmuassa näyttelyssä oli esillä upeat ruokakärryt! Todellakin ostaisin herkkuja näistä kärryistä!

 

 

http://designweek.hu/2015/

In this article I show my favourites from the main exhibitions of Budapest Design Week!

Follow Vinkkipankki in social media platforms:

instagram.com/vinkkipankki

facebook.com/vinkkipankki

twitter.com/vinkkipankkiiri

Ladataan...
Vinkkipankki

Täällä sitä ollaan, Budapestin Design Week:lla! Viralliset avajaiset tosiaan huomenna, mutta pääsin etukäteen tutustumaan Metropolian tekstiilisuunnittelun opiskelijoiden MY-kokonaisuuteen ja neuleisiin, jotka ovat osa TILAexhibition Dialogue-näyttelyä. Dialogue on Moholy-Nagy University of Art and Design Budapestin (MOME) ja Helsinki Metropolia Ammattikorkeakoulun yhteisnäyttely 26. syyskuuta - 4. lokakuuta MONO Art & Design -galleriassa. Metropolian tekstiilisuunnittelun opiskelijat osallistuvat näyttelyyn jacquard -kuvioiduilla neuletuotteilla ja MY nimi tulee teemasta ”My Fashion Design Philosophy”. Valokuvauksen opiskelijat Maria Hästbacka, Sanni Siira ja Ninni Vidgren Lahden Muotoiluinstituutista ovat kuvanneet neuleet. Maria Hästbacka on myös ottanut suunnittelijoiden henkilökuvat ja toteuttanut videomateriaalin esitettäväksi näyttelyssä. Suomalaista luovan koulutuksen hedelmää siis tarjolla. Metropolialaiset ovat myös painaneet näyttelystään MY-lehden, jota voi lukea netissä täällä.

Elina Heilanen: From the Reef 

kuva: Maria Hästbacka

Neuleet ovat lähellä omaa muoti-ideologiaani. Olen jostain syystä aina pitänyt laadukkaan neuleen hankkimista järkevänä luksuksena. Tektiilisuunnittelun opiskeljoiden töissä on monta hienoa juttua, joita voisin pukea päälleni, mutta lemppareikseni nousevat Elina Heilasen ja Maija Luoman luomukset. Molempien työt ovat sellaisia, että harmittaa, että ne eivät ole vielä tuotannossa, sillä en voi niitä heti lunastaa ylleni. Raikkaat värit ja kuva-aiheet piristävät ja tyylikkäät viimeistelyt näyttävät todella tekstiilisuunnittelijan ammatin olevan naisille oikea valinta. Ilokseni sain suunnittelijat myös haastatteluun.  Tässä muutama kysymys naisille MY-neuleistaan:

1. Mistä olet hakenut inspiraatiota neuleasusi kuvioihin?

Maija Luoma:Yritin keksiä tapaa, jolla saisin aikaan mahdollisimman ilmavaa ja liikkuvaa kuviopintaa. Kokeilin marmorointia ja jälki toimi erinoimaisesti neuleen pinnalla. Mekon kuviot ovatkin rakennettu näistä tuotoksista "leikkaa-liimaa"- tyylillä. 

Elina Heilanen: Halusin ehdottomasti kokeilla luoda yhtenäistä, saumatonta neulepintaa useammasta kuvio-alueesta ja leikitellä vaatteen muodossa pienillä optisilla harhoilla. Inspiraationa villaisen neuleen lämpöön olivat toiveet elokuisista hellepäivistä ja kaukomaiden rannoista - luulen että suurinta osaa prosessia tahdittikin Echo & the Bunnymenin Seven Seas. 

2. Tuleeko tekstiilisuunnittelijana paljon seurattua muotia ja mitkä ilmiöt alalla ovat kiinnostavia juuri nyt?

M: En seuraa erityisesti muotimaailman ilmiöitä. Olen itse erityisesti kiinnostunut pintakuvioden luomisesta ja inspiraatio näihin saattaa tulla mitä ihmeellisimmistä paikoista. Tuntuu, että erityisesti vaatevaraston kierrätyksestä ja tietynlaisesta diy- hengestä on tullut enemmän ja enemmän osa arkipäivää. Toivottavasti se suunta jatkuu.

E: Erityisesti minua kiinnostaa seurata muita nuoria suunnittelijoita ja design-alan opiskelijoita. Internetkulttuurin vaikutus myös valtavirtamuotiin kiinnostaa.

3. Mitä sinulle merkitsee osallistuminen Budapest Design Weekiin? 

M: Todella hieno projekti ollut kaiken kaikkiaan ja todella siistiä, että oma työ valittiin mukaan. Neuleen suunnittelu ja toteuttaminen loppuun saakka oli aikamoinen urakka. Näyttelyyn mukaan pääseminen tuntuu kivalta loppuhuipennukselta. 

E:Päästä osaksi näyttelyä, jossa on myös joukko seuraamiani suomalaisia suunnittelijoita ei ole lainkaan hullumpaa! Unkarilainen design on minulle toistaiseksi yhtä tuntematonta kuin minä Unkarille, joten on aika tutustua. 

Maija Luoma: Marble Dress 

kuva: Maria Hästbacka

 

http://designweek.hu/2015/

MY työt nähtävissä TILAexhibitionissa:

http://​http://www.tilaexhibition.com/

Metropolian muotoiluosaston blogi:

http://muotoilu.metropolia.fi

Kuvat tässä jutussa: http://www.mariahastbacka.com

 

Ladataan...
Vinkkipankki

Aivan mahtavaa! Vinkkipankkiiri pääsee taas maailmalle katsastamaan suunnittelumaailman uudet tuulet ja olankohautukset! Nimittäin nyt torstaina lähtee lentokone kohti Unkarin pääkaupunkia ja perjantaina ollaan jo tapahtuman avajaisissa. Lupaan raportoida teille designviikon kuumat puheenaiheet ja ilmiöt livenä eli pitäkää twitter ( https://twitter.com/vinkkipankkiiri) ja instagram (https://instagram.com/vinkkipankki/) auki. 

Kiinnostavaa Budapest Design Weekissä on erityisesti Suomen näkyvyys tapahtumassa. Suomen kulttuuri-instituutti Finnagora pitää tapahtuman yhteydessä suomalaiseen muotiin ja visuaaliseen kulttuuriin keskittyneen TILAexhibition tapahtumakokonaisuuden. TILA:ssa käydään dialogia suomalaisten ja unkarilaisten muoti- ja tektiilisuunnittelijoiden kesken. Mono taide- ja designgalleriassa suomalais-ugrilaisetkulttuurimme kävelevät siis käsi kädessä. Mielenkiintoista nähdä kuinka samanlaista designkieltä tänä päivänä puhumme. Näyttelyssä mukana myös suunnittelijamaailman tulevaisuutta edustamassa Metropolia ammattikorkeakoulusta jurytetut tekstiilisuunnittelun opiskelijatyöt, sekä Budapestin taideyliopisto MoMe:n vastaavat.

Suomisetin lisäksi kiinnostavaa jo ennakkoon on viikon päänäyttely Home Sweet Home -kokonaisuus, jossa unkarilaiset designerit ovat pohtineet suunnittelunsa suhdetta yhteiskuntaan ja funktionaalisuuteen eritavoin melko leikkisästikin. Lisäksi esillä Ibero-American Design Biennale kiertävä näyttely ja luento suunnittelija legenda Marti Guixelta. En malta odottaa! Budapest on myös lemppari kaupunkejani, joten matkan jälkeen kokoan matkavinkkejäkin toki ;)

BUDAPEST DESIGN WEEK 25.9.-4.10.2015

 http://designweek.hu/2015/

TILAexhibition Finnagora: http://www.tilaexhibition.com

Shortly in english:

I am very happy attending to Budapest Design Week this week in Hungary. Thursday i´ll fly to Budapest and on friday is the opening of event. Intresting part of the program is TILAexhibition organised by Finnish culture institute Finnagora. TILA includes showpieces from finnish and hungarian fashion designers and also gives a look to the studentworks of Metropolia University of Applied Science from Finland and artuniversity MoMe from Hungary.

Cant´wait the Design Week to begin!

 

Pages