Ladataan...
Vinkkipankki

Tällä kertaa kirjavinkissä tarkastelussa Maija Tammen Sick Phography, joka on Tammen tohtori-väitöstyö Aalto yliopistoon. Maija Tammi on tunnettu tutkijana, sekä erityisesti valokuvaajana ja kuvajournalistina. Tammi on kerännyt valokuvaajana meriittiä muunmuassa 2011 Fotofinlandiassa voittamalla pääpalkinnon kuvasarjallaan "Bingo". Mielenkiintoinen seikka hänen taustassaan on yhteiskuntatieteiden opinnot maisteritasolle asti, josta hän jatkoi valokuvan tohtoriopintoihin. Ei ole se perinteisin tie valokuvataitelijalle, mutta hyvin perusteltu ja ymmärrettävä, kun katsoo Tammen töitä. 

Maija Tammi on käsitellyt monissa teoksissaan tieteen ilmiöitä ja tieteen estetiikkaa. Sick Photography -kirjassa on kirjallisen tutkimuksen lisäksi kokonaisuudessaan teossarjat Leftover (2014), sekä White Rabbit Fever (2016), jotka ovat taiteelliset osat hänen väitöstyötään. White Rabbit Fever:ssä kuvasarjassa kulkevat rinnan kuvat kuolleesta kanista, sekä syöpäsoluista, jotka voivat johtaa ihmisen kuolemaan. On mielenkiintoinen kontrasti, kun näkemämme lähikuvat soluista eivät kohauta samalla lailla kuin kuvat kuolleesta eläimestä vaikka itse kuolema on niissä yhtälailla läsnä ja vielä ihmislajin edustajan uhkana. Tieteiskuvasto tuntuu meille etäiseltä, emmekä ole tottuneet puhumaan kuolemasta tällaisen estetiikan rinnalla. Toisaalta nämä "tieteiskuvat" ovatkin Maija Tammen kuvaamia ja tarkoitettu osaksi hänen valokuvataiteellista kuvasarjaansa, eivätkä tieteen käyttöön. Mikä ero tässä sitten on?

Sick Photography kirjassa Tammi onkin tutkinut minkälaista kuvastoa taiteessa on tuotu sairauksia kuvattaessa esille. Hän keskittyy taide-valokuvaan ja erityisesti kuviin, jotka on luotu taideteosta varten. Tätä aihepiiriä käsitältäessä onkin hyvä tiedostaa, että kuvastoa työstettäessä usein käytetään myös tieteen käyttöön alunperin luotua visuaalista materiaalia, mutta siihen tässä kirjassa ei mennä. Tammi myös avaa tapoja miten sairautta kuvastavaan taiteeseen on suhtauduttu ja miten tehdä valokuvataidetta, joka keskustelee tieteen ja tieteen käyttöön tehdyn kuvaston kanssa. Miksi toinen kuva tuntuu epämiellyttävämmältä kuin toinen? Miksi jokin menee yli? 

Kirja on laaja paketti aihepiirin historiaa ja pohdintaa Maija Tammen omien taiteilijan työprosessien kuin valokuvateoriankin kautta. Kirja on mielenkiintoista luettavaa ja herättää kysymyksen myös taiteen ja tieteen tutkimusten lähtökohdista? Miten samoja aiheita voidaan tutkia niin erilailla ja mitä samoja metodeita kenties käytetään. Maija Tammen kuvat ovat kyös hyvin esillä ja kirja selkeä kokonaisuus spesiaalista aiheesta.

Maijan tammen töistä lisää hänen nettisivuillaan: http://www.maijatammi.com/#

Kustantaja: Aalto University

Kuvat: Maija Tammi

(Ylhäältä alas: Kuva sarjasta Leftover, Sick Photography -kansi/suunnittelu: Jesper Vuori, kaksi kuvaa sarjasta White Rabbit Fever )

 

Ladataan...
Vinkkipankki

Mikä on Pärnun kauneuden salaisuus? Kauneusunet talvisin tietenkin. Kesällä sykkivä kaupunki hiljenee ja hiljaisuus pukee upeita funkkistaloja hyvin. Todellisuudessa Pärnu todellakin vain hiljenee, eikä mene kokonaan kiinni. Toki jotkut keskustan liikkeistä pitävät ovensa kiinni, mutta vain muutama.Ranta on myös hiljainen, mutta siksi melkein ihastuttavampi kuin kesällä. Erilainen ihana ainakin. On mahdollisuus vetää pitkään henkeä ja ihastella rantaviivaa, joka paljastuu lumipeitteen alta. Hiekkadyyneillä kiipeily on helppoa, kun hiekka on jäätynyt muotoonsa. Tuuli tuivertaa, mutta minulla oli lämmin. Aurinko nimittäin paistaa talvisinkin. Aurinkolasit kannattaa tälle matkalle pakatakin mukaan.

Rannan tuntumassa sijaitseva Hedon Spa on auki myös kesäsesongin ulkopuolella. Meditatiivisen ranta-kävelyn jälkeen voit suunnata hotellin ihanaan aulabaariin, vaikka punaviinille. Toki voit hotellissa yöpyäkin. Sesongin ulkopuolella suositusta hotellista onkin mahdollisuus saada huone ja kylpylässä kannattaa käydä nautiskelemassa. Hotellin yhteydessä sijaitsee myös lääkärikeskus, jossa voi edullisesti käydä tekemässä verikokeet tai tutkimukset mitkä askarruttavat. Lue arvioni hotellista muuten täältä. Pärnun talvimatkalla kannattaakin ottaa tavoitteeksi rauhoittuminen. Itselleni teki todella terää juuri ennen joulua viikonlopun pysähdys kaupungissa. Pääsin syksyn kiire-ajatuksista eroon ja joulu sujui matkan jälkeen stressittä. Älä anna siis sykkeesi turhaan nousta alkukeväästä taivaisiin. Sekin jo rauhoittaa, kun matka on varattu ja tietää mitä tuleman pitää.

Pärnun keskustassa on ihana kahvila-katu Puhavaimu, josta löytyy kohvikeia jokaiseen makuun. Oma lempparini on Sooriku kohvik, jossa tuoreista tuoreimpia munkkeja tuodaan tiskille jatkuvalla tahdilla ja kuuden munkin setti kustansi itselleni vain 1,70€. Maku veikin sitten lapsuuden mummola-hetkiin.

Herkuttelujen lomassa hyvä käydä myös hoitamassa itseään. Lux Ilusalong:in pedikyyrissä laitetut geelilakat kestivät itselläni halkeilematta puoli vuotta ja Parturi-kampaamo Hanna-Leena voi hämätä vanhahtavalla vaatimattomalla sisustuksellaan, mutta takahuoneesta löytyy hieroja, jonka käsissä on taikaa. Hän hoiti selkääni todella hyvin ja edullisesti. Tämän hierojan takia palaan taas Pärnuun.

Kaiken tekemisen lomaan varaa aikaa "ei millekään" ja "vain olemiselle". Me kaikki tarvitsemme hengähdystaukoja ja miksi emme lepuuttaisi itseämme kauniiden rakennusten ja bulevardien kaupungissa, joka itsekin lepäilee.

Kuvat: Verna Kovanen

Lisää tietoa Pärnustä - lue juttu Hedon Spasta: http://www.lily.fi/blogit/vinkkipankki/hotellivinkki-hedon-spa-hotel-meren-rannalla-parnussa

 

 

Ladataan...
Vinkkipankki

(Arvonnan säännöt lopussa!)

Docpoint on täällä pian! Tarjonnan laajuus aina yllättää kiireisen ihmisen ja vaikka kuinka Docpoint-lehtisiä olisi selannut läpi, voi olla hankala päättää omia festarielokuva-valintoja. Suosittelen myös random-choice taktiikkaa, mitä itsekin harrastan. Kun sarjalippu on jo olemassa, on helppo vain astella Docpoint-teatteriin ja mennä seuraavaan alkavaan näytökseen. Näin voi päätyä katsomaan, jotain sellaista mitä ei itse ikimaailmassa olisi valinnut listasta, mutta juuri silloin onkin mahdollisuus kurkistaa oman kuplan ulkopuolelle ja oppia jotain aivan uutta! Tämä on helppo ja lempeä tapa haastaa itseään. Tämän postauksen lopussa on kaiken lisäksi vielä säännöt leffalippu-arvontaan, jossa voit voittaa lippupaketteja Docpoint-festareille. How cool is that! 

VINKKIPANKIN DOCPOINT TÄRPIT:

Onneksi suuri elokuvamäärä on tänäkin vuonna lajiteltu teemoihin/esityssarjoihin. Nostan nyt muutaman kiinnostavan teeman ja elokuvan sen valikoimasta.

Teema: Taiteet

Erilaisia prosesseja, teoksia ja mahdollisuuksia. Miten kirjoittaa taidehistoriaa seilaamalla Saimaalla ja mitä on queercore? Miten syntyi Ryhmäteatteri? Näihin saamme vastauksia Taiteet-esityssarjan elokuvista. 

SILVANA, ohjaajat: Mika Gustafson, Olivia Kastebring, Christina Tsiobanelis

SILVANA - International Trailer from Influence Film Club on Vimeo.

"Silvana Iman ruotsalaisen y-sukupolven lahja musiikille. Odotettu dokumentti on varmaan eniten hypetetty elokuva Docpointin ohjelmistosta. Odotan itsekin pätkää, kuin kuuta nousevaa, sillä kiteytyyhän Silvanaan monta tulokulmaa tämän päivän taiteilijuuteen ja ihmisyyteen: maahanmuuttaja-tausta, aktivismi, sukupuoliroolit, seksuaalisuus, rap-musiikki ja skandinavian valloitus omintakaisena rohkeana suunnanäyttäjänä. Elokuvassa vahvasti myös Silvann ja pop-tähti Beatrice Elin rakkaustarina. Elokuva on myös kolmen ohjaajan yhteisteos." Postauksen ensimmäinen kuva Silvana-elokuvan stilli.

Näytökset: Kinopalatsissa Ma 29.1. klo 19.15, To 1.2. klo 19.30 ja La 3.2. klo 21.30

Teema: Internet

Internetin rinnakkaistodellisuudet ja internetin antamat mahdollisuudet.

​"Tanskalaisessa dokumentissa seurataan netissä alkanutta rakkaustarinaa, joka paljastuu pahimman luokan huijaukseksi. Kyseessä ei ole mystinen kirje Afrikasta tai "postimyynti-vaimo" tarina, vaan tarina tavallisesta yksinhuoltaja äidistä ja hänen suuresta rakkaudestaan tanskalaiseen mieheen. Trillerimäinen traileri saa ihon kananlihalle ja ajattelemaan keitä kaikkia oikeasti deittipalveluissa pyörii. Kuinka paljon catfish-profiileja oikeasti on?" 

Näytökset: Kinopalatsi 8: Ma 29.1. klo 18.44, Kinopalatsi 7: To 1.2. klo 16.45 ja Korjaamo Kulmasali: Pe 2.2. klo 21.00

Teema: Feel Good

Ihanaa, että festariohjelmistosta löytyy hyvän mielen elokuvien Feel Good-teema! Koen tärkeäksi Docpointin kaltaisten festareiden työn nostaa valkokankaille vaikeitakin elokuvia maailman kriiseistä ja ihmisoikeuksista. Mutta etenkin kun kahlaa sarjalipullisen elokuvia, välillä olisi kiva vain nauttia siitä, että maailmassa on paljon hyvääkin ja hyvää tekeviä tyyppejä. Feel Good -teema tarjoaa tähän nälkään listan kiinnostavia filmatisointeja. 

"Elokuva New Yorkin julkisesta kirjastosta ja sivistys-työstä, jota työntekijät siellä päivittäin ilmaiseksi tarjoavat kaupunkilaisille ja muille kiinnostuneille. Jo 87-vuotias dokumentaristi Frederik Wiseman haluaa nostaa tavalliset kirjaston työntekijät framille ja pistää katsojan miettimään kirjastopalveluihin etiikkaa ja tärkeyttä. Mitä itsekin olisin menettänyt, jos ei olisi ollut aina lapsena mahdollisuus mennä notkumaan kirjastoon välillä pelaamaan Muumi-peliä ja välillä ihmettelemään aikuisten kirjoja? Toki vieläkin kirjaston palveluja käytän lähes päivittäin ja pidän tätä julkista palvelua erityisen arvossa."

Näytökset: 3.2. la klo 18 ja 4.2. su klo 16.15

  • Atlantis, ohjaaja Luc Besson​"Luontodokkareita televisiosta katsoessa usein ihailen näyttäviä kuvauksia ja mietin, että tämän kun näkisi suurelta valkokankaalta. Luc Besson:in Atlastis elokuvaa on kuvailtu niin luotodokumentiksi, kuin taide-elokuvaksikin. Tähän näytökseen haluan nauttimaan."

​Näytös: 1.2. pe klo 21.00

Ja mikä ihaninta, seuraa ARVONTA!
  • Mitä? Arvotaan kaksi lippupakettia Docpoint-festivaaleille (sis. 2 lippua/paketti).
  • Missä? Toinen lippupaketti arvotaan Vinkkipankin instagram seuraajien kesken ja toinen Vinkkipankin facebook sivun seuraajien kesken. Klikkaile siis itsesi seuraajaksi instassa @vinkkipankki ja facessa sivulla www.fb.com/vinkkipankki
  • Milloin? Arvonta suoritetaan molemmissa kanavissa viikon päästä tiistaina 23.1.2018 klo 21 jälkeen. Kaikki ennen yhdeksää osallistuvat otetaan huomioon! Arvonta ajankohdan jälkeen kannattaa tarkkailla Direct-viestilaatikkoa ja facebookissa Messenger-inboxia.
  • Arvonnan järjestää Vinkkipankki-blogi ja Docpoint-festivaali

 

 

Ladataan...
Vinkkipankki

Tampereen teatterin nettisivuilla Kauheat lapset kuvauksessa sanotaan, että näytelmä puhuu aikuisuuden ja lapsuuden eroista ja aikakausista. Lopulta minusta tuntui, että oli samantekevää, kuka oli vanhempi tai kuka lapsi. Olennaista oli kuka pitää otteessaan ja ketä. Kuka pelaa vallalla?

Anna Viitalan käsikirjoittama ja ohjaama Kauheat lapset osuu monesti hyviin oivalluksiin tai ainakin kysymyksiin. Näytöksen väliajalla onkin pää täynnä kysymyksiä ihmissuhteista ja auktoriteeteista. Mietin myös mikä oikeuttaa toisen vallan käytön toista henkeä kohtaan ja missä menee rajat huolenpidolla ja rajaamisella. Samalla pää myös on hämillään siitä mitä näytelmässä tapahtuu. Näytelmä antaa ymmärtää, että katsoja seuraa eri-aikaikkunoita, joiden odottaa pureutuvan yhteen. Lopulta en ole varma oliko niin edes tarkoitettu, sillä sekavaksi kokonaisuus jää. Lavastus tai muut visuaaliset elementit eivät viittaa eri aikakausiin. Lavastus ei myöskään juurikaan muutu näytelmän aikana, vain roolihenkilöt repliikkeineen ohjaavat meitä. Heillä on valta sekoittaa katsojan pää.

Näyttelijät tekevät läpi näytelmän hyvää työtä. Erityisesti Laura Malmivaara nousee vahvana tekijänä nimekkäästä näyttelijäkaartista esiin. Toisaalta hänelle ei ole myöskään luotu karityyristä hahmoa mitä näytellä toisin kuin mulle. Malmivaara onnistuu heittäytymään eri ikäisiin rooleihin teinitytöstä äitiin loistavasti ja kiinnittää huomion heti lähtösekunneilla.

Näytelmä mainostaa olevansa musta komedia ja yleisö nauraakin monesti. Minua ei vain naurata. Jotenkin tuntuu, että vallan tematiikka olisi hieno ja vahva aihe tulkita näyttämöllä ilman sisäänkirjoitettuja ”nyt saa nauraa” –hetkiä. Osa kohtauksista olisi draaman keinoin voitu viedä niin överiksi, että musta komedia olisi todella tapahtunut. Tilanne olisi ollut jo niin ahdistava, että olisi naurattanut. Nyt perinteinen komedia on valitettavasti istutettu vakavan draaman päälle tunnelmaa keventämään.

Jokaisessa näytelmän kokoavassa osa-alueessa on hyvää, mutta kokonaisuus jää sirpaleiseksi ja oivaltavat hetket vain hetkiksi sekavassa kokonaisuudessa. Esityksen äänimaailma (Markus Lindén) kuitenkin saa erityiskiitokset. Tehokkailla pienillä elementeillä se saa kasattua teosta ja tuo siihen trillerimäistä jännitettä.

Muissa rooleissa: Jarkko Niemi, Armi Toivanen, Anna-Sofia Tuominen

NÄYTÖKSET: Tampereen teatteri, Frenckellin näyttämö 

Ladataan...
Vinkkipankki

Wonder Wheel elokuvan traileri antaa suuri odotuksia minulle. Viisikymmen-luvun estetiikkaa parhaimmillaan, Justin Timberlake, Kate Winslet, ganstereita ja vielä upea Coney Island huvipuistoineen. Ei voi olla huono, ajattelen, ja kaiken lisäksi täydellinen elokuva, johon viedä äiti joululomalla. Näin varasin liput innostuneena. Nyt elokuvan jälkeen olen vähän hämmentynyt. Elokuva ei ole missään nimessä huono. Siinä on kaikkea tuota mitä luettelin ja vieläpä keski-ikäinen aktiivinen naispäähenkilö, jota on nyt elokuviin kaivattu (siitä hatunnosto!), mutta ihan en kuitenkaan hullaannu. 

Juoni on kaikin puolin pätevä ja kuljettaa katsojaa hyvin matkassaan. Kertaakaan en kyllästy elokuvan aikana ja ihanaa 50-luvun silmäkarkkiä tulee kokoajan tuutin täydeltä. Elokuvan valaisu on ilmiömäistä. Kaikki ihmiset näyttävät ihmeen kauniilta ja hekin päivittelevät asiaa toisilleen romantiikkaa pursuavissa kohtauksissa. Rakkaus ja perhesuhteet menevätkin Woody Allen-maisesti sekaisin. Kate Winslet toimii taidokkaasti roolissaan naisena ja äitinä, jonka mieli on jo pitkään ollut sekaisin ja omatunto painanut vuosikymmeniä ja on alkoholikin maistunut. Hän on välillä kankaalla niin läsnä, että tuntuu, kuin Kate olisi samassa huoneessa kanssa. 

Moni muukin roolihenkilö elokuvassa kaipaa elämäänsä jännitystä ja pyöräyttääkin elämänsä onnepyörää toivoen jotain muuta kuin rosvosektoria, mutta mitä käykään. En halua paljastaa, mutta loppu oli yllättävän perinteinen. Mahdollisuuksia olisi ollut moneen ja gangstereista olisin halunnut saada enemmän irti. Mafiosot saivat nyt vain ajatuksen karvojen noususta jännityksestä, mutta ei juuri muuta. Olisikohan sittenkin haluttu liikaa ympätä vai loppuiko käsikirjoittajalta muste kirjoittaessaan ja loppu jäi siksi vähän tyngäksi? Paljon kuitenkin hyvää pätkässä on ja elokuvan parissa kyllä takuuvarmasti viihtyy.

Wonder Wheel, 2017, ohjaus Woody Allen, päärooleissa: Kate Winslet, Justin Timberlake, Juno Temple, Jim Belushi

Elokuva pyörii nyt muunmuassa Riviera Kalliossa, Korjaamo Kinossa ja Kino Engelissä

Kuvat: Stillejä elokuvasta Wonder Wheel