Ladataan...
Vinkkipankki

Helsingistä linnuntietä vain noin 200 km etelään sijaitsee lomakeidas Pärnu. Oma isoäitini tuppasi ravaamaan Pärnussa ja yllätyin positiivisesti, kun nyt viime vuonna paikan päällä käymällä totesin, kaupungin olevan todellakin päivitetty vanhaa kunnioittaen tälle vuosituhannelle ja nykymatkailijan tarpeisiin. Siksipä innostuin käymään kaupungissa nyt useamman kerran ja haluan nyt jakaa matkavinkkejä kaupunkiin. Kannattaa lukea myös talvisesta vierailustani täältä ja täältä

Viron ranta-paratiisi rentouttaa mielen kauneudellaan ja sopisi tyylikkään olemuksensa ja funkkis-talojensa ansiosta lomapaikaksi myös vaikka Hercule Poirotille. Kaupunki henkii leppoisaa elämää rantabulevardeineen ja terasseineen, vaikka tekemistä riittää kesällä myös aktiivisempaa bailausta kaipaavalle kaveriporukalle. Mikään Ibiza Pärnu ei kuitenkaan ole (onneksi!) ja kaupunkiin haluava saa päättää haluaako humputuksen keskelle vai ei.  

PAIKAN PÄÄLLE BUSSILLA:

Pärnuun pääsee edullisesti Suomesta ja hyvillä keleillä se todella vetää vertoja etelänmatkalle. Lautta Tallinnaan ja Tallinnan bussiasemalta bussilla Pärnuun. Matka kestää muutaman tunnin ja maksaa halvimmillaan kaksi euroa. Luit oikein, Lux Express bussifirmalla on paljon tarjousmatkoja, joita kannattaa pitää silmällä. Suomesta tehdään myös paljon pakettimatkoja, joiden hinnoittelussa sesongin ulkopuoliset ajat osoittautuvat edullisiksi. Toki voit myös ottaa lauttaan oman autosi Suomesta ja hurauttaa, sillä perille saakka. 

KARTANOON VAI KYLPYLÄÄN:

 

Lukuisia kylpylä palveluita tarjoava kaupunki on oivallinen matkakohde silloin, kun haluat kääntää mielen lomavaihteelle. Melkeinpä kaikki kylpylät sijaitsevat hotellin yhteydessä ja huoneen hinnalla saat kortin myös kylpyläosastolle. Kaupungissa on toki mahdollisuus majoittua myös kartanohotelleihin, joita ei kovin monessa paikassa ole. Pienet boutique-tyyliset majapaikat tarjoavat puutalo-romantiikkaa. Luksuksen nälkään toimii art nouveau -tyylinen kartano Villa Ammende (Mere blvd 7) ja söpöilyyn esimerkiksi rannan lähellä sijaitseva Villa Johanna (Suvituse 6). Kartanossa yöpyvät voivat vierailla monissa kylpylöissä myös kertalipulla. Estonia Medical Spahan (Pärna 12) pääsevät myös hotellin ulkopuoliset vieraat esimerkiksi alle 20 euron perhelipulla. Vuonna 2008 uusittu kylpylä-osasto on onnistuttu tekemään tyylin tyyssijaksi. Erityisen ihanaa tässä kylpylässä on muunmuassa iso allas, jonka pääty loppuu suoraan ikkunaan ja uidessa voikin samalla katsella kadun terassielämää. Ihaninta Estonia Medical Spassa on kuitekin saunaosasto, jossa klassikko saunojen lisäksi pääsee kokeilemaan ihoa kuorivaa suolasaunaa, turkkilaista hammamia ja japanilaista zen-kylpyä (tätä spesiaalia harvoin tarjolla). Tumma liuskekivi ja betoni vuorottelevat tilojen materiaaleissa tyylikkäästi. 

Pysy kuulolla, sillä kerron myöhemmin vielä mm. ravintolavinkkejä tähän ihanaan kesäkaupunkiin.

Sitä odotellessa lue myös muut Pärnu-aiheiset postaukseni:

Pärnu talvellä - miksipä ei!

Hedon Spa sijaitsee aivan meren rannalla

Ladataan...
Vinkkipankki

Yksi lensi yli käenpesän on kulttiklassikko niin alkuperäisteoksena Ken Keseyn kynästä, kuin Milos Formanin elokuvaohjauksena. Elokuvan valmistuessa 1975 siitä heräsi kohu, sillä alkuperäisteoksen kirjoittanut Kesey vihasi sitä avoimesti. Ohjaaja Forman oli muuttanut monia osioita ja "siistinyt teosta vähemmän psykedeelikseksi". "One flew over the cockoo´s nest" -elokuva jäi aikanaan mieleeni Jack Nicholsonin maanisesta katseesta. Katse ja huima näyttelijän työ elokuvassa noteerattiin Oscareissa ja Nicholson sai siitä ensimmäisen miespääosan pystin. Nyt teos on päässyt Ryhmäteatterin kesäteatterin näyttämölle ohjaajan Juha Kukkosen versiona, joka pohjaa Dale Wassermanin kirjasta tekemään näytelmään.

Suomenlinna toimii mielenkiintoisena näyttämönä teokselle, kun miettii alueen käyttöä vankileirinä Suomen sisällissodan vuosina. Yksi lensi yli käenpesän, kun on teos, joka pohtii valtaa ja sitä kuka on hyväksytty yhteiskuntaamme, ja sitä kuka päättää sitä kuka on okei ja kuka ei. Ryhmäteatterin versio on kesäteatteri-perinteen mukaan suhteellisen kevyt aiheeseen nähden. Katsojia naurattaa paljon ja naurattaminen aloitetaan jo ennen, Hyvän omatunnon linnakkeessa toimivan, teatterin katsomoon pääsyä. 

Varsinaisen näytelmän alkaessa ollaan kuitenkin nopeasti jo vakavuuden äärellä. Show pidetään pystyssä ja pääroolia, Randle P. McMurphya, näyttelevä Robin Svanström liimaa intensiteettiä lavalle. Hän tavallaan toimii katsojien ja lavan tapahtumien välimaastossa aluksi itsekin ihmetellen "mikäs hullujen huone tämä on". Näin katsojat saavat aikaa tottua siihen, että maailma, josta puhutaan, on tosi, eikä sittenkään niin hassua hassuttelua, kuin aluksi voisi tuntua ja mitä sen toivoisi ehkä olevan. 

Näytelmässä toistetaan monille tosielämästä tuttuja fraaseja, että "käskyt tulevat ylempää", "teen täällä vain työtäni" ja "ei meillä ole kaikkeen aikaa". Nyky-suomessa hallitus on leikannut paljon hyvinvointiyhteiskuntamme tukipylväistä rahoitusta, kuten terveydenhuollosta ja nämä näytelmän sairaanhoitajien hokemat ovat meille tätä päivää. Näytelmää seuratessa on ikävää huomata kuinka taidokas esitys pikku hiljaa pureutuu katsojan rintaan ja alkaa painaa muistuttaen, että muutos olisi tärkeää, jotta inhimillisyys säilyisi yhteiskunnassamme. Ihmisten syrjäyttämisestä ei hyödy kukaan. Jokaisessa meissä on kuitenkin arvo itsessään, vaikka olemme erilaisia ja hyvä niin.

Ryhmäteatterin Yksi lensi yli käenpesän on nautinnollista ja herättävää kesäteatteria vaikeasta aiheesta. Hatun nosto koko työryhmälle!  

Kuva: Ryhmäteatteri

Ladataan...
Vinkkipankki

 

Sanotaan, että Madrid on espanjalaisin kaupunki koko maassa. On totta, ettei kaupunki yritä olla mitään muuta kuin paikallinen ja siksi turistien sijaan keskustassakin kadut ovat paikallisia täynnä. Madrid on omalla tavallaan vaatimaton, sillä tunnettuja nähtävyyksiä ei hirveästi ole, mutta kaupungin vetonaulana itse julistaisin ehdottomasti ruuan ja juomakulttuurin. Madrid on täynnä espanjalaisia perinnepaikkoja ja myönnän syöneeni parhaan paella-annoksen tässä kaupungissa. Jamon-fanina, eli kinkku fanaatikkona saa jatkuvasti makuhermoilleen tyydytystä, sillä tapas ja pintxo paikoissa ja hienommissa ravintoilla kaikilla on listallaan Jamon Iberico. Sherry on tälle kaupungille ominainen juoma ja cavaa saa myös erinomaista. Viini onkin usein halvempaa kuin vesi! Ravintoloiden lisäksi tuliaiset kannattaa hakea keskustan isoista ruokakaupoista. Erityisesti juuri kinkut, öljyt, suolat, juustot, viinit ja herkkupurkit, kuten tomaattimarmeladit ovat oivia lahjoja kotona odottaville.

TÄSSÄ RAVINTOLA TÄRPIT TOP4:

-Taberna Carmencita, tabernalacarmencita.es

Kun lähdet reisuun suosittelen tähän ravintolaan tuloa ensimmäisenä. Taberna Carmencita on niin madridilainen paikka kuin vain voi olla. Ihanat kuvio kaakeloidut seinät, sinivalkomaalatut posliinilautaset ja raikuva nauru keskusteluiden lomasta saavat Espasnja-moodiin. Täällä kannattaa talon kinkkua ehdottomasti ottaa, sen parempaa en ole maistanut. Lisäksi juustolautanen on omaa loistavaa luokkaansa!

-La Paella de la Reina, lapaelladelareina.com

Kunigattaren paellaksi nimetyn ravintolan annoksia sallisi tarjottavan kuninkaallisille todella. Erityisesti paellat, jotka ovat paikan nimikko herkkuja ovat aivan mielettömiä. Ennen tätä kokemusta en ollut selkeästi maistanut hyvää paellaa ja tämän jälkeen todella muistan sen maun. Itse otin annoksen merenelävillä, jossa jättikatkaravut olivat todellakin jättimäisiä. Super herkkua! Paikka muuten on vaatimaton ja meininki on vähän niin kuin äidin luona olisi syömässä, mutta suosittelen!

-La Pescaderia, lamuccacompany.com

Nimensä mukaisesti täältä saa myös mereneläviä. Ravintolassa on ihanasti erilaisia soppia mihin pääsee intiimisti lounastelemaan tai illallistamaan eri kokoisetkin joukkiot. Ihana sisäpiha toimii myös osana ruokailusalia ja luonnosvalo tuleekin sieltä kauniisti tiloihin. Täällä on edukas Menu del Dia eli päivän lounasmenu, joka kannattaa nauttia. Kolmen ruokalajin herkut irtoavat halvalla viineineen.

-Ojalá, grupolamusa.com

Kun perinteikkyys jo vähän kyllästyttää kannattaa testata tätä ihanaa trendikästä ravintola uutukaista. Ohalan lista on edullinen ja drinkit ihania. Jos nälkä ei ole suuri, iltaa voi viettää juomien parissa ravintolan mielenkiintoisessa alakerrassa, jossa on haettu ikäänkuin rantabaarin tunnelmaa. Rantabaari kellarissa on kieltämättä persoonallinen ratkaisu, mutta mukavan intiimi ja rentouttava paikka mataline patioineen ja rennosti hengaavien madridilaisten.

Shortly in english:

Restaurant tips in Madrid

Madrid is the capital and food capital of tradional spanish kitchen. The city is full of small restaurants with simple tradional menus and the walls full of colorful tiles. I think the main point of Madrid trips is to eat well and enjoy the quality "jamon" of the area.

Here are Vinkkipankki´s recommedations for the places to eat in:

-Taberna Carmencita, tabernalacarmencita.es, A very small and beautyful tradional place. Ham plates are a must-try here.

-La Paella de la Reina, lapaelladelareina.com, "The paella of the queen" is a really well known place among the paella lovers. I fell in love with the dish here. Before it wasn´t my favourite, but after eating here I understood the core idea of the paella. 

-La Pescaderia, lamuccacompany.com, Trendy restaurant with the good the of sea food. The Daily menu is cheap and tasty.

-Ojalá, grupolamusa.com, When the night comes, and you are up to eat a little bit and drink cocktails, visit this cool way furnished bar! There is a beach inside!

 

 

 

Ladataan...
Vinkkipankki

Jos vaikka palaa auringossa niin kaipaa pimeään ja muutenkin aurinkoisten päivien jälkeen voi viileä ja pimeä tila olla hyvä idea. Pimeitä hetkiä löytyy myös Davis Lynchin tuotannosta, joka käsittää huiman määrän muutankin kuin eniten hypetetyt Twin Peaksit. Lynchin tapa liikkua surrealistisella alueella, unen ja valveilla olo rajapinnassa on aina kiehtonut Vinkkipankkia.

Lynch fiilistelyt nousivat entisestään Jon Nguyenin, Rick Barnesin ja Olivia Neergaard-Holmin ohjaaman David Lynch: The Art Life -dokumentin ansiosta. Dokkarissa valotetaan hyvin kokonaisvaltaisesti Lynchin uraa ja etenkin sen alkuvaiheita ja tarinoita ja mielikuvia, joita Lynch mielessään käsitteli teoksia tehdessää. Lynch on edelleen aktiivnen ja Twin Peaksista tulikin come back -kausi viime vuonna. Orionissa nähdään tänä kesänä erittäin laajalti Lynchin tuotantoa ja myös tämä dokumentti, jota olen fiilistellyt. Suosittelen lämmöllä. Lippuja kannattaa varailla hyvissä ajoin, sillä Lynch-faneja Suomesta löytyy ja harvoin näitä pääsee valkokankaalta näkemään.

Näytöspäivät ovat:

Lost Highway

la 16.06.2018 19.00

The Straight Story

ke 20.06.2018 19.30

ti 26.06.2018 21.00

to 28.06.2018 21.00

Mulholland Drive

ti 03.07.2018 20.30

ke 04.07.2018 19.30

ke 11.07.2018 20.00

Inland Empire

ti 17.07.2018 19.10

Lucky

la 04.08.2018 19.15

pe 10.08.2018 19.00

David Lynch: The Art Life

to 09.08.2018 21.10

la 11.08.2018 19.15

Liput: https://kavi.fi

Kuvat stillejä elokuvista (järjestys ylhäältä alas): David Lynch: The Art Life, Inland Empire ja Lucky

Ladataan...
Vinkkipankki

Jos et ole vielä löytänyt Helsingin Mustikkamaalla sijaitsevaa Syötävää Puistoa niin tänä kesänä kannattaa tutustua. Nimittäin hanke sai nyt jatkoa ja on osa kaupungin nuorisopalveluita. Muutkin kuin nuoret ovat tosiaan tervetulleita ja erityisesti keskiviikko iltaisin, jolloin pihalla on aina klo 17-20 viljelystalkoot. Talkoisiin osallistuminen on ilmaista.

Moni kaupunkilainen haaveilee omasta puutarhasta, mutta todellisuudessa omaan puutarha-plänttiin pitää aika paljon käyttää aikaa ja rahaakin, että satoa tulee. Syötävän Puiston talkoissa voi harjoitella ja nähdä konkreettisesti mitä homma on. Talkoolaisena voi saada mukaankin sadonkorjuun aikana murkinaa. Nuorisopalveluiden kautta nuorilla on mahdollisuus osallistua puiston yhteydessä pidettävän kahvilan toimintaan. Kahvila on painottunut ekologisen elämäntyylin harjoittamiseen. Syötävään puistoon tulee tänä kesänä kanoja ja niiden munia pääsee kahvilan leivonnaisiin ja muihin herkkuihin. Kahvila on auki ainakin sunnuntaisin, eli vähintään sunnuntai-kävelyn lomassa on kiva siellä poiketa.

Syötävän puiston facebook-sivut täällä.

Kuva: Syötävä puisto facebook

Pages