Mungolife ja itsekäs hedonismi

Vision One

Eilen luin sellaisen blogitekstin, joka sai suuttumaan niin paljon, etten usko että olen mistään blogitekstistä suuttunut yhtä paljon. Jos kyseessä olisi pikkublogi, ehkä tuhahtaisin ja jatkaisin elämää. Mutta on kyseessä yksi suomen suosituimmista bloggaajista, Lilyn bloggaaja joka ansaitsee teksteillään elantoaan. 

Anna Pastakin mielestä omilla teoilla ei ole mitään merkitystä ja Suomen asiat on niin pieniä maailman kannalta, ettei mitään ympäristön puolesta kannata tehdä.  Tässä suora lainaus hänen kommentistaan asiaan: 

"Mä MIELUUSTI luopuisin matkustamisesta, lihasta ja jopa kahvista, jos tietäisin, että sillä on konkreettinen vaikutus. Mutta kun sen vaikutus on olematon (koska isoimmat ongelmat ei sillä korjaannu), niin en luovu. "

Miettikää oikeasti, että voi olla nuori ihminen joka luulee asian olevan noin! Niin huolestuttavaa! Ettei hänen matkustelullaan tai lihansyönnillä ole väliä. Hän myös käytti koko illan poistaakseen kaikki aiheeseen liittyvät kommenttini postauksesta ( jotka oli asiallisia) , ja kun kerroin luovuttavani ja meneväni nukkumaan, hän sulki samantien kommentoinnin. Anna siis jostain syystä halusi varmistua etten saa kommenttejani näkyviin :D EDIT:// Nyt Anna sanoi että poistaa kommenttini koska kuulemma kommentoin häntä huonoksi äidiksi, mitä en tehnyt, vaan se oli joku toinen kommentoija. Eikä suostu uskomaan etten se ollut minä. En ottanut hänen äitiyteensä kantaa missään vaiheessa, vaan uskon hänen olevan hyvä äiti lapselleen. 

Mutta tässä se pääkommenttini on, kursivoituna Annan ajatukset:

 

"Olen itsekäs hedonisti, joka on menettänyt toivon siihen, että omilla teoilla olisi tarpeeksi vahvaa vaikutusta maailmaan. Todellisuudessa voin kieltäytyä vähän kaikesta ihanasta ja mulle tärkeestä ja siltikin Pohjois-Korea saattaa lopettaa tän koko pallon tarun muutamassa sekunnissa. Ja vaikkei mitään näin radikaalia tapahtuisikaan, yhdenkään suomalaisen toimet eivät maailman vaakakupissa paina kovin kummoisesti, vaikka moni niin uskookin. Ja tiedän, että tää on unpopular view, mutta onpahan täysin rehellinen ajatukseni. "

Tämä ei ole "Unpopular view" vaan täyttä skeidaa, ei siis pidä millään tavalla paikkaansa. Kuten yllä on jo esitetty monia lukuja, suomalaisen päätökset vaikuttaa ihan helkkaristi enemmän kuin monen muun maan päätökset. Se ei ole mielipidekysymys. Ei millään tavalla. Ei minkäänlainen view tai sun mielipide, vaan täyttä puppua, jonka keksit päästäsi. 

"Mä tiedän, että on lapsellista ajatella, että “miksi minä en enää saa kun muut kuitenkin jatkaa?” ja että muutoksen pitäisi lähteä itsestä. Ja siltikin peräänkuulutan vahvoja kansainvälisiä muutoksia, jotka pakottaisivat muutosta tai vähintäänkin tekisivät muutoksen suosiolliseksi. "

Jos pidät itsekin itseäsi lapsellisena, niin mikset tee asialle jotain? Luuletko ettei joka ikinen ihminen joka on vähänkin ympäristöstä kiinnostunut, YRITÄ nimenomaan saada hallituksia ja presidenttejä toimimaan? Luuletko että pyyhkeen heittäminen kehään saa ne hallitukset ja presidentit toimimaan? Sitähän ne jotka ei asialle jo jotain tee juuri haluaa, että ihmiset unohtaisivat tän asian puolesta keuhkoomisen. Tää vaan kertoo ettet seuraa ympäristöpolitiikkaa tai vaikka ympäristöjärjestöjen toimintaa ollenkaan. 

"Mä en tule lopettamaan matkustamista, koska en koe, että se, mitä minä tai maapallo saadaan takaisin siitä, on millään tapaa suhteessa mun “menetykseen”."

 

Ei ole mitään merkitystä mitä sä "koet" kun sillä ei ole mitään tekemistä totuuden kanssa. Se on todellakin suhteessa sun menetykseen."

 

 

Mikä mua eniten ihmetyttää kaikessa ympäristökeskustelussa ja ympäristöpolitiikassa on juurikin nämä ihmisten MIELIPITEET.  Se että niillä olisi jotain merkitystä täysien faktojen rinnalla.  Eniten mua inhottaa "Oman mielipiteen" tai "unpopular view" ilmaisun taakse piiloutuminen. Kuten tosiaan sanoin, ei ole mikään mielipide tai view että Suomen asioilla ei ole mitään tekemistä muun maailman kanssa ja on ihan sama mitä me täällä tehdään. Toi ei ole mielipide vaan skeidaa, kuten sanoin. Suomessa on esim järjettömät määrät metsää jotka sitovat massiiviset määrät hiilidioksidia, toimivat siis hiilinieluna. Yhden suomalaisen päästöt vastaa yli viiden intialaisen päästöjä.

 

Kuten moni fiksu tyyppi tietää, Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC julkaisi pari päivää sitten raportin, jonka mukaan meillä on 12 vuotta aikaa muuttaa suuntaamme, tai ilmastonmuutosta ei voi enää hallita. Mitä minä tein? Ilmoittauduin töihin ympäristöjärjestölle. Korotin lahjoitussummaani ympäristöjärjestölle. Päätin osallistua ilmastomarssiin. 

Sitten on tälläisiä tyyppejä jotka tulee sanomaan että minun teoilla ei ole mitään väliä, kaikki on jo myöhäistä. Onneksi on tietty fiksujakin bloggaajia kuten Stella Harasek, joka kirjoitti hienon tekstin aiheesta. Toisaalta on hyvä, että tälläisten tyyppien kuin Anna Pastakin ajatukset tulevat esiin, koska on oikeasti karmeaa että nuorikin ihminen voi ajatella noin, ettei pienen ihmisen teoilla ole väliä, ja siksi ei ole motivaatiota vaikuttaa ympäristöön. 

Voi tietty kysyä, miksi jaksan suuttua tälläisestä, mutta tää asia vaan tuli niin järkytyksenä että nuorella naisella voi olla tuollainen ajatusmalli joka ei perustu mihinkään faktatietoon maailmasta. Kuten esimerkiksi hänen kommentti Pohjois-Koreasta, että se maa voisi lopettaa maapallon tarun hetkessä. Eihän se voi. Mutta kun vaan päättää ajatella tietyllä tavalla, asiasta tulee fakta hänen päässään. Vähän niinkuin hän sanoisi että "minä koen että maapallo on litteä." Kun tota hokee tarpeeksi itselleen päässään, se alkaa muuttua todeksi. 

Annan kaltaisten ihmisten takia työ ilmastonmuutoksen eteen hidastuu merkittävästi, mutta onneksi on ihmisiä jotka eivät ole valmiita luovuttamaan, ja jotka ajattelevat tässä aiheessa muutakin kuin omaa napaansa ja omia "hedonistisia" mieltymyksiään. Annan logiikan mukaanhan voisi mennä vaikka ampumaan norsuja ja leijonia safarille, kun nyt vielä kerkeää. 

Tässä teille mahdollisuuksia vaikuttaa, menkää ja tehkää, olkaa fiksumpia kuin tämä Anna, kuten suurin osa ihmisistä onkin:

 

Ilmastomarssi 21.10

Ilmastonmuutos - mitä sinä voit tehdä

Kierrätyksen merkitys

Lahjoitus WWF:lle

Lahjoitus Suomen luonnonsuojeluliitolle

Lahjoitus Greenpeacelle

Osta pala ikimetsää   (loistava myös lahjaideana, itse aion antaa tän joululahjana äidilleni :)

 

 

 

 

Kommentit

Anne A (Ei varmistettu)

Iso iso kiitos tästä postauksesta!! Tärkeetä että tästä puhutaan.

Anne

reettapellikka (Ei varmistettu) http://fashionstatement.fi/

Siis mä aloin oikeasti itkemään kun luin ton postauksen. En voi uskoa tota tekstiä ja mua harmittaa ihan älyttömän paljon se, että Suomen yksi suurimmista bloggaajista käyttää omaa erittäin isoa vaikutusvaltaansa tämän viestin eteenpäin viemiseen. Surkuhupaisaa tästä tekee sen, että juuri eilen julkaisin omassa blogissa tekstin siitä miten kulutushysteria ahdistaa blogeisssa ja kysyin siellä, että onko asia niin että vaikuttajat ei yksinkertaisesti tiedä faktoja ilmastonmuutoksesta vai _eivätkö he vaan välitä_. Ja tässä sain ainakin vastauksen suoraan yhdeltä bloggaajalta, että hän ei välitä vaikka tietää kyllä. On niin surullista, että ne tyypit joilla olisi vaikutusvaltaa viestiä näistä asioista hyvässä, eivät sitä tee. Olin kuitenkin onnellinen lukiessani postauksen kommentteja, koska melkein jokainen niistä oli kirjoitettu älyttömän viisaasti ja rakentavasti ja tukien juurikin faktoja ilmastonmuutoksesta.

mystery
Vision One

En yhtään ihmettele, mä en meinannut saada viime yönä unta ton takia. Toi on tosi pelottavaa ettei välitetä, miten voi olla välittämättä! Onneksi fiksujakin vaikuttajia on olemassa. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Laitoin Lilyn toimitukselle palautetta tästä Mungolifen postauksesta. Siitä tuli ihan fyysisestikin niin mielettömän paha mieli. Toivoisin, että Lily portaalina lopettaisi tällaisten bloggarien tukemisen, jotka eivät ymmärrä työnsä merkitystä ja käyttävät bloggaamista tekosyynä lentää 20 (!) kertaa vuodessa ulkomaille. Ja tiedän että Suomessa on mielipiteenvapaus, mutta Lilyä tehdään meille lukijoille ja jos lukijat eivät halua lukea jotakin, niin sitten sitä ei kannata tarjota.

Hyvä että pidät asiaa esillä!

mystery
Vision One

Mäkin aion laittaa, on tosiaan väärin tukea tai tuoda esiin tyyppejä jolla on oikeasti vahingollisia mielipiteitä. 

Jenny La (Ei varmistettu)

Itse laitoin saman tien palautteen ja kysyin miten tämän Lilyn virallisen kärkibloggaajan postaus osuu yhteen Lilyn arvomaailman kanssa. Vastaus: Lily on irtisanoutunut blogien sisällöistä eivätkä ne kuvasta heidän arvomaailmaansa mitenkään. On kuulemma tärkeää, että kaikenlaiset MIELIPITEET pääsevät esiin. Helvetti, että ärsyttää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minusta Lily ei voi toimia ajatus/arvopoliisina, kun blogiteksti ei sisällä mitään laitonta. Mungon ajatukset siitä, ettei yksilön teoilla ole mitään vaikutuksia, koska teollisuus tai poliitikot voivat paljon tehokkaammin saada muutoksia aikaan, on varsin yleinen. Samanhenkinen kolumni oli ylenkin sivuilla viime vuonna, tosin siinä taidettiin tulla siihen johtopäätökseen, että myös yksilön teoilla on jotain vaikutusta (niin kuin onkin).
"Vääriä" ajatuksia ja mielipiteitä ei pidä poistaa vaan tuoda esille vasta-argumentteja ja keskustella. Miten asioista voi edes puhua, jos ei sallita erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia, jotka voivat muuttuakin, jos niitä ja niitä esittävää ihmistä ei heti lynkata.

Jenny La (Ei varmistettu)

Ymmärrän pointtisi, mutta tässä ei ole edes kyse mielipiteistä vaan kylmistä tutkituista faktoista. Jos Lily on nostanut esiin muutamia 'suositeltuja' blogeja, voisi kuvitella, että edes niiden sisältö kiinnostaisi heitä.

vierailija (Ei varmistettu)

Ei tästä kovin pitkää aikaa ole, kun Lily mainosti itseään "viisaiden naisten" portaalina. No, miten nämä mungot ja ticklet nyt sitten haluaa ymmärtää... Mä en ymmärrä. Toivottavasti nämä tämän tyyppiset blogit alkavat kohta olla jo aikansa eläneitä, kuten tuolla kommenttiketjussakin mainittiin.

Kommentoin yleensä nimimerkillä Possu.

Sanna123 (Ei varmistettu)

Ihmettelen haluaako joku yritys todellakin tuon eilisen postauksen jälkeen vielä jatkaa yhteistyötä kyseisen bloggaajan kanssa. Esimerkkinä vaikka Gugguu, haluavatko todella että heidän brändinsä liitetään tällaiseen.

Minä en harrasta lentomatkailua, en omista autoa, enkä käytä edes julkisia kuin hyvin harvoin, koska taitan hyötymatkani ympärivuotisesti pyörällä.

Minulla on kuitenkin pahe: Saan osan tuloistani kulttuurialalta.

Kulttuuriala rahoitetaan luontoa riistämällä. 

Niin rahoitetaan opetusalakin.

Lääkäreiden palkat maksetaan luonnonvaroja ammentamalla.

Lapsilisät. Kaikki.

Mitä kehittyneempiä yhteiskunnassa ovat lasten ja naisten oikeudet, sitä suurempi jalanjälki sen asukkailla on. Ihmisoikeudet, tasa-arvo ja heikkojen tukeminen ovat voimakkaassa yhteydessä maan taloudelliseen menestykseen.

Nykytilanteessa kuvaavaa on, että sekä kokoomus että vihreät kannattavat kulutusveroja, siis tasaveroja, jotka ovat kaikille samoja tulotasosta riippumatta. Se tarkoittaa köyhimpien kurittamista. Samaan aikaan kun pienituloisen asumista, ruokaa ja autoilua kallistetaan, koulutettu helsinkiläinen liberaali voi edelleen tehdä lentomatkansa, vaikka yhden lentomatkan päästöillä autoilee ties kuinka kauan. Lentämistä ei veroteta. Se on luvallista ympäristön tuhoamista.

Myöskään haitallisia työtehtäviä ei veroteta. Insinööri saa suunnitella kännykkään turhanpäiväisiä ominaisuuksia, joilla niitä myydään yhä suuremmalle joukolle ihmisiä, eikä insinööriä rangaista pahuudestaan. Päinvastoin häntä kannustetaan pahaan. Kun insinööri kasvattaa kansantaloutta, sekä kansa että poliitikot ovat tyytyväisiä. Onpahan taas enemmän jaettavaa esimerkiksi vähäosaisille.

Onko sinun työsi moraalisesti kestävää? Liittyykö se välttämättömään toimeentuloon ja perustarpeisiin vai perustuuko se kulutusyhteiskunnan pyörittämiseen tai peräti kuluttamisen luontiin ja kasvattamiseen? Opetatko opettajana lapsille taitoja, joiden turvin heistä kasvaa tuottavia yhteiskunnan jäseniä? Päätätkö Kelan pöydän takana jaettavista tuista, jotka perustuvat talouskasvuun? 

Onko sinulla lapsi, tuhoeläin? Onko sinulla lemmikki, jonka jalanjälki voi vastata katumaasturia?

Ilmastoraportin julkaisemisen jälkeen käyty keskustelu on ollut ala-arvoista. Mediakin vaikenee siitä, että meidän on saatava ihmismäärä alas ja palattava köyhyyteen ja paikallisuuteen. Kaupunkikulttuuri on prkeleestä. Kun ihmiset kerääntyvät yhteen, se mahdollistaa palveluiden tuottamisen. Vauraus lisääntyy ja turhanpäiväinen kuluttaminen lisääntyy. Kaupunkien työpaikoista merkittävä osa liittyy turhuuteen, ostamiseen ja kuluttamiseen, jossa ympäristötuholla ostetaan mielihyvää.

Aino Pennanen nousi puolustamaan ihmisoikeuksia lentokoneessa. Touko Aalto sähläsi julkisuuskuvaansa seksibileissä ulkomailla

Näin tulee olemaan jatkossakin. Kun korkeakoulut on käyty ja keskiluokkainen palkka hankittu, niin sen jälkeen ympäristönsuojelu rupeaa käytännössä tarkoittamaan huolissaan olemista ja näennäisiä symbolisia tekoja. Joku jaksaa esittää esimerkillistä vuoden tai pari, mutta kun aika kuluu ja ihminen huomaa, että käteen jää rahaa, jolla voi tehdä kaikenlaista kivaa, niin hän myös tekee.

Ei tämä ongelma ratkea huolestuneisuudella, saati demokratialla, koska demokratiassa ihmiset äänestävät aina etujaan oman elämänsä mitassa. Seuraavissa vaaleissa taas tahdotaan lapsille, köyhille, kouluihin ja terveydenhoitoon, eivätkä nämä rahat mistään taivaasta ilmesty vaan talouskasvusta. Jotta jotain saataisiin oikeasti aikaan, täytyisi koko järjestelmän perusta murtaa.

Linkola tarjoaa malliksi ihmismäärän rajua laskemista ja agraarisia pienyhteisöjä, joissa on luovuttu koneista. Se on kestävä malli myös vuosituhansien mitalla, mutta kukapa liberaali huolestunut kaupunkilainen sitä haluaa. He eivät loppujen lopuksi ole erityisen kiinnostuneita ratkaisuista. Tärkeämpää heille on identiteetti ja huolestuneisuudessa vellominen. 

Kertakäyttömuotia (Ei varmistettu)

Aivan huippu postaus. Kiitos tästä.

Mungon postaus taas oli aivan järkyttävää paskaa, ja todella toivon että Lily harkitsee haluaako jatkaa yhteistyötä tuollaisen bloggaajan kanssa. Mungo julkaisee toistuvasti mielipiteitään jotka eivät perustu millään muotoa faktoihin, ovat ympäristölle suorastaan vaarallisia ja esim. eri sukupuolia syrjiviä. Mungon asenne on todella piittaamatonta, vastuutonta ja suorastaan oksettavaa. En ole seurannut häntä enää vuosiin, mutta tämän postauksen jälkeen alan välttämään myös hänen yhteistyökumppaniensa tuotteita.

Ja fun fact: täällä länsimaissa myytävät halpatuotantomaissa valmistetut vaatteet, joita esim. Mungokin ilolla käyttää kertakäyttömeiningillä, lasketaan VALMISTUSMAAN eli esim. sen Intian tai Kiinan päästöihin. https://yle.fi/uutiset/3-9435708?utm_source=twitter-share&utm_medium...

saarah
visual diary

Kiitos tästä postauksesta. Tuo alkuperäinen veti kyllä aika sanattomaksi :O

mystery
Vision One

No äläpä :s

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen itse erittäin hämmentynyt hänen postauksestaan. Ilmeisesti pitää iloita siitä, että hän on rehellisesti itsekäs.

Nettanen
Destination: Happiness

Kiitos tästä! Ja hei, mä näin sen sun ihan ekan kommentin (oli mun kommentin yläpuolella) enkä todellakaan muista siinä olleen mitään kyseisen henkilön lapseen tai äitiyteen liittyvää! Nyt on mennyt puurot ja vellit sekaisin, niin kuin kyllä tässä koko keisissä. Ärsyttää, turhauttaa ja itkettää. Toisaalta olen jo aikapäiviä tiennyt, että juuri tuollaisia ihmisiä on olemassa, mutta silti, kun näkee sen mustaa valkoisella, niin kyllä tulee suru puseroon.

mystery
Vision One

Niinpä, jännä miten Anna ei suostu yhtään uskomaan etten se ollut minä eikä myöntämään virhettään. Ja samaa mieltä muutenkin. No, täytyy vaan tehdä entistä enemmän itse töitä maapallon eteen :)

Jenny La (Ei varmistettu)

Just tämä! Eihän me kukaan olla täydellisiä tässäkään asiassa ja ihmiset on ympäristöasioissa tosi eri viivoilla, mutta se, ettei ole valmis muuttamaan mielipidettään faktojen edessä, on ihan täyttä paskaa. Huolettaa, että tällaiset ihmiset eivät ota mitään vastuuta omasta vaikutusvallastaan näin isojen asioiden äärellä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos tästä kirjoituksesta!

Vierailija (Ei varmistettu)

En ole lukenut Mungon postausta, enkä haluaisi lietsoa riitaa. Mutta kyllä minulle tulee mieleen, että tämä henkilö nyt varmaan vaan sanoi ääneen sen, mitä moni muukin omassa elämässään toteuttaa. Eiköhän aika moni muukin lennä, osta vaatteita, käytä kahvia ja lihaa ym. Siitä vaan ei mesota ympäriinsä, eikä kaikilta vaadita erityisiä perusteluja omalle toiminnalleen.

mystery
Vision One

No tätä ei varmaan kukaan kieltänytkään? Tietty muitakin näin ajattelevia varmasti löytyy. Ei oo mitään oikeaa tietoa siitä että kuinka paljon heitä on.

Vierailija (Ei varmistettu)

Onhan se nyt ihmeellistä, että lapselliset ihmiset ajattelevat noin. Heidän (nyt pienet) lapsensa kuitenkin joutuvat asumaan tällä pallolla sen seuraavat n. 70-80 vuotta.

Vierailija (Ei varmistettu)

No, meidän on vaan pakko pysäyttää ilmastonmuutos huolimatta näistä faktojen polkemiseen ja minäminä-aatteen levittämiseen erikoistuneista ”vaikuttajista”. Minä jätin lentämisen ja lihansyönnin jo kauan sitten, enkä usko että tätä parempaa elämää löytää Tampereen kehyskunnan talopakettipellolta, vaikka kuinka monta merkkilaukkua heiluisi käsivarrella. Kyseessä ei ole kulutuskokeilu, vaan lapsiemme ja tulevien sukupolvien elämät. Tavallaan vois ajatella sitten vaikka edes sitä omaa lastaan, jos ei maailman köyhimmistä välitä.

ewfw (Ei varmistettu)

Järjettömästä elintasosta ei hevillä luovuta ja sen lisäksi koetaan, että siihen on oikeus. On itse ansaittu, joten minähän en tästä luovu. Minulla on oikeus matkustaa, koska pitää saada kokemuksia ja kasvaa ihmisenä. Täytyy avartaa maailmankuvaa kun etsitään sokeana kaukaa sitä, mikä löytyisi läheltäkin.

Ihminen on itsekäs peto, suurin osa meistä. Kyvyttömyys nähdä oman elämäntavan tolkuttomuus tulee viemään ilmastonmuutoksen niin pitkälle, että paluuta ei enää ole. Laji toisensa jälkeen tulee katoamaan sillä aikaa kun suurin osa meistä lajitelee jätteitään olematta valmis aidosti muuttamaan elämäntyyliään.

Eminfke (Ei varmistettu)

Ymmärrän, että sua suututti Annan postaus, todellakin. Mutta mun mielestä tämä sun postaus meni kyllä ihan täysin yli. Heitän esimerkin. Jos joku olisi todistanut, että Messi olisi maailman paras jalkapalloilija, hänen osumansa menisivät lähes aina tyylillä maaliin enemmän kuin muilla, voin silti sanoa, että minun mielestäni Ronaldo on kuitenkin parempi. Ei se tarkoita sitä, että vaikka jokin asia on tutkittu ja todistettu, ettei minulla saisi olla mielipidettä asiaan. Viittaan tällä tuohon unpopular view.
Jotenkin ajattelin, että kun vaikutat kuitenkin suhteellisen fiksulta ihmiseltä, että olisit kirjoittanut asiallisemman vastineen postaukselle, etkä provosoitunut niin kovin ja kirjoittanut tällaista postausta, joka oikein lietsoo negatiivisuutta ja syyttää toista sormella. Ei ihmiset opi syyttelemällä, vaan oman esimerkin avulla. Olisit voinut kirjoittaa nätisti vastineen ja olisitte voineet keskustella Annan kanssa sivistyneesti asiasta ilman oman sädekehäsi kiillottamista samalla.
Varsinkin "Tässä teille mahdollisuuksia vaikuttaa, menkää ja tehkää, olkaa fiksumpia kuin tämä Anna, kuten suurin osa ihmisistä onkin" sai minut todella surulliseksi. Aikuinen ihminen ja päätit kirjoittaa näin blogiisi. Sinun ei olisi tarvinnut alentua näin alas.

Toivottavasti et provoidu kommentistani, koska tarkoitus ei ole hyökätä. Toivon lähinnä vain, että ymmärtäisit vähän millaisia tuntemuksia myös oma postauksesi voi luoda.

Vierailija (Ei varmistettu)

Indeed. Juuri tästä olen samaa mieltä, asiaa voi käsitellä vähän muullakin tavalla. Jonkunlainen sädekehän kiillotus, aivan kuin osa tässä olisi pyhimyksiä ja toiset pahoja, ottaa päähän. En osaa muotoilla asiaa paremmin kuin Eminfke.

mystery
Vision One

Tätä "sädekehän kiillotus" termiä en tavallaan ymmärrä jos ihmisellä on oikeasti hyvät elintavat ja hyvät tarkoitusperät. Jos eläisin ihan eri tavalla kuin mistä puhun niin ymmärtäisin. Ja kyllä, ympäristöä arvostava ihminen on musta hyvä ja se joka ei arvosta paha.

Eminfke (Ei varmistettu)

"Mitä minä tein? Ilmoittauduin töihin ympäristöjärjestölle. Korotin lahjoitussummaani ympäristöjärjestölle. Päätin osallistua ilmastomarssiin."

Omassa päässäni tämä kuulosti siltä, että sinä koet olevasi vain kertakaikkiaan paljon parempi ihminen ja oman sädekehän kiillottamiselta, varsinkin kun samassa postauksessa vihjaillaan toisen olevan jollain tavalla typerä kun on tehnyt muita juttuja, kuten se kauramaitoihin vaihto, toisen auton myyminen jne. Ja siis musta on todella hienoa, että teet tuollaisia asioita mitä mainitsit! Jotenkin vain tässä yhteydessä kuulosti siltä, että kiillotetaan omaa sädekehää.

En minäkään ollut läheskään samaa mieltä Annan postauksen kanssa, mutta ei minun tehnyt mieli kirjoittaa tällaista tekstiä someen kyseisestä ihmisestä.
En tiedä luettiinko me vaan siis Annan teksti jotenkin ihan eri tavalla, itse luin sen niin, että häntä turhauttaa kun tuntuu ettei omat teot merkitse juuri mitään maailman mittakaavassa. Ja että hän on tehnyt ekologisia valintoja, joista hän on hyötynyt itse samalla eli win-win. En voi tietää kierrättääkö hän kuinka paljon jne., mutta kyllä mulla semmonen fiilis jäi, että kyllä hän silti tekee asioita, jotka ovat ekologisempia. Hän vain hyötyy niistä samalla itse, kuten se maito ja oman kropan parempi hyvinvointi.

mystery
Vision One

Joo, ei mua haittaa jos näin ajattelet :) mä en kadu sanaakaan tässä postauksessa. Jos tää on susta alas alentumista niin ajattele vaan niin! Tietty jos tää olisi vaikka kolumni lehteen niin lähestymistapani olisi eri. Mua ei haittaa että päiväkirjamaisessa blogissani näkyy provosoituminen ja raivo. Mun mielestä Annan postaus kertoi siitä ettei hän lue esim uutisia lainkaan ja se tarkoittaa taas sitä etten vaan voi pitää sellaisia ihmisiä fiksuina. 

Eminfke (Ei varmistettu)

Kiitos, että otit kommenttini hyvin etkä pahastunut! :) Minusta vain tämä postaus kuulosti pelkältä toisen syyllistämiseltä ja typeryyden vihjailulta, että tuntui, että aika alas nyt vajottiin :|
Mietin, että onko mielestäsi fiksuutta sitten vain yhdenlaista? Jos ympäristöystävällisyys ei ole supertärkeää, ei ihminen ole lainkaan fiksu? Ainakin hän on jotain uutisia lukenut, sillä kirjoitti ajankohtaisesta aiheesta postauksenkin. Hän kai vain sattui olemaan eri mieltä kuin sinä, joka ei sitten sinulle ollut mieluisaa.

mystery
Vision One

Joo ei tietty ympäristöystävällisyyden tarvii olla SUPERtärkeää, kunhan vähän miettii omia tekemisiään, ja Anna vaikutti musta olevan ylpeä siitä ei tee mitään :D

Eminfke (Ei varmistettu)

En tiedä huomasitko aiempaa kommenttiani, jossa mainitsin Annan vaihtaneen kauramaitoihin ja toisen auton myymisestä, jonka lisäksi hän muistaakseni kommenteissa kertoi maksaneensa jo vuosia lennoistansa ympäristömaksuja. Eivätkö nämä sinun mielestäsi vaikuta mitenkään asiaan?

mystery
Vision One

Toki vaikuttaa, niin vaikuttaa myös moni muu asia mitä hän postauksessaan sanoi. 10-20 lentoa vuodessa on ihan järjetön määrä ja tekee aika mitäänsanomattomiksi muut ekologiset teot. Ei kauramaidon juonti tietty turhaa ole, mutta..

Enitenhän mua ärsyttää vaan Annan asenne omiin elintapoihinsa, joka on musta tosi egoistinen ja ylimielinen.

maikku67
Vihreitä unelmia

Minun piti ottaa aikalisä pystyäkseni kommentoimaan tuota Mungon tekstiä järkevästi, mutta kommentointi olikin suljettu, joten teen sen nyt tähän, vaikka tokkopa kyseinen henkilö näitä lukee. Minusta kaikkein tärkeintä on kasvattaa seuraavasta sukupolvesta vastuullisempi kuin nykyinen. Lisäksi jokainen pienikin teko auttaa aina, oli sitten kyseessä muovipussin vaihto kestokassiin, jugurttipurkin kierrätys tai kasvisruokapäivän lisäys viikkomenuun. Siksi olin erityisen surullinen siitä, että pienen lapsen vanhempi ajattelee noin. On ihailtavaa, jos pystyy lopettamaan lentämisen ja yksityisautoilun, itselleni riittää, että olen vähentänyt niitä ja opettanut lapset käyttämään julkisia ja pyöräilemään. Vaatii jonkinlaista tasapainoilua olla itse ahdistumatta ja varsinkin ahdistamatta teini-ikäisiä liikaa, mutta ihan jokaisen meistä pitäisi kuitenkin tiedostaa oma vastuunsa tämän pallon hyvinoinnista. Olisi äärettömän masentavaa ajatella, että omilla pienillä valinnoilla ei olisi merkitystä. En ole kyseistä blogia montaa kertaa lukenut, mutta tämän jälkeen en lue ainuttakaan tekstiä, se on minun pienenpieni korteni kekoon.

mystery
Vision One

Juuri näin. Tolla "yhden ihmisen teoilla ei ole väliä maailman mittakaavassa" -ajattelulla voi periaatteessa oikeuttaa kaikki pahat teot.

Ilmasto ei ole vain bloggaajille (Ei varmistettu)

Kommentoin lainaten tätä sinun kommenttia Mungolifen- postauksessa, jossa kerroit, että tämä "huono äiti" kommentti ei suinkaan ollut sinun jättämäsi.
Kommentoin tähän, että bloggajaa peräänkuuluttaa sitä, että pitäisi tulla omalla nimellä jättämään kommentteja mutta mietin vain, että kuka uskaltaa omalla nimellään jättää hänen blogiinsa minkäänlaista kommenttia, jos vääristellään sanomisia tai syytetään jostakin herjauskommentin jättämisestä, jota ei aidosti ole edes kirjoittanut. Oma kommenttini poistettiin sitten myös.
Ihmettelen vain tosiaan, että eikö hän näe mistä osoitteesta kommentit tulee. Miten on edes mahdollista "vahingossa" syyttää ketään jonkun kommentin jättämisestä. Kuulostaa hieman omituiselta.

Tuskin kovinkaan moni haluaa ottaa sitä riskiä, että jättää omalla nimellään hänen blogiiinsa kommenttia ja sitten syytetäänkin jostakin herjausviestin lähettämisestä. Ja kun tätä yrittää seuraavassa kommentissa selvittää niin kommenti poistetaan. Aika erikoista touhua etten sanoisi.

Mutta itse postauksesta tai blogista ylipäätään. Mielestäni aika surullista, että tällainen blogi porskuttaa vuodesta toiseen. En tiedä tekeekö hän näitä provosoivia postauksia pelkästään klikkimielessä vai ajatteleeko hän aidosti niin kuin kirjoittaaa. En tiedä kumpi sitten on pahempi vaihtoehto. Suomessahan on mielipiteen vapaus mutta härskiksi touhun tekee mielestäni se, että tämä on kaupallinen blogi. Hän saa tuloja siitä, että kirjoittaa melkeinpä mitä sylki suuhun tuo.

Tämäkin postaus oli siinä mielessä todella ristiriitainen. Kommenttiosio täyttyi vastakkaisista argumenteista, tosin asiallisista sellaisista. Hän väitteli käytännössä jokaisen vastakkaista mieltä olevan kanssa. Kertoi ettei aio muuttaa mielipidettään ja sitten hän sulki kommentointimahdollisuuden. Sitten seuraavana päivän hän teki uuden postauksen ilmastonmuutoksesta ratkaisuehdotuksien kanssa. Nämä ratkaisuehdotukset mm. tämä "yleisen ilmapiirin muutos" oli hieman hämmentävä, ottaen huomioon, että edellisenä päivänä häntä ei itseään voinut vähempää kiinnostaa ilmastonmuutos yksilötasolla. Nyt hän teki sitten erillisen postauksen, käytännössä väittäen, että haluaa vain selventää asioita, ikään kuin hänet olisi vain ymmärretty väärin.

mystery
Vision One

Joo mietin myös että onneksi en omalla naamallani/nimelläni bloggaa koska toi ois voinut esim käynnistää tosi pahoja juoruja.

lamee (Ei varmistettu)

Olen seurannut tätä keskustelua puolella silmällä.
kyllä, paheksun kaupassa kaikkia muovipussiin hedelmiä palkkaavia ihmisiä, kuukautissiteitä ostavia naisia ja muovikassiin ostajia kassalla. Tiedostan kuitenkin omat syntini. Minun syntini ei ole lentomatkustaminen, lihansyönti, yksityisautoilu töihin tai vaatteiden ostelu tai kierrättämisen laiminlyönti…, vaan se, että pidän ratsuhevosta pääkaupunkiseudulla maneesitallilla. Hevonen kumoaa varmasti kaikki ekologiset ponnisteluni muilla elämän saroilla. En työnnä päätäni pensaaseen tämän asian suhteen, joten pysytyn samaistumaan myös muiden tarkoitusperiin, kun he toteavat, että kaikki elämän valinnat eivät ole ekologisesti kestäviä. Itse en ole valmis luopumaan tästä suurimmasta lapsuuden unelmasta vain, koska se on haitaksi ympäristölle. Ja olen valmis myöntämään sen rehellisesti.
Annan arvostelussa minua häiritsee tietynlainen kaksinaismoraali. Oletan, että Annan blogia luetaan juurikin siksi, että hänellä on sellaista luksusta arjessa, jota ei keskiverto kuluttajalla ole hänen iässään. Saadaan inspiraatiota esim. itse saan blogista inspiraatiota kirppis osteluun. Hänen kukutustottumusten ei pitäisi olla mitenkään yllätys hänen blogia lukeville, joten en ymmärrä sitä metakkaa, joka syntyi hänen sanoessaan sen ääneen, jonka voi nähdä blogista. Se mikä minua hämmästyttää on se, että hänen blogiaan lukee niin moni, joka on näin ympäristötietoinen. Kommentoijissa oli hämmentävä määrä vegaaneita ja kasvissyöjänä tiedän, että puhtaita vegaaneita ei ihan älyttömästi kuitenkaan ole.
Kysymys: Jos sinulla olisi enemmän rahaa, niin lähtisitkö esim. lentokoneella lomailemaan tai työkeikalle Norjaan? Annaa on helppo arvostella, jos elää esim. pienillä tuloilla opiskelija asunnossa. Elämä on pakosti aika askeettista ja ympäristöä säästävää. Kokemuksesta vain tiedän, että elintason tuntuu nousevan parempien tulojen myötä. Tämä toteamus koskee valitettavasti juuri minua ja verrokkiryhmää, joihin kuulun.

Ilmasto (Ei varmistettu)

Ei hän tämä kommenttiryöppy tyhjästä syntynyt. Kommentistasi saa lähinnä sen käsityksen, että viatonta bloggaajaa kohtaan olisi hyökätty joukolla ja alettu arvostella tekopyhästi hänen kulutustottumuksia ja valintojaan. Nämä kommentit olivat seurausta postauksesta, jonka hän ihan itse päätti julkaista. Jos hän välttämättä koki tarpeelliseksi julistaa näitä arvoja itsestään niin olisi edes maininnut, kuinka kuitenkin arvostaa kaikkia, jotka ajattelevat ja toimivat toisin. Sen sijaan mielipidevaikuttajana hän lyttäsi kaikki ilmastonmuutosta ajattelevat "sädekehän kiillottajiksi" ja korosti, kuinka yksilön teoilla ei ole mitään väliä.
Mielestäni silloin ihan syystäkin postaus sai kritisoivia ja vastakkaisia mielipiteitä. Kaiken kruunasi tämän kommenttiosion sulkeminen, vaikka keskustelu oli asiallista.

lamee (Ei varmistettu)

Jäin pohtimaan kommenttisia Ilmasto ja palasin nyt vastaamaan siihen. Se miksi suhtaudun kohuun kriittisesti, johtuu varmastikin kolmesta eri asiasta.

Olen selitellyt osaa elämänvalinnoistani asiasta riippuen kohta 10-25 vuotta. Kasvissyöntiä (25 vuotta), pidän eläimistä ja luonnosta. En ole täysin vegaani. Hunajaa, kananmunaa ja maitoa ruuan osana ovat ok, koska näin elämä on vain niin paljon helpompaa. Salaatti ja kurkku ovat huonoja valintoja energiasisällöllisesti, koska kastelu ja kuljetus. Second hand (25 vuotta), ekologista ja kestävämpää. Joukkoliikenne (15 vuotta) on arvovalinta. Kyllä, omalla autolla olisi varmaan mukavampaa ja nopeampaa tulla töihin. Kyllä tuli pyörällä tallille (10 vuotta), koska minulla ei ole autoa ja se on arvo valinta. Todella pahalla kelillä lainaan puolison autoa. Lopputulema asiasta on, että ekologinen elämäntyyli on edelleen marginaali porukan hommaa. Selittely ja pieni valistaminen ei näytä vaikuttavan ihmisiin mitenkään. En näe, että nuoret olisivat merkittävästi toiminnassaan parempia kuin oma sukupolveni.
Iän ja elintason nousun myötä ekologisuus tuntuu heikkenevän aika monella. Löydetään puoliso ja saadaan lapsia. Hankitaan isompi asunto ja työmatkan ja lasten harrastusten takia ei riitäkään enää yksi auto. Ja on kivaa käydä kesällä sukuloimassa pitkin Suomea ja talvella on kiva käydä perheen kanssa lomalla etelässä. Pikkuhiljaa jää kasvissyönti, second hand ja roinaa kertyy. Tässä ei siis ole omasta mielestäni mitään erikoista, mutta Annan blogin komentojen perusteella tämä tuomitiin mielestäni aika jyrkästi.
Olen itse keskiverto / vähän yli taloudessa tulojen perusteella elävä ja, perhe ja ystävät ovat ihan tavallisia. Olen työn ja harrastusten kautta tekemissä todella hyvätuloisten ihmisten kanssa. Annan kuluttaminen ei tässä kontekstissa ollut sen kummallisempaa. Käydään konferensseissa Euroopassa ja Jenkeissä. Talvella käydään laskettelemassa Lapissa ja Euroopassa ja jossakin kaukana lämpimässä, jos vain töiltä ehtii. Kesällä mökkeillään, purjehditaan, golfataan ja tehdään jokin pidempi kesälomamatka ulkomailla. Vaihdetaan sisustusta, kämpän tai remontin mukaan. Ostetaan vaateita, laukkuja, autoja, asuntoja ja mökkejä. Hevosharrastuksessa käydään valmentajalla, joka tulee kuudesti Suomeen Sakasta ja toinen tulee neljästi Englannista. Roudataan hevosta ympäri Suomea kisoissa. Ostetaan hevosauto, koska se nyt on vain niin paljon kätevämpi.

Toki toivon, että ihmiset tekisivät parempia valintoja, mutta oman kokemuksen ja verrokkiryhmien perusteella olen epäilevä.

mystery
Vision One

Toki lähtisin Norjaan vaikka huomenna jos olisi mahdollisuus, mutta mä en ookaan lentänyt viime joulukuun jälkeen. Ja koko elämäni ehkä 1-2 lentoa vuodessa. Norjakin on aika lähellä kun vertaa vaikka just Baliin.

Anna sanoi lentävänsä 10-20 lentoa vuodessa ja ettei koe siitä mitään syyllisuudentunnetta.

Jenny La (Ei varmistettu)

Tässähän on se pieni ero, että Annalla on ihan järjetön vaikutusvalta bloginsa tuhansiin lukijoihin. Se, että hän ei tiedosta tämän vallan mukana tuomaa vastuuta, on pelottavaa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo, onhan toi järkyttävä asenne keneltä vaan, mutta mua ihmetyttää myös, miten ketään, joka on lukenut yhtään Mungo-Annan järkyttävää blogiraapustusta voi yllättää, että hän on näin pihalla about joka asiasta. Silloinkin, kun hän on jostain samaa mieltä kanssani, hän onnistuu järkyttämään pöyristyttävillä perusteluillaan. Olen myös eri mieltä siitä, että suurin osa ihmisistä olisi Annaa merkittävästi fiksumpia. Hänen suosiostaan ja blogin tavanomaisesta kommentoinnista päätellen samanhenkisiä ihmisiä on aika paljon.

Ja koko elämäni ehkä 1-2 lentoa vuodessa.

Tuo on täysin kestämätön määrä. Kiistelet siitä, kuka tekee eniten pahaa, mutta tosi paljon pahaa teet sinäkin. Jokainen matkailija on ilmastomulkku. Niin on myös muotibloggaaja tai muussa ammatissa toimiva, joka pyrkii luomaan ihmisille turhia tarpeita ja myymään niihin täytettä.

mystery
Vision One

Euroopan sisällä nämä, ei esim Australiaan. Aika harvassa on ne normaalituloiset tyypit jotka ei lentäis yhtä lentoa vuodessa :/ mutta mä en syö esim punaista lihaa joten se kompensoi paljon.

mystery
Vision One

Ja tein muuten just Sitran elämäntapatestin, mun tulos oli 3200 kg, kun keskimääräinen tulos on 7600 kg.

ainoinen (Ei varmistettu)

Huoh, mulla meni tähän mungo-Annaan hermo jo aiemmin ja lopetin hänen blogin lukemisen, siitä tuli lähinnä vain paha mieli. Silloin hän sai paskamyrskyn niskaansa kun haukkui lihavat ihmiset ja sitten paskamyrskyn alettua väitti ettei haukkunut lihavia, mutta ei hän mitään hyvääkään lihavista sanonut. Toisin sanoen, hänen tyylinsä on kiillottaa omaa tonttiaan, ja nostaa asioita joita hänellä on tai jollainen hän on. Ilmastocaseen on kiva sanoa, että en mä jaksa tehdä mitään kun ei siitä ole apua, koska pääsee helpommalla ja laittaa pään pensaaseen. En voi itse valitettavasti sanoa, että teen ihan sikana ympäristön eteen, enkä tod ole siten parempi kuin mungo tai kukaan muukaan (mango), mutta selvää on, että tekoja tarvitaan jokaiselta. Mutta läpinäkyvyyden nimissä Lilyn kannattaisi lopettaa yhteistyö näin äkkiväärän ihmisen kanssa, Annan kannattaisi miettiä onko järkevintä sittenkään aina sanoa omaa mielipidettään ääneen. Käytöstavat ja väärät faktat - I rest my case.

Irini
Vegepäiväkirjani

En taas tiedä mitä sanoa. Olen aina mykistynyt, kun joku tulee kertomaa, ettei suomalaisten yksittäisillä teoilla ole mitään vaikutusta maailman tilanteeseen. Sehän on ihan puppua ja saa nut ihan helvetin vihaiseksi. Ylipäätään ajatus, että omaan käyttäytymiseen tai tottumuksiin ei kannata muutoksia tehdä, kun joku muu sössii kuitenkin, on lapsellista. 

Ehkä sinisilmäistä (en keksi muuta termiä tähän) mutta itse uskon yksikin ihminen voi muuttaa maailmaa. Yhden ihmisen esimerkki voi saada kymmenen muuta miettimään esimerkiksi ostokäyttäytymsitä tai lihansyöntiä. Jne.

Jos me täällä Suomessa tehdään vaikka nyt niiden ympäristöasioiden eteen jotakin ja saadaan aikaiseksi jotain, voi muut ottaa mallia. 

mystery
Vision One

Juuri näin! :)

Lalallama (Ei varmistettu)

Mungolifen tyyliset blogit tulee varmasti kärsimään lukijakatoa tulevaisuudessa. Itse en ainakaan enää jaksa lukea yhtäkään postausta, jossa hehkutetaan vuoden viidettätoista ihanaa viikonloppureissua jossain päin Eurooppaa tai maailmaa, joissa välkytellään mauttomia luksusbrändien logoja, ostetaan ostetaan ostetaan lisää kamaa (tai saadaan yhteistyön kautta) ja naureskellaan muille omille pikkupaheille. Eiks semmonen ala olla tosi vanhanaikaista ja noloa?

Pages

Kommentoi