Rakastuin tauluun

Vision One

Oslossa oli pakko mennä katsomaan Huuto- taulua, mutta sivussa rakastuin muihinkin Edward Munchin teoksiin. Varsinkin upeaan Elämän tanssi - tauluun.

Tuijotin teosta museossa valehtelematta ainakin puoli tuntia. Mitä enemmän sitä katselee, sitä enemmän siitä löytää uusia asioita. Ja miten tyylikäs se on!

Mua ei ole koskaan kiinnostanut kuvataiteessa realismi, sellainen valokuvantarkka maalaus. Ehkä joskus pysähdyn ihailemaan, miten kauniisti mestaritaiteilijat osaavat maalata valon maisemiin, mutta yleensä vaan skippaan kyseisen tyylisuunnan taulut ihan ronskisti isoissakin taidemuseoissa. Näyttää varmaan tyylikkäältä kun suhaan vaan nopeasti teosten ohi, joita muut tuijottavat hartaasti :D

Melkeinpä eniten nautinkin modernin taiteen museoista, ja teoksista jotka saavat mut hämmennyksiin. Sellainen "mitä hittoa" - reaktio, siitä tykkään. Lempi nykytaiteilijani on tällä hetkellä Olafur Eliasson, jonka Tukholmassa olleen Verklighetsmaskiner - näyttelyn olisin ihan älyttömästi halunnut päästä näkemään, mutta siihen ei nyt vaan ollut mahdollisuutta.  Näyttelyssä on mm. huone jossa kaikki muuttuu mustavalkoiseksi.

Mutta nyt eksyin vähän sivuraiteille... Maalaustaiteessa nautin eniten ekspressionismista ja impressionismista. Siitä että totuutta ei kuvata ihan tarkasti, vaan että kuva jättää asioita mielikuvituksen varaan.

Ja juuri se viehättää eniten Elämän tanssi - taulussa. Se herättää niin paljon kysymyksiä! Miksi keskellä olevalla pariskunnalla on luurankomaiset , epäselvät kasvot ? Keitä nuo kaksi naista taulun reunoilla on, ja miksi he ovat tarkasti maalattuja? Entä tuo sekopäisen näköinen outo hahmo joka tanssii oudosti valkoisiin pukeutuneen naisen kanssa? 

Taulusta on teorioita, että vasemmalla oleva nainen kuvaisi nuorta, naimisiin menevää naista (valkoinen =neitsyt),  keskellä punaiseen mekkoon pukeutunut naimisissa olevaa naista ja oikealla mustiin pukeutunut leskeä. Että kyseessä olisi aikajana naisen elämässä. Jännää. Itse en oikein tiedä, olisiko tuo oma teoriani. Munch on kuulemma kuvannut teoksissaan aikaa myös niin, että takana olevat tapahtumat ovat menneisyyttä ja taulun etualalla taas nykyhetkeä. Just tälläinen on musta niin älyttömän mielenkiintoista :) 

Ens kerralla on pakko päästä Munchin omaan museoon Oslossa, jossa on enemmän hänen töitään. Ihastuin!

Seuraavassa postauksessa kerron Oslosta muuten, tästä oli nyt pakko päästä avautumaan ensimmäisenä. :D  Mitä ajatuksia taulu herättää teissä?

 

Kommentit

sddklfjsdlk (Ei varmistettu)

Vähän aavemainen tunnelma tosiaan tuossa taulussa. Aika jännä. Sama juttu sinänsä minullakin, että en oikein jaksa sellaista täysin mielikuvituksetonta realismia, mitä jotkut taiteilijat tekevät.
Tulee mieleen tuon taulun tunnelmasta yksi vanha kauhupeli, Alone in the Dark, jota pelasin joskus 90-luvulla. Siinä piti soittaa kummituksille musiikkia, jotta ne tanssivat eivätkä tapa pelaajaa :D https://www.youtube.com/watch?v=ZT-UDilIDUI&t=6m30s

mystery
Vision One

Ooh, totta! Tuon pelin kappaleen nimi oli vielä Dance of death? Mielenkiintosta :) Tuosta taulusta vois löytää kyllä tarinoita ja ajatuksia ihan loputtomiin..

Onpa kiinnostava maalaus. Oma tulkintani olisi, että nuo kolme etualalla olevaa naista ovat yksi ja sama henkilö. Arvoituksellinen tunnelma!

mystery
Vision One

Niinpä!

Kommentoi