9 x kuinka blogata paremmin

visual diary

 

 

En ole koskaan kirjoittanut yhtään mitään siitä, kuinka blogata hyvin. Nyt siis lähdenkin suoraa toiselle levelille: kuinka blogata PAREMMIN.

 

1. Kaikki osaavat ottaa hyviä kuvia. Oman kuvatyylin kehittäminen voi olla vartin juttu: kas päätän että mun blogissa on aina mustavalkokuvia, aina vaan kollaaseja tai kuvia jotka on otettu ylhäältä alas. Varo kuitenkin liian tiukkaa rajausta, se alkaa vaan kyllästyttää. Itse päätin jossain vaiheessa että kuvaan blogini kuvat vaan puhelimella. Aika kun ei riitä juuri nyt muuhun.

 Käytä aiheeseen liittyviä kuvia, muuten lukijalle jää outo olo (tai ainakin itse olen vahvasti tätä mieltä). Postaus, jossa kerrotaan vaikeista päätöksistä elämässä ja kuvituksena on bloggaaja bikineissä rannalla, jää vähän sellainen olo et HÄH. Olen ollut töissä mainostoimistoissa ja lehdessä: molemmista on iskostunut päähän ikuisiksi ajoiksi se, että kuvan ja tekstin on oltava yhteydessä toisiinsa, mutta se voi olla myös luovasti tehty: jos bloggaat vaikka kahvista, kuvassa ei tarvitse olla ylhäältä kuvattuja kahvikuppeja sanomalehden päällä, kuva voi olla myös naamasi ennen kahvikupillista.

2. Pitää olla kiinnostava elämä, jotta voi kirjoittaa hyviä juttuja. Ihan potaskaa muuten. Olen kirjoittanut tykätyimmät blogitekstini mm. koirankakasta, ovessa riippuvista alushousuista ja siitä, miten olen istunut yksin rannassa kahvilla. Tyhjästäkin voi kirjoittaa, on vain opeteltava havainnoimaan ympäristöä uusin tavoin. Tiedän, että se on helpompaa kun muuttaa uuteen maahan, mutta väitän että se on ihan mahdollista muuallakin.

3. Ole kiinnostava ja vähän erilainen. Jos kaikki tekevät marraskuussa Näin selviät marraskuusta –postauksen, jonka sisältö on liiku, laiskottele ja juo glögiä, ei maailma ehkä tarvi enää sun versiota siitä. Tee toisenlainen, vaikka huumoripostaus siitä, miten Suomen marraskuun pitäisi olla pakollinen kokemus kaikille ihmisille ympäri maailman. (Itse haluaisin sen pakolliseksi varsinkin turhasta valittaville portugalilaisille).

4. Kirjoita hyvin. Käytä hetki aikaa siihen, että tsekkaat yhdys sanat ja muut tärkeät kieli oppi asiat. Täydellistä eikä kirjakieltä tekstin ei tarvitse olla, mutta paljon virheitä sisältävästä tekstistä tulee sellainen olo, että onko kirjoittajalla ihan kaikki kotona. Ikävä kyllä. Älä myöskään käytä huutomerkkejä liikaa. Kun menin mainosalalle töihin kaksikymmentäviisivuotiaana, sain vanhemmalta copywriterilta hyvän neuvon: huutomerkkiä kannattaa käyttää noin kerran vuodessa, muuten se menettää tehonsa!!!!!!!!

 

 

5. Avaudu. Jos et anna itsestäsi mitään, ei juuri ketään kiinnosta lukeakaan juttujasi. Laita itsesi peliin, kerro mielipiteitä ja tunteita, tartu vähän hankaliinkin aiheisiin välillä. Itse en ainakaan jaksa lukea esimerkiksi blogeja, joissa kaikki on aina vaan valoisaa ja ihanaa.

6. Säännöllinen postaustahti. Blogi, jossa on jotain kerran kuussa ja selitys: Voi murut mulla on ollut nyt niin kiire koska sitä ja tätä, ei ehkä jaksa kiinnostaa lukijoita kovin pitkään. Pidä postaustahti samanlaisena, jos haluat pitää lukijamäärät samoina.

7. Älä matki muita, löydä oma juttusi. Maailmassa on aika hiton monta blogia, joita ei erottaisi toisistaan jos kuvat ja tekstit sekotettaisiin keskenään. Lue muiden blogeja ja poimi ideoita, mutta älä matki liikaa. Epäaitous paistaa aina läpi.

8. Rönsyile aiheiden kanssa. Blogin ei tarvitse keskittyä vaan yhteen asiaan. Se voi keskittyä vaikka ihan kaikkeen. Pidä kuitenkin kiinni jonkinlaisesta jatkuvuudesta. Lukijaa voi hämmentää se, jos yleensä postaat aina vaan ruokaohjeita ja sitten yhtäkkiä lyöt tiskiin tekstin siitä, miten tutkit työksesi selvittämättömiä murhia. Toisaalta: yllättävyys on usein hyvä juttu.

9. Vastaa kommentteihin. Se on nimittäin aika oleellinen osa tätä hommaa. Bloggaaja, joka ei vastaa kommentteihin on vähän sama kuin tyyppi, joka aloittaa illallispöydässä keskustelun ja pakenee sitten minuutin päästä vessaan piiloon eikä ikinä palaa. Paskaa tulee niskaan jokaiselle joskus siellä kommenttiboksissa, mutta aikuisiahan tässä ollaan, eli eiköhän siitä selvitä. 

 

+ Usein kun mietin postausaiheita, saatan miettiä sitä, että jos olisin hakemassa vaikkapa uutta työpaikkaa, olisiko blogi minulle enemmän eduksi vai haitaksi. Tai ala-asten opettajaani, jolla oli minua kohtaan suuret odotukset. Jos hän lukisi blogiani nyt, ajattelisiko hän: Voi apua, mitä tolle tapahtui vai ennemminkin että Kas, ihan tolkun ihminen tuo vaikuttaa olevan edelleenkin. Siksi täältä et tule löytämään puolituntista laukkuesittelyvideota etkä ohjeita siitä, kuinka kieltäytyä kaikista herkuista ja syödä vain baby-porkkanoita. 

Toisaalta: joskus mietin sitä, olisiko minulla hurjasti enemmän lukijoita, jos olisi vähän vähemmän tolkun ihminen. Tätä asiaa pitääkin pohtia joskus kokonaisen postauksen verran. Omasta mielestäni joidenkin blogien suosio on ihan täysin mysteeri nimittäin. 

 

----

 

Mitä muita hyviä ohjeita voisi vielä olla? Antakaa lisää!

 

----

 

How to blog better? In my opinion: be a bit different, pay attention to grammar, don´t copy others and always answer comments.

Quite simple. 

 

 

Kommentit

Pamsu
Osien summa

Yhdyn täysin tuohon mysteerimielipiteeseen :) Onneksi sä pidät tasoa yllä!

Mulla on aiheiden suhteen tarkkaan viritetty itsesensuuri, joka on kehittynyt vuosinani siviilissä äitipuolena ja töissä teinien kanssa. En voi kirjoittaa suurella tunteella tai liian yksityiskohtaisesti sellaisista asioista, jotka ovat a) minun hetkellisiä mielipiteitäni minulle rakkaiden ihmisten rakkaista, enkä b) vaarallisia jaettuna luokkahuoneessa (koska teinit ne vasta sensaatiomedia ovatkin). Se on ehkä vähän tylsää, mutta niin on tehtävä kunnioituksesta kanssaihmisiä ja itseäni kohtaan.

Knausgaard ei ehkä ole samaa mieltä.

saarah
visual diary

Ymmärrän hyvin! On tietty monia ihmisiä, jotka eivät voi esim. just työn vuoksi pitää blogia omalla naamallaan ja avautua sinne ihan kaikesta. Tietty nimettömänä bloggaaminen on yksi hyvä keino tähän, kuten vaikka Cougarwoman tekee. 

Itse olen yleensä pitänyt sellaista linjaa avautumispostauksissa että kerron tietty asioita, mutten liian yksityiskohtaisesti. Samoin henkilöiden nimet jätän pimentoon. 

Pax
Liikehdintää

Jään odottamaan tolkun ihminen -postausta. :) 

saarah
visual diary

Laitan tän to do -listalle :)

Taru Mari
Stuff About

Hyvä teksti mutta minulla on kysymys! Mitä kuvia sitten siihen elämäni vaikein päätös-tekstiin kuuluisi laittaa? Kuva naamasta ennen päätöstä? :D Tuli tuosta kahvipostaus esimerkistä mieleen heti. :D

saarah
visual diary

Tässä ehdotuksia: Jos suuri päätös kohdistuu asunnon ostamiseen, olisiko vaikka erilaisia talojen ovia. Jos päätös on taas se, että haluan muuttaa joskus vielä ulkomaille, kokoelma eri reissuista kuvattuja huippuotoksia. Jos päätös on vaikka lasten hankintaa, voisiko kuvassa olla jotain niitä asioita, joista joutuu ehkä luopumaan sitten jos lapsen saa?  En sano ettei ihminen saa esitellä omaa naamaansa tai kroppaansa blogissaan, toki saa, mutta syvällinen pohdinta ja biksukuvat postaukset on musta yhtä uskottavia kun ne ysärimusavideot, jossa nainen hengaa täydessä tälliingissä alusvaatteisillaan kotona, ulkona sataa vettä ja sitten haikaillaan jonkun exän perään runollisesti ikkunasta katsellen. 

Omilla kuvilla kuvitettu teksti tuo mulle ainakin sellaisen olon, että bloggaaja rinnastaa itsensä vähän julkkikseen. Lehtijututhan on usein tuon tyyppisiä, että joku tunnettu henkilö kertoo mielipiteitään ja tuntemuksiaan ja se on kuvitettu hänen kuvillaan. Erona tässä on kuitenkin se, että silloin tekstin ja kuvat on suunnitellut ja tuottanut joku muu ja yleensä (hyvässä jutussa) niilläkin on joku yhteys.  Mutta korostan tässä sitä, että kukin tyylillään, omassa blogissaanhan sitä saa tehdä ihan mitä tahansa, koska se ei ole lehti tai muu julkaisu, jossa ideat pitää hyväksyttää läpi koko tiimillä. Eli jos ne biksukuvat sopii omasta mielestä kaikkeen, niin sinne vaan :) 

Taru Mari
Stuff About

Kiitos tästä. :) Minunkin mielestäni on kiva jos kuvat liittyy aiheeseen, mutta ei haittaa hirveästi vaikka näin ei olisikaan koska teksti merkkaa minulle eniten. Plussaa tietysti kivoista ja aiheeseen liittyvistä kuvista. Itse en rinnasta itseäni julkkikseen vaikka omia kuvia usein käytänkin, mutta mitäpä siitä jos joku rinnastaa. :) Biksukuvia en ole blogiini laittanut ja tuskin tulen laittamaankaan, ei sillä että niissä mitään vikaa olisi. Kuten sanoit, kukin tyylillään. :)

saarah
visual diary

Aivan, kukin tyylillään :)

Mua erityisesti (varmaan ihan työtaustani takia) häiritsee tosi paljon se, jos kuvat ja teksti ei millään tavalla liity yhteen. Ehkä ne biksukuvathan liittyy oleellisesti sellaisten bloggaajien tarinoihin, joiden koko blogi on esim. suurimmaksi osaksi kehonrakennusta. 

Tindeliini
Sweet like cinnamon

Hyvä päivitys kuten aina :D! Odottelen innolla sitä Tolkun ihminen-postausta. Itsekin on tullut mietittyä tuota asiaa, joten olisi ihana lukea muidenkin ajatuksia. 

saarah
visual diary

Kiitos!

Joo, sama juttu, pohdin tuota aihetta usein. Pitääkin kirjoittaa siitä oma postauksensa. 

Toimitus
Toimitus

Todella hyviä vinkkejä Saara, näistä on varmasti hyötyä! <3

saarah
visual diary

Kiitos!

Vibe (Ei varmistettu)

Todella hyviä huomioita, ja pidän sun blogista juurikin siksi, että blogista välittyy ihanan samaistuttava inhimillisyys. Tätä lukiessa tekee heti mieli pakata kimpsut ja kissat ja muuttaa ulkomaille. :)

Itse lisäisin blogien what not to do -listalle vielä sieluttomat kaupalliset yhteistyöt ja editoimattoman Snapchat-päivittelyn. En näe mitään pahaa kaupallisissa yhteistyökumppaneissa, mutta on tylsää, jos sama kampanja toistuu jokaisessa blogissa tai ei sovellu blogin sisältöön laisinkaan (esim. muotibloggaaja mainostaa vessapaperia)
Bloggaajien snäppitileissä olen huomannut, että juttujen sisältöön ja visuaalisuuteen ei välttämättä kiinnitetä huomioita, vaan tilin sisältö saattaa esimerkiksi koostua vain kymmenien minuuttien monologeista. Mun mielestä tämä muodostaa ristiriidan verrattuna kauniista kuvista ja mietityistä sisällöistä koostuvaan blogiin.

Taru Mari
Stuff About

Mun mielestä on taas kivaa vaihtelua että jos muu sisältö on harkittua niin nähdä vähän erilaista sisältöä :)

saarah
visual diary

Kiitos!

Mä en oo yhtään päässyt koko snäpin makuun, juurikin siitä syystä että se on usein jotain aika sairaan tylsää monologia vaan :D Kuka sellaista jaksaa katsoa? 

Oon samaa mieltä kaupallisista yhteistöistä: jos lukee vaikka viittä eri blogia ja kaikissa on samat yhteistyöjoulutortut suht samoin kuvin ja tekstein, onhan se tylsää. Jonkun bloggaajan pitäis keksiä tehdä kaikki yhteistyöt jollain todella eri kulmalla kuin muiden. Siinäpä haastetta :D

Suvi K.
Sisunainen

Hyvä postaus! Olen varsinkin lukijana samaa mieltä useimmista. Bloggaajana lisäisin vielä: älä yritä kirjoittaa väkisin. Kirjoitanpa-nyt-jotain-koska-päivitystahti-postaukset ei erotu edukseen, ja ainakin mun suosituimmat tekstit on yleensä niitä, jotka on syntynyt suunnittelematta hetken inspiratiosta.

saarah
visual diary

Joo, ihan totta! Väkisin kirjoitettu näkyy yleensä todella helposti läpi. 

Vierailija (Ei varmistettu)

Mahtavia pointteja. Itse seuraan nykyään vain paria blogia, koska niin kuin sinäkin totesit, blogit tuppaavat olemaan täysin toistensa kopioita. Ei enää yhtään aamupala-postausta smoothie bowlilla, kiitos. Sinulla on kiva ja kiinnostava tapa kirjoittaa. Blogisi on kiva piristys tusina-blogien seassa.

saarah
visual diary

Kiitos kehuista!

Mulla kans blogien lukemisinto on tippunut aikalailla viime vuosina. Haluaisin lukea niitä enemmän, mutta suurin osa ei inspiroi mua yhtään. Toivon kovasti että tulevaisuuden blogimaailmassa on erotuttava muista pärjätäkseen.

Kielikylpy

Hah, mulla sama juttu noiden bowlien kanssa:D 

Oon muutenkin huomannut, että nykyään jaksan oikeastaan lukea vaan niitä "tavallisten" ihmisten blogeja. Joojoo kaikkihan me taviksia ollaan mutta...

En enää jaksa niitä täydellisiä kuvia täydellisistä kodeista täydellisine tavaroineen ja ihmisineen. Kaipaan blogeihin ELÄMÄÄ ja MEININKIÄ. Ja onneksi niitäkin löytyy.

 

blurredesquisse

Haha, mä kirjoitin just tästä somekloonauksesta ja niistä ainaisista smoothie bowleista. Eli täysin samaa mieltä! Saaralla on homma hallussa :)

ulkoporilainen

Tosi 'tolkku' ja blogin näköinen postaus, mutta kuitenkin yleisesti lähestyttävä. Tähän liittyen kiinnostaisi, miten päädyin bloggaamaan ja erityisesti bloggaaman lilyyn? Oliko työhommilla osuutta asiaan, vai aloitiko ihan omaksi iloksi?

saarah
visual diary

Kiitos!

Pidin ennen lilyä blogiani blogspotissa pari vuotta, mutta meni hermot koko bloggerin kanssa, koska blogialustana se on vaan edelleen tosi kökkö. Työhommilla ja lilyyn siirtymisellä ei ollut mitään yhteyttä. Bloggaamisen aloitin alunperin ihan siksi, että oli niin kova tarve jakaa kaikkia juttuja, jotka oli omasta mielestä inspiroivia :)

Juls and Rags

Kiinnostava listaus. On ylipäätään mukava lukea sun ajatuksia bloggaamisesta.

Oon samaa mieltä siitä, että kuvan ja tekstin on oltava yhteydessä toisiinsa. Kuvien ja tekstin luova yhdistäminen saattaa olla työläämpi ratkaisu kuin omien kuvien lisääminen tekstin sekaan, mutta lukijana arvostan sitä aina. Ilahdun kovin, jos teksti on kuvitettu oivaltavasti (kuten täällä sun blogissa).

saarah
visual diary

Kiitos! Sama juttu: mä kans arvostan kovasti sitä, jos kuvien ja tekstien yhteyttä on jaksettu miettiä. Toki en itsekään aina tee tätä ihan mestarillisesti :D

hymyjä pakkasessa

Jes, kiitos tästä postauksesta! Hyviä neuvoja ja jotenkin kannusti ja vahvisti mun uskoa itseeni. Pykäilen tässä juuri omia nettisivujani ja sinne blogia ekaa kertaa elämässäni aion blogata omalla naamalla ja jostain oikeista asioista. Se innostuttaa ja jännittää valtavasti. Taidan palata näihin vielä uudelleen.

saarah
visual diary

Mahtavaa että tästä oli apua :) Tsemppiä oman blogin perustamiseen!

Tiia Rantanen

No NYT! Hyvin paremmin blogattu.

saarah
visual diary

<3 

Siiri / Pilkettä-blogi (Ei varmistettu) http://blogit.kauneusjaterveys.fi/pilketta/

Hyviä ja tärkeitä pointteja! ;) Oli muuten myös kiva huomata kommentteja lukiessa että jaksat oikeasti panostaa niihin vastaamiseen. Ikävän monessa blogissa kun vastaaminen unohtuu, tai sitten jokaiselle kommentoijalle tulee copypastella "kiitos, pusipusi"-vastaus.

saarah
visual diary

Kiitos! Joo, musta on outoa että monessa "ammattimaisessa" blogissakin kommentointi jää tasolle pusipusi. Joskus on hetkiä kun ei jaksa tai pysty jatkamaan jotain kommenttiboksissa käytävää taistelua, mutta yleensä yritän kyllä vastata kaikkiin. Onhan se aika oleellinen osa tätä hommaa :)

jennajohannasi
Pirtti

^Samaa mieltä ylemmän kanssa, monesti ilahduttanut että sua oikeasti kiinnostaa mitä blogiisi kommentoidaan :)
Huutomerkki-kohta kolahti tänne, itse viljelen sitä joka välissä ja yleensä oikolukiessa poistan niitä ainakin kymmenen. Toinen kymmenen jää. Johtuu siitä, että olen kiinnostuksen kohteistani puhuessanikin ihan tosi rönsyilevä ja innostunut eli huutomerkikäs, ja blogissani taas tykkään (sillä kököllä) kielellä kertoa siitä millainen olen persoonana. Jos kirjoittaisin kovin tasaista ja seesteistä, asiallista tekstiä, musta saisi ihan erilaisen kuvan. Haluaisin, että blogini kautta minusta välittyvä kuva on mahdollisimman aito, mikä taas ei kohdallani tarkoita kovin hienostunutta tekstiä ja hiottua kielioppia.

saarah
visual diary

Kiitos :)

Joo, toi on hyvä pointti. Mun mielestä kans blogin pitäs kuitenkin olla sitä kirjoittavan persoonan näköinen ja kuuloinen. Siksi itsekin viljelen puhekielisiä termejä ja finglishiä väliin, koskan niin puhun normielämässäkin. Ja kyllä mäkin niitä huutomerkkejä sorrun käyttään useemmin kun kerran vuodessa :D 

Adama Sofia
Adama Sofia

Hyvät vinkit, kiitos tästä. Etenkin huutomerkki kohta jäi mieleen koska käytän sitä ihan liikaa!!! :-D Yritän hillitä hehe. 

Kommentoi