Ladataan...
We love sundays

Turkuun avattiin eilen uusi ravintola. KUORI on Turun Kauppahallissa sijaitsevan Roots Kitchenin perustajan uusin kasvisravintola. Käyn Rootsissa viikottain lounaalla, ei vain siksi että se on kasvisruokaa, vaan siksi koska ruoka on ihan tajuttoman maukasta. Itämaisten mausteiden, tuoreen leivän ja paahdetun bataatin tuoksu on vastustamaton. Kuten Roots Kitchenissä, uudenkaan ravintolan kasvisruokia ei uiteta kermassa tai voissa. Ja mukana on aina joku proteiininlähde. Monet kasvissyöjätkin voivat syödä epäterveellisesti, sillä makua yritetään saada juurikin kermalla ja voilla. Rootsissa ja Kuoressa käytetään enemmän öljyjä, mausteita ja esimerkiksi sitruunaa tai limeä. Suolaakin kasvisruoassa saa minusta olla, sen ei tarvitse olla mautonta. 

 

 

No mutta asiaan, eli SIIHEN RUOKAAN. Kävin heti eilen avajaispäivänä lounaalla - tarjolla oli maukas falafelbaari, joka piti sisällään minttujogurttia, avocadohernedippiä, hummusta, tahinikastiketta, coucoussalaattia ja taboulehia. Vaihtoehtona oli lämmin porkkana-inkiväärikeitto paahdetuilla kikherneillä. 

 

 

Kuoren sisustus oli mielestäni ihana. Kalanruotoladonnalla tehdyt vihertävät kaakelit tiskeillä ja PALJON viherkasveja. Innostuin niin tilan vehreydestä, että ajoin samantien Plantageniin ostamaan kotiinkin pari uutta viherkasvia :) Kuori tulee aloittamaan ravintolatoiminnan myös iltaisin, kunhan alkoholiluvat saadaan kuntoon. Ruoka tulee olemaan samanlaista kuin Rootsissa, mutta upgreidattuna versiona. Ja kaikki viinit ovat tietysti vegaanisia. Sitä odotellessa!

 

 

 

Niin ja tämä ei ollut maksettu mainos. Menkää itse maistamaan!

- KUORI FOOD AND WINE - Hämeenkatu 8 -

 

 

Ladataan...
We love sundays

 

 

 

Tylsyys on hyväksi. Tylsyyteen kannattaa jopa hakeutua, kertoi Helsingin yliopiston dosentti ja aivotutkija Minna Huotilainen Hesarissa. Artikkelin mukaan monen on nykyään mahdotonta katsoa televisiota tai istua bussissa ilman kännykän räpläämistä. Meillä on tapana suojata itseämme tylsyydeltä, sillä emme kestä sitä. Kännykkä on kasvanut kiinni minunkin käteeni. Tylsyys ei ole vaihtoehto - ellei akku ole loppu. Kännykkää tulee räplättyä bussipysäkillä, telkkarin äärellä, sekä silloin kun se on epäkohteliasta. Esimerkiksi kaverin kanssa kahvilla. Jos puhelin jää kotiin, iskee ahdistus.

 

 

 

 

Tunteelle on nimi. FOMO eli “fear of missing out”. Fomosta kärsivällä on pelko paitsi jäämisestä, vaikka ei ehkä tiedä mistä. Kännykkä mahdollistaa jatkuvan sosiaalisen kanssakäymisen ja voi aiheuttaa pakonomaista statusten ja viestien tarkistusta. Tutkimusten mukaan psykologinen riippuvuus “online-tilassa” olemiseen voi aiheuttaa ahdistusta. Sillä koetaan olevan negatiivisia vaikutuksia ihmisen psyykkiseen terveyteen ja hyvinvointiin, se lisää kielteisiä tunteita - jopa masentuneisuutta. 

Artikkelin mukaan tylsyyteen kannattaisi hakeutua, se saattaa nimittäin tehdä meistä luovempia. Tylsyyttä voi edesauttaa, Huotilaisen mukaan digipaasto on hyvä lääke. Kokeilun voi aloittaa esimerkiksi jättämällä kännykän bussissa laukkuun. Hän neuvoo myös vähentämään viihteen kulutusta, sillä helppo viihde täyttää tyhjän tilan joka muuten jäisi omille assosiaatioille. Muutoksia voi nähdä paitsi keskittymiskyvyssä - myös luovuudessa. 

Huotilaisen neuvoja noudattaen pidän bussimatkalla kännykän laukussa. Se polttelee taskussa kuin satasen seteli. Opettelen uudelleen mitä bussissa voi tehdä - katsella ihmisiä ja tutkia ympäristöä. Käsi hapuilee kännykkää, sillä sinnehän on voinut tulla vaikka viesti. Kaikkeen ei kuitenkaan ole pakko vastata heti. Ehkä siinä meillä on opeteltavaa.