Miksi Pride-viikko ärsyttää ihmisiä?

Somessa on nyt tullut tahtomattaankin törmättyä Pride-viikon aikaansaamaan keskusteluun. Jäin vastikään suu auki tuijottamaan erästä Iltalehten klikkiotsikon alle kertynyttä kommenttirypästä ja koin valtavaa myötähäpeää joitakin kirjoittajia kohtaan. Tiedän, että aihe jakaa suuresti mielipiteitä, mutta en voi itse ymmärtää miten suppeakatseisia ihmiset voivat olla vielä vuonna 2019. Ajattelinkin nyt sohaista muurahaispesää ja tuoda esiin epäinhimillistä käyttäytymistä, johon vielä näin nykyaikanakin törmää.

Tässä muutamia kommentteja kyseisestä keskustelusta:

”Olen suvaitsevainen, mutta en kyllä ymmärrä miksi Suomi, joka kärsii kun lapsia ei tehdä, yllyttää homouteen”

”Jokainen saa olla kenen kanssa haluaa, ei siihen tarvitse Pride-viikkoa”

”Veget ja homppelit esillä joka paikassa. Jos TV-ohjelmassa esillä viisi osallistujaa, niin vähintään yks homppeli pitää mukaan saada. Tuskin kuitenkaan 20% suomalaisista tuota kantaa edustaa. No onneksi kanavan vaihto on helppoa, itselleen hallaa tekevät”

”Suvaitsetteko te suvaitsevaiset myös eläimiin sekaantumisen ja pedofilian, kun eikös nekin ole seksuaalivähemmistöä”

Tuossa vain osa kommenteista joita pysähdyin lukemaan. Näiden lukemisesta tuli fyysisesti niin huono olo, että ei enää tehnyt mieli selata Facebookia. Milloin tällaisten halveksuvien, lyttäävien ja kiusaavien kommenttien lausumisesta tuli sallittua?

Seksuaalisen suuntautumisen ei pitäisi määrittää ketään ihmisenä, tai antaa kenellekään oikeutta kertoa mikä on oikea tai väärä tapa kokea rakkautta. Se ei ole valinta, se ei ole päätös, se on osa meitä. Se on meissä valmiina. Aivan niinkuin jokaisen meidän ulkonäkö tai luonteenpiirteet, jotka tekevät meistä kaikista täydellisen uniikkeja.

Totuus on se, että elämme heteronormatiivisessa maailmassa, jossa oletuksena on, että ihminen on hetero. Niin pitkään kuin tuollainen ajatusmaailma elää, on Pride-viikoille tarvetta. Niin, sille kaikelle hehkutukselle, mainostamiselle ja ylistykselle, joka näyttää joitakin niin häiritsevän. Juuri sen takia, jotta tuo normi ja ajattelutapa saataisiin rikottua.

Toivon, että vielä jonkain päivänä nuokin ihmiset, joilla tuollainen ajatusmaailma on tajuaisivat, että ongelma on heissä itsessään. Ei Pride-viikossa, eikä erilaisissa seksuaalisuuntautumisissa. Oudointa on se, että valittajan ja pilkkaajan roolissa on aina se hyväosainen enemmistöön kuuluva henkilö, jota asia ei edes kosketa. Ja nuo valittajat eivät tunnu tajuavan, että juuri heidän takia tämä viikko on niin tärkeä.

Huh, aihe otti tosiaankin tunteisiin. En vain voi ymmärtää minkäänlaista syrjimistä. Toivotan kaikille hauskaa Pride-viikkoa, toivottavasti tästä saataisiin aikaan asiallisempaa keskustelua <3

kulttuuri parisuhde ajattelin-tanaan tapahtumat-ja-juhlat
Kommentit (3)
  1. omamielipide
    3.6.2020, 01:23

    itse olen täysin samaa mieltä, että ei tarvitsisi pitää kuukautta homoille ja lesboille jne jne. Sodassa kuolleille jotka puolustivat maatamme on vain yksi päivä. ei homppeleiden jne tarvitsisi pitää itseään jollakin tavalla ”erityisinä”vaikka seksuaalivähemmistöihin kuuluvatkin.

  2. Eiköhän se ole monelle aivan sama onko homo vai hetero mutta henkilökohtaisesti tuo pride öyhötys lähinnä ärsyttää. Tuntuu että se on enemmänkin joku pakollinen muotivillitys jota pitää mainostaa kaikkialla, eikö voitaisi olla vain mitä olemme ilman tämmöistä ylimääräistä kohinaa?

    1. Hei, kiitos kommentista. Valitettavasti kun kaikki eivät ajattele niin, että kaikki saisivat olla sellaisia kuin haluavat. On paljon päättäjiä ja ihmisiä, jotka eivät hyväksy erilaisuutta. Itse en ole edes törmännyt mitenkään liialliseen mainostukseen tai kohinaan varmaankin siksi, kun aihe ei itseäni mitenkään ärsytä, niin mainontakaan ei tunnu liialliselta. Minua kiinnostaakin miksi koet, että tuo on liikaa? Sillä eihän tuo tapahtuma ole keneltäkään millään tavalla pois. Mieluummin annan tukeni seksuaalivähemmistöille ja tuen tasa-arvon toteutumista. Kukaan ei itse varmasti haluaisi tuollaisten kommenttien kohteeksi, mitä sosiaalisessa mediassa kirjoitellaan ei ulkonäön, painon, suuntautumisen tai muidenkaan omien henkilökohtaisten asioiden takia. Et varmasti sinäkään. Siksi onkin hienoa, että epäkohtiin puututaan ja niitten edistämiseksi tehdään asioita, kuin esimerkiksi Pride 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *