Resepti: Chili sin carne

Pitäisikö chili sin carnen nimi olla pelkkä chili? Vaatimattoman kuuloisista ainesosista syntyy uskomattoman herkullinen pata. Laakerinlehdet takaisin Suomeen ja ulkomaille!

2018-02-11 16.38.08.jpg

Chili sin carne (neljä pientä annosta)

1,5 dl kuivattuja härkäpapuja
 
1 sipuli
 
3 porkkanaa
 
7 tuoretta tomaattia tai 800 g tomaattimurskaa
 
rypsi- tai oliiviöljyä
 
suolaa
 
1 1/2 kuivattua chiliä tai 1/2 tl chilihiutaleita tai cayennepippuria
 
2 tl juustokuminaa
 
1 tl tinjamia
 
1 laakerinlehti
 
2 dl kasvislientä
 
2 rkl soijakastiketta
 
riisiä tai ohrasuurimoita
 
(hyppysellinen ravintohiivaa)
 
Laita pavut likoamaan edellisenä päivänä. Keitä noin 20 minuuttia ja kaada vesi pois. Silppua sipuli, siivuta porkkana puoliympyröiksi ja pilko tomaatti ronskeiksi kuutioiksi. Valmistele kasvisliemi käyttökuntoon.

 
Kuullota sipulisilppua öljyssä ja ripauksessa suolaa ison paistinpannun tai kattilan pohjalla. Lisää porkkana, juustokumina, tinjami, laakerinlehti, chili murskattuna tai jauheena sekä halutessasi ravintohiiva. Paista näitä muutama minuutti. Lisää sitten joukkoon kasvisliemi ja soijakastike. Keitä kunnes noin puolet nesteestä on ihmeytynyt. Lisää sitten tomaatit ja anna hautua 20 minuuttia. Keitä tällä välin riisi tai ohra. Lisää lopuksi pavut chiliin ja anna vielä lämmetä muutama minuutti.
 
Liotettavissa pavuissa tuntuu olevan paljon eroja. Jos papusi liotuksen jälkeen tuntuvat vielä vähän turhan kovilta, lisää ne chiliin jo aiemmin, jotta ne keittyvät lisää.
 
Mitä pitää huomoida hankkiessa

  • Pavut, himalajan vuorisuolan, riisin ja ravintohiivan saa kilotavarana Punnitse & Säästästä, tavallisesta ruokakaupasta kartonkipakkauksessa. Suolana olen alkanut käyttää vuorisuolaa mieluummin kartonkipakkauksessa tulevaa merisuolaa. Riisiä ekologisempi valinta on ohrasuurimo, vaikka se tulisikin kartonkipakkauksessa. Voit tietysti käytää myös muita papua kuin härkäpapuja, mutta näitä on yleensä kotimaisena.
  • Osta sipuli, porkkanat ja tomaatit omaan kestopussiin tai käytä ainakin monta kertaa samaa muovipussia. Lisää aiheesta tässä.
  • Yritä parhaasi mukaan löytää öljy ja soija metallikorkillisessa lasipullossa, mahdollisimman isossa sellaisessa.
  • Mausteiden hankkiminen ilman pakkauksia on hankalaa. Chilit ja tinjamit voi kuivata itse. Tinjami kasvaa mukavasti Suomessa ulkonakin ja on monivuotinen. Omat chilini tulevat noin kahden litran muovipussista, jonka olen ostanut aasialaisesta ruokakaupasta, ja tinjami äidin kasvimaalta.

Ekstraa

Kasvislientä voit tehdä itse ja vieläpä jätteistä. Pienenä ruuan kiertokulkuna nappaan yleensä chili sin carnessa käyneen laakerinlehden talteen, ja heitän pari niitä toiselle käyttökierrokselle kasvisliemeen. Tomaattimurskaa voi tehdä myös itse säilöön, paras hetki on heinä-elokuussa.

Kommentit (2)
  1. Cityminimalisti
    19.3.2018, 18:21

    Olen yrittänyt etsiä soijakastiketta metallikorkilla mutta ei vain löydy! Kertokaa jos löytyy. Vaihtoehto on esimerkiksi valmiit ateriakastikkeet esim Hoi Sin -kastike, jossa on soijatahnaa, seesamiöljyä ja valkosipulia. Näitä ateriakastikkeita myydään useemmin lasipurkissa metallikannella. Mutta nämä on sitten kalliimpia ja ainakin itse haluan käyttää mielummin ”alkuaineita” valmissoosien sijaan.

    1. Minäkään en ole löytänyt, mutta toiveikkaasti silti kirjoitin. En vielä suostu uskomaan, ettei missään olisi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *