Energiaa palloista: Pähkinä-karpaloherkut

IMG_5255.jpg

Tänä jouluna en saanut tai antanut ainoatakaan lahjaa. Aiempina jouluina paketteja on kuitenkin tullut availtua. Lähes joka vuosi joulupaketistani on paljastunut jokin kirja. Yleensä kyseessä on ollut dekkari, melkein aina Leena Lehtolaisen uusin. Vuosi sitten jouluna paketista paljastui kuin paljastuikin kirja. Tosin tällä kertaa vähän toisenlainen. Sain lahjaksi Energiapallot-nimisen opuksen, joka lupasi tarjota ”terveellisten ja herkullisten” palleroiden reseptejä. Ensivilkaisulta kirja näytti värikkäältä ja söpöltä. Reseptejä selaillessa tuli kuitenkin sellainen olo, ettei tämä taida olla ihan mun juttu. Kirjan esittelemät pallerot sisälsivät meikäläisen silmään ihan tuntemattomia ainesosia. Oli kaikenlaista jauhetta ja monenlaista uutetta. Ei minulla ollut hajuakaan, mistä lähtisin puoliakaan resepteissä vilahtelevia ainesosia etsimään. Sitä paisti minun mielikuvissani superfoodit tarkoittavat lähinnä superkalliita tuotteita, joita pitää metsästää milloin mistäkin erikoismyymälästä. 

Ajattelin, että lahjakirjalle on kaikesta huolimatta annettava mahdollisuus ja täytyyhän minun nyt edes kohteliaisuudesta kokeilla yhtä kirjan reseptiä. Plarasin teosta etsien sellaista ohjetta, jossa olisi mahdollisimman vähän mitään outoa. Siinä vaiheessa, kun silmissä vilisi acai-marjajauheet ja matchat, rupesi homma vaikuttamaan aika epätoivoiselta. Pistaasi-karpalopallojen kohdalla kuitenkin pysähdyin. Raaka-ainelista oli lyhyt ja tunnistin kaikki ainekset ainakin jotenkuten. Virtaviivaistin reseptiä vielä hieman jättämällä chia-siemenet sivuun ja korvaamalla vaniljauutteen vaniljasokerilla.

Lähes kaikki tarvittavat ainekset löysin onnekseni marketin hyllyltä. Koivusokeria tosin hain lähimmästä Life-myymälästä. Maksoin siitä pitkin hampain hunajaa, sillä onhan se monta kertaa perussokeria kalliimpaa. Mutta onhan se tietysti myös monin verroin parempi vaihtoehto purukaluston kannalta. Hyvän tovin palleroiden teko vei, sillä pähkinöiden ja karpaloiden hienontaminen kesti oman aikansa. Vaikeaksi tekoprosessia ei sen sijaan voi kutsua, sillä aineet vain sekoitetaan yhteen ja pyöritellään palloiksi. Myös maku osottautui erinomaiseksi, ettenkö sanoisi. Jäin kerrasta koukkuun! Edelleenkään en ole tuon kirjan 30 reseptin katraasta kokeillut muita ohjeita. Mutta näitä palleroita olen tehnyt useita kertoja ja tarjoillut ylpeänä myös vieraille. 

IMG_5195.jpg

Pähkinä-karpalopallot, 12 kpl

  • 125g kuorittuja pistaasipähkinöitä
  • 60g manteleita 
  • 60g kuivattuja karpaloita
  • 0,5 rkl koivusokeria eli ksylitolia
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 100g maapähkinävoita
  1. Kuori pistaasit. Rouhi pistaasit ja mantelit karkeaksi rouheeksi. Pilko myös kuivatut karpalot pieniksi paloiksi.
  2. Sekoita kaikki aineet kulhossa. Pyörittele massasta suupalan kokoisia palleroita.
  3. Anna palleroiden olla hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

Palleroiden sisältöä voi vapaasti varioida esimerkiksi vaihtelemalla pähkinöitä tai käyttämällä jotakin muita kuivattuja hedelmiä ja marjoja. Itse olen sen verran kaavoihin kangistunut, etten ole vielä uskaltautunut kokeilemaan villejä makuyhdistelmiä. Mutta kunhan tähän kokoonpanoon kyllästyn, niin varmasti kokeilen.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *