Kerrankin oikeasti kiva kasvisruokapäivä: hullun hyvät hampparit

IMG_4725.JPG

IMG_4715.jpg

Kasvisruokapäivä(t) on kuulunut arkeemme jo jonkin aikaa. Pitkään nuo päivät olivat sellaisia peruspäiviä, jolloin lusikoitiin kohtuullisen tyytyväisinä kasvissosekeittoa tai puputettiin soijarouhetta vain todetaksemme, ettei se nyt ehkä ihan lemppari raaka-aine ole. Kasvisruokaa nyt kuitenkin piti säännöllisesti syödä, koska ilmasto, oma terveys ja trendikkyys. 

Liharuuat säilyivät koko ajan niinä todellisina suosikkeina. Perjantaisin haaveiltiin jauhelihalla höystetystä nachovuuasta ja mikään ei voittanut bataattisiivujen väliin iskettyä, mediumiksi jätettyä, jauhelihapihviä. Kun oikein heittäydyttiin herkuttelijoiksi, suunnattiin lähimarketin lihatiskille hakemaan ulkofileepihvit. Kunnes sitten eräänä päivänä jääkaapissa oli kasa itse tehtyjä kasvispihvejä ja pakkanen pullollaan omin pikku kätösin leivottuja sämpylöitä. Päätettiin, että syteen tai saveen, nyt tehdään kasvishampurilaisia. Nuo hampurilaiset jättivät kertaheitolla taakseen aika monta liharuokaa ja raivasivat rytinällä tiensä tämän talouden top 3 ruokien joukkoon. Nykyään kasvisruokapäivällä ei siis enää vain yritetä pelastaa maailmaa tai koiteta hiljentää huutavaa omaatuntoa. Ilokseni olen huomannut, että näistä hamppareista haaveilen vähintään yhtä paljon kuin muistakin lempiruuistani. 

Meidän uusi suosikkiruoka syntyi aikalailla sattuman ja säveltämisen kauttaa. Pihvit valmistimme Pirkka-lehdestä löytyneellä reseptillä. Sämpyläohje taas kahmittiin kotikokeilta. Purilaisten pohjalle pruutattiin purkista sciracha-chilikastiketta ja aseteltiin voissa ja fariinisokerissa karamellisoituja punasipuleita. Pihvejä varten oli kaupasta ostettu puska minttua, josta jäikin sitten puolet yli. Ylijäämämintut sekoitettiin kermaviiliin ja näin sai hampurilainen sisäänsä vielä raikkaan minttukastikkeen. Kasviksia pistettiin purilaiseen se mitä kaapista tai ikkunalaudan ruukusta löytyi. Tässä tapauksessa se tarkoitti tomaattisiivuja ja salaattia. Osa hamppareista viimeisteltiin vielä suolakurkuilla. Olivat hyviä niinkin. Juustoa löytyi jo pihveistä halloumin muodossa, joten sitä emme enää hampurilaisiin lisänneet.

Purilaiset valmistuivat pikavauhtia, sillä sämpylät oli jo aiemmin tehty pakkaseen ja pihvit paistettu pari päivää aikaisemmin. Kermaviilikastike ja karamellisoitu sipuli sen sijaan syntyivät samana päivänä hetkessä. Sitten päästiinkin jo hauskimpaan vaiheeseen eli hampurilaisten kokoamiseen. Oma rakennelmani noudatti seuraavaa kaavaa: sämpylä, scirachaa, minttukastiketta, sipuleita, pihvi, salaatti, tomaatti ja lopuksi minttukastikkeella sivelty sämpylä. Ai että. 

IMG_4716.jpg

Kasvishampurilaisiin siis tarvitaan:

kaurasämpylöitä

halloumi-kasvispihvejä

sciracha-chilikastiketta

2 dl kermaviiliä, johon on hienonnettu noin puolikas puska tuoretta minttua

fariinisokerissa ja voissa karamellisoituja punasipuleita. (Itse laitoimme pannulle 2 rkl voita, 1 rkl fariinisokeria ja 2 punasipulia siivutettuina. Sitten vaan kuullotellaan miedolla lämmöllä, kunnes sipulit ovat sopivan pehmeitä.)

Tomaattia, salaattia, (suolakurkkua)

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *