Kyllä mummi tietää! – Nämä asiat isoäitini on minulle opettanut

 

IMG_9273.jpg

Tällä viikolla tuli taas soiteltua mummille. Puhelu on ollut mielessä jo pitkään, mutta on muka ollut niin kiire, ettei ehdi. Kaupungilla kulkiessa nenään tulvahti ihan sellainen mummin tekemän ruuan tuoksu. Vilkaisemattakin tiesin, ettei mummi ruokineen nyt oikeasti ollut lähimaillakaan. Kuitenkin tuo niin tuttu tuoksu sai minut vihdoin tarttumaan luuriin. Ja onneksi tartuin!

Tutustuin omaan isoäitiini oikeastaan vasta aikuisiällä. Muksuna kyllä matkattiin mummolaan, mutta silloin se tuntui lähinnä pakolliselta pahalta. Mummola tuntui olevan jostain ihan toisesta maailmasta. Siellä spagettikastike oli ruskeaa ja kaikki tuntui tapahtuvan loputtoman hitaasti. En osannut olla mummin seurassa rennosti ja vierailut tuntuivat muutenkin melkoiselta pönöttämiseltä. Teini-iässä valitsin aika usein jäädä kotiin, kun olisi ollut aika mennä mummille.

Aikuisuuden kynnyksellä tuli kuitenki sellainen olo, että kyllä minun nyt omaan mummiini pitää tutustua. Ensimmäistä kertaa tallensin mummin numeron puhelimeeni ja rupesin soittelemaan silloin tällöin. Aloin myös taas käydä mummilla kylässä. Ja olihan se nyt aluksi kankeaa! Ennen puheluita mietin kuumeisesti, mitä sanoisin. Vierailun ajaksi varasin välillä jopa hotellihuoneen mummin kodin lähistöltä, jotta voisin viettää yöt ja osan päivistä omassa sopessani. Aika äkkiä kuilu välilllämme rupesi kuitenkin kapenemaan. Huomattiin, että katsotaan telkkarista ihan samoja ohjelmia ja ollaan luettu samat uutiset. Siivouksen suhteen ollaan molemmat tarkkoja ja suorasta puheesta tunnistaa meidät molemmat. Osattiin myös nauraa yhdessä. Nyt voinkin sanoa, että omaan mummiini tutustuminen on heittämällä yksi parhaista päätöksistäni. Ennen kuin huomasinkaan, oli mummini myös opettanut minulle aika paljon elämästä. Tässä noista tiedonjyvistä timanttisimmat:

IMG_9243.jpg

 

1. Vieraiden tuloon ei tarvitse valmistautua: Kun menen mummille kylään, menen keskelle sitä arkea, jota he eläisivät ilman läsnäoloanikin. Ja se on ihanaa! Mummi ei turhia vieraiden paapomisesta murehdi. Kaupasta käydään itse hakemassa se, mitä halutaan syödä tai sitten mummi kehottaa kaivelemaan jääkaapin perukoilta sitä ruskeaa spagettikastiketta. Jossain vaiheessa päivää mummi vetäytyy päivälevolle ja luottaa siihen, että vieraat osaavat kyllä itse viihdyttää itseään. Iltaisin vieraiden kanssa seurustellaan vain alkuillan uutisiin asti ja sen jälkeen alkaa jokaisen oma aika (tai unet).

2. Välillä voi mennä sieltä, mistä aita on matalin: Jos tiskaaminen tympii, voi ruuan ihan hyvin syödä vaikka suoraan kattilasta. Uuniakaan ei tarvitse aina itse pestä, sillä sehän voisi olla vieraille mukavaa iltapuhdetta.

3. Mikään ei ole kertakäyttöistä: Mummini taloudessa jäteastiat täyttyvät hämmentävän hitaasti. Melkein kaikki, mikä ostetaan, käytetään vähintään kerran uudestaan. Voirasioista saa oivan säilytyspaikan vaikkapa lohisiivuille ja leipäpussin voi uusiotäyttää eväsleivillä. Tuossa taloudessa jopa talouspaperin palat kuivataan ja käytetään uudestaan!

4. Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa: Kauppaan lähtiessä puhelimen voi ihan hyvin jättää keittiötasolle. Ja jos puhelin soi telkkarista tulevan kiinnostavan dokumentin aikana, puhelimeen ei todellakaan kiirehditä vastaamaan. Korkeintaan noustaan verkkaisesti sopivassa kohdassa tai soitetaan takaisin vasta ohjelman päätyttyä.

5. Maksa, mutta vain laadusta: Kun osaa elää kaksien housujen muodostamalla karderoopilla, niin nuo housut voi hyvin teettää paikallisessa ompeluliikkeessä. Ja sitten joskus, kun ne menevät rikki, ne korjataan.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *