Pikkujoulut pelastettu: suolaiset pikkuleivät päärynällä ja pähkinöillä

IMG_4966.jpg

IMG_4965.jpg

Myönnettäköön, että olen pikkujoulukulttuurin suhteen aika epäsivistynyt. En oikeastaan tiedä, onko pikkujoulukausi juuri alkanut vai päättynyt. Elämäni aikana olen tainnut järjestää yhdet pikkujoulut ja osallistunut ehkä kaksiin. Joulusta olen oppinut tykkäämään vasta tänä vuonna, joten ei kai ihme ettei pikkujoulut ole kauheasti innostaneet. 

Mutta ruoka ja uudet reseptit kyllä innostavat aina. Alkanut tai päättynyt pikkujoulukausi on mainio hetki etsiä hyviä reseptejä, innostua uudesta ja tietenkin vähän soveltaa omaan suuhun sopivaksi. Pirkka-lehti on osoittautunut uskolliseksi ystäväksi näissä hommissa. Uusinta kappaletta selailin yhtenä pimeänä iltana maatessani raatona sohvalla. Olin lopen väsynyt ja varma siitä, etten todellakaan nousisi tuosta laiskanlinnastani kuin korkeintaan hammaspesulle. Onneksi suunnitelmia saa muuttaa, sillä silmiin osui kaksi kiinnostavaa reseptiä: suolaiset pikkuleivät ja uunipäärynät. Katselin aineksia ja tajusin, että minullahan on kaikki tarvittava valmiina. Pikkuleipäainekset kuuluvat kuivakaappiemme perusvalikoimaan ja keittiön pöydällä lojui kaksi syömistä odottavaa päärynää.

Tarkoituksena oli tehdä uunipäärynöitä jälkiruuaksi ja mussuttaa pikkuleivät iltapalaksi. Muuttuivatpa suunnitelmat siinä touhutessa vielä toistamiseen. Uunissa paistuneet pikkuleivät näyttivät siltä, että ne kaipaavat päälleen jotakin. Päivällisestä oli jo aikaa, joten jälkiruuan valmistaminen ei enää tuntunut järkevältä. Olisihan kohta jo iltapala-aika. Päätin siis lusikoida uunissa olleet päärynät pikkuleipien päälle ja ripotella pinnalle vielä hasselpähkinärouhetta. Kahdesta erillisestä reseptistä syntyi yksi täydellinen pimeän illan iltapala. Jotain yhdistelmän herkullisuudesta kertoo ehkä se, että valmistin pikkuleipiä kolmesti saman viikon aikana.

IMG_4969.jpg

Suolaiset pikkuleivät uunipäärynällä ja paahdetuilla hasselpähkinöillä:

Uunipäärynöiden resepti on alun perin Pirkka-lehdestä. Myös suolaisten pikkuleipien resepti löytyy samaisesta lehdestä, mutta sen juuret juontavat Beach house kitchen -blogiin

noin 30kpl

Suolaiset pikkuleivät

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • ripaus merisuolaa
  • 1,5 dl juustoraastetta
  • 100g voita
  • 1 kananmuna

Uunipäärynätäyte ja paahdetut hasselpähkinät

  • 2 kypsää päärynää
  • puolikkaan limen mehu
  • pieni kourallinen hasselpähkinöitä

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Valmista pikkuleipätaikina. Raasta juusto. Sekoita keskenään juustoraaste, vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Nypi sekaan voi. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita käsin. Muotoile taikinasta pallo ja laita taikinapallo kulhossa jääkaappiin puoleksi tunniksi. (Itse peitin kulhon vielä foliolla.)

2. Halkaise päärynät pituussuunnassa kahtia. Kaavi lusikalla siemenet pois. Aseta päärynät leikkauspinta ylöspäin pellille ja sivele niiden päälle limen mehua. Laita päärynät uunin keskitasolle 15 minuutiksi.

3. Rouhi hasselpähkinät ja lisää ne pellille, kun päärynät ovat paistuneet 15 minuuttia. Anna koko komeuden olla uunissa vielä 5 minuuttia, jotta pähkinät hieman paahtuvat.

4. Laske uunin lämpötila 180 asteeseen. Ota pikkuleipätaikina jääkaapista ja kaulitse se kahden leivinpaperin välissä ohueksi levyksi. Painele taikinasta piparimuoteilla pikkuleipiä ja nosta ne pellille. Paista uunin ylätasolla pikkuleipiä 12 minuuttia. Tarkkaile niitä välille, etteivät ne pala.

5. Lusikoi noin teelusikallinen päärynää jokaisen pikkuleivän päälle ja laita pinnalle hasselpähkinärouhetta. 

Itse tein pikkuleivät sen verran pienillä muoteilla, että niistä tuli mukavia suupaloja. Helppoa syötävää esimerkiksi juhliin. Tosin eipä tämän reseptin kokeilemiseen mitään pippaloita tarvitse jäädä odottelemaa. Meillä nimittäin onnistuttiin yhdessä illassa syömään koko satsi. Ihan kahdestaan.

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *