Rakastuin mä lihapullapeltiin

IMG_4668.JPG

Ruunlaitto on enimmäkseen ihanaa. Koska laskutila ja tiskialtaan koko ovat kuitenkin rajallisia, on tosi kiva, jos ruuanlaitosta ei synny sivutuotteena kymmenkuntaa likaista kippoa ja kattilaa. Tänä syksynä olen etsiskellyt erityisesti sellaisia reseptejä, joissa ruoka valmistuu yhdessä astiassa. Postiluukusta kolahtikin kuin tilauksesta Pirkka-lehti, jonka sivuilla komeili lihapullapelliksi ristitty ruoka. Nopean silmäilyn perusteella kävi selväksi, että tuon ruuan valmistamiseen tarvitsen raaka-aineiden lisäksi leikkuulaudan, veitsen ja pellin. Siispä juuri sitä, mitä olin etsinyt: simppeliä sapuskaa. Ja niin hyvää tuosta ruuasta totisesti tulikin, että meillä sitä alettiin jo gurmeeksi kutsua.

Oma versioni eroaa jonkin verran alkuperäisestä reseptistä. Vaihdon muun muassa naudanjauhelihan kanan jauhelihaan, sillä totesin, että tässä taloudessa punaista lihaa syödään jo aivan riittävästi muutenkin. Pellille pistin myös kaverin asiantuntevalla opastuksella kerätyt suppilovahverot, kanttarellit ja ruskotatit. Ruusukaalit sen sijaan jäivät minun pelliltäni pois, sillä niitä olisi kaupasta saanut vain tuhtiin muovikerrokseen tungettuina ja koko lystistä olisi vielä saanut maksaa kymppiä lähentelevän kilohinnan. Mutta onneksi on suippokaali ja oma kestokassi.

Alunperin olin ajatellut pääseväni tämän ruuan kanssa tiskauksen suhteen superhelpolla, sillä peltejä tarvitsee harvoin pestä käytön jälkeen. Kyllä leivinpaperi sen verran suojaa. No, sattuipa kuitenkin sen verran mehevät lihapullat tulemaan, että ne jättivät kyllä jälkensä peltiinkin. Pesuhommiksihan se sitten meni, mutta eipä se siinä vaiheessa enää surettanut. Tätä ruokaa nimittäin syötiin meillä hyvällä halulla kolme päivää ja lisääkin olisi mennyt.

IMG_4666.JPG

Lihapullapelti, noin 8 annosta

Lihapullat:

  • 800g kanan jauhelihaa
  • 2 tlk (4dl) ruokakermaa
  • 4 dl korppujauhoja
  • 4 rkl ketsuppia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 2 kananmunaa
  • mustapippuria
  • tuoretta basilikaa hienonnettuna tai kuivattuna

Lisäksi:

  • 4 perunaa
  • 1 suippokaali
  • 4 pientä porkkanaa
  • 3 punasipulia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • suolatonta yrttiseosta
  • 200g halloumi-juustoa
  • (sieniä)

Päälle:

  • 1 dl vihreää pestoa

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Pilko perunat, porkkanat ja suippokaali. Laita ne pellille leivinpaperin päälle ja lisää niihin mustapippuria, yrttiseosta ja oliiviöljyä. Laita uuniin 15 minuutiksi.

2. Valmista lihapullataikina: Laita kulhoon ruokakerma ja korppujauhot. Anna turvota hetki. Pilko valkosipuli ja hienonna basilika. Lisää kulhoon kanan jauheliha, ketsuppi, mustapippuri, basilika, valkosipuli ja kananmunat. Sekoita. Muotoile taikinasta lihapullia.

3. Pilko punasipuli ja valkosipuli ja siivuta halloumi. Kun juurekset ovat olleet 15 minuuttia uunissa, ota pelti hetkeksi pois uunista ja lisää siihen lihapullat, punasipuli, valkosipuli sekä halloumi. Paista koko komeutta uunissa 225 asteessa vielä 25-30min, kunnes lihapullat ovat kypsiä. Halutessasi voit lisätä pellille sieniä, kun paistoaikaa on jäljellä noin 5-10min. (Itse käytin uunissa edellisenä päivänä esipaistettuja metsäsieniä.)

4. Lisää lopuksi päälle vihreää pestoa nokareina.

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *