Resepti kalatiskiltä: Paahtonieriää ja curryriisiä

IMG_5185.JPG

Kirjoitin viime viikolla siitä, kuinka ruokakauppojen liha- ja kalatiskit ovat osoittautuneet oikeiksi aarreaitoiksi. Maittavien tuotteiden lisäksi tarjolla on ammattilaisten kokkausvinkkejä ja reseptejä. Siis, jos vain rohkenee kysyä! Olenkin ottanut tavaksi jututtaa liha- ja kalamestareita ja kysellä niksejä eri tuotteiden valmistukseen. Ja on muuten kannattanut! Noiden tiskien takana piilee valtavasti hyviä ruuanlaittoideoita.

Muutama viikko sitten olin marketissa ihan muilla ostoksilla, mutta kuin tottumuksesta vilkuilin kalatiskin suuntaan. Tapanani on nimittäin kulkea kyseisen tiskin ohi ihan siltä varalta, että siellä sattuisi olemaan jotakin kiinnostavaa tarjouksessa. Kalahan ei todellakaan ole elintarvikkeista halvin, mutta haluan silti nähdä sitä lautasellani säännöllisesti. Tämän vuoksi tarjouskyltin havaitessani ostan isomman erän ja pistän pakkaseen. Tarjoushaukan tutkimusmatkat ovat tänä syksynä olleet varsin tuottoisia, sillä en ole syksyn aikana kertaakaan ostanut kalaa normaalihinnalla. Ja silti meillä on nautittu lähes viikoittain lohta, kirjolohta ja nyt viimeisimpänä nieriää.

Nieriää en ollutkaan ennen maistanut. Tuolla kyseisellä kauppareissulla sitä kaupattiin kuitenkin kympin kilohinnalla. Kun diiliin kuului vielä ilmainen fileointi, en voinut jättää kalaa tiskiin lojumaan. Ystävällinen kalamestari pisti kalan fileiksi ja kertoi kokemattomalle, miten sitä kannattaisi valmistaa. Laittoipa tuo ammattilainen vielä mausteseoksenkin kalan pinnalle. Kotiin lähdettiin kymppi aiottua köyhempänä, mutta tyytyväisenä myhäillen. Kassissa komeili hyvännäköinen kala ja muistiin oli tallennettu paahtonieriän resepti.

Kalamestari kehotti lämmittämään uunin mahdollisimman kuumalle ja paahtamaan nieriää siellä hetken aikaa. Kylkeen päätimme keitellä riisiä. Jääkaapissa oli sushi-illallisesta ylijäänyttä soijakastiketta ja currymauste odotti käyttöään. Maustoimme riisin siis niillä. Lopputulosta voisi kuvailla jäätävän hyväksi pikaruuaksi. Kala ja riisi valmistuivat hetkessä ja katosivat pöydästä yhtä pikaisesti. Annoksen ehdoton kuningas oli tietenkin nieriä: päältä rapeaa ja sisältä pehmeää. Olimme onneksemme ostaneet kalaa sen verran, että siitä riitti useammalle aterialle. Söimmepä me tuota uutta herkkuamme myös joulupöydästä jääneen lanttulaatikonkin kanssa. Maistui se niinkin.

IMG_5182.JPGLeivinpaperi menee korkeassa lämpötilassa melko mustaksi. Uunia kannattaa tarkkailla paiston aikana, ettei leivinpaperi syty palamaan.

Paahtonieriä ja curryriisi, 4-5 annosta

  • n. 1 kg nieriää
  • mausteseos kalalle (Itse saimme tosiaan mausteseoksen kalatiskiltä, enkä valitettavasti tiedä, mitä kaikkea siinä oli. Mutta esimerkiksi paprikajauheesta, currysta, suolasta ja mustapippurista voisi saada suurin piirtein samanlaisen seoksen.)
  • 3 dl riisiä
  • vettä riisin keittämistä varten
  • currymaustetta
  • 2-3 rkl soijakastiketta
  1. Laita uuni lämpenemään 300 asteeseen. Anna uunin lämmetä rauhassa, jotta lämpötila ehtii kivuta noinkin korkealle. 
  2. Keitä riisi.
  3. Valmista mausteseos ja hiero se kalan pintaan. Laita kala uunin keskitasolle, kun uuni on lämmennyt 300 asteeseen. Paista 10 minuuttia. (Uunia kannattaa tarkkailla paiston aikana, ettei leivinpaperi syty kuumassa uunissa palamaan.)
  4. Mausta riisi soijakastikkeella ja currymausteella.

Kalamestari vinkkasi, että myös lohta voi paahtaa uunissa samaan tapaan. Tällöin paistoaika tosin on kalan paksuudesta riippuen 15-20 minuuttia. Sitä kokeilen varmasti pian!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *