Yök, miten hyvää! – Pinaattiletut jauhelihalla

IMG_4855.JPG

Lukioajastani vietin yhden puolivuotisen Seinäjoella. Kävin paikallista lukiota, joka tarjosi minulle sen kuuluisan yleissivistyksen lisäksi useita elämyksiä. Ensimmäisenä päivänä ihmettelin lukion parkkipaikalla rivissä seisovia traktoreita. Joka paikkaan ulottuva julkinen liikenne ei ilmeisesti ole saavuttanut noita leveyksiä ja traktorikortinhan saa jo lukioikäisenä. Olisihan se nyt siis pitänyt arvata, että totta kai porukka ajelee traktoreilla kouluun! Myös paikalliseen murteeseen tutustuminen oli meikäläiselle yhtä suurta turistimatkaa. En todellakaan ennen tuota ajanjaksoa tiennyt, että pannukakkua voidaan kutsua kropsuksi ja että pyörän tarakka onkin joppari. 

Ylivoimaisesti suurimmat hämmennyksen hetket koin kuitenkin vilkaistessani eräänä päivänä lukion ruokalistaa. Listalla oli pinaattilettuja ja jauhelihakastiketta. Siis mitä! Sekä pinaattiletut että jauhelihakastike olivat tietysti tuttuja ruokia entuudestaan. Mutta yhdessä tuo kaksikko kuulosti vähintäänkin epäilyttävältä. Kysellessäni asiasta kanssaopiskelijoilta sain tietää, että kyseessä on tuon Etelä-Pohjanmaan maakuntakeskuksen erikoisuus. Ja, että kyseessä on myös monen mielestä suuri herkku. Odotin pinaattilettupäivää epäilevin mielin. Mielikuvissani näin löllöt letut, joiden päälle kauhotaan harmaanruskeaa kastiketta. Kun tuo päivä sitten koitti, totesin, etteivät mielikuvani valitettavasti olleet kovin kaukana todellisuudesta. Kaikella rakkaudella tuota paikallista erikoisuutta kohtaan, mutta omasta mielestäni siinä ei ollut paljoakaan rakastettavaa. Pinaattiletut ja jauhelihakastike muodostivat yhdessä ei miltään maistuvan annoksen. Koostumusta voisi niin ikään kuvata ei miksikään, sillä purutuntumaa en kyllä siitä kokonaisuudesta tavoittanut. Kun oli aika jättää Seinäjoki taakse, olin varma, että taakse jäisivät myös pinaattiletut jauhelihakastikkeella.

Muutama viikko sitten tuli sellainen olo, että voisi pitkästä aikaa paistaa pinaattilettuja. Ruvettiinkin sitten kotona miettimään, että mitäs niiden kanssa syötäisiin. Perunamuusia oli juuri vedelty lohikalapuikkojen kanssa, joten sitä ei enää tehnyt mieli. Pasta ja riisi olivat ihan pois suljettuja vaihtoehtoja. Myöskään kouluaikoina pinaattilettujen kaverina usein ollut Napolin salaatti ei innostanut.

Mieleeni juolahti sitten jauheliha. Olin taannoin tehnyt suolaiseen piirakkaan herkullisen jauhelihatäytteen ja ajattelin sen sopivan myös pinaattilettujen sisään. Kun jääkaapista löytyi vielä vajaa purkki raejuustoa, oli kokoonpano selvä: jauhelihalla ja raejuustolla täytettyjä pinaattilettuja. Kokkailin siinä uskossa, että tällaista ruokaa en olekaan ennen maistanut. Vasta, kun ruoka oli ladottu lautaselle, juolahti mieleen muistikuvia: tässähän sitä syödään yhdenlaista versiota Seinäjoen erikoisuudesta. Sen, minkä luulin taakseni jättäneen, lautaseltani löysin. Sanojeni lisäksi söin hyvällä ruokahalulla myös täytetyt pinaattiletut. Totesin, että kyllähän ne pinaattiletut ja jauhelihakastike yhteen sopii. Tosin ilman raejuustoa homma ei varmaan olisi toiminut ollenkaan niin hyvin. Ruoka, jota luulin inhoavani sai uuden mahdollisuuden ja pääsee varmasti meidän arkiruokalistalle. Jos jotain seuraavalla kerralla tuohon kolminaisuuteen lisään, niin ehdottomasti puolukoita!

IMG_4858.jpg

Pinaattiletut jauhelihalla ja raejuustolla, noin 8 annosta

Pinaattiletut (reseptin nappasin kotikokista, tein tosin kaksinkertaisen annoksen)

noin 8 isoa lettua

  • 300g pakastepinaattia
  • 1 l maitoa
  • 5dl vehnäjauhoja
  • muutama ripaus merisuolaa
  • 4 kpl kananmunia
  • voita paistamiseen

Jauhelihatäyte (alkuperäinen resepti Arlalta)

  • 800g jauhelihaa
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,5dl tomaattisosetta
  • 150g turkkilaista jogurttia
  • 1,5dl juustoraastetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • oliiviöljyä paistamiseen

+ Raejuustoa

1. Sulata pinaatti. Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon maito, suola, vehnäjauhot ja sulanut pinaatti. Sekoita. Anna taikinan ruvota noin 30min. Paista letut pannulla voissa.

2. Valmista jauhelihatäyte: pilko sipuli ja valkosipuli. Paista oliiviöljyssä jauheliha, sipuli ja valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Ota pannu pois levyltä ja lisää täytteeseen tomaattisose, turkkilainen jogurtti ja juustoraaste. 

3. Täytä letut jauhelihalla ja raejuustolla. Nauti!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *