Hyvinvointipyramidi

Stronger by Hanna

Ajattelin jakaa tässä erään ajatusmallin, joka ikään kuin on kaikkien valmennusteni käsikirjoitus. Sitä mukailemalla tuloksia tulee ja elämä tuntuu tasapainottuvan. Idea sinänsähän ei ole mikään uusi, mutta näin havainnollistavaan pyramidimalliin sen kasasi Joni Jaakkola Optimal Performancelta. Itse olen visuaalinen ihminen, joten kun näen asiat, mistä puhutaan, ymmärrän ne paremmin. Siksi hyvinvoinnista puhuminen jää usein vain teorian tasolle, asiat eivät tunnu istuvan käytäntöön. Joten elämän eri osa-alueiden miettiminen pyramidin palikoiksi helpottaa. Mitä isompi palikka, sitä isompi merkitys osa-alueella on.

Hyvinvointipyramidi. Elämän eri osa-alueet on saatva kuntoon pyramidin pohjalta alkaen. Alempana oleva palikka vaikuttaa oleellisesti ylempänä oleviin. Esimerkiksi hyvän ruokarytmin noudattamisesta tulee hankalaa, jos arki on niin kiireistä, ettei ehdi syödä kuin seisaaltaan. Silloin ongelmaa ei korjata hakemalla netistä jokin valmis ruokavalio, vaan pureutumalla kiireen syihin, ja järjestämällä päivään taukoja ruokailua varten.

Tasapainoa arkeen

Pyramidin idea on se, että elämän osa-alueet on saatava kuntoon pyramidin pohjalta alkaen. Jos mielit vaikka lisätä lihasmassaa, et tule saamaan kovin kaksisia tuloksia jos hyppäät suoraan "voimaharjoittelu"-palaseen, eli otat vaikka netistä valmiin saliohjelman. Jos et saa nukuttua, jos sinulla ei ole aikaa syödä ja sen takia ateriavälit venyvät seitsemään tuntiin, tai et ehdikään salille kuin kerran viikossa suunnittelemasi kolmen sijaan, ei hienoinkaan saliohjelma tilannetta pelasta.

Samoin, jos haluat pudottaa painoa, ja hankit vain valmiin ruokavalion, et tule saamaan merkittäviä tuloksia keskittymällä ainoastaan "ravinto"-palaseen. Jaksat ehkä pusertaa tiukkaa ruokavaliota jonkun aikaa, mutta jos arki ei ole tasapainossa, ei ole energiaa ja voimavaroja panostaa ravintoon. Vielä vähemmän onnistut, jos hyppäät suoraan pyramidin huipulle "lisäravinteisiin". Mikään fat burneri ei auta, jos päivittäinen ruokailu ei ole ensin kunnossa.

Puretaan pyramidi osiin, jotta kokonaiskuva helpottuu:

ELÄMÄNHALLINTA: Mikä on sinulle elämässä kaikista tärkeintä? Elätkö omien arvojesi mukaan, teetkö niitä asioita, joita sinä HALUAT tehdä? Kenen elämää elät? Tukeeko lähipiiri elämäntapaasi (vai esimerkiksi kantaako puoliso herkkuja kotiin, vaikka tietää sinun panostavan terveelliseen ruokaan)? Miten arkiaktiivisuus; ethän istu koko päivää? Jos olet istumatyössä, kiinnitä huomiota istumisen katkaisuun ja mahdollisimman paljon jalkojen päällä olemiseen. Onnistuuko aikatauluttaminen? Paraskaan liikunta- tai ravinto-ohjelma ei auta, jos sitä ei pysty noudattamaan arjen ollessa pelkkää kaaosta. Arjessasi on oltava mahdollisuus terveellisille valinnoille ja liikunnalle. Jos mahdollsuuksia ei ole, ongelmasi ei ole aika, vaan tärkeysjärjestys! Siksi tämä palanen on pyramidin pohjalla. Nämä asiat on oltava kunnossa, jotta sinulla on edes mahdollista onnistua.

NUKKUMINEN: Keho ja mieli palautuvat unen aikana. Nukutko 7-9 tuntia yössä? Onko sinulla joskus jäänyt treeni tekemättä siksi, että väsyttää? Jos uni jää vähäiseksi, palautuminen hidastuu, unohtelet asioita, ei tahdo olla energiaa liikkumiseen ja herkut houkuttelevat täysipainoisen ruuan sijasta. Liian vähäinen uni altistaa myös useille sairauksille ja ylipainoille. Tämä kuntoon heti elämänhallinnan jälkeen. Kun kaksi ensimmäistä pyramidin palasta toimivat, helpottuu kaikkien muiden palasten kuntoon saaminen.

RAVINTO: Kun kaksi edellistä palasta ovat kunnossa, on aikaa ja energiaa järkevään syömiseen. Riittävä ravinto mahdollistaa kehityksen. Jos mielit kehittyä salilla, ravinto on se, mikä tuo tulokset näkyviin. Muista myös, että paraskaan saliohjelma ei auta, jos ravintoa tulee liikaa tai liian vähän. Joten täysipainoinen ruokailu maksimissaan 4 tunnin välein on kaiken a ja o!

VOIMAHARJOITTELU: Ehkäisee tuki- ja liikuntaelinvaivoja, vastalääke istumiselle. Jumi johtuu yleisimmin lihaksen heikkoudesta! Voimaharjoittelulla parannat kehonkoostumusta, eli "kiinteydyt".

KESTÄVYYSHARJOITTELU: Parantaa kuntoa, auttaa painonhallinnassa. Auttaa arkiaktiivisuuden kasvattamisessa.

STRESSINHALLINTA: Tähän lukeutuu rauhoittuminen, palauttava liikunta ja muu mielekäs tekeminen. Huomaatko, miten pieni tämä "stressinhallinta"-palanen on? Jos elämän muut osa-alueet ovat tasapainossa, arki on kunnossa, nukut riittävästi, syöt hyvin ja harrastat liikuntaa, on kokemasi stressi paljon pienempää! Stressihän ei itsessään vähene, mutta hallitset sen paremmin edellä mainittujen asioiden toteuduttua, jolloin kokemasi stressi on vähäisempää. Jos sinusta tuntuu että sinun "stressipalasesi" pitäisi olla kaikista suurin, niin tarkista ensin alla olevat palikat, mihin niistä pystyt panostamaan? Meitä stressaa usein sellaiset asiat, joille emme voi mitään. Voit vaikuttaa kuitekin alempiin palikoihin; joten panosta niihin, jolloin kokemasi stressikin vähenee. Käytä energiaasi siihen, mihin voit vaikuttaa!

LISÄRAVINTEET: Tulevat viimeisinä kuvioon. Tämä palikka on kaikista pienin, koska näillä on vähiten vaikutusta. Kun edellä olevat palikat on kunnossa, voit hyötyä kuntosaliharrastuksessasi esimerkkisi heraproteiinista ja aminohappolisistä tai esimerkiksi omega3-valmisteista ja d-vitamiinista (varsinkin jos et ole suuri kalan ystävä). Kaupat ovat lisäravinteita pullollaan, joten keskity niissä niihin, millä on vahva tieteellinen tutkimusnäyttö takanaan.

 

Pystyt vaikuttamaan elämääsi, JOS HALUAT

Valmennuksissani esittelen yleensä ensimmäisellä kerralla heti tämän pyramidin. Näin asiakas ymmärtää, mitkä kaikki asiat vaikuttavat onnistumiseen. Idea ei suinkaan ole laittaa kaikkea kuntoon kerralla, vaan pyramidin pohjalta alkaen!

Kuinka monta kertaa olet koittanut kiivetä ns. perse edellä puuhun? Ottanut suoraan valmiin ruokavalion miettimättä arjen aikatauluja tai liikkumista? Kuinka monesti olet koittanut saada kehonkoostumusta muuttumaan pelkällä liikunnalla, mutta syönyt samalla ihan miten sattuu? Kuinka monesti olet tuskaillut ja stressannut asioista, ja on tuntunut siltä ettet voi vaikuttaa mihinkään, mitä elämässäsi tapahtuu?

Me pystytään vaikuttamaan aika moneenkin asiaan elämässä. Ja niihin asioihin, mihin ei voida suoraan vaikuttaa, voidaa usein vaikuttaa epäsuorasti. Kuten juuri tuo stressi. Et voi vaikuttaa kaikkiin työjuttuihisi, mutta voit vaikuttaa kokemasi stressin laatuun viilaamalla muita elämäsi osa-alueita. Kannatta purkaa elämä joskus pienempiin osiin, jotta näet kokonaiskuvan. Pystyt vaikuttamaan omaan elämääsi. Jos vain haluat.

Kirjoittaja on fysioterapeutti ja personal trainer Oulun Beauty Centerillä

Hyvinvointipyramidista lisää Optimal Performance, lisäksi hyvä kirjavinkki kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin: Väkevä elämä, Joni Jaakkola

 

 

Kommentoi