Käyttäydy niinkuin se olisi jo totta!

Stronger by Hanna

Me ollaan pt-valmennettavien kanssa viime aikoina pohdiskeltu tavoitteiden saavuttamista. Miten päästä sinne, mihin haluaa? Miten saavuttaa parempi kunto, pudottaa painoa, tai oppia säännöllinen ja stressitön ruokailurytmi? Mä ehdotan sulle sitä, että käännät omat ajatuksesi nyt ihan ylös alasin. Käyttäydy, kuin olisit jo maalissa! Silloin et pelkästään saa tuloksia, mutta et voi edes estää niiden tuloa! Kerronpa miten.

Ensin pieni "disclaimer": seuraavaksi puhun ns. "hyväkuntoisesta" ja "huonokuntoisesta" ihan esimerkin vuoksi. Esimerkin ihminen on liikunnallisesti passiivinen ja ylipainoa on kertynyt, ja ruokailutottumukset ja muut elämäntavat enemmän tai vähemmän kehnoja. Tiedän, että jokaisella on oma taustansa, osa on hoikkia mutta liikkumattomia, osa ihmisistä liikunnallisia mutta ylipainoisia, osa syö terveellisesti muttei liiku, osa liikkuu mutta syö miten sattuu jne. Yhdistelmiä on lukemattomia, sekä on mahdollisia sairauksia, jotka vaikuttavat asiaan. Siksi en haluaisi antaa asiasta liian yksinkertaista vaikutelmaa. Jotta kuitenkin voin selittää esimerkin, käytän tietynlaista vastakkainasettelua, ja tervettä ihmistä esimerkissä. Siitä ei kannata kenenkään pahoittaa mieltään, ettei fokus mene ihan pointin ohi. En myöskään halua antaa kuvaa, että asia olisi yksinkertainen. Harvat asiat on yksinkertaisia, eikä elämäntapamuutos todellakaan ole simppeli juttu. Mutta jos olet päättänyt saavuttaa tavoitteesi, mieli keksii keinon saada sen. Jos et vielä ole sitoutunut asiaan, mieli keksii kyllä tekosyyn olla saavuttamatta sitä.

"Olen niin huonokuntoinen"

Otetaan hypoteettinen esimerkki että olisit päättänyt tulla "hyväkuntoiseksi", (voit ihan itse määritellä mitä se sinulle tarkoittaa). Oletetaan, että olet nyt liikunnan suhteen aloittelija, ehkä olisi ylipainoakin kertynyt. Olet miettinyt tarkasti, mitä tarkoittaa olla hyväkuntoinen, haluat vaikka jaksaa punnertaa polvet ilmassa ja osata kyykätä levytanko harteilla ja haluat pudottaa ylipainokilot. Hienoa! Jännä juttu sen sijaan on, että mieli ei ymmärä oikein tuota tavoitetta, jota vielä ei ole olemassa konkreettisesti. Se on abstrakti käsite. Siksi pelkkä mielikuva tavoitteen täyttymisestä ei välttämättä anna tarpeeksi intoa viedä hommaa käytäntöön, saatika loppuun.

Usein lopputulos siintää hienosti mielessä, että miten hienoa on, kun tuon saavutan. Mutta samalla tulet erittäin tietoiseksi siitä, että et ole vielä siellä. Ehkä ajattelet, että vielä joskus olet tosi fit! Mutta samalla mietit että voi vitsit kun olen NYT tällainen laiska ja kömpelö. No mikä mieliala, "mindset",tuosta nykyisyyden surkuttelusta tulee? Kun ajattelet, että olet laiska ja kömpelö, teet laiskan ja kömpelön ihmisen juttuja. Jos mielialasi on huono, teet huonoja valintoja. Miten monta kertaa olet ajatellut syöväsi terveellisesti, sitten jostain kumman syystä valitsitkin juustokakun jälkiruuaksi? Siitäkös seurasi itsesyyttely; "Miksi taas otin herkkuja vaikken aikonut, olen tällainen vätys! Ihan sama syödä sitten loppupäivä miten sattuu kun kaikki on pilalla!" Näin. Kuinka monta kertaa huono fiilis on saanut aikaiseksi lisää huonoja valintoja?

Nyt mieti hyvää fiilistä. Mieti sitä, miltä sinusta tuntuu, kun olet saavuttanut tavoitteesi? Miltä näytät? Millainen olo on, kevyt, voimakas, ketterä, liikkuminen ei tee kipeää, vaatteet istuvat päälle jne? Mitä mieltä olet itsestäsi kun olet saavuttanut tavoitteesi? Ehkä olet ylpeä, onnellinen, täynnä tarmoa, ja haluat säilyttää kaiken saavuttamasi. Mikä on tämä mieliala? Positiivinen, eikö vain?! Hyvällä mielellä on helpompi tehdä hyviä valintoja.

Millainen on tulevaisuuden sinä?

Mieti vaikka vuoden päähän, aikaa jolloin olet saavuttanut tavoitteesi. Millaisia juttuja teet päiväsi aikana? Jos tällä hetkellä et harrasta liikuntaa, etkä järin mieti syömisiäsi (paitsi ehkä lähinnä jälkeen päin syyllisyyttä potien). Millaisia juttuja vuoden päästä, tulevaisuuden sinä tekee? Hän kenties on päivittäin aktiivinen, käy pari kertaa viikossa salilla tai jumpassa, hän miettii syömiset etukäteen niin ettei nälkä kasva megalomaaniseksi, hän valitsee terveellisempiä valintoja kahdesta vaihtoehdosta jne. On selvää, että hyväkuntoinen ihminen tekee pitkin päivää, päivästä toiseen, viikosta ja kuukaudesta toiseen hieman eri asioita, kuin huonokuntoinen ihminen. Urheilija tekee eri asioita kuin passiivinen ihminen. Siksi hän näyttää urheilijalta, siksi hän on terve ja voimakas. (Jos tuo viimeinen lause kiinnitti sun huomion, tekikö se sen negatiivisessa vai positiivisessa mielessä?)

Jutun pointti on se, että jos haluat tulla hyväkuntoiseksi, sinun täytyy tehdä niitä asioita joita hyväkuntoinenkin tekee päivittäin, JO TÄNÄÄN!
Nyt eikä huomenna.
Tulokset on seurauksia teoista. Tulevaisuuden kuntosi on tulosta tämän päivän treenistä. Sinun täytyy uskotella itsellesi, että olet jo maalissa. Olet jo se hyväkuntoinen! Siksi teet niitä asioita, joita hyväkuntoinen tekee.

 

Seiso ryhdikkäämmin. Pukeudu vaatteisiin jotka istuvat ja näyttävät kauniilta. Jos joku vaate kiristää väärästä paikasta, nakkaa se pois! Päätä, että NYT olet se, joksi halusit tulla. Sano itsellesi, että haluan mennä kävelylle, koska hyväkuntoinen ihminen käy kävelyllä. Sano itsellesi, että nyt voin jättää päivittäiset herkuttelut pois, koska en tarvitse päivittäistä herkuttelua. Hyväkuntoinen ihminen syö kyllä joskus herkkuja, mutta harvemmin, ja nauttien, ja vain sellaisia herkkuja, joista hän todella todella pitää. Ei tarvitsekaan kieltäytyä kaikesta. Pitää voida myös elää ja nauttia. Mikä tärkeintä, ole itsestäsi ylpeä jo nyt.

Olet jo maalissa!

Kun sanot itsellesi että olen jo maalissa, olen osaava ja pystyn tähän, tämä on se mun juttu mitä teen; nostat omaa mielialaasi ja itseluottamustasi. Muistatko, hyvällä mielialla on helpompi tehdä hyviä valintoja? Ja kyllä, ensin tämä on vähän tällaista huijausta, uskottelet itsellesi että se on totta. Mutta jännä juttu, kun uskottelet näin, ja teet niitä juttuja, mitä liikunnallinen ihminen tekee, se muuttuukin todeksi! Jatkat pari viikkoa, kuukauden, ja hei, yhtäkkiä oletkin liikunnallinen ihminen! Kun jatkat tekoja systemaattisesti, niistä tulee osa elämääsi. Mutta se taika on siinä, että sinun pitää ensin uskoa että se on jo tapahtunut. Silloin sinun ei tarvitse miettiä, teenkö vai en, laistanko vai en. Vähän kuin sinun ei tarvitse miettiä että ryöstätkö pankin tänään vai huomenna, siksi koska et ole pankin ryöstäjä. Tai mistä minä tiedän. Toivottavasti et ole?

Monet asiat on periaatteessa ärsyttävän yksinkertaisia, mutta käytäntöön vieminen ontuu. On yksinkertaista hankkia treeniohjelma personal trainerilta, ja ravinto-ohjeet myös. Mutta joskus niitä ei siltikään noudata edes sitä yhtä päivää. Asia johtuu siitä, että olet niin fokusoitunut omaan nykyiseen ns. "huonokuntoisen" identiteettiisi, ettei uusi elämäntapa istu siihen. Se ei sovi aivojesi päiväjärjestykseen. Aivoja pelottaa moinen muutos. Siksi on tuloksekkaampaa miettiä, että olet jo se tulevaisuuden onnistuja.

Pystyt muokkaamaan ajatuksiasi ja hallitsemaan mieltäsi, kun vain harjoittelet. Se on vähän kuin lihaksen treenaamista; toivomalla se ei kasva. Pitää tietoisesti jumpata omia ajatuksiaan. Tiedosta se, että jos haluat vuoden päästä olla kunnossa, sinun pitää tehdä niitä samoja asioita joita teet vuoden päästä, jo tänään. Jos aloittaminen siirtyy huomiseen. Ja taas huomiseen. Ja taas huomiseen, siirtyy tuo vuoden päästä siintävä onnistuminenkin aina kauemmas. Kenenkään kuntoa ei rakenneta pikakelauksella.

Vaatii uskoa tehdä tekoja, ennen kuin näkee tulosta.

Sinun pitää ensin uskoa siihen, sitten vasta näet. Eli arvostaa itseäsi ja luottaa siihen että osaat, ennen kun olet maalissa. Jos ajattelet "Arvostan itseäni sitten kun olen hyväkuntoinen", ehdollistat prosessin. Silloin maaliin pääseminen takkuaa, ja on pelkän tahdonvoiman varassa. Harvat vääntävät ison muutoksen läpi tahdonvoimalla. Jos uskot jo nyt olevasi mahtava, osaavat ja liikunnallinen, tulokset tulevat itsestään. Teet teot ensin, tulokset tulevat sitten itsestään. Se on fakta. Et voi edes estää muutoksen tapahtumista. Jos toimit kuten liikunnallinen ihminen, sinusta tulee liikunnallinen ihminen. Sinun mielesi pitää olla jo maalissa ennen kehoa jotta näin tapahtuu.

Jos elät joka päivä kuin hyväkuntoinen, sinusta lopulta tulee hyväkuntoinen!

Mutta se tekeminen tätyy aloittaa nyt. Voit vaikuttaa aina vain yhteen ainoaa sekuntiin elämässäsi kerrallaan. Jos ajattelet että hitto vie, vuosi pitää treenata että pääsen siihen ja siihen, lannistut varmasti. Sulla on vain yksi sekunti kerrallaan. On turha stressata jo etukäteen vuoden 31536000 sekunnista. Kaikki ne ominaisuudet, joita tarvitset, on jo sulla. Taitoja ja tietoa voit hankkia treeniin ja syömiseen ammattilaisen avulla, mutta ominaisuudet, mahdollisuus pystymiseen sulla jo on.

Ne on sulla ollut koko ajan valmiina, odottamassa käyttöön ottoa.

Lue toinen postaus aiheesta täältä: Onnistujan asenne

Ajatusmalli, jolla saavutat tavoitteesi

Kommentoi