Kenen elämää elät?

Stronger by Hanna

OLETKO ONNELLINEN? (julkaistu facebookissa 3.10.2017)
Kaikkiin elämässä tapahtuviin asioihin ei voi vaikuttaa. Mutta on eräs tapa, jolla voit vaikuttaa omaan onnellisuuteesi: arvojen mukainen käyttäytyminen.

Arvot ovat asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä, tärkeimpiä elämässä. Esimerkiksi läheisyys (perhe, ystävät), ahkeruus (työ, harrastukset), kunnon ylläpito (terveys, liikunta jne), jämäkkyys (osaan sanoa ei, puolustan omia oikeuksiani jne), luovuus (taiteet ym).

Arvot ovat asioita, joita ei voi saavuttaa, mutta niitä kohti voi liikkua. Jos siis olet sellainen ihminen, joka pitää tärkeänä esimerkiksi luovuutta, niin mielelläsi teet tätä arvoa tukevia tekoja joka päivä. Silloin maalaat, teet käsitöitä, piirrät tai kirjoitat tai järjestät olohuoneen huonekalut uuteen järjestykseen. Tulet onnelliseksi, kun saat toteuttaa tätä arvoasi. Jos taas pidät tärkeänä hyvän fyysisen kunnon ylläpitoa, koet onnellisuuden tunteita liikkuessasi. Et välttämättä kuitenkaan ole ihan "kaikkiruokainen", vaikka olet luova ihminen, tykkäät ehkä maalata, mutta et neuloa, vaikka olet liikkuva ihminen, tykkäät ehkä hiihtää, mutta et pyöräillä. Onneksi meillä on aina varaa valita.

Mistä sitten riittämättömyyden, syyllisyyden ja onnettomuuden tuntemukset arjen keskellä voivat tulla? Jos arvoista puhutaan, niin ne kumpuavat arvoristiriidoista. Jos pidät tärkeänä jämäkkyyttä ja oikeudenmukaisuutta, mutta olet työssä, jossa joudut aina myöntymään toisten tahtoon ja työntekijöitä kohdellaan eriarvoisesti, tunnet tyytymättömyyttä. Jos olet liikunnallinen, etkä pääse lasten ja ruuanlaitoin lomasta liikkumaan, tulet ärtyisäksi ja onnettomaksi.

Aina ei voi saada kaikkea. Aina ei voi elää juuri niinkuin haluaisi. Jos sinulle tärkeä arvo on kunnon ylläpito, ja haluaisit mielelläni treenata 5 kertaa viikossa, mutta se ei vain ole mahdollista, niin voit kuitenkin tehdä jotain; liikkua vaikka kaksi kertaa viikossa. Se tekee sinut hieman onnellisemmaksi kuin kaikki tai ei mitään-ajattelu, jolloin et liikkuisi ollenkaan (tunnistatko itsesi tästä?). Voit tehdä pieniä tekoja, jotka vievät kohti arvojasi; venytellä illalla, käydä koiran kanssa kävelyllä, tai tehdä kotona hieman jumppaa. Kaikki teot, jotka ovat arvoosi linkitettyjä, lisäävät onnellisuuttasi.

Askel onnellisuuteen, ja tavoitteisiisi on ensin arvojesi kirkastaminen. Mieti, mikä sinulle on tärkeää? Ja miten nämä arvot linkittyvät tavoitteisiisi? Jos haluat pudottaa painoasi, mitkä arvosi tukevat tätä? Pidätkö terveyttä tärkeänä? Jaksaisitko ehkä lasten tai lastenlasten kanssa paremmin jos painoa olisi vähemmän? Lähtisitkö mieluummin ystävien kanssa matkalle, jos polvet eivät olisi niin kipeät ylipainon takia? Kun osaat linkittää tavoitteesi arvoihisi, sinun ei tarvitse kamppailla motivaation kanssa. Koska yleensä teemme asioita mielellämme, jos ne vievät meitä kohti arvojamme. Jos et millään saa arvoja ja tavoitteitasi kohtaamaan, mieti, ovatko tavoitteet sittenkään sinulle tärkeitä? Ovatko ne sinun, vai jonkun muun tavoitteita?

Kenen elämää elät?

 

Kommentoi