Kiinteytyjän virheet, ethän SINÄ tee näin?

Stronger by Hanna

KIINTEYTYJÄN VIRHEET, ETHÄN SINÄ TEE NÄIN?
Edellisessä tekstissäni kerroin, miten saadaan treeni oikeasti toimimaan, eli mikä merkitys palauttavilla toimenpiteillä on. Nyt voidaan vähän käänteisesti miettiä, mitä seuraa, jos palauttavia toimenpiteitä skippaillaan. Miten se vaikuttaa ns. "kiinteytymiseen"?

Otetaan esimerkki: nainen päättää kiinteytyä, hän haluaa ehkä pudottaa painoa ja saada lihaksia näkyviin. Mitä hän tekee? Karsii kaloreita, syö mahdollisimman kevyesti. Nälkäkin vähän vaivaa, mutta pitää syödä vähemmän kuin kuluttaa, hän ajattelee. Sitten otetaan tietty treenit mukaan. Hän menee salille, jossa tekee pitkän treenin, yli tunnin mittaisen, kohtalaisen kevyillä painoilla, koska se on kiinteyttävää treeniä. Tämän salin jälkeen saatetaan vielä jäädä jumppaan, kovasykkeinen hikitreeni viimeistelee päivän urakan. Syömään päästään noin neljä tuntia ensimmäisen treenin aloittamisesta. Ja ruoka toki on kevyttä, lähinnä salaattia. Mutta iltapalaksi jäätelöä ja "muutama" sipsi, koska tuli liikuttua niin rankasti.

Kuulostaako tutulta? Mitä tästä seuraa? Kun karsitaan kaloreita, ja pidetään kehoa energiavajeessa, elimistö luulee että on nälkävuosi, viljasato on paleltunut ja eläimet kuolleet ruttoon (niinkuin historiassa on tavannut käydä). Elimistö vastaa tähän nälänhätään hidastamalla aineenvaihduntaa, ja pyrkii tekemään kaikkensa, jotta rasvavarastot säilyvät. Lihaksia poltetaan surutta pois, koska rasva on se, mikä pitää elossa, suurista lihaksista on vain haittaa, koska ne kuluttavat enemmän enegiaa. Sillä sekunnilla, kun sitä ruokaa on saatavilla, elimistö pyrkii heti varastoimaan sen rasvaan. Tätä tekee kalorien raju karsiminen. Eli itse asiassa uusi kiinteyttävä elämäntapa kiihdyttääkin rasvan varastoitumista ja polttaa jo vähiä lihaksia! Ja tästähän seuraa, että aina vain lihoo helpommin uudelleen. Ja sama noidankehä jatkuu.

Pitkät liikuntasessiot sen sijaan kääntävät kehon proteiinisynteesin sammuksiin, ja käynnistävät katabolisen, eli hajottavan tilan elimistöön. Mitä pitempi treeni on, sitä enemmän se kudoksia hajottaa (kuten eilisestä postauksesta luit). Siksi kiinteytyjän treeni tulisi olla mielellään max tunnin mittainen, ja heti treenin jälkeen kannattaa nauttia lihashajotuksen lopettava palautusjuoma. Ja tunti-pari treenin jälkeen kunnon ateria, hiilareita ja proteiinia; jotta vältetään illan herkuttelu ja annetaan keholle rakennusaineita yötä vasten. Sinun on siis mahdollista kiinteytyä nukkuessasi! Onko kuultu hullumpaa, kuin että "iltakuuden jälkeen ei saa syödä"?

Mitä tulee noihin treenipainoihin, joskus vähemmän ei ole enemmän. Painot tulee kuormittaa lihasta. Niin että tiedät tehneesi. Ei niin että et seuraavaan kahteen viikkoon pysty nostamaan käsiäsi tai istumaan pöntölle, mutta niin että ihan viimeisiä toistoja et jaksa tehdä. Jos jaksat, lisää painoja. Pienet painot ja pitkät sarjat hajottavat, keräävät happoja ja parantavat lähinnä lihaskestävyyttä. Oikein kevyillä painoilla treeni on lähinnä verenkierron vilkastuttamista, tai "hierontaa", kuten eräs asiakkaani sanoi. :)

Vältä siis kolmea yleisintä virhettä: kalorien rajua karsimista, liian pitkiä treenejä, ja raskaiden painojen pelkäämistä!

Joten, jos tuota kiinteytymistä mietit, mikä itseasiassa on lihasten kasvamista ja rasvan palamista, huolehdi, että toimit niin, että menet kohti tavoitteitasi, etkä niistä pois päin.

 

Kommentoi