Kolme tärkeintä asiaa, jotka varmistavat, että saat treenistäsi tuloksia!

Stronger by Hanna

KOLME TÄRKEINTÄ ASIAA, JOTKA ON OLTAVA KUNNOSSA, JOTTA SAAT TULOKSIA HARJOITTELUSTASI:
Tiesitkö, että treeni on vain signaali kunnon kohoamiselle? Treeni itsessään huonontaa kuntoasi. Toimenpiteet, jotka teet harjoituksen jälkeen, aikaansaavat kunnon kohoamisen tai lihasmassan kehityksen. Miksi niin? (julkaistu facebookissa 30.8.2017)

Teet harjoituksen esimerkiksi salilla. Harjoituspainot on olleet hyvät, eli treeni on rasittanut kehoasi, ja ihan joka toistoa et jaksanut tehdä. Lihaksissa on nyt aineenvaihduntatuotteita, kuona-aineita, sekä stressihormonitasot ovat nousseet. Lihaksiin on tullut myös mikrorepeämiä, pieniä vammoja. Samana iltana ja seuraavina päivinä lihakset on ehkä kipeähköt, ja voimatasot alempana, kuin ennen treeniä.

Palauttavat toimenpiteet aikaansaavat superkompensaation, eli lihaksisto ja kunto korjaavat itsensä jälleen, ja nimenomaan ylikorjaavat itsensä, jotta seuraavalla kerralla keho jaksaa paremmin.

Mitä nämä palauttavat toimenpiteet ovat?

1: Jäähdyttely: tee dynaamisia liikkuvuusharjoitteita, ehkä esim crossarilla tai pyörällä kevyttä polkemista. Näin saat kuona-aineet liikkeelle ja pois lihaksista. Palautuminen alkaa nopeammin, ja kroppa jumittaakin vähemmän. Lisäksi saat hiussuonet täyteen verta, liika veri pois pumpatuista luurankolihaksista = tärkeää heille, joilla matala verenpaine, ei heikota treenin jälkeen!

2: Palautusateria: käynnistä proteiinisynteesi, eli lihasten rakennus proteiinilla ja hiilihydraateilla HETI treenin jälkeen. Mitä pitempään odotat syömättä, lihaksistosi jatkaa itsensä purkamista. Joten anna keholle rakennusaineita! Puratko vai rakennatko?

3: Lepo, aktiivinen palautuminen kun treenin jälkeen vältät pari päivää samanlaista harjoitusta, kehosi palautuu. Aktiivinen lepo on kuitenkin parempi kuin passiivinen. Eli kevyttä liikuntaa, kävelyä, venyttelyä, joogaa mieluummin kuin pelkkää lojumista. Niin ja uni: nuku, kudokset uudistuvat nukkuessa.

Miten on, annatko kehollesi mahdollisuuden kehittyä? Pelkän signaalin lähettämisen lisäksi (treeni), vie homma loppuun asti (palautuminen). Vanha sanonta ei ole tuulesta temmattu: kunto kasvaa levossa.

 

 

Kommentoi