Kun pienestä muslimitytöstä tuli salin vahvin

Stronger by Hanna

Stronger woman: Sadia

Liikkuminen ei ole aina niin helppoa. Joskus itsensä liikkeelle kampeaminen tuntuu jopa ylitsepääsemättömän haastavalta. Milloin mistäkin syystä. Jos olet kuitenkin päättänyt muuttaa elämäsi, keksit kyllä keinon. Sadia päätti, että hänestä tulee vahva. Musliminaiselle liikkuminen ei ole ihan yhtä yksinkertaista kuin länsimaiselle naiselle. Tässä hänen tarinansa:

Sadia tuli lapsena Suomeen Bangladeshista 1993 äitinsä ja sisarustensa kanssa. Vuotta aiemmin hänen isänsä oli muuttanut Ouluun tutkijaksi ja tekemään väitöskirjaa geologian laitokselle. Sadia kertoo, että maahanmuttajat olivat harvinaisuus tuohon aikaan. Ensimmäiselle luokalle mennessään hän oli koko koulun ainoa tummaihoinen. Tuijottelu oli tavallista, huutelu ja nimittely myös. Nykyään ihmiset ovat avoimempia. Nykyään häntä ei automaattisesti enää palvella kaupassa englanniksi ikään kuin oletuksena ettei hän osaisi suomea. Sadia kertoo, että on tottunut lapsesta asti olemaan "erilainen", ja se juuri on tehnyt hänestä vahvemman. Sitä on ikään kuin tottunut ponnistelemaan saavuttaakseen haluamansa.

Oikeasti vahva!

Sadia on aina ollut pienikokoinen ja hoikka, joten sen takia intoa liikkumiseen ei oikein ollut; hänhän on jo laiha, miksi siis liikkua?! Mutta aikuistuminen teki tehtävänsä: paino tuntui alkavan nousta, hoikan ihmisen identiteetti muuttua. Mikä neuvoksi? Hän juoksi, teki kotitreenejä ja vatsarutistuksia. Aloitti aina liian kovaa, ja siksi innostus lopahti viikon jälkeen. Ikää tuli lisää, ja ehkä myös järkeäkin. Sadia liittyi kuntosalille, ja pyysi personal trainerilta saliohjelman. Tavoitteekseen hän ilmoitti ykskantaan vain "En halua olla lihava!". Liikuntaan liittyi pakkoa, tunnetta että pitäisi tehdä terveyden eteen edes jotain. Syyt liikkua olivat ulkoisia, hän oli kuullut että se on terveydelle hyväksi, ja että sillä tavalla saisi hyvän vartalon.

Muutaman kuukauden jälkeen liikkuminen ei tuntunut enää niin vaivalloiselta, ja taustalla ollut pakko hävisi. Toinenkin asia alkoi kuitenkin kuin varkain muuttua: suhtautuminen omaan kehoon. Pikkuhiljaa tavoite "en halua olla lihava" muuttui muotoon "haluan olla oikeasti vahva". Sadia kertoo oivaltaneensa, että tulokset eivät tule pikakelauksella. Jos vain jatkaa sinnikkäästi ammattilaisen tekemällä ohjelmalla, hän kyllä tulee saamaan sen mitä haluaa, lopulta. Vanha tavoite olla hoikka alkoi tuntua naurettavalta ja pinnalliselta. Sen sijaan Sadia halusi oppia vetämään leukoja, kyykkäämään, vetämään maasta, punnertamaan! Ikään kuin huomaamatta ruokailut alkoivat muuttua säännöllisimmiksi. Sadia söi, jotta vosi treenata. Ei treenannut siksi että voisi syödä. Hän huomasi valitsevansa automaattisesti järkevämpiä ruoka-aineita aikaisempien pizzojen ja herkkujen sijaan. Halu saavuttaa jotain, kuten voimaa, ajoi muuttamaan ruokailua niin, että tuloksia tulisi. Jos pyrkii jostain pois (en halua olla lihava), ajatukset kääntyvät koko ajan siihen, mitä EI halua. Silloin ruokailuiden suunnittelu on vaikeaa, ja vanhat tavat vetävät puoleensa. Jos suuntaa ajatuksiaan siihen, mitä haluaa, (haluan voimaa), aivot suuntautuvat kohti tavoitetta, kuten myös teot. Tulokset welcome!

Muutokset kehonkoostumuksessa ovat olleet mykistäviä. Sadia kertoo rasvaprosentin pudonneen välillä 15% asti, mutta saaneensa sen nostettua parinkymmenen hujakoille. Hän suoriutuu paremmin 20% rasvoilla, silloin jaksaa paremmin ja treenistä palautuminen on nopeampaa. Erityisen tärkeää on se, että suurin muutos on tapahtunut korvien välissä. Vanha Sadia olisi mieluummin tavoitellut mahdollisimman alhaista rasvaprosenttia. Mutta ei uusi Sadia.

Nyt hän nauttii siitä, mihin keho pystyy.

Ja sehän pystyy: 150cm ja 56kg keho nostaa maasta 112,5kg, kyykkää 100kg, ja lisäpainoleuanveto onnistuu 25kg painolla. Vähemmän voimailuun perehtyneille tiedoksi, että nämä tulokset ovat tajuttoman kovia. Sadia on salinsa vahvin!

Sadia uskoo, että jokainen ihminen tarvitsee elämäänsä vähintään yhden asian, jossa kokee onnistuvansa. Sadialle se on treenaaminen. Treenaamiseen liittyy paitsi onnistumista, myös henkistä kasvua. Kun lihakset meinaavat väsyä, se on mieli, joka käskee jatkamaan. Kun on tarpeeksi usein meinannut luovuttaa, mutta on jostain löytänyt vielä himpun verran tahdonvoimaa jatkaa, on mieli jokaisen kerran jälkeen vahvempi. Elämässäkin kestää aivan eri tavalla paineita, kun tietää, että myös mielessä on lujuutta. Itseluottamukseksi sitä kutsutaan.

Maahanmuuttajanaisia Sadia haluaa kannustaa treenaamaan. Vaikeampaa se voi olla juurikin pukeutumiskoodien takia. Sadia itse treenaa Oulun Beauty Centerillä, joka naisten liikuntakeskuksena mahdollistaa hänelle treenaamisen tavallisisissa vaatteissa, ilman huivia. Mutta myös huivin ja pitkähihaisten vaatteiden kassa voi treenata, toki se on vaikeampaa. Mutta jos jokin asia on vaikeaa aluksi, ei se tarkoita että sitä kannattaa vältellä. Nainen voi olla vahva. Sadia on salinsa vahvin. Se, miten vahva sinusta tulee, on sinun itsesi päätettävissä. Ole ensin itsesi mielestä vahva. Aloita vaikka siitä, että menet sinne salille.

 

 

 

Kommentit

A.S. (Ei varmistettu)

Huh, uskomattoman kovia suorituksia! Todella ihailtavaa kehitystä ja hieno muutos myös ajatustavoissa. Hienoa Sadia!

HannaKR
Stronger by Hanna

Eikö vain?! Hän on todellinen supernainen! :)

Kommentoi