Lihaksikkaat naiset näyttää miehiltä

Stronger by Hanna

"Lihaksikkaat naiset näyttää miehiltä. Kaikki haluavat olla laihoja. Naisen kuuluu olla pieni, ei vahva. Naiset ei syö isoja annoksia ruokaa."

Kuka määrittää, mikä on kaunista? Kauneusihanteet vaihtelee, ja aina tuntuu olevan muodissa se, mikä on sillä hetkellä vaikeinta saada. Ennen vanhaan ylipainoinen oli muotia, koska rahvas oli koko päivän töissä pellolla tai kaivoksessa, ja keho oli siksi rasvaton ja lihaksikas. Rikkailla, ns. paremmalla väellä oli varaa lojua ja syödä. Joten ylipainoinen ei näyttänyt rahvaalta, vaan hyvinvoivalta.

Kuva netistä, maalaus Botticellin venus

Teollistumisen myötä ruumiillinen työ väheni, ja ihmiset alkoivat lihoa helpommin. Yhtäkkiä ylipainoinen ei ollutkaan enää in. Nyt haluttiin olla laihoja! Ensimmäiseksi huippumalliksi on tituleerattu 1960-luvulla mallin uransa aloittanutta Lesley Lawsonia, lempinimeltään Twiggy. Lempinimi tarkoittaa oksaa, tai risua, ja se viittaa hänen laihuuteensa. Kun lihominen alkoi olla helppoa, tuli hoikkuus muotiin.

Kuva netistä, Twiggyn wikipediasta

Mitä seuraavaksi? Sitten tulivat treenatut vartalot. Timmi ja rasvaton, erottuvat lihakset. Ensin tuli kuntosalibuumi, ihmiset siirtyivät ryhmäliikuntatunneilta salin puolelle. Uusi fitnessin laji, bikini fitness mahdollisti kisaamisen fitnessissä myös ilman suuria lihaksia. Kauneusihanteet vääristyivät nyt hoikkuudesta lihaksikkuuteen, mutta siinä samalla piti olla tissit, perse ja lihakset, mutta ei yhtään rasvaa! Onneksi voi aina poseerata peilin edessä vartaloa kiertämällä, ja puhelimen filttereillä kaventaa vyötäröä tai isontaa pyllyä. Aiemmat kauneusihanteet sentään olivat jotenkin saavutettavaissa, mutta tämän ajan vitsaus, rasvaton ja lihaksikas ei. Kisakunto pysyy yllä sen päivän. Tuhannet tytöt vertaavat itseään kisapäivänä otettuihin kuviin, tai kuvankäsittelyohjelmalla muokatuihin otoksiin. Tavoitellaan illuusiota, jotain mitä ei ole. Tästä kirjoitin aiemman kirjoitukseni siitä, miten bikini fitness pilaa nuoren mielenterveyden, voit lukea siitä täältä: http://www.lily.fi/blogit/you-stronger/bikini-fitness-syomishairio-luvan-kanssa

Pixabay

Onneksi parempaa on luvassa

Seuraavaksi tulee terveellinen, luonnollinen mutta vahva nainen! Meikkitrendeissä vahvat meikit jo väistyivät luonnollisemman lookin tieltä, toivottavasti sama tapahtuu myös vartaloihanteille. Treenaaminen ja itsetunto on terveellä pohjalla silloin, kun teet asioita juuri itsesi vuoksi. Siksi, että rakastat treenata! Siksi että haluat olla terve! Siksi että haluat olla vahva!

Olen itsekin ollut tuolla laihuuden ihannoinnissa vuosia. Muistan silloin miettineeni, että en halua olla oikeasti vahva, ei sillä ole merkitystä niin paljon kuin sillä, että näytän hoikalta. Nykyään ajattelen ihan toisin! Mulle tulee hyvä mieli siitä, että jaksan nostaa isoja painoja, että pystyn kyykkäämään, vetämään rinnalle ja maasta, ja tekemään pystypunnerrusta vaikka 40 kilon tagolla. Tykkään itse treenistä, en siitä, että näkeekö joku mut siellä tai että laitanko siitä valokuvia nettiin. Ei niissä valokuvissa silti mitään pahaa ole, mutta se vain ei ole se treenin pointti.

 

Mitä jos...

...jäisit yksin autiolle saarelle (ilman kameraa), ja siellä olisi treenivälineet, niin treenaisitko? Minä treenaisin. :) Jos jätetään se fakta pois, että olisinko ahdistunut siitä, että pääsenkö enää koskaan kotiin vai kuolenko sinne, niin silloin vastaus on kyllä, kyllä treenaisin. Treenaisin siellä varmaan hamaan loppuuni saakka. Huvin vuoksi. Ja ehkä keho olisi sitten niin vahva, että voisin taistella krokotiileja ja tiikereitä vastaan, mitä se saari varmaan vilisee.

 

Pixabay

En laittanut tähän viimeiseen kuvaan mitään kuvaa vartalosta. Koska se ei ole se oleellinen asia. Mielestäni meidän kannattaisi kääntää ajatuksia ulkonäöstä vähän enemmän toiminnan suuntaan: Mihin sun keho pystyy? Pystytkö ainoastaan pumppaamaan pakarapotkua kuminauhalla, vai pystykö kyykkäämään oma kehonpaino tangossa? Hallitsetko keskivartalon niin, että se tukee selkää vahvasti, jotta selkä ei ole jatkuvasti kipeä? Jaksatko nostaa maasta 1-1,5x kehonpainon verran? Pystytkö punnertamaan polvet ilmassa? Luota muhun, jos treenaat noita ominaisuuksia, niin ei se kehokaan ihan huonolta enää siinä vaiheessa näytä. Ei siinä ole mitään väärää että tykkää kauneudesta, tai ottaa valokuvia. Mutta jos se on ainoa syy tehdä asioita, niin siinä on jo paljonkin vinksallaan.

Arvosta sun omaa kehoa, anna sille voimaa ja huolenpitoa. Huolehdi palautumisesta, älä pelkästään rääkkää.

Jos vaihtaisitte rakkaimman ystäväsi, tai vaikka lapsesi kanssa kehoja vuodeksi, miten kohtelisit hänen kehoaan? Syöttäisitkö sille huonoa ruokaa? Rääkkäisitkö sitä hyppäämällä kolme ryhmäliikuntatuntia putkeen? Sanoisitko sille, että "Olet niin ruma, että mun on tästä valokuvasta pienennettävä sun mahaa ja isonnettava pyllyä ja kavennettava nenää, ennen kuin julkaisen nettiin"?

Miksi teet sitten sitä itsellesi?

Kommentoi alle, että uskotko kauneusihanteiden pikkuhiljaa muuttuvan terveempään suuntaan?

Kirjoittaja on fysioterapeutti ja personal trainer Oulun Beauty Centerillä.

Kommentit

Toimitus
Toimitus

Moi Hanna!

Halusimme vain kertoa, että tykkäämme blogistasi kovasti. Olemme löytäneet täältä tosi hyviä treenivinkkejä, kiitos niistä! Tästä syystä päätimme nostaa blogisi Lilyn etusivulle viikon blogiksi.

Aurinkoista alkanutta viikkoa!

 

T. Toimitus

HannaKR
Stronger by Hanna

Kiitos kovasti, olipa iloinen yllätys!

Minusta on tosi hauskaa kirjoittaa tänne. Mielellään otan myös juttuvinkkejä vastaan.

Kivaa päivää!!
Hanna

Kommentoi