Maastavedon yleisin virhe

Stronger by Hanna

Tuntuvatko polvet olevan tangon tiellä maastavedossa? Teetkö liikkeen liian pystyasennosta? Beauty Centerin personal trainer Hanna neuvoo, miten nostat turvallisesti ja tehokkaasti.

Maastaveto on mahtava koko kehoa kehittävä liike. Siinä työskentelee pakarat, reidet, selkä ja keskivartalo. Suositeltavaa on, että aloittelija lähtee liikkeelle keskivartaloa vahvistavilla liikkeillä, ja tekee maastavetoa esimerkiksi kahvakuulalla ennen tankoon siirtymistä. Näin liikemallin oppiminen on turvallista, ja kun siirryt isompiin painoihin, selän asennonhallinta on jo kunnossa.

Kun harjoittelet jo tangon kanssa maastavetoa, usein ongelma on liian pysty asento. Se tuntuu ensiajattelemalla turvallisemmalta, ikään kuin selkä olisi helpompi pitää suorana näin. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin taloudellisuus; liian pystystä asennosta tanko joutuu kiertämään polvet. On sanomattakin selvää, että isojen painojen kanssa tämä ei ole mahdollista, vaan tangon on liikuttava pystysuoraa linjaa pitkin. Katso videolta, miltä virheellinen tekniikka näyttää, ja miten se korjataan.

Muista maastavedossa hyvä aktivointi ja "esiviritys".

-Tuo tanko sääriin kiinni.

-"Esiviritä", eli ota veto valmiiksi käsiin, ja viritä myös takareidet nostamalla takapuolta ihan hieman.

-Jännitä lapaluita, kuvittele, että koittaisit taivuttaa tankoa jalkojen ympärille.

-Vedä keuhkot täyteen ilmaa (isompien rautojen kanssa pidätä hengitystä nostaessa).

-Jännitä vatsalihakset niinkuin joku iskisi nyrkillä kohta sinua vatsaan.

-Paina jalkoja lujasti maata vasten samalla kun aloitat noston.

-Yläasennossa tuo lantiota hieman eteen, mutta älä liioittele selän notkoa. Purista pakarat tiukaksi.

-Jarruta rauhallisesti alas, koska hidas lasku kehittää enemmän kuin tangon pudottaminen. (Maksimipainoilla tehdessä jarrua ei tehdä, vaan silloin tanko pudotetaan.)

Parasta olisi, jos voit pyytää personal trainerin tai fysioterapeutin katsomaan, että nostat turvallisesti. Jos tunnet kipua, tai et ole varma, älä tee!

Hyviä treenejä!

 

Kommentoi