Menneisyydestä nykyisyyteen

Stronger by Hanna

Mitkä ovat muistoja lapsuudestasi tai nuorudestasi, jotka ovat jättäneet voimakkaimman tunnejäljen? Mitä tekemistä tällä on ammattisi, tai elämäntapamuutoksesi kanssa?

Oletko miettinyt miksi teet sitä, mitä teet? Olipa kyse sitten ammatista, tai vaikka siitä että haluat tehdä elämäntapamuutoksen kohti terveyttä, tulisi sulle olla selvää MIKSI niin teet. Kerroin jo aikaisemmin siitä, miten motivaatio rakentuu vahvemmaksi, jos itselleen on kristallinkirkasta, miksi tekee mitä tekee. Täältä voit lukea siitä. Omaan motivaatioon syy MIKSI on siis selvä, motivaatio on vankka ja kestävä, jos on selvää miksi tekee asioita. Entä esimerkiksi ammatillisesta näkökulmasta?

Ihmiset eivät osta sitä mitä teet, vaan miksi teet! Toki joku ostaa Euroshopper-suklaata hinnan takia, mutta he vaihtavat merkkiä samantien, kun kilpailija tuo halvemman version. Nämä asiakkaat eivät ole sitoutuneita. Sen sijaan ihmiset, jotka ostavat Fazerin sinistä, ostavat sitä riippumatta hinnasta. He ostavat sitä, koska ovat sitoutuneet brändiin. He ostavat sitä ehkä koska haluavat suomalaista suklaata, he ovat ehkä tutustuneet Fazerin missioon.

Tässä Fazerin MIKSI: "Tuomme ihmisten hetkiin iloa, hyvinvointia, inspiraatiota, rakkautta ja intohimoa. Haluamme rikastuttaa ihmisten elämää tarjoomallamme." Siinä oli MIKSI.

Sen jälkeen on tiedettävä MITEN:

  • Valmistamme terveellisiä ja helposti nautittavia tuotteita, jotka maistuvat missä vain ja mihin tahansa vuorokaudenaikaan.
  • Tarjoamme asiakkaille terveellisiä, maukkaita ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja ravintoloissamme ja kahviloissamme.
  • Haemme uusia ratkaisuja, jotka helpottavat ihmisten kiireistä arkea.
  • Kunnioitamme ympäristöä kaikessa tekemisessämme.

Se, miten tämä liittyy sinuun, niin jos mietit työtäsi, teetkö sitä mitä haluat? Miksi olet nykyisessä ammatissasi? Jos mietit elämäntapamuutosta, miksi haluat sitä? Kun kirkastat nämä asiat itsellesi, tulet menestymään paremmin, ja ennen kaikkea, et polta itseäsi loppuun. Jos löydät sen sisäisen tekijän, miksi teet mitä teet, ajaa se sinua eteenpäin. Tällöin työ ei ole "vain työtä", vaan sinulla on inspiraatiota tehdä sitä, halu mennä eteenpäin. Asia on helpompi ymmärtää, jos olet ns. "kutsumusammatissa". Silloin ehkä muistat, miksi alunperin lähdit kyseiselle alalle? Kaikki eivät kuitenkaan ole kutsumuksessaan. Mieti silloin, mikä se voisi olla? Mikä sinua estää hakeutumasta eri alalle? Yrittämättä jättäminen ja niin edelleen...? Jos ammatin vaihto ei tule kysymykseen, niin onko sinulla muuta kiinnostuksen kohdetta? Harrastukset? Taide? Musiikki? Luonto? Lapset? Tutki sitä kuka olet ja mitä haluat tehdä, ja mene kohti niitä asioita!

Elämäntapamuutoksista puhuen, sinulla on selkeä syy, sisäinen halu tehdä hyviä valintoja itsesi vuoksi. Tällöin liikuntainto ei lopahda kahden viikon jälkeen, tai ruokavalio unohdu saman tien kun se kaksi kiloa on saatu laihdutettua rääkkidieetillä. Jos vain selvität, MIKSI sitä teet.

 

Miten selvittää oma MIKSI?

Me olemme kokemustemme muokkaamia. Joten, löytääksesi oman todellisen syysi, ikään kuin elämäntehtäväsi, sinun on vastattava muutamiin kysymyksiin:

Mitkä ovat mieleenpainuvimpia asioita elämässäsi? Lapsuudessasi, nuoruudessasi, aikuisiällä? Kirjoita ylös kokemukset, jotka aiheuttivat voimakkaimpia tuntemuksia. Ei ole väliä, millainen tuntemus se oli (positiivinen/negatiivinen), mutta jos kokemus oli voimakas, kirjoita se ylös.

-Mitä tuntemuksia asia sinussa herätti?

-Mikä siinä oli niin erityistä, että se on jäänyt mieleen?

-Miten tämä kokemus vaikutti sinuun myöhemmin?

-Miksi valitsit juuri tämän tarinan?

-Mitä tunteita herää, kun muistelet asiaa? Mikä muistossa tarkalleen ottaen on sellaista, että se herättää kyseiset tunteet?

Kun kirjoitat ylös tarinoita, etsi niistä yhteneväisyyksiä. Jos löydät toistuvia tekijöitä, perehdy niihin. Niistä löytyy sinun MIKSI.

Esimerkkejä lapsuudestani

Annan oman esimerkin: Varhaisimpia muistojani on varmasti se kun olin ehkä kolme vuotias. Isäni oli tullut jalkapallopelistä ja hänellä oli jotain ruhjeita. Minä sitten hoidin niitä kastelemalla paperia vedessä ja puhdistin haavoja. Muistan vieläkin että se oli todella hauskaa, ja ajattelin että minusta on hyötyä, ja voin oikeasti parantaa hänen haavansa!

Toisia mieleenpainuvia muistoja on juuri edellisessä tekstissäni kertomat koululiikuntamuistot, joissa valitsin parikseni sen joka jäisi muuten viimeiseksi ja halusin kannustaa häntä. Taas kerran halusin olla avuksi ja tekeminen tälläkin kertaa liittyi hyvinvointiin.

Negatiivinen ensimmäinen mieleenpainuva muistoni lienee ollessani nelisen vuotta. Vanhempani kyselivät että miksi valehtelin. (Mistä nyt neljävuotiaat valehtelee; varmaan olin poistunut pihalta, vaikken olisi saanut ja väitin että olin koko ajan pihalla kiltisti.) Vanhempani sanoivat "Miksi olet alkanut valehtelemaan? Et koskaan ennen valehdellut, ennen olit niin suloinen tyttö". Tästä jäi sellainen olo, että tuotin pettymyksen, en kelvannut ja minulla ei kerta kaikkiaan ollut mitään keinoa korjata tilannetta. Kuka pystyy olemaan 100% rehellinen aina? Lapset vaan oppivat valehtelemaan tuollaisista pikkuasioista, mutta enhän minä silloin voinut tietää että se on normaalia. Minulle tuli vain sellainen olo että olin huono ihminen. Fiilis liittyi siis hyväksytyksi tulemiseen.

Edelleen voimakkaimpia kokemuksiani ovat kolmen lapseni syntymät. Näistä voisin vetää sellaisen yhteneväisyyden, että en koskaan ollut onneni kukkoloilla heti vauvan synnyttyä. Olin ahdistunut, väsynyt ja sairastin jopa synnytyksen jälkeistä masennusta kahdesta ensimmäisestä lapsesta. Fiilis oli syyllinen, kuinka voin olla onneton kun olen saanut vauvan? Voin kertoa niistä kokemuksista joskus myöhemmin, mutta se miten ne ovat vaikuttaneet minuun, on se että mielestäni kenenkään ei pitäisi syyllistyä omista tunteistaan.

 

Hyvinvointi, auttaminen, hyväksyntä. Siinä minun toistuvat tekijäni.

 

Ehkä nuo kokemukset muokkaavat sitä, miksi teen mitä teen. Haluan inspiroida ihmisiä terveellisten elämäntapojen pariin, jotta he voivat hyvin ja nauttivat elämästä matkan varrella. Mielestäni vaakan kyttääminen ja sen siivittämänä liikkumaan meneminen ei ole nautinnollista. Haluan että pääsemme pakosta irti. Että syömme, jotta jaksamme liikkua, emme liiku jotta saamme syödä. Että muutamme tapaamme tarkastella maailmaa ja ulkonäköä. Että ihmisten ei tarvitse koko elämäänsä kokea etteivät kelpaa, tai etteivät ole tarpeeksi hyviä jossakin. Se asenne, että et osaa kuitenkaan, lannistaa sinut jo ennen kuin edes yrität. Siksi jokaisella on oikeus tuntea itsensä sen verran itsevarmaksi, että uskaltaa yrittää ja mennä eteenpäin. Oli sitten kyse tärkeästä työhaastattelusta, tai vaikkapa siitä että uskaltaako mennä salille. Jos jo valmiiksi koet että olet kuitenkin huono, ettei kannata edes yrittää, niin sitten määität oman elämäsi rimaa koko ajan alemmas ja alemmas.

Entä jos muistot eivät ole hyviä?

Mitä jos lapsuudessa tai nuoruudessa on todella traumaattisia muistoja? Ne eittämättä muokkaavat myös sitä, kuka olet nyt. Mutta ehkä vähän eri tavalla, kuin mitä olit tähän asti ajatellut. Kirjassan "Find your why" Simon Sinek antaa tähän hyvä esimerkin: Kirjan tekijät olivat kyselleet voimakkaimpia muistoja eräältä naiselta, jota oli pahoinpidelty lapsena. Nainen sanoi, että lapsuus oli kauhea, ja kertoi tarinoita siitä. Hänen kertomuksissaan toistui yksi tekijä; hän oli aina koittanut suojella siskoaan pahoinpitelyltä. Hän ei ollut itse huomannut tätä toistuvaa kaavaa. Kun kirjan tekijät huomauttivat tästä suojelusta, nainen alkoi itkeä. Hän on se kuka on tänään, sen takia että hän halusi suojella heitä, jotka eivät pystyneet puolustamaan itseään. Tämä suojelu, toisten puolien pitäminen oli naisen MIKSI. Hänellä oli syvä halu auttaa toisia ihmisiä, ja se, että se selveni hänelle kirkkaasti, oli yllättävä positiivinen asia, minkä hän huonoista muistoistaan löysi. Sen löytyminen voi helpottaa taakkaa siitä, että koko menneisyys olisi ollut paha. Menneisyys oli muokannut häntä, ja saanut kuitenkin jotain hyvää aikaiseksi, jota hän voi puolestaan jakaa maailmaan.

Jos tämä ajatusmalli kolahtaa, suosittelen Simon Sinekin kirjoja Start with why, ja Find your why.

Kirjoittaja on fysioterapeutti ja personal trainer Oulun Beauty Centerillä

Kommentoi