Miksi poistin blogitekstini?

Stronger by Hanna

Kirjoitin pari tuntia sitten tekstin, jossa kritisoin ns. "ihmedieettejä" ja lisäravinteita, joita kaupataan netissä ilman minkäänlaista tieteellistä faktapohjaa. Sitten tulin toisiin ajatuksiin ja poistin tekstin. Nostin tekstissä esimerkiksi erään valmennuksen, joka on ollut somessa pinnalla. Kyseistä valmennusta on kritisoitu sen takia, että sen ylläpitäjä esittää virheellisiä väittämiä, jotka ovat tyyliin tuulesta temmattuja. Ja sitten myy tuotettaan näiden epäkohtien kautta. Olen sitä mieltä, että tutkittuun tietoon pitää luottaa, ja omien mutu-tuntumien esittäminen faktana on erittäin kyseenalaista, varsinkin kun asiaan liittyy jonkin tuotteen myynti.

Poistin tekstin sen takia, että en kuitenkaan koe olevani oikeutettu kritisoimaan yksittäisiä ihmisiä tai yrittäjiä. (En maininnut tekstissä ketään henkilöä, mutta siitä huolimatta.) Hekin ovat vain ihmisiä, joilla on perheet. Uskon, että hekin haluavat auttaa ihmisiä, mutta tekevät sen ehkä hieman kyseenalaisilla keinoilla. En halua uskoa, että kukaan tietentahtoen "kusettaa" ketään, ehkä kyse on enemmänkin tietämättömyydestä. Siksi poistin tekstin. Jos joku myy valmennusta, ja oma tietotaso on puutteellinen, se ei tee minusta kuitenkaan oikeutettua lyttäämään tuotetta, tai varsinkaan henkilöä. Sama koskee tätä lisäravinteita verkostomarkkinoinnin kautta myyviä. Kyseiset firmat ovat mielestäni kyseenalaisia, mutta heidän tuotteitaan myyvät ovat yksityishenkilöitä, jotka eivät ehkä itsekään tiedä mikä on faktaa ja mikä ei.

Minä en halua ottaa vastuuta siitä, että jonkun elanto vaarantuu. Olen myös sitä mieltä, että jos teet virheen, ja myyt tuotteita, jotka todistetaan toimimattomiksi, ei sinua sen takia kannata lytätä maanrakoon (niinkuin nyt somessa monen sivuston kautta on tehty). Itse luotan tutkimustietoon, ja kehoitan kaikkia lukemaan netissä tekstejä kriittisin silmin. Kaikki ei ole totta, mitä netissä väitetään. Mutta itse en halua olla nostelemassa toisia maalitauluksi.

Poistin tekstin, mutta minkä kerran nettiin laittaa, se sinne jää. Siksi kyseinen kirjoitukseni sieltä edelleen on mahdollista kaivaa esiin. Otin sen kuitenkin vertauskuvana pois, koska mielestäni kaikille pitää antaa rauha toimia omalla tavallaan. Se ei ole minulta pois jos joku myy ns. hömppää, tai joku sitä ostaa. Itse toimin eri tavalla, mutta en halua kohdistaa kritiikkiäni keneenkään henkilökohtaisesti. Anteeksi siis jos tekstini ehti jotakuta loukata. Toivon myös, että toiset kollegat, jotka tälläkin hetkellä osallistuvat kyseisiin ravintokeskusteluihin, muistakaa, että siellä kritiikkinne toisessa päässä on myös ihminen. Ehkä tietämätön sellainen, mutta ihminen kuitenkin.

Kommentoi