Miten estää kunnon repsahtaminen kesällä?

Stronger by Hanna

Hirvittääkö jo, mitä kunnollesi käy kesällä? Ehkä olet treenannut talven ahkerasti, ja nyt pelottaa että katoaako kunto kuin tuhka tuuleen? Tai ehkä et saanut oikein treeneistä kiinni talvella, ja nyt masentaa, mitä kesä mahtaa jo valmiiksi huonolle kunnolle tehdä? Mikä neuvoksi?

Kuuntele omaa sisäistä puhettasi, mitä kuulet äänen pääsi sisällä sanovan: Sanooko se: "Pitäisi kyllä koittaa kesälläkin treenata. Mitenköhän saisin itseni salille kesälläkin." vai sanooko se "Haluan treenata kesälläkin, nythän on valoisaa, ja aikataulut eivät kahlitse harrastuksia." Tässä on kaksi erilaista näkökulmaa. Jos ajattelet että "pitäisi" treenata kesälläkin, niin mulla on sulle uutinen: SUN EI PIDÄ TEHDÄ YHTÄÄN MITÄÄN. Elämässä on pakko ainoastaan kuolla. Miksi laitat itsellesi pakon liikunnan suhteen? Jo ääni pääsi sisällä, se sana "pitäisi" kertoo sen, että on iso uhka sille, että se ensimmäinenkin treeni kesällä jää tekemättä.

Oletko aloittelija?

Kysy itseltäsi mitä HALUAN tehdä? Liikuntaan liittyen siis. Haluatko käydä kävelyllä auringonpaisteessa? Haluatko käydä salilla aamulla, mistä aina talvella haaveilit, muttet koskaan jaksanut? Haluatko treenata ulkona kahvakuularyhmässä? Onko mitään, mitä oikeasti haluaisit tehdä? Aloita siitä. Kesä on lyhyt, joten nauti siitä. Jos et ole kilpaurheilija, ei ole niin vakavaa, vaikka treenaat vähän vähemmän. Koska, jos pyrit treenaamaan oman ideaalisuunnitelmasi mukaan, todennäköisyys sille, että treenit jää kokonaan tekemättä, on suuri. Näin siis silloin, jos muutenkin kamppailet liikuntamotivaation kanssa.

Ota tämä kesä löysemmin. Liiku siten, miten huvittaa! Huomaat jotain jännää, kun annatkin itsellesi löysempää siimaa, yhtäkkiä sinua huvittaakin kuntoilla enemmän! Jos pakotat itseäsi salille tai lenkille, tai kahlitset tiukkaan treeniaikatauluun sen pelossa että "laiskistut", alatkin välttelemään treenejä ja keksimään tekosyitä. Kuka haluaa tehdä mitään pakosta? Sen sijaan, jos annat itsellesi vapaat kädet valita, niin yhtäkkiä ajatus ei tunnukaan niin ahdistavalta!

Oletko jo aktiivinen kuntoilija?

Jos treenisi ovat kulkeneet jo talvella hienosti, nyt ehkä pelottaa että vaivalla saadut tulokset katoavat! Huojennu hieman: nykyisen kunnon ylläpitoon tarvitaan vain kolmasosa siitä treenimäärästä, mikä kehittää. Eli jos olet treenannut kolme kertaa viikossa, riittää kesällä yksi kerta viikossa! Toki, mitä parempikuntoisesta on kyse, sitä helpommin kunto laskee. Kilpaurheilijalla kolmasosa treenistä alkaa kyllä pudottamaan terävintä kisakuntoa, mutta nyt puhutaankin tavallisista kuntoilijoista. Jos et ole kilpaurheilija, älä huoli! Kuntosi ei laske mihinkään, jos teet edes sen kolmasosan treeneistä mitä talvella!

Ainoa tapa, jolla saat huononnettua kuntoasi on se, ettet tee mitään. Ja näin yleensä käy seuraavanlaisessa skenaariossa:

Ajattelet ennen kesää, että liikut tosi tehokkaasti. Nyt on aikaa treenata! Sitten tulee lomamatka. Sitten kaveri kylään. Sitten oli pari muuta juttua. Hups, kaksi viikkoa treenejä kokonaan tekemättä! "Nyt kaikki tulokset on kadonneet! Turha enää kuntoilla, kun koko talven tulokset on hävinneet kuitenkin!" Ja sitten et liiku koko loppukesänä mitenkään, ja masennut ajatuksesta että taas kaikki valui hukkaan. Jos tunnistat itsesi tuosta ajatusmallista, niin rauhoitu. Kahden viikon treenitauolla on tuhoisa merkitys kunnollesi vain silloin, jos se saa aikaan kaikkien treenien loppumisen! Mutta jos kahden viikon tauon jälkeen taas teet vaikka 1-2 treeniä viikkoon, pysyt ihan suht koht samalla tasolla koko ajan. Älä siis heitä kirvestä kaivoon!

Toistuva keskustelunaihe

Näitä keskusteluita me käydään pt-asiakkaiden kanssa aina ennen kesää, ja kesän jälkeen. On kahdentyyppisiä pohdintoja, juuri tämä "Pitäisi jaksaa kesälläkin treenata" ja "Ihanaa kun saa kesällä kuntoilla siten kuten itse haluaa". Sitten on näitä kesän jälkeisiä keskusteluita "Tuli treenitauko, ja sitten masennuin siitä niin, etten liikkunut loppukesänä ollenkaan, ja nyt mun kunto on varmasti nollissa!"

Joten tein tämän tekstin kaikille teille. Rauhoitu. Löysää siimaa. Nauti kesästä. Liiku fiiliksellä, liiku niinkuin sinä HALUAT. Älä pakota. Jos tulee tauko, se ei haittaa mitään. Kuntosi ei katoa mihinkään. Nekin asiakkaat, jotka ovat koko kesän olleet liikkumatta, ovat siten kuitenkin melkolailla samoissa tasoissa elokuussa, kuin kesäkuun alussa. Vaikka paniikki antaisi ymmärtää toista. Joten relax. Et ole torpedoinut mitään. Oot vahva. Ja pysytkin sellaisena.

Lue lisää aiheesta täältä.

Ihanaa kesää!

Kommentoi