Nyt lopetetaan se ruualla pelleily!

Stronger by Hanna

"Voit sä syödä kukkakaalia, mutta lehtikaali olisi parempi." "Hedelmät on kiellettyjä kokonaan." "Gluteeni on myrkkyä." "Hiilarit lihottaa. Appelsiinit lihottaa."

Nyt lopetetaan se ruualla pelleily!

Tiedätkö, normaali ihminen EI VOI NOUDATTAA millintarkkoja, tiukkoja ruokavalioita ilman, että syömiskäyttäytyminen häiriintyisi. Äärimmäisen tarkat ruokavaliot on joskus paikallaan, kuten urheilussa. Jos on kamppailulajeista kyse, ja täytyy pudottaa painoa päästäkseen tiettyyn painoluokkaan, tai jotta saisi parhaan kunnon esiin kehonrakennuksessa tai fitnessissä. Silloin voiton voi todellakin ratkaista se, söitkö kukkakaalia vai lehtikaalia. Mutta normaalin ihmisen tuollainen sairaalloinen hifistely saa vain sekaisin!

Huomaathan, että urheilijatkaan eivät syö tuolla tavalla koko kautta! Heidän "normaaliin palaaminen" tarkoittaa erityisen terveellistä, mutta runsaskalorisempaa ruokavaliota, joka sisältää paljon kasviksia. Kun normaali ihminen vetää dieetin, ja "palaa normaaliin", on se hänen normaalinsa kaukana urheilijan ruuasta.

Normaalilla ihmisellä ei ole mitään väliä, syökö kukkakaalin vai lehtikaalin. Kunhan syö kasviksia. Normaalin ihmisen ei tarvitse pelätä appelsiineja, kunhan syö hedelmiä! Normaalin ihmisen ei tarvitse pelätä gluteenia, ellei sairasta keliakiaa. Kunhan syö oikeaa ruokaa!

Olen personal trainerina työskennellessäni huomannut, että joskus pt:n tehtävä on korjata rikki menneitä ihmisiä!

Syömiskäyttäytyminen on mennyt rikki. Pää on mennyt rikki! Tämä on voinut johtua tiukasta, rajoittavasta ruokavaliosta, jota on ehkä kontrolloiva valmentaja vahtinut. Olen kuullut että ihmiset ovat joutuneet raportoimaan joka ilta valmentajalleen syömisistään. Ja jos sovitusta on lipsuttu niin noottiahan siitä on tullut. Tässä vasta ikään kuulin, että eräs bikinifitnessissä kilpailusta haaveileva tyttö oli kertonut työtoverilleen valmentajansa soittavan joka ilta kysyäkseen hänen painonsa. Anteeksi mitä?! Ei ilmeisesti ole tarpeeksi kontrolloivaa, jos painon raportoisi vaikka viestillä, mutta pitää lisätä siihen vielä henkilökohtainen paine soittamalla.

Kun noudattaa tiukkaa dieettiä, valikoi syökö kukkakaalia vai lehtikaalia, punnitsee riisit ja broilerit, ja syö eri eväät kuin muu perhe, sitä jaksaa jonkin aikaa. Sitä jaksaa ehkä juuri siksi, että valmentaja soittaa ja kontrolloi. Mutta mitä sitten kun tuo kuilottaminen loppuu? Kun sulle ei kukaan soita? Jäät yksinäsi ruokapelkojen kanssa.

Pelkäät hiilareita. Pelkäät gluteenia. Jos paino nousee kilon, yhdistät sen leipään, jota söit viime viikolla, ja alat pelätä leipää. Saat itsellesi kasan pelottavia ruoka-aineita; lue: syömishäiriön!

Kaikilla ei ole kontrolloivaa valmentajaa, mutta monella on kontrolloiva ruokavalio. Otetaan netistä valmis tiukka dieetti. Sama dieetti, jolla bikini fitness-kisaajatkin pääsevät huippukuntoon tottakai! Tämä myy, haluathan vain parasta! Noudatat sitä neljä viikkoa, ja paino laskee muutaman kilon. Koska dieetin aikana jätit hiilarit pois, yhdistit laihtumisen hiilarien rajoittamiseen. Dieetti on kuitenkin suunniteltu niin, että sen päätyttyä saat kaikki samat kilot takaisin, ja yleensä myös muutaman ekstrakilon! Yhdistät tämän hiilareihin. Ja samat pelkotilat on valmiita!

Kaiken lisäksi olet pudottanut ehkä kilon- kaksi lihasmassaa dieettisi aikana, ja lihonut saman kilomäärän rasvana takaisin. Onneksi olkoon, näin ollen rasvaprosenttisi on nyt suurempi kuin aloittaessasi! Aineenvaihduntasi on hidastunut, ja lihot jatkossa helpommin. Tämä toistettuna useita kertoja eliniän aikana aiheuttaa sen, että elimistösi oppii jarruttamaan energiankulutusta. Kehosi säästelee rasvaa viimeiseen tekoonsa asti. Apua, pakko ostaa uusi dieetti, koska "toimihan se viimeksikin"! Tajuatko, olet hirvittävässä bisneksessä, joka leikkii terveydelläsi!

Tästä pikadieettien toimimattomuudesta kertonee se, että erääseen valmentajakollegaani otti yhteyttä eräs henkilö, joka kertoi toimivansa tällaisessa pussikeittobisneksessä valmentajana. Hän myi siis laihdutusvalmisteita. Itse hän kertoi, että on niillä muutaman kerran pudottanut painoa, mutta se on tullut aina korkojen kanssa takaisin, ja nyt hän tarvitsi personal trainerin apua, jotta saisi painoa alas, jotta voi jatkaa laihdutusvalmisteiden myyjänä.

Vais niin. Jätänpä kommentoimatta.

Ymmärräthän: syömisen kokonaiskuvan hallinta ei ole niin trendikästä, että sitä kannattaisi myydä. Mutta kuitenkin se on se tapa, jolla normaali ihminen saa omat syömisjuttunsa kuntoon. Metsää ei näe puilta. Jos pelkäät gluteenia, ja sen takia jätät leivän syömättä, mutta kuitenkin pulla maistuu, mieti, saatko tällä tavalla toivomiasi tuloksia? Ovatko pikadieetit tuoneet pysyviä tuloksia?

 

Mikä on viimeksi oppimasi uusi tapa, joka on vienyt sinua kohti tavoitteitasi?

Eli minkä hyvän tavan olet viimeisen kolmen kuukauden aikana oppinut? Ehkä olet oppinut syömään aamupalan? Ehkä olet oppinut lisäämään kasviksia jokaiselle aterialle? Ehkä olet oppinut juomaan vettä?

Vai oletko oppinut vain pelkotiloja? Gluteenia ei saa syödä. Kukkakaali on kielletty. Hedelmät lihottavat.

Kummanlaisten tapojen uskot vievän sinua oikeasti kohti terveyttä? Miksi maratonmatkan olympiavoittaja, ja minä emme voi mennä samanvauhtiselle juoksulenkille? Siksi koska minä kuukahtaisin alta aikayksikön katuojaan uupuneena! Miksi sitten tavallisen ihmisen kannattaisi noudattaa urheilijoiden kisakaudelle tarkoitettuja ruokavalioita ja rajoituksia?

Älä hanki itsellesi ongelmia syömisen kanssa. Älä hanki itsellesi ongelmia oman kehonkuvasi kanssa. Sinä et ole yhtä kuin painosi. Niin kauan kun arvotat itseäsi ulkomuodon kautta, mielesi hakee oikotietä onneen. Ovatko ne pikadieettejä vai äkillisiä kuntokuureja? Tulokset ovat seurauksia teoista. Jos vedät pikadieettejä ja kuntokuureja, viet mahdollisuuksiasi onnistua koko ajan kauemmas ja kauemmas. Kun näet sen epätrendikkään kokonaiskuvan, hyvien uusien tapojen opettelun ja sen, että teet tätä itsellesi, et valmentajallesi, tai miehellesi, tai pomollesi, tulet pääsemään tavoitteeseesi.

Lue lisää aiheesta täältä.

Kirjoittaja on fysioterapeutti ja personal trainer Oulun Beauty Centerillä

 

Kommentoi