"Olen huonokuntoinen, voinko palkata personal trainerin?"

Stronger by Hanna

Mitä personal trainerin kanssa tehdään? Onko se vain fitness-hirmujen hommaa? Pitääkö olla jo valmiiksi hyvässä kunnossa, että kehtaa edes soittaa personal trainerille? Mitä jos kokee olevansa niin huonossa kunnossa, ettei kehtaa mennä edes salille? Minä henkilökohtaisesti fysioterapeuttina ja pt:na olen sitä mieltä, että kukaan ei voi olla liian huonokuntoinen hankkimaan personal traineria!

Kuka voi palkata personal trainerin?

On kaksi asiakastyyppiä, jotka eniten hyötyvät personal trainerin kanssa harjoittelusta: Aloittelijat, ja selviä tuloksia haluavat. Aloittelijan on parempi opetella opastuksessa tekniikat ensin kuntoon, kuin tehdä itsekseen vähän sinne päin ja saada mahdollisesti siitä johtuva rasitusvammoja. Pois oppiminen vanhoista, ehkä haitallisista suoritustavoista on myös hidasta. Personal trainerin valmennuksen ansiosta myös epävarma "haahuilu" salilla jää pois, kun tiedät tasan tarkkaan mitä ja miten sinun kannattaa tehdä. Monestiko olet mennyt salille, muttet ole tiennyt, mitä siellä tulee tehdä? Ehkä pyörittelit vähän keppiä, sitten kokeilit jotain helpon näköistä laitetta, kuten polven ojennusta, ja ehkä ylätaljaa. Sitten pyörittelit keppiä vähän lisää, ja lähdit pois ilman että tuli edes hiki?

Oletko jo sinut salitreenin kanssa, mutta haluat tuloksia, niin että myös salilla viettämäsi aika näkyy? Treeni on AINA tehokkaampaa ja hyödyllisempää valmentajan kanssa. Niin kehonrakentajilla, fitnesskisaajilla, kuin olympiatason painonnostajillakin on aina valmentaja. Se vain on fakta, että treenisi on sinua hyödyttävämpi, kun joku ulkopuolinen on sen sinulle henkilökohtaisesti suunnitellut. Itsekseen treenatessa helposti jättää ne hankalimmat liikkeet tekemättä. Mutta kehosi on juuri niin vahva kuin heikoin lenkkisi on. Jos keskivartalosi on heikko, etkä mielelläsi tee sitä vahvistavia liikkeitä, et tule saamaan esimerkiksi kyykyssä tai maastavedossa kovin merkittäviä tuloksia, koska voima vuotaa pois aina heikoimman lenkkisi kohdalta. Todennäköisesti saatat jopa loukata itsesi.

Mulla ei ole koskaan ollut niin hankalaa asiakasta kuin minä itse! :) Jätän aina sen viimeisen toiston tekemättä, jos treenaan yksin. Tsempparin kanssa saa heti itsestään paljon enemmän irti. Onhan se kivempaa kuunnella kannustusta ja tsemppausta, ja itsekin nauttii siitä että teki niin hyvän treenin kuin on mahdollista.

Beauty Centerin personal trainerit Iida ja Hanna Kuva: Jenna Suutari

Jäykistääkö salitreeni, tai kasvavatko lihakset liian isoiksi?

Esimerkiksi yksilöllisesti suunniteltu kuntosaliohjelma, oikein tehtynä, nimenomaan parantaa liikkuvuutta ja korjaa lihasepätasapainoa. Lihasepätasapainolla tarkoitetaan esimerkiksi sitä että oikea kätesi saattaa olla paljon vasenta vahvempi, tai kehon etuosa vahvempi kuin takaosa, etenkin ylävartalossa. Tällaisista epäsuhdanteista johtuu lukematon määrä tuki-ja liikuntaelinongelmia. Keho kuormittuu väärin, jos lihasepätasapainoa ilmenee, ja väärin kuormittumisesta tulee kipuja, kuten:

-kiertäjäkalvosinoireet olkapäässä

-hyppääjän polvi (polven etuosan kipu) tai juoksijan polvi (polven ulkosyrjän kipu)

-alaselkäoireet, kuten toistuvat noidannuolet

-jatkuva harteiden jumitus

Lihakset eivät myöskään kasva yhtään isommiksi, kuin mitä itse olet halunnut. On satavarma, ettet vahingossa muutu miksikään gorillaksi. Kiinteytyminen on juurikin lihasten muokkaantumista ja kasvamista rasvakerroksen alla. Keho näyttää ja tuntuu tiukemmalta, kun lihas rasvan alla hieman kasvaa. Näin ollen lihas pingottaa ihoa. Se on kiinteytyminen. Kiinteytyminen ei vaadi jättimäisiä lihaksia. Mutta lihaksia se vaatii.

Pitääkö personal trainerin kanssa treenata vain salilla?

Jos tavoitteesi ovat sellaisia, että ne parhaiten salitreenillä saavutetaan, niin sitten hyvin mielellään. Sali ei ole kuitenkaan maailman ainoa treenipaikka. Jos mieluummin treenaat vaikka ulkona, tai kehonpainolla, valmentaja suunnittelee sinulle sinne ohjelman. Myös aerobisesta kunnosta on pidettävä huolta, jotta peruskuntosi on riittävä, ja jotta palaudut treeneistä ja muusta elämästä tarpeeksi. Valmentajan kanssa voitte käydä vaikka yhdessä lenkillä. Se on muuten hyvä oppitunti siitä, miten yleensä tulee juostua liian lujaa, että vähempi vauhti olisi ehkä kehittävämpää kuin veren maku suussa painattaminen?

Piiskaako, tai huutaako personal trainer?

Ehkä tv-ohjelmissa, mutta ei tosielämässä. Toki pitkälle edistynyttä, kovempaa treenaavaa asiakasta voi pt kannustaa jämäkämmin, mutta hei, ihminen on aina huomioitava yksilönä! Kaikki asiakkaat eivät tykkää siitä, että komennetaan. Toiset taas motivoituvat jämäkämmästä otteesta. Mutta tämän asian ratkaisee siis valmennettava, ei valmentaja. Itsekin valmennan eri asiakkaitani hyvin eri tyylillä. Nuorin asiakkaani on 15v, ja vanhin 70v. En tasan tarkkaan kohtele heitä samalla tavalla, vaan aina yksilönä, kuhunkin tilanteeseen sopivalla tyylillä.

Varsinkin aloittelijaa kannattaa mielestäni enemmänkin opettaa ja kannustaa. Komentaminen ei kuulu ainakaan meillä Beauty Centerillä valmennuksen piiriin. Kaikenlainen huutaminen ja moittiminen, mitä tv:ssä ehkä olet nähnyt, on dramatisointia. Positiivisella asenteella saavutetaan aina enemmän kuin moittimisella.

Onko personal trainer-palvelut kalliita?

Ammattitaitoisen personal trainerin palvelut on kyllä joka sentin väärtejä. Niin moni asia voi mennä treeneissä pieleen, tulla jopa loukkaantumisia, tai vähintäänkin treeni voi olla tuloksetonta vuodesta toiseen, että väitän ammattilaisen avun olevan sellaista, mistä voi vähän maksaakin. Se on kuitenkin vapaaehtoista, sinä itse päätät, haluatko panostaa itseesi ja omaan terveyteesi? Ehkä saat pitkään vaivanneet kivut kuriin? Ehkä viimeinkin löydät sen liikunnan innon? Ehkä pääset eteenpäin jumitettuasi vuosia samalla tasolla? Varmista kuitenkin, että valitsemasi valmentaja on koulutettu personal trainer. On etu, jos hänellä on muita koulutuksia, kuten liikunta- tai terveysalan pohjakoulutus, kuten liikuntaneuvoja, liikunnanohjaaja, liikunnanopettaja tai fysioterapeutti. Lisäksi mielellään jatkokoulutuksia tulisi olla. Personal trainer ei ole nimikesuojattu ammattinimike, joten kuka vain voi sanoa olevansa sellainen, ilman kunnollista pätevyyttä.

Jos mietit, että olisiko sinulle hyötyä treenata pt:n kanssa, kysy itseltäsi kysymys: Jos otan pt:n, viekö tämä päätös minua eteenpäin, kohti tavoitteitani vai taaksepäin? Jos en ota pt:tä, viekö se minua eteen- vai taaksepäin?

Täytyy sanoa, että todella tykkään työstäni! On tosi inspiroivaa työskennellä erilaisten ihmisten kanssa joka päivä. Saan haastaa omaa fysioterapeuttista osaamistani myös, sekä miettiä asiakkaan kanssa niin ikään henkisen puolen asioita, kuten motivoitumista ja arvomaailmaa. Tässä nyky-yhteiskunnassa  ihminen ei vain pysy kunnossa ilman liikkumista. Mielelläni kannan korteni kekoon, ja autan ihmisiä voimaan paremmin. Työskentelen Oulussa Beauty Centerillä, ja siellä asiakkaat ovat mahtavan aktiivisesti ottaneet personal trainer-palvelut käyttöönsä! Kuulen joka päivä, miten ihmiset kertovat että yhteistreenit ovat viikon kohokohta, ja että he ovat treenit aloitettuaan energisempiä ja pirteämpiä kuin ennen.

Toivottavasti sinä rohkaistuit tästä tekstistä, ja otat ehkä yhteyttä oman paikkakuntasi personal traineriin? Sovi vaikka jutteluaika, joka ei yleensä velvoita vielä mihinkään.

Hyviä treenejä!
Hanna

 

Kommentoi