Onnistujan asenne

Stronger by Hanna

 

Oletko joskus miettinyt, miksi joku toinen onnistuu jossain asiassa, ja joku toinen ei? Jos kaksi samanlaisilla lahjoilla ja taidoilla varustettua ihmistä osallistuvat life coach-kurssille, miksi toinen onnistuu luomaan uraa alalla, mutta toinen ei? Jos heidän tietonsa ja taitonsa kyseisestä asiasta ovat samat, miksi toisella on asiakkaita, mutta toisella ei? Jos kaksi samankokoista ihmistä päättää yhteistuumin pudottaa 15 kiloa painoa, miksi toinen onnistuu, mutta toinen ei, vaikka heillä on täsmälleen samanlaiset ruokavalio- ja liikuntaohjeet?

Onnistujan asenne

Yksi erittäin hyvin ilmiötä selittävä asia on onnistujan asenne. Toinen on omaksunut asenteen, että hänen on mahdollista onnistua. (Toki sellainen asia kuin sattuma on myös osa totuutta; toiselle voi tulla sairasteluita, joka heikentää painonpudotustulosta, tai toinen life coach voi joutua perhetilanteiden vuoksi muuttamaan eri paikkakunnalle, jonka takia hänen on hankalampi saada asiakkaita. Mutta sattumaan ei voi vaikuttaa. Kannattaa siis keskittyä siihen, mihin voi vaikuttaa, ja omaan asenteeseen nimenomaan voi.)

Uskot edelleen kaikkeen, mitä lapsenakin... paitsi ehkä joulupukkiin

Tiedätkö, että asenteesi, persoonallisuutesi, intohimosi, usko omiin kykyihisi, on jo sinulla? Siis kaikki ne ominaisuudet, mitkä mahdollistavat onnistumisen? Ajatellaan, että kaikki positiiviset voimavarat ovat jo sinuun istutettuja syntymästäsi lähtien. Miksi lapsella on rajaton itseluottamus? Jokainen lapsi sanoo, että osaa piirtää, laulaa, tanssia ja voimistella. Jos samaa kysyy aikuiselta, harva vastaa osaavansa edellä luetelluista asioista enempää kuin yhtä, moni ei usko osaavansa ainuttakaan. Usko omiin kykyihin ei kuitenkaan minnekkään ulkoavaruuteen; se on vain piilossa. Hautautunut uskomustemme alle! Uskomukset ovat niitä asioita, mitkä saavat sinut muodostamaan mielipiteen itsestäsi. Uskomukset sanelevat sinulle, että et osaa laulaaa, olet kömpelö, tai että sinulla ei ole lukupäätä.

Tiedäthän, että lapsi uskoo ihan kaiken, mitä hänelle sanotaan? Sinäkin uskoit lapsena. Uskoit joulupukkiin. Uskoit hammaskeijuun. Uskoit, että lempiunileluusi sattui, kun se ripustettiin korvista pyykkinarulle kuivumaan sen jälkeen kun olit kaatanut sen päälle vahingossa maitoa. Uskoit myös, että nainen ei ole tarpeeksi hyvä, jos ei laihduta viittä kiloa, koska äitisi kulki puntarilla. Uskoit, että perheessänne kellään ei ole lukupäätä. Uskoit, että et sinä jaksa keskittyä pikkutarkkaan tekemiseen (koska jätit palapelin rakentamisen kesken, ja äitisi vain tokaisi ettei sinulla ole keskittymiskykyä.)

Uskomuksista pääsee irti

Osa näistä uskomuksista poistuu. Mutta se on melkoinen kriisi. Oliko sinulle vaikea pala tajuta, ettei joulupukkia olekaan? Tai että isäsi ei olekaan supersankanri? Niinpä. Haluamme pitää uskomuksistamme kiinni. Kun huomaamme, etteivät ne pidä paikkaansa, kuvittelemme, että meille on valehdeltu. Mikä pettymys!

Nämä uskomukset eivät kuitenkaan liity meihin. Emme usko itse olevamme joulupukkeja (toivottavasti ainakaan). Sen sijaan meihin itseemme kohdistuvista uskomuksista on paljon vaikeampaa päästää irti. Jos päästämme irti uskomuksesta, että ehkä minulla sittenkin voi olla lukupäätä, ketä sitten sanomme valehtelijaksi? Itseämmekö? Niinpä. Emme halua olla valehtelijoita. Siksi omaan itseemme liittyvät uskomukset istuvat tiukassa. Olemme myös omaksunueet nuo uskomukset silloin, kun uskoimme ihan kaiken. Ne ovat kulkeneet mukanasi ehkä vuosikymmeniä. Siksi (haitallisistakin) uskomuksista irti päästäminen tuntuu pelottavalta.

Tässä on kuitenkin onnistumisesi salaisuus. Saatat tietoisesti haluta jotain (esimerkiksi päästä ylipainosta eroon). Uskomuksesi sanoo kuitenkin: "Nainen ei ole normaali, eikä kaunis, jos on liiallista painoa. - Ruoka lohduttaa. - Ruoka on huono. - Olet itse huono, koska syöt liikaa. - Koska pidät itseäsi huonna, syöt lisää, koska tulet aina olemaan tällainen. - Nämä kilot ne vain aina on." Huomaatko noidankehän? Tietoisesti haluat eroon ylipainosta. Alitajuntasi kuitenkin sanoo, että tällainen olet aina ollut, ja tällainen tulet aina olemaan. Tietoisen mielesi tekemät yritykset kaatuvat, ja alitajuntasi ikään kuin vahvistaa oikeassa olemistaan. Ja usein tällaisia epäonnistumisia, esim. dieetin kaatuminen parin viikon jälkeen seuraa masennus, ja uskomuksesi on entistä vahvempi, että ei tämä vaan tule onnistumaan.

Luot itse oman todellisuutesi

Jos edellä kuvattu mielentila, asenne kuulostaa tutulta, niin mulla on sulle kerrottavaa; sinulla on ihan yhtälaiset mahdollisuudet onnistua, kuin kaikilla muillakin. Olet itse luonut itsellesi sen todellisuuden, jossa sinulla on muka jotenkin huonommat kortit. Ei ole olemassa vain tätä yhtä maailmaa, vaan on tasan yhtä monta maailmaa, kuin maailmassa on ihmisiä. Luomme itse oman todellisuutemme. Toisen ihmisen todellisuudessa hänellä on enemmän mahdollisuuksia onnistua, koska hän uskoo niin. Ja hän täten automaattisesti toimii niin, että onnistuminen on mahdollista. Toisen ihmisen omassa todellisuudessa mahdollisuuksia ei ole, niin hän uskoo. Siksi hän jättää pyrkimykset tekemättä. Tai ne kaatuvat pian aloittamisen jälkeen. Mahdollisuudet olivat kuitenkin samat. Se, mikä ratkaisee, on asenne. Usko omiin kykyihin ja usko onnistumiseen.

Todellisuuksia on yhtä monta, kuin on ihmisiäkin. Kuvittele, että kaikki nuo kuumailmapallot ovat ihmisten elämiä. Kaikki ovat samalla tavalla rakennettuja, kaikki ovat samassa paikassa taivaalla. Mutta kaikissa on korissa ihan eri fiilikset: yhdessä pelätään, yhdessä valokuvataan maisemia innoissaan, yhdessä pitkästytään kuoliaiksi. Silti kaikki korit ovat samanlaisia. Mutta mahdollisuus sille, mikä fiilis mihinkin koriin tulee, on kaikilla sama. Ihminen korin sisällä luo ilmapiirin ja tunnelman.

Se, mitä voit tehdä, on alkaa muuttaa omaa ajattelutapaasi. Ala uskoa siihen, että sinullakin on mahdollisuus. On tosi tärkeää, että alat ensin uskoa siihen, vaikket ole sitä vielä nähnyt. Monet meistä haluavat ensin nähdä todisteita, ennen kuin uskovat. Oletko koskaan nähnyt miljoonaa euroa? Silti uskot, että sulla voi olla mahdollisuus voittaa lotossa, ja lottoat? Tai jos et lottoa, niin silti uskot, että miljoona euroa on olemassa, ja sen aina joku saa.

Kuuntele nyt omaa sisäistä ääntäsi. Sanooko se "Paskapuhetta, ei minusta voi tulla olympiamitalistia hiihdossa". No, oletko koskaan halunnut olla sellainen? On ihan hölmöä ajatella, että sinusta voisi tulla IHAN MITÄ TAHANSA, varsinkaan, jos et edes halua sellaiseksi. Jos et halua buddhalaismunkiksi Tiibetiin, niin on turha voivotella ettei sinusta sellaista tule. Jos se sen sijaan on sinulle unelma numero yksi, niin kyllä, sinulla ON siihen mahdollisuuksia. Toiset tavoitteet toki vaativat enemmän ponnisteluja kuin toiset. Mutta jos elämäsi ykköstavoite on tulla munkiksi Tiibetissä, niin sitten varmaan alat etsiä tietoa aiheesta, miten sinne pääsisi. Vai alkoiko ääni pääsi sisällä sanoa, että et pysty siihen? Kuka määrittelee, pystykö vai etkö? Älä lannista itseäsi ennen kuin edes aloitat. Yleensä meillä on tavoitteet hieman helpommin saavutettavissa kuin munkkius Tiibetissä, tai vaikka astronauttina olo. Mutta let's face it: maailmassa ON munkkeja, ja on jopa astronautteja. Kuka siis sanoo, että se on mahdotonta?

Usko tavoitteeseesi ennen kuin edes aloitat sen

Tää kuulostaa nyt niin yksinkertaiselta, että sua varmaan suututtaa, mutta tämä on se ainoa asia, joka sinun on tässä vaiheessa tehtävä. Ala uskoa, että jopa sulla on mahdollisuus! Ja sen jälkeen tee niitä asioita, joita onnistuja (mikä se tavoittelemasi asia sitten onkaan) tekee.

Jos toivot että pääset ylipainosta eroon, mieti, mitä asioita voit TEHDÄ. On vaikea poistaa mitään elämästäsi, joten tee jotain mitä voit lisätä, ja mitä normaalipainoinen ihminen tekee. Normaalipainoinen ihminen ei ole syömättä. Joten skippaa se. Normaalipainoinen ihminen syö ehkä kasviksia joka aterialla? Normaalipainoinen ihminen ehkä käy kävelyllä? Syö marjoja puuron kanssa. Ottaa pullan, mutta ottaa vain yhden palan. Käy salilla. Syö normaalia kotruokaa.

Jos tavoitteesi on vaikka rikastua, mitä rikas ihminen tekee? Hän ehkä laittaa rahaa säästöön. Hän kampaa aamulla hiukset ja pukeutuu siististi (vaikkei sinulla olisi töitä tällä hetkellä, pukeudu silti siististi.) Hän ehkä työttömäksi joutuessaan alkaa heti etsiä uutta työtä. Päivittää ansioluetteloaan. Sijoittaa (sijoittaa voi vaikka 15 eurolla kuussa!!).

 

Huomaatko? Ala ensin uskoa. Vaikket vielä näe. Usko, jotta lopulta näet. Älä näe, jotta lopulta uskoisit. Tee asoita. Usko, ja tee. Jos vain kärsimättömästi vaadit nähdä lopputuloksen ennen ponnisteluita, saat jäädä odottelemaan loppuelämäksesi. Älä odota epärealistisesti, että asiat tapahtuvat helposti. Ihan varmasti sinun pitää nähdä vaivaa. Ihan varmasti tulee jotain takapakkejakin. Sellaista elämä on, mistä lähtien elämä on mennyt kuten suunnittelit? Hyväksy se, että tulet tekemään myös virheitä. Onnistujan erottaa epäonnistujasta se, että onnistuja jatkaa etenemistään takapakkien jälkeenkin. Keep going. Sulla on ihan yhtä hyvät mahdollisuudet kuin muillakin.

Lisää aiheesta täältä:

Ajatusmalli, jolla saavutat tavoitteesi

Itseluottamus - mitä, jos oikeasti oletkin ihan hyvä?

Kaksi kirjavinkkiä, joissa lisää aiheesta:

Itseluottamus: Niko Leppänen & Makke Leppänen

You are a badass: Jen Sincero

Tekstin kuvat: Pixabay

Kommentoi