Oon ylpee ihmisistä!

Stronger by Hanna

Oon ylpee ihmisistä! Tarkemmin sanottuna, varsinkin mun asiakkaista. Nää ihmiset onnistuu elämässään ja menestyy. Ja he on liikkeellä oikeista syistä. Nyt ihan viimepäivinä on tullut eteen monta tapahtumaa, jotka sai mut miettimään, että vitsit on siistiä tehdä tätä työtä! Ihan ekaks haluan kertoo sen, että tällä viikolla kolme (!!) personal training-asiakastani on ottamassa ensiaskeleitaan kohti liikunta-alalla työllistymistä. Ihmiset menee kohti unelmiaan!

Asiakkaistani yksi nelikymppinen nainen kävi tällä viikolla pääsykokeissa liikuntaneuvoja-linjalle. Hän on tuskaillut entisessä työssään vuosia, ja miettinyt, rohkenisiko mennä kohti unelmiaan. Nyt hän on päättänyt uudelleenkouluttautua (tai sanomansa mukaan, "ainakin koittaa, pääseekö pääsykokeeseen", ja heittämällähän tietenkin pääsi!). Toinen, nuori asiakkaani opiskeli personal traineriksi, ja käy tällä viikolla kolmessa AMK-pääsykokeessa, kaikki hakuvaihtoehdot liikunta-alalle niin ikään. Kolmas asiakkaani alkoi opiskella ravintovalmennusta ja käy nyt NLP-koulutusta (NLP on mm. mentaalivalmennuksen työkalu.)

Kaikkia heitä yhdistää se, että vielä jokin aika sitten nämä ihmiset eivät olleet ihan varmoja, mitä haluavat elämältä. Kunniaa tuosta liikunta- ja terveysalalle suuntautumisesta en voi tietenkään ottaa, koska päätös on jokaisen oma ja sisäsyntyinen. Mutta he kaikki kertovat, että pitkän personal training-valmennussuhteen aikana ovat heränneet ajattelemaan että ihmisten auttaminen ja inspirointi voisi olla jotain, mitä he haluavat tehdä. Ja että fysioterapia, liikunnan ohjaus ja ravintovalmennus ovat sellaisia työkaluja että he pystyvät sitä kautta toteuttamaan itseään. Eli vaikka en valmentajana olekaan yksin vaikuttanut heidän valintoihin, mutta heidän sanomansa mukaan valmennussuhde avasi silmiä uudella tavalla.

He ovat kaikki sisäistäneet kestävien valintojen tekemisen. Sen, että mitään ruokavaliota, tai liikuntasuunnitelmaa ei kannata aloittaa, jos se on niin haastava, ettei sitä pystyisi jatkamaan lopun elämäänsä. He ovat myös sitä mieltä, että on tärkeää löytää sisäinen motivaatio tekemiseen. Liikkuminen jokin vaakan lukema mielessä, tai sikspäkin kuva silmissä ei kanna tarpeeksi pitkään. Kun tuon asian saavuttaa, katoaa motivaatio tekemiseen samantien. He kaikki kertovat ymmärtäneensä sen, miten tärkeää on liikkua oikeista syistä, ja mikä se syy on, se on toki jokaiselle eri.

Näin he kertovat:

Millainen vaikutus personal training-valmennuksella oli päätökseesi lähteä itsekin liikunta-alalle?

"-Oli iso vaikutus! Huomasin miten se on niin tärkeetä työtä ja halusin päästä tekemään myös itse. Välittään muille sitä iloa ja onnistumisen kokemuksia mitä sain itse kokea." (personal traineriksi opiskellut nuori asiakas, liikunta-alan (AMK) hakuprosessissa tällä hetkellä)

Mistä sait idean lähteä uudelleen kouluttautumaan aikuisiällä?

"-Kyllä innostus lähti harrastuksen kautta ja nimenomaan saliharrastuksen. Ja pt-valmennus auttoi; Hei, minäkin haluan tehdä tätä!" (fysioterapiaa ja liikuntaneuvontaa opiskelemaan hakeva aikuinen pt-asiakas)

Miksi päätit lähteä hyvinvointialalle?

"PT-valmennus toi itseni takaisin hyvinvoinnin ja liikunnan pariin, ja sitä kautta löysin taas oman kiinnostukseni hyvinvointialalle. NLP:stä kiinnostuin siksi koska minua alkoi enemmän ja enemmän kiinnostaa myös ihmisen mentaalinen puoli. Huomasin nimittäin, että ongelmat ja haasteet eivät olleet itse tekemisessä tai tiedon puutteessa, vaan oman mielen puolella ja omissa uskomuksissa." (ravintovalmennusta ja NLP:tä opiskeleva nuori pt-asiakas)

Ajatusmallien muutos ulkoisen muutoksen edellä:

Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse lähteä työskentelemään liikunta-alalle. Ajatusmallien muuttumisesta kertoo toinenkin tapahtuma tältä viikolta:

Eräs asiakkaani kertoi tulleensa valmennukseen täysin ulkonäkökeskeisistä syistä. Alkuhaastattelussa hän sanoi, ettei ole mitään muuta syytä käydä salilla kuin tiukka vartalo. Ei mitään psyykkisiä tavoitteita tai haasteita. Kyseinen asiakas oli muuten todella hyvässä kunnossa jo tullessaan valmennukseen, tiksissä suorastaan! Hän oli käynyt jo vuosia salilla 4-5 kertaa viikossa, harrasti juoksua ja golfia. Aloitimme valmennuksen.

Valmennuksen edetessä tuli ilmi, että jos hän haluaa kiristää rasvaprosenttiaan hieman, paremman lihaserottuvuuden vuoksi, hänen tulisi tehdä muutoksia ruokavalioon. Tämä asiakas on ehkä hieman onnekkaampien geenien omaava, että hän oli hoikka ja lihaksikas, vaikka herkutteli halutessaan ja joi viiniä viikonloppuisin. Asiakas tuumasi, ettei hän halua muuttaa mitään ruokailustaan. Hän lisäsi proteiinia, mutta muuten hän ei puuttunut syömisiin. Näin ollen rasvaprosentti tietenkin pysyi aika lailla ennallaan. Valmennuksen edetessä lihakset kyllä muotoutuivat, selkään tuli lisää leveyttä ja pakarat kohosivat.

Mutta tärkeintä mitä tämä asiakas sanoi valmennuksen lopulla, oli se että hän ei enää pidä sitä asiaa niin tärkeänä. Hän on saanut nyt kiksejä itse salilla treenaamisesta! Hän oli aiemmin vain vääntäytynyt salille ulkonäön ajamana. Häntä inhotti painojen lisääminen. Mutta valmennuksen edetessä hän oli oppinut tykkäämään siitä, että voimat kasvavat. Hän oli kokenut onnistumisia, ja innostunut asiasta. Hän ymmärsi, että on jo nyt keskivertoihmistä paljon tiukemmassa kunnossa, ja jos hän siitä vielä tiukentaa, vaatii se ruokailutottumusten muuttamista. Ja sitä hän ei halunnut. Hän teki päätöksen elää rennon syömisen kanssa.

Hän oli myös ymmärtänyt, että instagramissa näkemänsä kuvat ovat usein käsiteltyjä ja monesti kisakaudella otettuja. Sellaisen vartalon saamiseksi ei voi syödä suklaata tai juoda viiniä aina kun huvittaa. Samaa ovat useimmat asiakkaani sanoneet. Ulkonäkö on menettänyt merkitystään, ja itse liikkuminen ja vahvistuminen on tullut tärkeämmäksi. Ja sanotaan vielä se, että ulkonäkö seuraa kyllä siinä sivussa.

 

Monet asiakkaani ovat tehneet huimia ulkoisia muodonmuutoksia! tärkeintä minusta kuitenkin on se, että uskon näiden muutosten jäävän myös pysyviksi; ajattelumalli on heillä muuttunut. He ovat siirtyneet kuuriluontoisesta ajattelusta pysyvään tekemiseen.

 

Niin kauan kuin motivaatiosi rakentuu jonkin sellaisen päälle, mistä haluat eroon (kuten vatsamakkarat), niin kauan on varmaa, että motivaatiosi häviää sen sileän tien kun tavoitteesi saavutat. Kun pääset niistä vatsamakkaroista eroon, pääset samalla sekunnilla eroon myös motivaatiostasi. Näin ollen mieti, mikä on sellainen asia, joka ajaa sinua tekemään oikeita valintoja liikunnan ja syömisen eteen? Mikä on se "oikea" syy ulkoisen motivaation alla?

Hyvinvointi ja ihminen edellä. Omien arvojen mukaan toimiminen. Pysyvien muutosten tekeminen. Jos nämä ajatusmallit onnistun välittämään eteenpäin, olen onnistunut työssäni.

Kirjoittaja on fysioterapeutti ja personal trainer Oulun Beauty Centerillä

 

 

Kommentit

A.S. (Ei varmistettu)

Vau, mahtavia oivalluksia ja muutoksia sekä ajattelussa että toiminnassa! Onnittelut myös sinulle onnistuneesta ja inspiroivasta työstä! :)

HannaKR
Stronger by Hanna

Niinpä! Todellakin parasta antia päästä seuraamaan ajatusmallien muutosta, ja sitä miten ihmiset löytää sen, missä ovat hyviä. :) Aina siihen ei tietenkään valmennusta vaadita, pelkkä tekeminenkin riittää, itsekseen treenaaminenkin on jees! Kunhan liikkuu. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kohti unelmia. En tiedä olisinko valmennuksen alussa voinut uskoa, että oipskelen vielä joskus alaa, Nyt olen onnellinen Liikuntaneuvontaa opiskeleva aikuisopiskelija. :) Innostus oman tulevaisuuden muuttamiseen lähti harrastuken kautta.

HannaKR
Stronger by Hanna

Niinpä!! :) Nauti nyt ja panosta täysillä!

Kommentoi