Uusi kuntokuuri - Lisäätkö vai vähennätkö hyvinvointiasi?

Stronger by Hanna

Moni miettii näin syksyisin että pitäisi jotenkin päästä takaisin ruotuun kesän jälkeen. Aloitetaan herkkulakko, mennään salille tai hankitaan pt. Monella se jää pelkälle ajatuksen asteelle. Jos olet pohtinut, että jotain tarttis tehdä, niin hienoa, sinulla on jokin tarve muutokselle. Ehkä haluat olla terveempi, energisempi, pudottaa ylipainoa, kohottaa kuntoa tai voimaa? Loistavaa, go for it. Mutta ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen, anna näille muutamalle ajatukselle hetki:

Miksi haluat muutosta? Mitä saat enemmän jos se toteutuu? Millä tavalla elämäsi on onnellisempaa? On tärkeä miettiä todellisia syitä tavoitteen takana. Kun kirkastat syyt itsellesi, motivoidut paremmin. Jos tavoitteesi on parantaa kuntoasi, niin mieti, miksi? Ehkä toivot, että liikkuminen ei olisi sitten niin kivuliasta? Ehkä sen takia, että voisit sitten huoletta leikkiä lastesi kanssa? Ehkä haluat siis olla paremmassa kunnossa, jotta voit tehdä niitä asioita, joista eniten nautit, ilman kipua? Mieti omat syysi tarkoin, ja löydät jotain tärkeämpää niiden takaa.

Millainen on tulevaisuuden sinä? Mitä tekoja hän tekee päivittäin, viikottain? Ala toteuttaa niitä tekoja jo nyt. Jos keskityt vain lopputulokseen, tavoitteen saavuttamiseen, ahdistut. Keskity sen sijaan pelkkiin tekoihin. Niihin, joita voit tehdä jo tänään. Tee tekoja, tässä hetkessä. Niin huomaamattasi muutut tulevaisuuden ihanteeksesi. (Oletetaan, että tavoitteesi ovat siis realistisia, saavutettavissa olevia.) Pelkkiä tekoja. Usko ennen kuin näet.

Millaista elämää toivot, että voit elää? Mihin käytät aikaa ja minkä verran? Millaisessa tasapainossa työ, perhe, harrastukset, ystävät, kodin hoito jne ovat elämässäsi? Kuinka paljon tuo toive-elämäsi poikkeaa nykyelämästäsi?

Ja tärkein: LISÄÄKÖ VAI VÄHENTÄÄKÖ nykyinen toimintamallisi hyvinvointiasi? Entä uusi elämäsi? Jos alat dieetille, tai liikuntakuurille, mieti, lisääkö vai vähentääkö se hyvinvointiasi? Koetko saavasi enemmän kuin menetät? Pointti on se, että uusien tapojesi tulisi erittäin mielellään lisätä hyvinvointiasi, antaa sinulle energiaa ja piristää mieltä. Mutta mikään ei ole pelkkää ruusuilla tanssia. Jos muutat tapojasi, ja vaihdat sohvalla rentoutumisen iltalenkkiin, niin kyllä, koet myös menettäväsi jotain. Menetät sen rentoutumisen tuoman hetkellisen hyvän olon, eikö? Eli joudut kyllä luopumaan jostain. Tilalle saat piristävän lenkin. Millainen on fiiliksesi kun menet nukkumaan illalla, ja olet koko alkuillan makoillut sohvalla? Ehkä harmittaa kun ei taaskaan tullut liikuttua vaikka meinasit? Millainen on fiilis, jos menet nukkumaan ja olet pari tuntia sitten käynyt pienen kävelylenkin? Ehkä fiilis on hieman parempi, olet tyytyväinen itseesi. Ja koko ilta oli muutenkin virkeämpi?

Lisääkö, vai vähentääkö tiukka pikadieetti hyvinvointiasi? Onko sinulla energiaa muuhun kuin dieetin läpi viemiseen, jos siihenkään? Onko sinulla energiaa treenta dieetillä? Puhun vain omasta puolestani, mutta jos mulla jää joku ruokailu väliin, ja menen salille niin onhan se suorastaan helvettiä. Jos huomaan salilla, että tää ei nyt suju kun ei ole energiaa, niin mä lähden pois! On ihan turha vetää rankkaa treeniä ilman energiaa. Se ei kehitä. Palautumisesi on superhidasta, verrattuna oikein ravittun kehon palautumiseen. Ja kehitys tapahtuu vain ja ainoastaan palautuneena!

Huomaa, että aina joudut luopumaan jostain, eikä se aina ole mukavaa. Tavat, joita toistamme, antavat meille aina jotain. Siksihän niitä teemme. Mutta ne eivät siltikään välttämättä lisää hyvinvointiamme. Makoilu on mukavaa, mutta se ei lisää hyvinvointia. Aktiivisuuden lisääminen, edes pienissä määrin lisää hyvinvointia, antaa energiaa ja ennen kaikkea valaa sinuun uskoa, että pystyt tähän. Että sä ehkä sittenkin olet liikunnallinen ihminen. Kun teet oikeita asioita oikealla vauhdilla, huomaat, ettei se olekaan niin vaikeaa. Vaikeaa on vääntää tahdonvoiman kautta tiukoilla säännöillä ja kuureilla ja edistyneen saliohjelmalla, jos et itse ole edistynyt. Etene rauhassa, omalla tasollasi, niin että toimesi sopivat sinun elämääsi.

Tän tulisi kuitenkin olla ihan mukavaa, koska mukavia tapoja haluamme ylläpitää. Helvetinrääkkiä harva haluaa ylläpitää loppuelämäänsä.

Kommentoi