Vegen tortillalasagne
Soijarouheesta tehty tortillalasagne on ehdottomia arkiruokasuosikkejani. Se valmistuu nopeasti ja kaksi ihmistä syö siitä kaksi kertaa. Ja on vielä tosi hyvääkin. Kovin kauniiksi tätä ruokalajia ei voi kutsua, kuten kuvasta näkyy.
Ainekset:
8 kpl (eli paketti) tortillalättyjä
soijarouhekastike:
3 dl vettä ja loraus kasvisfondia (tai puolikas kasvisliemikuutio)
1,5 dl soijarouhetta
2 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
500 g tomaattimurskaa
230 g (eli purkki) tomaattisalsaa
pari ruokalusikallista pilkottuja jalapenoja (säilykkeenä, tuoreita tietty vähemmän paitsi jos tykkää lieskoista suussa…)
öljyä paistamiseen
valkokastike:
1 prk kolmen juuston ruokakermaa
1 prk ranskankermaa
päälle:
100 g juustoraastetta
Lisää kasvisfondi ja soijarouhe kiuhuvaan veteen ja keitä noin viisi minuuttia. Pilko sipulit ja kuullota pannulla. Lisää keitetty soijarouhe ja paista hetkinen. Lisää tomaattimurska ja salsa ja anna hautua vähän aikaa. Lisää lopuksi pilkotut jalapenot. Sekoita kulhossa ruokakerma ja creme fraiche.
Kokoa lasagne uunivuokaan (halkaisija noin 20 cm ja vetoisuus 3 l) kerroksittain. Ensin valkokastike, sitten tortillalättyjä ja soijarouhekastiketta. Jatka kerroksia niin kauan, kuin aineksia riittää. Viimeisten lättyjen päälle vielä valkokastiketta ja juustoraastetta ja koko komeus uuniin 200 asteeseen noin 20 minuutiksi. Lasagnen kaveriksi sopii salaatti.
Tomaattimurskan ja salsan suhde ei ole mitenkään millintarkkaa. Olen käyttänyt Mutti-merkkistä tomaattimurskaa jo useamman vuoden (ennen tätä huikeaa villitystä, hehee) ja tetraan pakattu murskapurkki on 370 g. Sitten vaan vähän reilummin salsaa ja hyvä tulee. Tai saman verran kuin ohjeessa, ei ruoasta tule niinkään mitenkään kuivaa. Tomaattimurskasta vielä sen verran, että niissä todellakin on eroa. Mutin jälkeen ei ole palaamista kamaliin vetisiin ja pistävän makuisiin halpiksiin. Onneksi Muttia saa ihan Prismastakin.
Alkuperäinen ohje on Maku-lehdestä.