Kalsiumia kasvavalle luustolle: västerbottenpaj
Göteborgilaisystäväni M teki taannoisella visiitilläni meille yhtenä iltana paikallista perinneruokaa, västerbottenpaj’ta. Kun bongasin omasta nettisupermarketista västerbottenjuustoa, pitihän sitä tehdä Miehellekin kokeeksi. Oli nimittäin vähäks hyvää, ja onnistuu tumpeloltakin.
Piirakkapohja:
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- 125 g voita
- 1 kananmuna
Sekoita jauhot, suola ja voi, nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja alusta nopeasti taikinaksi. Painele noin 24-senttisen voidellun piirakkavuoan pohjalle – vuoassa on hyvä olla aika korkeat reunat. Pane vuoka jääkaappiin jäähylle noin puoleksi tunniksi.
Ota vuoka jääkaapista, painele pohjaan haarukalla reikiä (tai levitä sille niitä paistohelmiä, mitä ne on suomeksi?). Paista pohjaa 200-asteisessa uunissa 10 – 15 minuuttia sillä aikaa, kun väsäät täytteen.
Täyte:
- 3 kananmunaa
- 300 g raastettua västerbottenjuustoa (tai varmaan mikä tahansa vahva, uunissa sulava juusto käy – esim. hyvinkypsennetty emmental, gouda tai cheddar?)
- 2 1/2 dl kermaa (mellangrädde? minä käytin single creamia)
- 1 dl maitoa
- maun mukaan suolaa ja pippuria
Vispaa munat, maito ja kerma, lisää joukkoon juustoraaste, mausta suolalla ja pippurilla. Kun pohja on valmis (eli reunat alkavat ruskistua), ota uunista (ja ota pois ne helmet, jos olet käyttänyt ;) ), anna jäähtyä hetki ja kaada täyte vuokaan*. Paista uunin alaosassa 200 asteessa 25 – 30 minuuttia. Piirakka on valmis, kun täyte on asettunut ja saanut vähän väriä.
Koristele tuorein yrtein, jos talosta löytyy. Nauti lämpimänä tai haaleana raikkaan salaatin kera.
* Ja sitten jos koko täyte ei mahdukaan ainoaan piirakkavuokaasi, kaada loput mihin tahansa uuninkestävään astiaan ja lykkää uuniin piirakan seuraksi. Täyte on hyvää sellaisenaankin, MOT.
Ohje virtuoosimaisesti suomennettu täältä. ”En älskad klassiker” – ehkä kohta teidänkin perheessä?